Автор Тема: Пътя на Турция към Европа  (Прочетена 13870 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Пътя на Турция към Европа
« -: Октомври 15, 2010, 21:38:35 pm »
Доста актуален въпрос напоследък, но не намерих отделена за него тема във форума.

Обичайната позиция на средния българин (а и европеец) е "против". Само че защо?

От демографска гледна точка обяснението е просто - хората мигрират от местата с по-нисък стандарт към местата с по-висок стандарт. Това е възможно само ако има някаква свободна (или недостатъчно запълнена) ниша. В случаите, когато няма ниша или е запълнена, става като случая с циганите и Франция - получава се така, че няма да искат да ходят нататък, защото е видно, че и там ще живеят също толкова бедно, колкото и тук (дори може и по-бедно). Освен това прииждащите емигранти трябва да отговарят на някакви изисквания - на никого не са нужни например етиопци, които не могат да вържат едно изречение, освен на езика на малобройно племе и които не са чували какво е молив.

От своя страна, Турция е образовала гражданите си долу горе добре - да кажем, че средния турчин има средно образование. Живота на някои от тези хора не е съвсем безпроблемен и богат в тяхната родина, затова търсят възможности да се реализират някъде в богатия "запад", където явно има нужда от средноквалифицирана работна ръка. Това не е тази картина на нещата, която плаши някои европейци с демографска инвазия, защото не става дума за милионни орди с половинвековни стратегически планове, а за хора, тръгнали да търсят щастието си.

Естествено навсякъде, във всички държави има някаква група хора, които са по-крайно настроени. Някаква малка част от германците са неонацисти и сочат емигрантите, като призовават за изгонване, щото били "фундаментлисти", сред емигрантите има някаква малка част, които са фундаменталисти, които сочат германците и казват, че са расисти. Въобще, такива хора има навсякъде, във всички държави и на тях трябва да се обръща сериозно внимание, доколкото са общественоопасни, но без да бъдат смесвани с останалите, които просто си вършат работата и си търсят щастието. Крайнонастроените групи и от двете страни са взаимнообусловени и се подхранват една друга с "каузи", които дефинират врага по малко по-общи признаци, отколкото би трябвало.

Отхвърлянето на европейската перспектива на Турция ще бъде действие с много тежки и неприятни исторически последствия за много десетилетия напред. По този път Турция върви от най-малко един век. Поради различни геополитически съображения, в търсене на силни съюзници в региона, Великите сили не веднъж са ухажвали тази държава, за да преследват своите цели. Такова традиционно сътрудничество със западноевропейската цивилизация не може да не остави сериозен отпечатък върху културния модел на турците. В последния случай става въпрос за членство в НАТО. В условията на този съюз, единствената различна в него държава повече от половин век вече се идентифицира като "почетен член" на "клуба на силите на доброто", които водят борба с "империята на злото". Когато мръсната работа най-после беше свършена обаче, не стана ясно дали плячката (източна Европа) беше разпределена справедливо, а както изглежда сега - даже се опитват да изхвърлят Турция зад борда. Ако това стане, с НАТО е свършено (в сегашния му състав) и разбира се, за да не остане сама срещу ятото лешояди, ще потърси съюз на друго място. Към момента е известно, че Турция протяга ръка на Иран и размахва пръст срещу натовското вярно куче Израел.

Ситуацията с газопроводите е обяснима от тази гледна точка. Привидното неразбирателство между Турция и Русия за газопроводите всъщност е много добро разбирателство - защо някоя от двете страни да има нещо против другата също да държи ножа си на гърлото на ЕС?

За нещастие нашата мила България се намира точно между двата чука и наковалнята и, представете си, трябва да води отговорна енергийна политика. И ако може - да намалява цената на газа. ;)
« Последна редакция: Октомври 15, 2010, 21:42:12 pm от otnesen »

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 515
Re:Пътя на Турция към Европа
« Отговор #1 -: Октомври 16, 2010, 00:17:35 am »
otnesen, не се къхари за Турция и влизането и в ЕС. В близките 10-15г., нея няма да я приемат. Ако изобщо все още съществува ЕС де ;).И защо никъде не споменаваш, че третата политическа сила в Турция, е организация наречена  ''Сивите вълци''?
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Пътя на Турция към Европа
« Отговор #2 -: Октомври 16, 2010, 01:29:09 am »
otnesen, не се къхари за Турция и влизането и в ЕС. В близките 10-15г., нея няма да я приемат. Ако изобщо все още съществува ЕС де ;).
Какво са 10-15 години за историята? ;)

И защо никъде не споменаваш, че третата политическа сила в Турция, е организация наречена  ''Сивите вълци''?

