Автор Тема: Краят на близкоизточните династии?  (Прочетена 4836 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Краят на близкоизточните династии?
« -: Януари 27, 2011, 23:58:40 pm »
Краят на близкоизточните династии?

Египтяните, изпълнили улиците на Кайро през тази седмица, не настояваха само за слагане на край на 30-годишното управление на Хосни Мубарак. Целта им е и да свалят и евентуалния наследник на президента – сина му Гамал.

За египтяните и много араби в региона тенденцията към таурит – наследено управление – от много време е приемана за най-голямата обида за обществата, стремящи се към по-голяма свобода. Докато протестите се разпростират из арабския свят, предизвикани от бунта в Тунис, династичното наследяване в републиките в региона вероятно ще бъде основната жертва на безредиците.

В безпрецедентна демонстрация на отхвърляне на режима на Мубарак, тълпи от египтяни излязоха по улиците в сряда за втори ден на протести. Полицията се опита да разпръсне тълпите в Кайро, биейки демонстрантите. Правителството обяви всички демонстрации за незаконни и арестува 1 000 души.

Дори ако застаряващият Мубарак намери начин да устои на натиска за радикални политически реформи, според анализатори протестите нанасят фатален удар на кампанията за поставянето на президентския пост на 47-годишния син на президента, бивш банкер, подкрепян от младата гвардия на управляващата Национал-демократическа партия.

Докато египтяните изразяват надежда гласовете им да бъдат чути по улиците, всеки опит за наследяване на Мубарак на предстоящите президентски избори през септември вероятно ще предизвика още по-бурни протести.

„Идеята за таурит понесе тежък удар след Тунис и след събитията в Кайро”, псоочва Амр Хамзауи, политически анализатор в Центъра за Близкия изток Карнеги. „Трудно е да си представим, че сегашното управление още може да мине с идеята за таурит”.

Откакто вече починалият сирийски лидер Хафез Асад гладко прехвърли президентската власт на сина си Башар през 2000 г. – парламентът послушно одобри решението – няколко дългогодишни арабски лидери прихванаха идеята да управляват и след смъртта си.

Макар и неприятно за хората, династичното наследяване има известно очарование за западните поддръжници на авторитарните режими в Арабския свят, тъй като дава гаранции за продължителна стабилност, особено в страните, считани за стратегически съюзници.

Сваленият тунизиец Зин ел Абидин Бен Али даде много икономически лостове на членове на семейството си и редица политици смятат, че той е възнамерявал да постави съпругата си Лейла, мразена от повечето тунизийци, на президентския пост.

В обедняващия Йемен Али Абдула Салех, който управлява дори по-дълго от Мубарак, подготвя за наследник сина си Ахмед, който сега е началник на специалните части на армията и републиканската гвардия. Миналата седмица Йемен беше разтърсен от дни на вдъхновени от Тунис протести в настояване за край на управлението на Салех и плановете му за таурит. В неделя президентът изнесе реч в опит да успокои тълпата, описвайки плановете за династично наследяване като „крайна грубост”. „Ние сме срещу наследяването. Ние подкрепяме промяната”, заяви президентът.

Либийският лидер Муаммар Кадафи изглежда готви не един, а двама свои синове, изправяйки ги един срещу друг в надпревара да го наследят. Някогашната изгряваща звезда на Сейф ал Ислам, 39-годишният реформатор, през последните месеци изглежда залязва, докато борбата с брат му Муатасим, началник на силите за сигурност, се ожесточава.

Синовете на арабските лидери като цяло градят имидж на млади и модерни лидери, което им помага да намират подкрепа сред реформистки настроените елити. Сейф ал Ислам, например, е предпочитаният наследник от чуждестранните компании, които искат да правят бизнес в Либия. Освен това реформаторът има заслуги в убеждаването на баща му да се откаже от оръжията за масово поразяване и реабилитирането на международния имидж на Либия.

Гамал Мубарак, високопоставена фигура в управляващата Национал-демократическа партия, също е приеман за фигура, стремяща се към икономически реформи от дълго време отхвърляни от възрастния президент. Гамал вкара в управляващата партия група икономически либерали и се радва на популярност в бизнес средите.

Въпреки това много преди Тунис да вдъхнови арабите да отхвърлят лидерите си и да излязат по улиците, египетските опозиционни партии и граждански движения упорито отхвърлят наследяването на президентския пост от Гамал, предприемайки кампания за предупреждение срещу опасностите от евентуалното му управление.

http://www.focus-news.net/?id=a1441

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 692
Re:Краят на близкоизточните династии?
« Отговор #1 -: Февруари 20, 2011, 09:33:46 am »
Бахрейн, ЛИБИЯ, Йемен, Иран... Тотално информационно затъмнение в тези страни и не знаем какво всъщност става, а световните МИРОТВОРИТЕЛНИ сили си пазят маковите полета в Афганистан.

