Автор Тема: Какво точно слагат в пилешкото ?  (Прочетена 10932 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 919
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Какво точно слагат в пилешкото ?
« -: Февруари 14, 2011, 21:28:26 pm »
Някой знае ли точния химикал?

Тук министъра казва че 40% било химия особено в пилетата градус.
http://19min.bg/news/8/33330.html

И министър Найденов разобличи Градуса & Ко

Производителите на пилета като Краля на птиците Градуса и другите ГОЛЕМИ в сектора, ще има дълго да се обясняват след думите на земеделския министър Мирослав Найденов по бТВ, че бутат разни работи в месото.
“Все по-трудно разбираме какво ядем и какъв е произходът на храната ни. Поредното доказателство е пилешкото месо на пазара у нас. Често в него се инжектира разтвор, който увеличава грамажа на продукта”, каза министърът на земеделието и храните. „Факт е, че пилешкото, което се продава в момента, е пилешко и още нещо. Разтворът е безвреден за човешкото тяло, но когато хората плащат за пилешко месо е редно да получават такова, а не продукт, пълен с разтвор. Имам информация, че малки разфасовки съдържат до 40% от тези разтвори“, заяви Найденов.
Скоро ще стартира акция за проверка на качеството на пилешкото месо на пазара, каза министърът.
В какво се инвестират парите от шашмите? Пикантните подробности във в.Супер 19.
Soli Deo Gloria!

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Re:Какво точно слагат в пилешкото ?
« Отговор #1 -: Февруари 14, 2011, 21:48:10 pm »
Пилешки гърди под 6 лева килото не са чисто месо

Масирани проверки започнаха от 8 февруари ветеринарите по птицекланици и преработвателни предприятия за пилета, инжектирани с вода и химикали.
Съмненията са за удар в грамажа след скрито шприцоване на пилешко месо и съмненията, че вместо месо си купуваме вода.
В момента голяма част от това, което се продава за пилешко, е не само пилешко месо, но и още нещо от така нареченото тумбилиране, заяви земеделският министър Мирослав Найденов. Химическите разтвори, с които се инжектира месото, не са опасни за здравето, но това не е месо, а се продава за такова, което не е редно, обясни Найденов.
Шприцоването не е незаконно, но трябва изрично да бъде описано в етикета на пилешките продукти, коментира д-р Станимир Спасов, директор на РВМС – В. Търново. При тумбилиране или шприцоване, това е месна заготовка от пилешко месо и в нейния състав всеки коректен производител би трябвало да опише това, което е вложил в този разтвор, обясни ветеринар № 1 в областта.
РВМС започна проверки за напомпаното пилешко в трите птицекланици в областта и четирите предприятия за преработка на месо. Засега не сме открили нарушения. Следим дали, ако шприцоването се прави, се описва на етикета, дали този, който го прави, има технологичната документация за тумбилирането и най-важното дали шприцоването не се прави умишлено с цел заблуждение, каза д-р Спасов. По думите му до сега не са открити нарушения в региона.
В разтворите, с които се напомпва месото, има сол и различни вещества, най-често Е-та с различни номера, т.нар. стабилизатори. Използва се за напомпване на грамажа и за подобряване на вкуса. Ограничения за вложеното количество няма и често пъти при готвене месото се изпарява като намалява обема си дори наполовина.
Шприцованото месо е придобило популярност като окрехкотено и не е вредно за здравето. Прави се с цел поевтиняване на месата, за да са по-конкурентни на пазара. Това не е български патент и масово се използва в Европа, но е задължително да се описва на етикета, за да знаят хората какво си купуват и консумират, обясни Николай Николов, съсобственик на птицекланицата “Пименс” в Стражица. От птицекланицата в Първомайци са категорични, че не правели това, защото нямали нужните машини и прехвърлиха топката на месопреработвателят “Каро 2” в Балван. Правим тумбилиране, но всичко се описва на етикетите, за разлика от кланицата в Първомайци, където на око и без технологична документация шприцоват месото, без да е ясно по колко и от какво слагат, заяви собственикът на преработвателния цех в Балван Ивелин Караколев. По думите му заради безконтролното напомпване на пилетата от Първомайци той спрял да купува от там месо за преработка от преди 2 години.
Как и с какво се напомпва пилешкото месо, за да е по-крехко и повече на грамаж, може безпроблемно да се намери в интернет. Различни сайтове за подправки и прибавки към храни описват, че при разфасовки от птиче месо без кожа, се препоръчва осоляване чрез тумбилиране. Разтворът се добавя към месото в специализирания апарат, който се нарича тумблер в съотношение 1 част разтвор на 5 части месо.
Ако в търговската мрежа купувате пилешко месо на цена под 3 лева за килограм, със сигурност е тумбилирано, т.е. напомпано с химикали, сол и вода, обясни преработвателят Ивелин Карапанчев. Пилешките гърди поемат най-много химикали. След направената манипулация шприцованите пилешки гърди имат малко по-различен и тъмен цвят и изглеждат по-сочни. Пилешки гърди под 6 лева за килограм, не са чисто месо, предупредиха производители и преработватели.
Съгласно регламентите на ЕС е възможно добавянето на вода и добавки в пилешкото месо, но всичко това е нормирано, като съдържанието на вода не трябва да превишава 10. Всички добавки – ензими, овкусители и други, трябва да са обозначени на етикета на продукта. Отделен е въпросът, че има производители които, гонейки голяма печалба, превишават неколкократно максимално допустимите норми за съдържание на вода в месото, от което потребителите страдат, коментират ветеринарите.