Ами това:
Цитат
Естествено навсякъде, във всички държави има някаква група хора, които са по-крайно настроени. Някаква малка част от германците са неонацисти и сочат емигрантите, като призовават за изгонване, щото били "фундаментлисти", сред емигрантите има някаква малка част, които са фундаменталисти, които сочат германците и казват, че са расисти. Въобще, такива хора има навсякъде, във всички държави и на тях трябва да се обръща сериозно внимание, доколкото са общественоопасни, но без да бъдат смесвани с останалите, които просто си вършат работата и си търсят щастието. Крайнонастроените групи и от двете страни са взаимнообусловени и се подхранват една друга с "каузи", които дефинират врага по малко по-общи признаци, отколкото би трябвало.
би трябвало да отговаря на въпроса ти. Не ги споменавам поименно, но вземам предвид съществуването на такива като тях. Пък и третите политически сили обикновено са някакви дълбоки опозиции, от които много много не зависи официалната политика на страната.
« Последна редакция: Октомври 16, 2010, 01:31:02 am от otnesen »

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Пътя на Турция към Европа
« Отговор #3 -: Октомври 20, 2010, 14:34:58 pm »

Днес е сряда, 20-ти Октомври, критичен ден за хода на Турция към ЕС.

Цитат
Депутатите на „Атака” напуснаха пленарна зала
20 октомври 2010 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Начало / Народно събрание

София. Депутатите на „Атака” напуснаха пленарна зала, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Действието на народните представители бе провокирано от взетото решение от дневния ред да отпадне Проекта за решение за произвеждане на национален референдум, внесен от Волен Сидеров. Четин Казак от ДПС предложи днес да се разгледа Предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Против ли сте членството на Турция в Европейския съюз”, а проекта да отпадне. След гласуването му предложението му бе подкрепено.

Преди да напусне залата Волен Сидеров заяви: Не се учудвам че петата колона на Турция в лицето на Четин Казак предложи да отпадне предложението за проект. Учудвам се, че ГЕРБ подкрепи искането на Четин Казак да отпадне проекта за решение, каза Сидеров.

Асен Гагузов от Парламентарната група на Коалиция за България заяви във връзка със служебния проект за решение: „Няма такъв прецедент Народното събрание да задължава една дирекция да си свърши работата”. Предлага ни се НС да вземе решение една дирекция към МРРБ - ГРАО - да свърши задълженията си, каза той и добави, че в рамките на 3 месеца Цецка Цачева е трябвало да поиска съдействие от министерството. По думите му, обаче, тази дирекция ще направи непредвидени разходи за провеждането на проверката, които не са планирани.

Цветомира ГЕОРГИЕВА

Ситуацията лека полека се приближава до точката, в която ще стане "политическа криза". Ябълката на раздора не е просто някакъв референдум, а въобще бъдещото развития на цяла една голяма държава - Турция. Ако такова решение чрез референдум бъде прието, може да се предположи, че ще е окончателно и няма как да бъде променено в бъдеще без много сериозни социални сътресения, дори ако по-късно се установи, че е било погрешно.

Да разгледаме двата възможни сценария в перспектива.

 Ако Турция не влезе в ЕС.

Това неизбежно ще забави процеса на поевропейчване на турската култура, който върви от много време (със средно темпо), да кажем от почти един век. Този процес е в много напреднала фаза и ако забавящите го сили са много упорити, то той ще спре и ще започне да върви наобратно, тоест ще стане постепенно поазиатчване. В политиката това най вероятно ще се изрази като намаляване на икономическите връзки между Турция и Европа, тоест, ще намалее стокообмена и други имащи отношение към икономиката обмени. Това може да е блокиране на достъпа до европейски инвеститори, блокиране на достъпа до европейско образование за турците, блокиране на достъпа до високотехнологична европейска продукция. Историята показва, че всяка държава, която е била подложена на подобно ембарго, е принудена да се развива сама, без чужда помощ, което определено е много бавен процес, свързан с икономически проблеми вътре, което за населението означава бедност. Отделно специалистите, които ще ръководят самостоятелното развитие също ще бъдат не особено добре платени, което ще даде възможност на богатите и развити държави да лишат ембарговата държава от тях посредством методиката "изтичане на мозъци". Прехвърлянето на специалисти от бедните към богатите държави води до още по-интензивно развитие на богатите и още повече бедност за бедните. Това е и основната причина да бъде спусната "желязната завеса" по време на студената война и да бъде забранено излизането от страните на соцблока на запад.