Чувствам се като част от тълпа нещастни и гладни роби в римски амфитеатър, преди да отворят клетките и пуснат диви животни срещу нас!

Защо? Защото това сме ние в Европа - изнемощяли, бедни, със съсипани здравни, пенсионни и образователни системи, с изумителна безработица и липса на свобода. А дивите животни са още по-бедните граждани на тоталитарните режими в близкия изток, на които крепостта Европа им се струва раят...

Какво ще стане като свалят диктаторите, които ще си изнесат билионите? Стра-а-а-шно! 

Неактивен ivi2010

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 51
Re:Краят на близкоизточните династии?
« Отговор #2 -: Февруари 20, 2011, 11:26:23 am »
Какво ще стане,ами тук в Италия,на остров Лампедуза,който има местно население около 6000 човека, слязоха повече от 6000 тунизийци само за една седмица.За сега ги спира бурното море.Ами представяте ли си при хубаво време,когато започнат да идват и египтяните и либийците.Голяма част ще тръгнат към Европа,казват при интервюта,че целта им е Франция, Белгия.Не малка част са избягали затворници.Повечето африканци,които виждам тук, предпочитат да се занимават с улична търговия,миене на стъкла на коли,и не на последно място предлагане на вечните/уж забранени/ неща.Или търсят да се женят за италианци,на които после им се вижда черен живота,заради религиозните различия.Чух по телевизията в последните дни,че на островчето тунизийците започнали да правят гладна стачка,заради репартирането.Сигурно правителството на Берлускони предприема скришно репартиране,защото Големият брат ще се разсърди,както на Саркози за ромите.Но ако падне Берлускони,както някои сили се борят със зъби и нокти,ще почернее цяла Италия.Той се беше посправил през последните 2 години с лодките чрез своите добри контакти в Африка.

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 692
Re:Краят на близкоизточните династии?
« Отговор #3 -: Февруари 25, 2011, 21:58:44 pm »
Италия и Испания имат договор за поддръжка от останалите европейски държави за лагери за бежанци. Например в Тенериф на Канарските острови всеки ДЕН акустират най-малко 900 имигранти от Африка и Азия и половината в лодките са умрели. Испания също сложи триметрови мрежи до Гибралтар, но бежанците пак ги прескачат. НИКОЯ от останалите европейски държави не може да помогне качествено, защото нямат ресурси - например затворите в Англия са препълнени и Холандия и Белгия им подсигуряват затвори, а англичаните ще пуснат около 5 затворнически кораба в Атлантическо море защото нямат затвори. При тях например на първо място са затворите, а след това бежанските лагери.

Това което е интересно е, че след тези "аранжирани" революции, никоя страна не може да откаже подслон и ВСИЧКИ бежанци от Близкия изток ще трябва да са на издръжката на европейските граждани. ТОВА за мен е забиване на ножа до кокала - не само финансова криза, но и тотална асимилация на местното население - по-ефективно от ядрена война!

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Краят на близкоизточните династии?
« Отговор #4 -: Март 10, 2011, 23:08:02 pm »
НАТО щяла да има мисия в Либия. Сега каква леш ще стане... сигурно пак няма жив човек да остане като в Косово.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3670371

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Краят на близкоизточните династии?
« Отговор #5 -: Март 11, 2011, 10:56:48 am »
Не, няма да има мисия този път, иначе ще стане много здрав бой кой когото свари на 5-6 континента.
« Последна редакция: Март 11, 2011, 14:01:03 pm от Mirotvorec »

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Краят на близкоизточните династии?
« Отговор #6 -: Март 11, 2011, 12:03:14 pm »
Не мислиш от правилната гледна точка :p

Ако мюсюлманското общество се надигне чрез вандалски прояви навсякъде:

- това още повече ще убеди света, че трябва да бъдат омиротворени
- ще засили доверието в силите на властта
- ще даде на правителствата много хляб, който да използва ткато извинение за... всякакви действия и всякакви политически решения, които имат нужда от извинение и някаква изкуствено създадена обосновка
- безредици означава най-вече печалба за бизнеса, което означава печалба за парвителствата (тъй като са създавани от световното бизнес общество) и тн.

Въобще всяването на хаос създава потенциал, а въвеждането на ред изчерпва този потенциал и нищо ново не може да бъде "въведено".


Да не говорим също така, че поскъпването на нефта ще се ускори, ако НАТО или ООН отидат там, което също е много желан ефект, един сред приоритетните ефекти може би, защото това е най-силния мотив за всякакви извинения и иначе неприемливи действия по всички възможни пазари и икономики (ако въобще може да се разграничи повече от една икономика в света).
« Последна редакция: Март 11, 2011, 14:01:25 pm от Mirotvorec »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27