Автор Тема: Английски учени откриха отговора на великата загадка за кокошката и я  (Прочетена 5019 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
7 Юни 2006

Кое е било първо, кокошката или яйцето? Генетик, философ и птицевъд, обединявайки усилията си са намерили отговора.     Кое е било първо, кокошката или яйцето? На този въпрос в продължение на векове са опитвали да отговорят както академици, так и обикновени хора. И ето сега английски учени смятат, че са намерили отговора.
     Генетик, философ и птицевъд, обединявайки усилията си стигнали да заключението: първо е било яйцето! Ако трябва да се каже с прости думи, доказателствата се свеждат до факта, че генетическия материал по време на целия живот на животното не се променя, пише ВВС. Следователно, първата птица, която в праисторически времена е станала това, което сега наричаме кокошка, би трябвало да се е появила във вид на ембрион във вътрешността на яйцето.
     Професор Джон Брукфийлд (John Brookfield), експерт по еволюционна генетика от Нотингамския университет (University of Nottingham), обяснява, че при живия организъм, намиращ се под черупката на яйцето, ДНК материалът е идентичен с този на кокошката, което по-късно израства от този организъм. По този начин, първото живо същество, което ние можем безусловно да наречем представител на този вид, е било имено първото яйце, коментира учения. Поради това неговият извод с: първо е яйцето!
     До същото заключение достигнал и друг учен, професор Дейвид Папино (David Papineau) от лондонския Кингс Колидж (King's College, London), специализиращ философия на науките. Той смята, че първата кокошка се е излюпила от яйце, следователно това е достатъчно, за да е ясно: яйцето е първо! А когато по време на спора противниците на този отговор казват, че това яйце е било мутант, и че е снесено от птица, която не е кокошка – то, според проф. Папино, ситуацията се заплита още повече. “Аз ще кажа следното: ако вътре в яйцето се намира пиленце, значи това е кокоше яйце, - казва проф. Папино.- Ако кенгуру снесе яйце, от което се излюпи щраус, значи това е щраусово яйце, а не на кенгуру”.
     С двамата професори е съгласен и Чарлз Бърнс (Charles Bournes), фермер-птицевъд и председател на организацията Great British Chicken. Яйца е имало доста преди да се появят първите кокошки, коментира Бърнс. Разбира се, тези яйца не се били кокоши, в смисъла, който влагаме днес в това понятие, но все пак са били яйца!


Източник: http://www.bgfactor.org


Няма пък - кокошката е първа :P :P :P

Eon

 • Гост
Като няма какво да правят хората и с такива простотии се занимават...

 :'( :'( :'(

Oberon

 • Гост
Отговора е ясен от години.
От филма "Господин за един ден". Като се напи в кръчмата, и селяните го бъзикат: "Ся, ти нали си учен човек, я кажи, яйцето ли е било изпървом или кокошката"? Отговора беше безмилостен: " Яйцето много ясно, кокошка може отвсякъде да долети" !!!

 :P

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Ми, че това си е логично. Що не ме питаха мен по-рано?
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Дъвиан

 • Гост
"Някои учени разрешават въпроса: кокошката ли е съществувала по-рано, или яйцето. Чуден въпрос! От гледището на физическия свят, яйцето е съществувало преди кокошката; от гледището на духовния свят, кокошката е съществувала преди яйцето, а от гледището на Божествения свят, нито кокошката е съществувала, нито яйцето. Това е въпрос само за физическия и за духовния свят. В Божествения свят не съществуват въпроси за кокошки и яйца. Там нещата съществуват вечно. Няма раждане и прераждане, за да става въпрос, кой пръв се е родил и кой – последен. Божественият свят е вечен. Там цари безсмъртието."

Беинса Дуно

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Динозаврите са снасяли яйца, кокошките са СЛЕД динозаврите. Значи е яйцето :)
Във въпроса не е уточнено дали става дума за кокоше яйце.

IYI

 • Гост
Не кокошката, яйцето само не може да долети.
ХА-ХА-ХА-ХА-ХА

Дъвиан

 • Гост
Хаха. ;D

Според мен става въпрос преди всичко за символна представа. Не случайно цитирах Беинса Дуно, защото потвърждава и допълва мои предишни мисли по този въпрос. Говорим си за яйце и кокошка, значи за нещо малко и нещо голямо, като голямото идва като следствие от малкото (кокошката от яйцето). Ами така е и на физически, материален план. От най-малкото произлиза по-голямото. Най-елементарния пример: от атомите се образуват молекули, йони и прочее, и образуват даден предмет да кажем... Докато в духовния свят нещата обаче са обратни - там нещата слизат надолу - от Абсолютния Дух на Бога (да го напречем така за да сме в традицията на духовния свят примерно), се еманират по-долни същности, съобразно йерархията и на световете и на съществата. А Божествения свят обема и двата свята - и физическия с яйцето и духовния с кокошката и пребивава вечно в безвремие заедно с двете, и като кокошка и като яйце.

Аз така разбирам въпроса за яйцето и кокошката.
© Дъвиан :P

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27