Автор Тема: За моя роден град - Казанлък. УНИКАЛЕН!!!  (Прочетена 8849 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Oberon

 • Гост
Цитат от форума в www.kazanlak.com :

ВЕЦ "Енина" е първата ВЕЦ в България, която е проектирана от българин (чичото на акад. Петко Стайнов) и е построена изцяло с български капитали.
В нея са монтирани турбини "Сименс", които работят без прекъсване от 1914 година до ден днешен.
Централата е работещ филиал на Националния политехнически музей.
Групата се удиви от това, че централата е запазена в почти непокътнат вид и че се стопанисва много внимателно.
В нея има малка стая-музей с почетна книга, в която има много записани положителни впечатления от посетителите.
Изобщо това е нещо, което е уникално ве само за България, но това е най-старото работещо оборудване на ВЕЦ произведено от Сименс на планетата. Какво повече?
В централата има ръкопис на историята на нейното създаване, но никой не дава пари да го издаде като книга.
Аз лично съм го чел през 70-те години.
Изобщо... колко ли казанлъчани са си направили труда да видят това чудо?
Едва ли са чак толкова много, въпреки че им е под носа. Съжалявам за това! По книгата може да се проследят откъде са посетителите, така че не се шегувам, а се позовавам на факт за това.Енина е село край Казанлък.

Оберон
« Последна редакция: Юни 08, 2006, 14:27:27 pm от Horus »

Неактивен AU

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 851
Отг: За моя роден град - Казанлък. УНИКАЛЕН !!!
« Отговор #1 -: Юни 08, 2006, 11:24:16 am »
  да по принцип в Бг сме с най - добри шансове за ВЕЦ ,. а не АЕЦ ,.
 но е прекалено късно ,. за това или никога не е късно ,. все пак ..

  иначе Казанлък и Стара Загора е много Хубаво ,.
 да Живее долината на Розите ,. и ВЕЦовете ...    :P


  ЕЗК 
« Последна редакция: Юни 10, 2006, 12:02:34 pm от esoundc »

Неактивен Атила

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 885
 • Атила - бич божи
Отг: За моя роден град - Казанлък. УНИКАЛЕН!!!
« Отговор #2 -: Юни 15, 2006, 11:59:31 am »
като каза Казанлък - под язовир Копринка има старо тракийско селище. Да знаеш нещо повече по въпроса?
I'm famous mexican killer and I kill everyone for only 5 cent, but you are friend of mine and I'l

Неактивен Атила

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 885
 • Атила - бич божи
Отг: За моя роден град - Казанлък. УНИКАЛЕН!!!
« Отговор #3 -: Юни 15, 2006, 12:02:13 pm »
ааа добре че го има гугъл - веднага излизат интересни неща

В-к “Труд”      21.09.2005г.
Дворецът на Севт излиза от дълбините

Мраморен надпис съобщава, че градът на дъното на язовир “Копринка” е столицата на тракийския цар Севт III. Той носи неговото име – Севтополис ( Град на Севт), създаден в края на IV в.пр.Хр. Градът бил разрушен около 275 г.пр.Хр. при масираното келтско нашествие на Балканите.

Севтополис бил с модерно за времето си градоустройство. В него са се издигали двуетажни къщи, имали са големи дворове, пресичащи се под прав ъгъл улици, здрави крепостни стени, цитадела и дворец-храм.

За Севт III е известно, че е водил войни с наследника на Александър Македонски – Лизимах, наместник в Тракия. Севт обаче го победил и успял да опази независимостта на своето царство. Има версии, че Лизимах бил пленник в Севтополис.

 

Град изниква сред язовир “Копринка”

Диляна Димитрова

За Севтополис, града на тракийския владетел Севт III, столица на Одриската държава от края на IV –  началото на III в.пр.Хр., може да настъпи златен век. Това ще стане ако бъде стартиран уникален проект на архитект Жеко Тилев, който ще превърне язовир “Копринка”, който се намира в Казанлъшкото поле, в невиждана по света водна атракция. Това ще бъде най-ефектната дестинация в Долината на тракийските царе.

Според плановете насред язовира ще бъде издигната кръгла бетонна стена. Античните зидове на Севтополис ще бъдат напълно разкрити на дъното на този своеобразен кладенец.

