Зададох въпрос на един познат от циганския етнос:
- Роми или цигани е по-точно?
- От как се помня съм циганин.
както и да е....
Ако след време се окаже, че сред съфорумците има и от техния етнос? И то такива които се борят не по-малко с далаверите на елита (знаете кой елит)? Тогава какво?
Вземете пример от тях!
Те се държат много по-задружно. Находчиви са и артистични. Е, и по-емоционални...
Ако се поставите на тяхно място, как бихте се чувствали в положението им? Сред нападките, къде основателни къде неоснователни, дори на съмишленици?
Бил съм в техен колектив. Стигна се до там, че един от тях да каже на българин:
- Хайде стига си правил цитански номера.
Мисля си, че смяната (или възстановяването) на народностното им самоназвание, е знак за желанието им да скъсат с наслоената от времето и историята характеристика на нисше положение.
А не виждам приемане, разбиране и помощ от страна на другите.
От живота си покрай тях съм забелязъл, че се отнасят с тебе както и ти се отнасяш с тях.
Не те са ни виновни за положението.
Докато не си спомним значението на това, какво е да си българин, няма оправяне.
"Българите не са това, което бяха. Съседните народи и племена, доброволно се присъединяваха към тях. Защото при тях царуваха законност и демокрация - граничеща с анархия. Всеки притежаваше това което е произвел. На владетеля дължаха само една кожа от....и...." (перифразирам мнение на византийски автор, но не го помня точно

)
"Вижда треската в чуждото око, а не гредата в своето"
Промята може да зопочне само отвътре навън. Чрез личен пример, който е заразен. Никога не е било, чрез външна намеса (принуда) да се постигне приемане и разбиране, водещи до качествен преход в развитието. Може само да се стигне да приемане и примиряване със статуквото, но тогава съпротивата при първа възможност си остава твърде вероятна.
Протестираме, че някой си индивид, от някой си етнос постигнал еди какво си.
Ами дайте и ние да го постигнем, чрез личните си достойнства и постижения. Нека не чакаме другите да ни възхваляват, когато ние сами се неглижираме.
Гърците показват един камък, на който Омир си разказвал историите, на друг Орфей седял и свирел на хора и животни. Дали е така? Едва ли. Но Цял свят го е чул.
Откриха мумия с татуират знак на Тангра на слепоочието. От цял свят тръгнаха да доказват че била тяхна. Китайците та дори и турците. Мумиятя е от Пазарък, със споменатия знак и с навущата на кокво ви напомня?

Джон Атанасов, рода му е от Бояджик, на няколко километра от родния ми Ямбол. А македонците претендират, че бил македонец?!? За Алонсо де Охеда, топчия на един от корабите на Колумб, вероятно първи видял новия континент, също казват че бил македониц.
За Илия Вълков (Юл Браун) и Стефан Маринов, кой беше чувал преди години когато са били в стихията си?
За откривателя на принципа ползван сега при копирните апарати? Аз и сега не му знам името

За революционното откритие в областа на спектрографията позволяващо много точното датиране на древни предмети и обекти? също незнайно име....знам, че е жена

Ето това сме ние, нехаещи за собствените си стойности и постижения.
...сетих нещо похвално: първи които признават постижението на Джон Атанасов в света, все пак са нашите от БАН

.