http://www.dnesbg.com/ikonomika/pileshki-gardi-pod-6-leva-kiloto-ne-sa-tchisto-meso.html

Проверките са фиктивни, а наказанията символични, затова и положението е такова, че голяма част от българските производители правят каквото си искат. Нищо не ги спира да влизат в ролята на алхимици, нали най-важна им е печалбата? Щом Найденов не знае какво точно слагат в пилетата, едва ли ще разберем и ние. Някой има ли излишни пари да прати проби в независима и сигурна лаборатория? :P
Dreams are messages from the deep.

Неактивен spear

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 10
Re:Какво точно слагат в пилешкото ?
« Отговор #2 -: Февруари 14, 2011, 21:50:42 pm »
Ето тук му казват името и е показано как се прави:

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 919
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re:Какво точно слагат в пилешкото ?
« Отговор #3 -: Февруари 15, 2011, 13:23:53 pm »
На руското видео споменаха нещо като "растителни смоли" заедно със "изрезки" и Е-тата. Явно не е много химията, но боклуците са с предимство. Почвам да си подобрявам мнението за вегетарианците !
 :o
Soli Deo Gloria!

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 919
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re:Какво точно слагат в пилешкото ?
« Отговор #4 -: Май 31, 2011, 21:47:34 pm »
Две нови информации за пилетата и месото в магазина; Вече явно ставам вегетарианец  :hi:

Пиленцата, натъпкани с вода, в ъгълчето

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/05/31/pilencata-natypkani-s-voda-v-ygylcheto.120029

Осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано наднормено съдържание на вода, и то в граници от 27 до 51%. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.  Данните са от акция на Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

„Ако 50 % от едно пиле е вода – ние какво плащаме”, зачуди се министърът. Той допълни, че в повечето случаи това дори не е вода, а солеви разтвори, с които пилешкото месо е инжектирано.

Фирмите нарушителки ще бъдат санкционирани с по 10 000 лева. При повторно нарушение ще бъдат затваряни. „Прошка тук няма да има”, отсече Найденов.

Очаква се Комисията за защита на потребителите да обяви имената на фирмите нарушителки.

Той поясни, че европейският регламент позволява влагането на допълнителна вода, но с цел – заготовка, например в марината. Но това трябва да бъде обозначено като заготовка на етикетите на пилешките продукти.

Ще се направят промени в наредбите, с които да се задължат производителите да отбелязват съдържанието на вода на етикетите, увери земеделският министър.

Той припомни примера с употребата на палмово масло в млечните продукти. То не е забранено за употреба, но след изписване на съдържанието на етикетите потребителите вече не предпочитали тези продукти.

„Като направим така и с пиленцата, тези, които са инжектирани с вода, ще бъдат в ъгълчето, потребителите ще се откажат да ги купуват, и производителите ще се откажат”, каза Найденов.

Той обяви, че предстоят още проверки. Ще бъдат вземани проби и от свинското филе.

Българските краставици са абсолютно чисти. Няма основание за притеснение. В България няма от заразените краставици, увери отново земеделският министър.

„Нека потребителите да си консумират и таратора, и шопската салата. Даже сега са на далавера, защото краставиците са на по-ниски цени”, посъветва Найденов.

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/05/30/pompat-mesoto-s-vredna-sol.119893

Производители масово киснат месото в разтвор от нитритна сол за да поеме вода като гъба. Така увеличават теглото с 50 процента и от кило мръвка правят кило и половина колбаси, пише в. "Телеграф".

Освен че ни мамят с теглото, проблемът е, че нитритната сол е канцерогенна. Различни фирми продават вредните добавки дори в интернет, рекламирайки, че дават рандеман 150 %.

Нитритната сол е смес между натриев нитрит, хранително качество и трапезна йодирана сол. Тя се използва главно за обработка на месо и месни продукти. Нитритната сол фиксира цвета, вкуса и аромата на продукта.

Тази добавка се намира в почти във всеки пакетиран продукт от месо, независимо дали е салам, наденица, кренвирш или бекон.

Преди седмици, земеделският министър  Мирослав Найденов обяви, че до 50 % от производителите влагат вода или разтвори от соли в месните продукти. Има производители, които чрез инжектиране на разтвори изкуствено увеличават теглото на месните продукти.