Рингът ще се простира на територия около 60 декара. Градът в средата е с петоъгълна форма. До дъното ще водят панорамни асансьори, разположени на четири места в окръжността. До там ще се стига с туристически корабчета. Ръбът на бетонния пръстен ще бъде превърнат в кей за лодките. В комплекса ще има подводни етажи с прозрачни стъклени стени. Там ще се разполагат кафенета, ресторанти, хотели, магазини, ателиета, центрове за спорт, риболов, конферентни зали, офиси. Терасите във вътрешния кръг на културния ансамбъл ще бъдат превърнати в парк “висящи градини” с места за разходка.

Вечер бетонният пръстен ще има “светещ ореол”.

Строежът на античния ринг сред “Копринка”, който се намира на около 2 км. от могилата Голямата Косматка, ще погълне около 40-45 млн.лв. Проектът е готов и ако бъде стартиран, за изпълнението му ще бъдат нужни около 2 години, твърди Тилев
I'm famous mexican killer and I kill everyone for only 5 cent, but you are friend of mine and I'l

Oberon

 • Гост
Отг: За моя роден град - Казанлък. УНИКАЛЕН!!!
« Отговор #4 -: Юни 15, 2006, 12:12:10 pm »
Преди 10-15 години изпускаха язовира и аз зяпах от стената. Има много тиня:(( Ако този проект бъде стартиран, наистина ще е нещо уникално по рода си, ама бая тиня ще извозят :))

За съжаление никъде няма снимки на града, или поне аз не съм намирал.
Севт III е бил голям държавник, политик и войн. Имал е голяма войска. Обаче, както знаем, малко войски могат да спрат ядосаните и навъсени келти:))

Столицата на Одриското царство се е намирала на малък полуостров на левия бряг на р. Тунджа на 7 км западно от днешния Казанлък. Открит е при строежа на язовир Копринка и днес е на дъното му. Най - добре проученият тракийски град. Основан в края на IV в. пр. Хр. от тракийския владетел Севт III и е разрушен от неприятелско нападение през 275 г пр. Хр.    
    
        Заемал е площ от около 50 дка, естествено защитен от три страни с вода, градът бил здраво укрепен с крепостни стени. Построен по гръцки урбанистичен план, имал 8 надлъжни и 5 напречни улици, които са се пресичали под прав ъгъл. Вратите са на югоизток и северозапад.    
    
В центъра на града е била агората (градски площад с размер 46 на 48 м) с олтар, посветен на бог Дионис. Градът е имал канализационна и водоснабдителна система.

В югоизточния ъгъл на града се е намирала цитаделата с царския дворец - личната резиденция на Севт III.Тук е намерен надпис с името на града. Имало е и второ светилище на древните тракийски богове - кабирите.

Освен политическо и религиозно, Севтополис бил занаятчийско и търговско средище, център на монетосечене. Севт III е първият тракийски владетел, който е сякъл монети със собствения си образ. Открити са 850 монети от 7 различни деноминации. На тях царят е изобразен на кон. При разкопките на Севтополис са разкрити и голямо количество керамика, монети и амфори от различни гръцки градове, свидетелстващи за оживени търговски контакти.
« Последна редакция: Юни 15, 2006, 12:16:03 pm от Oberon »

Oberon

 • Гост
Тракийската гробница
« Отговор #5 -: Юни 15, 2006, 12:16:58 pm »
Гробницата е открита през 1944 г. в североизточния край на Казанлък. Паметникът датира от края на IV и началото на III в. пр. Хр, когато тракийската държава с център Севтополис преживява политически, икономически и културен подем.    
    
Казанлъшката гробница е най - добре запазеният в България паметник на тракийското изкуство. Тя е и първият български паметник в Световния списък на паметниците на ЮНЕСКО. По своя архитектурен план тя принадлежи към куполните гробници. Разположена е в южната част на надгробна могила, ориентирана в посока север - юг. Световната си известност дължи на забележителните стенописи в коридора и куполното помещение, едни от най - добре запазените произведения на античната живопис от ранноелинистичната епоха. Работено е в четири основни цвята: черен, червен, жълт и бял.    
    