Развитието на Турция по този сценарий би изглеждал приблизително така:
Относно финансовите инвестиции - единствения платежоспособни инвеститори извън тези в западната зона на влияние са тези от зоната на "Ислямската Швейцария" - Обединените Арабски Емирства, Кувейт, Саудитска Арабия и др. подобни на тях в района. Ако решат да инвестират в Турция, те непременно ще поставят условия свързани със социалната, културната, религиозната и особено - външната политика. Това ще бъдат чудесни условия за политиците арабски марионетки, които ще имат повод да пропагандират:"Ето - запада ни изостави, арабите ни помагат". За съжаление никакви инвестиции не могат да компенсират един липсващ стокообмен и тези арабски инвестиции няма да доведат до реално развитие на държавата, за сметка на което ще бъдат реализирани поставените условия. Но липсващия стокообмен ще бъде също и проблем на Европа, и най-вече на най-близкия до Турция район - Балканския полуостров. Тук, в отсамната част възникналите икономически проблеми (бедност) ще предизвиква чести вълни от недоволство сред населението, като вероятността мюсюлманските малцинства да припяват арабската песен нараства многократно. В такъв случай, ако ЕС не си промени решението и не приеме все пак Турция в ЕС (или не разреши другояче икономическите проблеми на балканите, което е малко вероятно, поради трудната заместимост на стокообмена с инвестиции), комбинацията от демографски ръст на малцинствата и арабското влияние ще доведе до множество отцепвания и откъсвания на автономии или независими държавици от тъканта. Ес може да реагира по два начина. Първо - да остави нещата така и да отстъпи от Балканския полуостров, като го остави в ръцете на арабите. Второ - да опита да разреши проблема силово, по сценарий подобен на Втората ветовна война (този вариант в условията на свят, пълен с ядрени и биологични оръжия е доста неприятен).

Ако не бъде приета в ЕС, за да не се върне чак толкова назад в развитието си, Турция най-вероятно ще реши да взаимодейства икономически, културно и научно с Русия. Така на мястото на липсващия стокообмен с ЕС, ще бъде сложен не толкова интензивния, но все пак повече от никакъв стокообмен с Руската Федерация, Украйна, Казахстан и другите централноазиатски бивши съветски републики. Тъй като обаче стокообмен ще ни липсва и на нас, тук на Балканите, ще се наложи да се включим в този черноморски руско-украинско-турски пазар.

Такова сътрудничество между страните от Черноморския басейн и без друго вече е в процес на реализиране и не може да бъде върнато назад или отменено, което означава, че не само че Турция ще влезе в ЕС, но и Русия. Тоест - тия дни имаше преговори между Медведев, Меркел и Саркози за постепенното придвижване на нещата към икономически съюз Русия-ЕС-Турция.


Rio

 • Гост
Re:Пътя на Турция към Европа
« Отговор #4 -: Октомври 21, 2010, 12:07:11 pm »
otnesen, голян геополитик се извъди.  :mad: :mad: Ако Турция влезе в ЕС, България първа си отива от политическата карта на света и този път завинаги. Асимилацията ни ще бъде жестока и успешна за турците.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Пътя на Турция към Европа
« Отговор #5 -: Октомври 21, 2010, 13:35:33 pm »

Въобще, как си представяш България в перспектива в условията на перманентно противоборство с голям съсед като Турция? Как си представяш икономиката ни при наложено ембарго, ние на тях или те на нас? Как си представяш цялата ни морска икономика през турския Босфор? Въобще, по този сценарий България ще изчезне дори по-бързо, отколкото при другия.
« Последна редакция: Октомври 21, 2010, 22:33:38 pm от Mirotvorec »

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 515
Re:Пътя на Турция към Европа
« Отговор #6 -: Октомври 21, 2010, 13:43:22 pm »
otnesen, стига си пропагандирал влизането на Турция в ЕС :diablo:. Франция и Германия НЕ  я искат, та ние ли? Щом според теб и в двата случая ще изчезнем, не е ли по-добре да не я подкрепим за влизането и? Или си на мнение, че така и така ще ни претопят, та да си го направим доброволно?
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Пътя на Турция към Европа
« Отговор #7 -: Октомври 21, 2010, 13:55:12 pm »

Нищо не пропагандирам!! В момента върви натиск за вземане на решение, стратегическо решение, без да е имало дебат по въпроса!! Не може да се вземат стратегически решения без дебат!! Това правя, дебат.

