Автор Тема: What The Bleep Do We Know  (Прочетена 14135 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 539
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
What The Bleep Do We Know
« -: Май 31, 2006, 01:44:04 am »
Става дума за филма "What The Bleep Do We Know"
Поредактирах малко субтитрите. Сега могат да се четат като лекция....или статия.

В началото бе Пустотата, бликаща от неизброими възможности, една от които си ти...

Откъде идваме ние? Какво е това квантова физика? Огромен брой квантово-механични системи.
Физика на възможностите.
Квантовата механика предсказва съществуването на Върховния разум.
Човешкият мозък извършва милиони операции в секунда. Той представлява невронна мрежа; една каскада от биохимични реакции; емоционален отклик на това, което възприемаме; един океан от молекули.
Мозъкът не прави разлика между това, което вижда наоколо, и своите спомени.
Ние сме участници в един холографски филм, който включва всичко, което наблюдаваме в света около нас. Следователно, как можем да виждаме света като някаква реалност, ако Този, който определя неговата реалност, е недостижим?
Едновременно ли съществуват всички възможни реалности?
Можем ли да приемем, че всички потенциални възможности съществуват паралелно?
Виждали ли сте се някога през очите на самия себе си от бъдещето, и поглеждали ли сте се през погледа на Абсолютния наблюдател?
Кои сме ние? Откъде идваме? Какво правим тук, и къде отиваме? Защо сме тук? Това е най-важният въпрос, нали?
Какво наричаме реалност?
- Това, което някога смятах за нереално, за мен сега изглежда в много отношения по-реално от това, което считах за реално, което пък, от своя страна, сега изглежда нереално.
Това трудно може да се обясни, наистина ... и всеки, който твърде упорито се опитва ... всеки, който хвърля твърде много усилия в опити да го обясни, има опасност напълно да се изгуби в глъбините на мистиката. Аз мисля, че колкото по-дълбоко се вглеждате в квантовата физика, толкова по-невероятна и мистична изглежда тя.
Квантовата физика, най-точно казано, е физика на възможностите. Всичко това са въпроси - как ние изживяваме и чувстваме света, дали има разлика между това, как ние възприемаме този свят, и какъв е той в действителност. Замисляли ли сте се някога от какво са направени мислите?
Мисля, че някои неща, които днес наблюдаваме у децата са знак, че културата ни се гради върху погрешна парадигма, и въобще не оценява силата на мисълта. Всяка епоха, всяко поколение има свои общоприети схващания Например, че светът е плосък, или че земята е кръгла, и т.н. Има стотици готови концепции, които сме приели на вяра, но, които може и да са измамни. И разбира се в повечето случаи исторически погледнато тези възгледи са неверни. Следователно, ако се поучим от историята, по-голямата част от нашите готови възгледи за света просто не са верни. Но ние сме заседнали в тези концепции, без изобщо да го осъзнаваме.
Това наричаме парадигма. Съвременният материализъм лишава хората от нуждата да поемат отговорност, а много често това прави и религията. Но аз мисля, че ако се отнесете сериозно към квантовата механика, тя директно ви принуждава да поемете цялата отговорност върху себе си. Тя не ви дава прости и ясни отговори, тя не ви успокоява. Тя ви казва, че светът е нещо много голямо и мистериозно.
Механизмът на явленията не е конкретен отговор, но аз няма да ви го кажа, защото вие сте достатъчно големи, за да решите сами.
Не е ли всеки от нас е една мистерия? Една загадка?
Със сигурност е така.
Такива дълбокомислени въпроси отварят нови пътища за опознаване на света. Това ни дава глътка свеж въздух. Така животът става по-радостен. Истинска тайна в живота е не да пребиваваме в познатото, а да изживеем мистерията.


Закачил съм .pdf варианта като по универсален формат. :)
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 539
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Re:What The Bleep Do We Know
« Отговор #1 -: Май 31, 2006, 02:00:50 am »

КАКВО СИ МИСЛИМ, ЧЕ ЗНАЕМ!?