Използвани са две техники: мокро френско(декоративната и фигурална живопис) и темпера за пода и стените. Стенната декорация имитира цветово лицевата стена на богата постройка,облицована с мраморни плочи и завършва с архитектурни детайли.           
    
Стените в коридора започват с цокъл от червени правоъгълници, разположени в два релефни бели пояса. Над цокъла, чиито елементи са изразени пластично или чрез гравирани линии, следва стена в помпеянско червено, а над нея са разположени два рисувани фриза - единият с растителни мотиви, а другият е с фигурални изображения.    
    

    Върху втория фриз пеши и конни воини възпроизвеждат среща на две неприятелски войски, като на западната стена е изобразена сцена на единоборство. Историческото събитие е свързано с живота на погребания в гробницата тракийски владетел.    
    
В куполното помещение е запазено декоративното разчленение на стените. Тук цокълът е от бели ортостати, разположени между черни релефни пояси. На стената са възпроизведени цветово архитектурни елементи, заимствани от йонийската архитектура- триделен архидрав, украсен с редуващи се волски черепи и розети, следвани от главния фриз, украсен с богата фигурална композиция.    
    
Над него е пояс от яйцевиден, зъбчест и шнуровиден орнамент, завършващ с корниз от водоотоци с формата на лъвски глави. В центъра на главния фриз, срещу ниския правоъгълен вход са фигурите на мъж и жена, седнали край масичка с плодове, а около тях прислужници, носещи дарове.            
    

    Трогателно сплетените ръце на съпрузите въплъщават основната идея за прощаване и раздяла с мъртвия. Знатната съпружеска двойка е увенчана с лаврови венци. Много реалистично и с изящество е изобразена и сцената на „погребално угощение с шествие”.    
Реалистичната живопис в гробницата е на неизвестен първокласен художник от ранноелинистичната епоха. Високото му майсторство е доказателство за богатия културен живот на траките.

Работно време:
от 1.V до 31. X от 9 - 17 часа
без почивен ден

от 1.XI до 30.IV - по заявка
на тел: 0431 / 6 37 62        
« Последна редакция: Юни 15, 2006, 12:18:51 pm от Oberon »

Oberon

 • Гост
Голямата косматка
« Отговор #6 -: Юни 15, 2006, 18:37:37 pm »
В могилата Голяма Косматка край Шипка е една от най - големите и богати тракийски гробници по нашите земи.    
Трикамерна гробница с 26 м. коридор датира от края на V и началото на IV век пр.Хр. Счита се, че първо е била изградена могилата, а след това е построен храмът вътре в нея, който по - късно се е превърнал в мавзолей на тракийския владетел. Фасадата на храма е представителна и в средата й е оформен вход, който води към запълнен с пръст и камъни коридор с дължина 13 м.    
Правоъгълната първа камера е с двускатен заоблен свод. В нея има скелет на принесен в жертва кон. Втората камера е кръгла, с куполен покрив с височина от 4.5 м. На входа й е открита мраморна врата, украсена с изображения на женски глави, имитации на железни гвоздеи, както и с пластични орнаменти със синя и червена украса. В нея са намерени 3 човешки зъба, което навява на мисълта, че погребаният владетел е бил изгорен и са останали само най - здравите части от него.            
Входът към третата е преграден с каменни зидове. Това помещение е вдълбано в гранитен блок, с тегло повече от 60 тона. Покрито е с монолитен каменен блок с триъгълно сечение. Цялата камера наподобява саркофаг. Вътре е ритуалното легло на тракийския владетел. То и пода са били покрити с постеля, изтъкана със златни нишки. Символичното погребение е с богати дарове.    
 