Още по темата

Този процес, който се нарича тумблиране, е вреден за здравето. Много често те ни предлагат не меса и не филе, а нещо, което е същото, но инжектирано с водни разтвори, които увеличават обема и масата, но за сметка на нашето здраве, коментира министърът.

В момента се изготвя наредба, която ще определи как, какво и доколко е позволено да се влага в месните продукти.
Soli Deo Gloria!

Неактивен bojinkata

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 126
Re:Какво точно слагат в пилешкото ?
« Отговор #5 -: Юни 01, 2011, 19:38:15 pm »
Г-н министър Миро М., пак казва полуистини. Защо веднага не посочи фирмите, които слагат вода/според мен са всички, без изключение/, а оставя гатанки. Или сега ще почнат да му въртят телефони и да предлагат куфарчета за да се скрие името им. Глобата от 10 000 лв. няма да ги стресне, но отлива на клиенти- много. Рекетьорски истории. Да ви е сладко. :hi:

Неактивен lubricant

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 54
Re:Какво точно слагат в пилешкото ?
« Отговор #6 -: Юни 02, 2011, 08:54:36 am »
Цитат
Най-много вода е намерена в пилешкото месо на плевенската фирма "Мария Цонкова" - 51%. Другите нарушители са
"Пилко" ЕООД (Разград),
"Поло комерс" ООД,
"Чикън груп" ООД (Бургас),
"Нанюк интернешънъл" ООД,
"СВС 98" ЕООД,
"Галус трейд" ООД (Костинброд).
Цялата статия я има тук
"Обявиха фирмите, инжектирали вода и солени разтвори в пилешкото месо"
Мен лично ме притеснява не това дали слагат вода, а какво друго слагат освен вода и с какво хранят птиците. Месо не ям и не готвя вкъщи и не ме бърка толкова, но детето ми в детската градина яде... ):

Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 164
Re:Какво точно слагат в пилешкото ?
« Отговор #7 -: Юни 02, 2011, 12:44:24 pm »
Незнам и аз с какво още ги припомпват но ги захранват с т.н комбинирани фуражи..
Бая работи съсдържали. Ето примерно за захранването на бройлерите. На 10 седмици сигорно могат да станат по 5,6 кила парчето.

Пълноценен комбиниран фураж за пилета бройлери - Финишер 5-1

Гарантиран анализ (в %):
Обм. енергия 3160 ккал/кг
Суров протеин 19.00  
Сурова пепел 5.50  
Сурови влакнини 3.10  
Калций 0.95  
Фосфор 0.66  
Лизин 1.07  
Метионин + цистин 0.84  
Треонин 0.75  
Триптофан 0.23  
Компонентен състав:
Царевица, пшеница, соев шрот, слънчогледов шрот, креда, монокалциев фосфат, лизин, метионин, сол, соево масло, витаминоминерален премикс, антиоксидант (ендокс), фитаза, ензим (роксазим), рибено брашно, кокцидиостатик (диклазурил).
 
Указания за изхранване:
Фуражът се изхранва от след 28-ми ден до края на угояването.

http://www.ameta.bg/rositza/?p=product_view&aid=1

Перди като гледахме бройлери накрая им правихме нещо като  прочистваща диета от тез комбинирани фуражи. То затова най хубаво да си гледаш вкъщи може и на терасата.. ;D

Неактивен bojinkata

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 126
Re:Какво точно слагат в пилешкото ?
« Отговор #8 -: Юни 02, 2011, 19:01:12 pm »
На времето така се стекоха обстоятелствата, че 6 месеца изкупувах пилета.Постоянно ги хранеха, като в помещението свети денонощно. Едно пиле става за кланницата за 45 дни. След това да го храниш е чиста загуба. А пречистването ставаше като последните няколко дни бяха само на вода.Условията, при които се отглеждаха бяха ужасяващи.Сега не знам как е.

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 919
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re:Какво точно слагат в пилешкото ?
« Отговор #9 -: Юни 08, 2011, 00:09:56 am »
Благодаря за мненията и линковете, понеше прекратих купуването на пилешко преди доста време не се напънах да потърся по-подробна информация.

В събота намерих отговор, защо се тумблира пилешкото. Самото напомпване се прави от птицефермата и преработвателния цех, както ми обясни близък познат готвач в луксозен ресторант в София.

НО (!) виновникът са търговците и дистрибуторите.
Техния ресторант и повечето по голени и луксозни в София се зареждат от един дистрибутор, който кара само за тях, и за нито един магазин. Причината е, че в магазина искат много големи отстъпки около 50% от стойнстта, те държат да е за тях и производителя го помпа. Докато дистрибутора за ресторантите специално си избира от най-прясното и веднага го кара като на него се заплаща веднага за доставката, докато тези който карат в магазините, хем чакат за плащане, хем и крадът, имат много брак и др. и така се получава, че цената и на тумблираното и на норманото излиза същата.
Така че ако искате свястно пиле идете на ресторант или се свържете с някой близък от служителите да ви запише за доставка.
Soli Deo Gloria!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27