Защо толкова упорито пресъздаваме една и съща реалност?
Защо се вкопчваме в едни и същи взаимоотношения?
Защо все се захващаме с един и същи вид работа, и постоянно се повтаряме?
В този безкраен океан от възможности, които съществуват около нас, защо постоянно пресъздаваме една и съща действителност?
Не е ли странно, че имаме толкова много потенциални възможности, а не си даваме сметка за тях?
Възможно ли е да сме толкова дресирани в нашето ежедневие, да изграждаме своя живот по една такава твърда програма, че сме приели, че от нас не зависи нищо?
На нас ни е внушено да вярваме, че външният свят е по-истински от нашия вътрешен свят.Новата научна парадигма ни казва точно обратното - тя ни учи, че това, което става вътре в нас, създава онова, което се случва вън от нас. Съществува една физическа реалност, която е абсолютно истинска и стабилна, но тя се материализира, ако можем да се изразим по този начин, тя се реализира, когато дойде в съприкосновение с друга физическа реалност.
Тази друга реалност, разбира се, може да сме ние, ние сме част от този свят, но това не е задължително.
Например, би могъл случайно отнякъде да падне камък, и да взаимодейства с тази неопределена маса, като я трансформира по определен начин.
В миналото е имало философи, които са казвали:
"Виж сега, ще ритна този камък, ако си ударя крака и ме заболи, значи камъкът е истински.”
"Аз го чувствам, аз имам реално усещане за това. Това е ярко преживяване. И това означава, че то е нещо действително."
Но това е едно преживяване. Истинно е усещането на този човек за събитието. Научните опити са показали, че ако вземем един наблюдател и го свържем с електроди към компютърен скенер, и му предложим да наблюдава определен обект, и той се вгледа в него, тогава определени области от мозъка му се активизират. А след това, ако го помолим да затвори очи, и да си представи този, същият обект, когато той си го представи мислено, същите области от мозъка му отново се активират, точно така, както когато наблюдава обекта с очите си.
Това накарало учените да се замислят и да си зададат следния въпрос:
Всъщност кой вижда? Мозъкът ли? Или очите? И кое е реално? Това, което виждаме с мозъка си, или това, което виждаме с очите си?
А истината е, че за мозъка няма разлика, между това, което наблюдава и това, което си представя, защото и в двата случая се задействат едни и същи нервни вериги.

Тогава да си зададем въпроса:
Какво всъщност е реалността?
Ние сме бомбардирани от огромен обем информация, тя стига до нашето тяло, и ние я обработваме, тя се възприема от нашите сетива, и се обработва и анализира - и на всяка следваща стъпка ние елиминираме част от информацията. И накрая това, което достига до нашето съзнание е най-същественото за самите нас.
Мозъкът ни обработва 400 милиарда бита информация всяка секунда, но ние осъзнаваме само 2000 от тях. Но нашето осъзнаване за тези 2000 бита информация, се отнася само до обкръжението ни, нашето тяло и потока на времето. Ние живеем в свят, в който всичко, което виждаме, е само върхът на айсберга, класическият връх на един огромен квантовомеханичен айсберг.
Ако мозъкът обработва 400 милиарда бита информация, а ние осъзнаваме едва 2000 това означава, че действителността се развива в нашия мозък през цялото време. Той получава тази информация, а ние не я осъзнаваме.
Очите са като обективи. Но лентата, на която се записва филмът, който гледаме, е в задната част на мозъка. Нарича се зрителен кортекс. Разположен е ето тук. Системата работи като кинокамера и видеомагнетофон.
Знаете ли, че мозъкът запечатва всичко, което успява да види?
Това е важно.
Например:
Тази камера вижда много повече неща около мен, от тези предмети наоколо, защото тя просто снима и не преценява кое какво е. Единственият филм, който се прожектира в мозъка е това, което сме способни да видим.
Възможно ли е нашите очи, нашите камери, да виждат повече от това, което нашият мозък може съзнателно да възпроизведе? По начина, по който е устроен нашият мозък, ние виждаме само това, което вярваме, че е възможно. Ние разпознаваме образи, които вече съществуват в нашето съзнание вследствие на неговото програмиране.Да ни е честита реалността....
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 539
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Re:What The Bleep Do We Know
« Отговор #2 -: Май 31, 2006, 02:16:19 am »
За да не Ви лиша от удоволствието да прочетете текста или да гледате филма, само ще пейстна списък на участниците. Подчертани са имената и трудовете, на които те са автори.

Дейвид Алберт, д.ф.н. преподавател в Колумбийския университет и продуцент на "Философски основи на физиката", "Времето и възможностите" и "Преживяването на квантовата механика"
Името ми е Дейвид Алберт. Аз съм физик-теоретик. Изучавах биохимия в университета "Рутджерс"...

Д-р Джо Диспенца, доктор по мануална терапия, Лайф юниверсити, автор на книгата "Театърът на ума. Поглед върху един работещ мозък",
... и след това отидох да уча мануална терапия в Лайф юниверсити в Атланта, Джорджия. Следвах аспирантура по анатомия и физиология... неврохимия, неврофизиология и генетика.

Амрит Госвами, д.ф.н. преподавател по физика в университета на Орегон, и изследовател в института по ноетика. Автор на няколко книги, между които "Самосъзнаващата се Вселена" и "Физика на душата"
Аз изучавам квантовата физика. Също така я преподавам. Написал съм учебник по квантова физика... и много други книги, които обясняват смисъла на тази наука.
След като се дипломирах в Харвард, отидох да работя в ЦЕРН - европейска лаборатория за изследване на елементарни частици...