    Намерени са около 20 златни предмета, сред които конски апликации, начелник, златни украшения по меча и златна сбруя с човешки и животински изображения и растителна украса.    
Намерени са над 70 бронзови и сребърни предмета, около 20 златни,а също и едно уникално произведение на античното изкуство: бронзова глава на брадат мъж, с очи от полублагородни камъни от втората половина на V в. пр. Хр.    
Тя е с естествени размери и е отчупена от статуя, ритуално украсена с камъни. Била е погребана заедно с дъно на голяма делва, за която се предполага, че е около 1.5 м. Анализирайки стила на изработка, някои специалисти считат, че тя е дело на известния атински скулптор Фидий или на негов ученик. Д-р Китов, ръководил експедицията ТЕМП, твърди: „Бронзовата глава е толкова съвършена и лицето изразява толкова много мисъл, че е по-хубава от „Мислителя” на Роден”.            
Сред другите находки от злато се откроява киликс (чаша за вино), с тегло 300 - 400 г. с две елегантни дръжки отстрани, а вътре има фини орнаменти на пламък и различни растения. На дъното му е изобразена звездата на Вергина. Има и няколко монети със същата звезда. Сред по - големите златни предмети са още глава на елен с изключително реалистично изображение и глава на богиня. Открита е и една странна златна глава на негър, за която археолозите все още нямат обяснения. Също така е запазена и яка от дреха, изтъкана от златни нишки.   
 
    Интересен предмет е и златен венец с дъбови листа и жълъди. Той руши представите на учените, че подобни венци не е имало преди средата на IV в.    
Освен златните, други изключително ценни находки с висока стойност: железен меч в кожена кания със златни апликации, бронзов меч, шлем и броня с изображение на Атина Палада, уникални набузници, два наколенника, железни върхове на копия и други предмети на въоръжението.    
Открити са и множество бронзови и сребърни съдове, сред които се откроява един сребърен съд, който по нищо не се различава от логото на компанията „Шел”. Той е с капаче и е позлатен отвътре. Ценни находки са и три големи глинени амфори, две големи железни пластини с изображения на воин, който се опира на меч.            
Тази гробница е на великия тракийски цар Севт III, изградил столицата си Севтополис на няколко километра южно от могилата. Върху два съда пише, че са собственост на Севт III. Надписите са по шията на фиала (чаша за пиене на вино при религиозни церемонии) и по дръжката на малка каничка. Открити са и 4 златни монети с образа на Севт III.    
 
    Д-р Китов за откритията: "Предметите са уникални със своето изящество и възраст. До този момент това са най - ранните находки от този тип. Съдовете от злато, апликациите, венецът са изключителни неща.    
Предстои тяхната обработка като научна информация. Намерените предмети нямат аналози. Някои от тях досега са непознати за археологията. В тракологията ще се наложат промени. Много от нещата, които предполагахме, се оказаха не точно такива. Променят се датите, представите ни за майсторството на траките, за техните контакти и т.н.”    
   
© 2005 MladostNet. All rights reserved.

Източник: http://mladost.net/traki/

Галадриел

 • Гост
Отг: За моя роден град - Казанлък. УНИКАЛЕН!!!
« Отговор #7 -: Юни 17, 2006, 11:19:05 am »
Мдаааа, поредното древно селище потопено под водите на язовир. Братята руснаци бяха много загрижени за нашето развитие и благоденствие и с удоволствие ни помагаха да строим язовири. Аз ще напомня и за най-старото злато на света намерено край Варна, а селището на народа който го е сякъл е под водите на изкуственото варненско езеро. И сега ще вадим тези градове от водите? Не знам дали ще е осмото чудо на света, по скоро ще бъде Мисията невъзможна 4 :(

Antonium

 • Гост
Отг: За моя роден град - Казанлък. УНИКАЛЕН!!!
« Отговор #8 -: Юни 20, 2006, 13:14:21 pm »
А бре Обероне ти да не си изучавал науките при един виден български учител - Теодосиев? А в Казанлък имаше много красиви жени и цигани заградени с хубава ограда.

Oberon

 • Гост
Отг: За моя роден град - Казанлък. УНИКАЛЕН!!!
« Отговор #9 -: Юни 20, 2006, 13:28:08 pm »
Трандев, да, познавам го лично, и съм го возил на сватбата му с нашта кола - ВОЛГА !!!!!!!!!

Теодоси Теодосиев е световно признат учител, в Бг много малко хора знаят за него. Благодарение на него сме мачкали по световните олимпиади по физика...

Antonium

 • Гост
Отг: За моя роден град - Казанлък. УНИКАЛЕН!!!
« Отговор #10 -: Юни 20, 2006, 13:29:07 pm »
Така е

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27