Благодаря на отговорилите по контекста. За сега ще отбележа само нещо малко по мнението на "Черното влечуго", по-късно и на Iris (на последния специално Благодаря, без да чувства някакъв ангажимент. Но от времето, в което пиша тук чета нещата с не просто интерес, за това и вниманието ми ще е сериозно философско
)
Неправилно е поставен като предпоставка Страхът и от там е развито нещо си за оплакването. Доста хора се оплакват, не е задължително да са страхливи, а просто да са мрънкала, които не разбират за какво конкретно и смислено да ползват Свободата си.
Това дали някой за нещо ще ме спонсорира няма да ме направи по-свободна отколкото съм. А аз съм доволно свободна-клоняща към безумна бунтарка, която не разбира именно субективните ограничения на хората- през скрупулите им и невежеството до елементарните комплекси- които сами си налагат и след което обвиняват всички останали, че са им ограничили безценната свобода.
Свободата и отговорността могат да ти помогнат много като осъзнаеш, че страхът не е градивна сила, а именно проблем, когато искаш и имаш възможностите, но сам не си позволяваш да си различен и уникален. А когато околните го разбират да не се обезсърчаваш от завистта им, а напротив, да им покажеш, че твоят "полет" те извисява, а тяхното неразбиране ги принизява до нивото да съществуват, а не да живеят.
Към Iris:
Познанието, зависимостта и адекватността са интересните акценти спрямо свободата и страхът.
Има и доста от категориите на етиката, там е малко да не кажа съществената релация (и препратката ми към Кант- той не е толкова "страшен", колкото изглеждат текстовете му. Написал е доста интересни и вярни неща)
Познанието може да се "обязди" именно от философията и мисленето като инструмент в един опит, където да си служиш с него по най-полезния възможен начин. Тук не би трябвало да има конкретен или осъзнат страх от познаване, по-скоро възможност как и за какво да използваш познанието. Не е задължително да са истини, които да си съсипеш живота и изгубиш времето да обясняваш и набиваш в канчетата на неразбиращи и слабозаинтересувани индивиди.
Това е сила във възможността ти да направиш Свободната си вола с интенция смислена.
Зависимостта е сложна психологична категория, която най-точно и ясно се определя с термина:
имбецил
Прочетете повече за видовете: емоционална, интелектуална, морална и съзависимост и ще разберете, в каква степен страхът е основна причина дори за една алкохолна зависимост.
И накрая- адекватността... най-интересната част. Каква е? Разсъдъчна или разумна, а може би интуитивна?
Последно към konstantin2007:
Благодаря ти за мнението. Права си и се радвам, че си се почувствала свободна да изразиш това, което мислиш и което за разлика от предишните ти заяждания, ВЕЧЕ има и философия
показа и толерантност... а хола си трябва да го обзаведа, но сега като съм безработна само в добронамерени и милостиви админи ми е надеждата-хи-хи