Джон Хагелин, д.ф.н. преподавател по физика и директор на института за приложни науки, технологии и социална политика към университета Махариши. Автор на "Ръководство за едно съвършено правителство" и "Физиология и съзнание".
... След това отидох във факултета в Станфорд. Там работих върху теорията на Обединеното квантово поле. Имам стотина публикации в тази област, но може би съм по-известен... с откритието на суперсиметричната огледална SU5 теория на Великото обединение.

Стюарт Хамероф, д.м. професор по анестезиология и психология и зам.-директор на центъра за изследване на съзнанието към Университета в Аризона. Автор на няколко книги, вкл. "Към науката за съзнанието"
Аз работя като анестезиолог... и всеки път, когато приспивам пациентите си, аз се питам къде отиват те и на първо място защо са тук. Това са част от въпросите, които ме вълнуваха... и които ме привлякоха към анестезиологията и изучаването на съзнанието.

Д-р Мисел Ледуит, бивш преподавател по систематична теология в колежа Мейнут в Ирландия Книгите му са озаглавени "Посланието, чието време е дошло" и "Възкачване до Бога: вътрешният път на душата"
Казвам се Мисел Ледуит... през по-голямата част от живота си бях професор по теология.

Даниел Монти, д.м.н., Директор на медицинската програма "Ум-тяло" в университета Томас Джеферсън. Автор на "Развитието на расите и новият облик на градовете"
Аз съм д-р Даниел Монти. Лекар съм. Специализирах психиатрия и изучаване на човешкото поведение. Работя във факултета в Джеферсън медикъл Колидж.

Андрю Нюберг, д.м., асистент в радиологията и специалист по ядрена медицина в болницата към университета на Пенсилвания. Автор на "Защо Бог няма да си отиде" и "Мистичният ум"
Бях много заинтригуван от изучаването на човешкия мозък и духовността... защото тази специалност разглежда въпросите, които си задавах от дете - какво е реалността, как стигаме до истината и кое е истинско.
Като пораснах и разбрах, че духовността в известен смисъл... е една много важна част от пътя към намиране на търсените отговори... и науката също е решаваща част...
... Тогава потърсих начин да обединя тези две сили.


Кандас Перт, д.м.н. автор на патенти за модифицирани пептиди и на няколко книги, вкл. "Молекулите на емоциите" и "Вашето тяло е вашият подсъзнателен ум"
Името ми е Кандас Перт. Аз съм професор в медицинския университет в Джорджтаун

Рамта, учител в школата "Рамта скуул оф енлайтенмент"
Всъщност това е един филм за велики мислители. Всеки участник във филма е един велик мислител. Те ни демонстрираха величието на своята мисъл.
А това е чудесно, нали?


Джефри Сатиновер, д.м. по психиатрия, магистър по физика, бивш председател на фондация "Карл Густав Юнг" в Ню Йорк и лектор по психология и религия в университета в Харвард.
Автор на няколко книги, вкл. "Квантовият мозък" и "Празното Себе"

За себе си мога да кажа, че съм аспирант по физика. Аз още не съм истински физик-теоретик. Но ако ми се усмихне щастието, и ако се справя успешно с ученето и с работата си по темата, се надявам някога евентуално да приложа фундаменталната квантова теория... към квантова обработка на информацията.


Уилям Тилър, д.и.н., професор емеритус по материалознание, Станфордски университет. Автор на повече от 250 научни публикации и няколко книги, сред които "Осъзнато творчество" и "Науката и трансформацията на човека"

Аз реших, че ако се откажа от председателското си място и от всички професионални комитети, и от всички правителствени комисии, сигурно ще имам много време, което бих могъл да оползотворя за работа.
Аз вече напуснах всичките си ръководни длъжности, но без жертви не може. Трябва все пак да работя, за да изхранвам семейството си.


Фред Алън Уолф, д.ф.н. преподавател по физика в университета на Калифорния и Лос Анджелис (UCLA) и писател. Автор на няколко книги, между които "От материята към чувството: една нова алхимия на науката и духа" и "Да направим квантов скок"

Сигурно ще ме попитате как може един учен да говори такива странни неща... защото всичко това сигурно звучи необичайно.
Наистина интересен въпрос.
Ако се занимавате с наука достатъчно дълго, и достатъчно сериозно, и навлезете в дълбините на познанието, и ако след това не изглеждате странен в очите на хората, значи нищо не сте разбрали.