Единствения благоприятен за България вариант е приемането на Турция в ЕС и принуждаването й да води миролюбива демографска, икономическа и друга политика сопрямо съседите си и спрамо други държави. Ако шанса да се случи това и България да оцелее е 20%, и този шанс е най-голям от всички други шансове при другите варианти за развитие на региона, трябва да натискаме точно към това, и то силно, а не както ти смяташ - "Така и така ще умираме, поне да ги одраскаме по крака".

Въобще, всяко неопитване за спасяване на България, независимо колко са малки шансовете, е антибългарско.

И още нещо - на Франция и Германия явно не им пука за нас и нямат нищо против да изчезнем. Защо тогава да се съобразяваме с тяхното мнение? Да се оправят както могат! Ако не - да помагат в сложната ситуация по начин. Неискането на Турция от тяхна страна не е помагане за нас!
« Последна редакция: Октомври 21, 2010, 22:34:09 pm от Mirotvorec »

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 515
Re:Пътя на Турция към Европа
« Отговор #8 -: Октомври 21, 2010, 14:05:02 pm »

Цитат
Единствения благоприятен за България вариант е приемането на Турция в ЕС и принуждаването й да води миролюбива демографска, икономическа и друга политика сопрямо съседите си и спрамо други държави.


Разсъжденията ти са инфантилни. Турция, НИКОГА няма да се промени. Има турци, живеещи от години в Германия, които не са научили езикът на страната в която живеят ;).Това какво ти говори? Ако не разбираш, какво имам напредвид, дебатът с теб е безсмислен.
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Пътя на Турция към Европа
« Отговор #9 -: Октомври 21, 2010, 14:07:14 pm »

Ами ако трябва да използвам твоята логика, ние, българите също няма НИКОГА да се променим, така че притесненията ти, че ще бъдем асимилирани са неоснователни. ;)
« Последна редакция: Октомври 21, 2010, 22:35:40 pm от Mirotvorec »

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 515
Re:Пътя на Турция към Европа
« Отговор #10 -: Октомври 21, 2010, 14:15:45 pm »
Аз и тези като мен, не биха се променили. Ама такива като теб, вече ги считам за променени и асимилирани :(. Предполагам, че вече си си купил фес.
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Пътя на Турция към Европа
« Отговор #11 -: Октомври 21, 2010, 14:19:33 pm »

Не, не съм - възнамерявам да бъде реализиран онзи 20-процентния шанс, за който говорех по-горе. Всъщност - той ще бъде реализиран. ;) Ако Турция влезе в ЕС, няма да може да диктува политиката на съюза, а на нея ще бъде диктувано и така - Турция ще бъде асимилирана в европейската култура. Току що в Германия започнаха тази операция. ;)
« Последна редакция: Октомври 21, 2010, 22:36:25 pm от Mirotvorec »

Неактивен Moon Light

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 11
Re:Пътя на Турция към Европа
« Отговор #12 -: Октомври 21, 2010, 14:42:51 pm »
ARRI ти ако си толкова против Турция и Турците, защо си сложил на аватара си най- старият турският символ. Знаеш много добре, че нещо като "пра българи " не съществува. Това е измислено от руснаците за да бъде  този народ асимилиран към "славяните". "Пра българите" са турци, които се настаняват по тези земи, както унгарците и останалите турци, които сега са в Мала Азия.

Eon: Моля, пиши по темата.
« Последна редакция: Октомври 21, 2010, 15:17:25 pm от ₪ Eon ₪ »
When you want something, all the universe conspires in helping you to achieve it...

Rio

 • Гост
Re:Пътя на Турция към Европа
« Отговор #13 -: Октомври 21, 2010, 21:44:10 pm »
Всичко е въпрос на дипломация, геополитика и демография. Трябва Турция да се реформира, но да не е в ЕС, защото не е християнска държава, и трябва българите да имат по 2-3 деца най-малко, за да се превъзмогне демографската криза - катастрофа. А начините, по които трябва да се случат нещата са сложни и трудно постижими, но не невъзможни.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Пътя на Турция към Европа
« Отговор #14 -: Октомври 21, 2010, 21:52:37 pm »
Европейския съюз ще има все повече проблеми занапред и ако е възможно, трябва да се преориентираме към Организацията за Черноморско Икономическо Сътрудничество (в синьо). 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27