"Посланието на Водата"
Изследвания и снимки от д-р Масару Емото.
Виж http://watermessage.hit.bg/

За повече информация, адреси, книги, и "заешки дупки"
www.WhatTheBleep.com

Благодарим и на останалите, които помогнаха за създаването на този филм...

Учените и окултистите, интервюирани във филма, бяха избрани въз основа на техните професионални познания по дискутираните теми. Не е нужно да смятаме, че всеки от тях е съгласен с всяка теза, застъпена във филма. Също така, не е задължително създателите на филма да са съгласни с всяка теза, изложена от интервюираните.
Тук не се изисква съгласие, а самостоятелно мислене.

Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

milenski

 • Гост
Re:What The Bleep Do We Know
« Отговор #3 -: Септември 06, 2006, 19:50:30 pm »

Ако първият филм ви се е сторил шантав, почакайте само да видите втория! ;D


Линкове към филма:
CD1
CD2

Субтитри:
CD1
CD2

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re:What The Bleep Do We Know
« Отговор #4 -: Септември 06, 2006, 19:59:36 pm »
Хип-хип-УРА!!! Хип-хип-УРА!!!

Lampyridus photuris да вдигнем на ръце!!! :-* :-* :D

Неактивен pph

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 133
Re:What The Bleep Do We Know
« Отговор #5 -: Септември 07, 2006, 05:15:53 am »
Супер, откога го чакам  :D
"There is no such thing as death. Life is only a dream, and we are the imagination of ou

Eon

 • Гост
Re:What The Bleep Do We Know
« Отговор #6 -: Септември 07, 2006, 09:26:32 am »
За какво иде реч, отдавна го слушам.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re:What The Bleep Do We Know
« Отговор #7 -: Септември 07, 2006, 09:27:04 am »
Стига сте цъкали като швейцарски часовници, ами дайте малко интифа какво толкова има в този филм.
Не мисли като човек!-Крион

milenski

 • Гост
Re:What The Bleep Do We Know
« Отговор #8 -: Септември 07, 2006, 11:27:31 am »
Ако не сте гледали първата част, започнете с нея.
Филмът е най-невероятният научнопопулярен филм, който съм гледала някога.
Най-общо казано събират на едно място физиката и философията и си правят луд купон, като след филма човек се чуди на кое небе се намира  :D

Ето линкчета и за първата част, макар че тук сигурно има вече:

Филм

Субтитри
« Последна редакция: Септември 07, 2006, 14:49:04 pm от Lampyridus photuris »

Antonium

 • Гост
Re:What The Bleep Do We Know
« Отговор #9 -: Септември 07, 2006, 11:29:27 am »
Филма започва обещаващо, след това има доста боза и накрая свършва някак си. Абе някой е искал да направи нещо, но после явно го е разводнил. Заслужават си само първите 30 минути.
Говоря за първият филм, вторият няма да си направя труда да гледам.

milenski

 • Гост
Re:What The Bleep Do We Know
« Отговор #10 -: Септември 07, 2006, 14:42:39 pm »
Както е казано, "Който има очи, ще чуе, който има уши, ще види"  ;D :P :D

Antonium

 • Гост
Re:What The Bleep Do We Know
« Отговор #11 -: Септември 07, 2006, 15:51:14 pm »
Както е казано, "Който има очи, ще чуе, който има уши, ще види"  ;D :P :D
Така е и не е така :P Филма е бозав та даже розовее. Защо им трябва да включват историийте с хипотамуса. Аз знам и ще ти кажа - Защото във ФзФ красивите момичета са рядко срещано явление /аз съм с едно такова/  - това е. Трябва да се гледат само първите 30 минути :P

Неактивен Xpuctoc Muxaul

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 447
 • Виждам мислите ти!
Re:What The Bleep Do We Know
« Отговор #12 -: Септември 07, 2006, 16:46:15 pm »
...Трябва да се гледат само първите 30 минути :P...

Ако беше така филмът щеше да е само от първите 30 минути.  ;D

milenski

 • Гост
Re:What The Bleep Do We Know
« Отговор #13 -: Септември 07, 2006, 16:48:24 pm »
Защо им трябва да включват историийте с хипотамуса. Аз знам и ще ти кажа - Защото във ФзФ красивите момичета са рядко срещано явление /аз съм с едно такова/  - това е.

Аз пък ще ти кажа, че нищо не си разбрал. Този момент е изключително важен.
Иначе не вдянах как успя да вкараш момента с красивата приятелка, явно много ти се е искало да се похвалиш :P

Antonium

 • Гост
Re:What The Bleep Do We Know
« Отговор #14 -: Септември 08, 2006, 09:17:12 am »
Ей, най после някой разбра защо съм се регистрирал в този форум. Гледай задълбочено филмчето. Истината е някъде там ;D ;D ;D ;D ;D

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27