Автор Тема: Глобална търговска война  (Прочетена 7539 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Глобална търговска война
« -: Октомври 12, 2010, 14:29:23 pm »
В последните дни Европейския Съюз осъществява силна пропагандна стрелба против Китай. Връчването на нобелова награда за мир на китайския дисидент Лю Сиаобо, който е осъден в Китай за това, че в началото на 90-те години искал да свали от власт съществуващия режим и да реализира "либерален" сценарии, по подобие на този, който тогава е вървял в бившите СССР и Югославия. Опитите да бъде разпаднат Китай продължават и досега - западните държави приемат като почетен гост Далай Лама, който иска независимост на Тибет и размахват пръст срещу китайските власти за потушаването на миналогодишните бунтове в Синцзян - Уйгурски автономен район (http://e-vestnik.bg/6573/%D1%83%D0%B9%D0%B3%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0/). В същото време от страна на запада възникнаха претенции по отношение на валутната политика на Китай или по-точно как операциите с чужди валути понижават курса на китайската валута (юан) и как това поставя китайските продукции в по-изгодно положение на глобалния пазар. На този упрек китайците отвърнаха с намек, че американската валутна политика също не е съвсем редовна и със съвета да не се притесняват, тъй като нещата ще се оправят, когато западната икономика си стъпи на краката след кризата. Ситуацията обаче не е толкова елементарна.

Качеството на китайската стока постепено и неотклонно се подобрява, особено ако става дума за електроника. Пазарът за този вид стока постоянно се разширява, а съществуващите вече пазари се преориентират към по-евтиното и достатъчно качествено. В същото време Япония губи позиции на технологичния пазар, защото на авторитетното "Made in Japan", което увеличава цената на продукта седемкратно, не се гледа вече с такова почитание. На това отгоре има слухове, че износа на редки метали, силно необходими за производството на всякаква електроника, от Китай към Япония постепенно намалява, като оправданието за това е "Съжаляваме, но на нас ни трябват повече".

На фона на тази ситуация, германския министър на икономиката отправя следните предупреждения:
Цитат
Германският икономически министър: Има опасност от глобална търговска война
12 октомври 2010 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят

Пекин. Германският икономически министър Райнер Брюдерле предупреди по време на посещението си в Китай, че налице е сериозна опасност от започване на търговска война, съобщава АФП. Според него заради различията между различните търгуващи нации във виждането им относно валутната политика може да се стигне до стъпки за отмъщение, които от своя страна могат да се превърнат в търговска война. В изказването си президентът не е споменал името на конкретна страна.

http://focus-news.net/?id=n1449568

Най вероятно министърът има предвид, че ЕС ще обърне курса на търговските взаимоотношения с Китай към ограничаване на вноса на китайски стоки, тоест постепенно към ембарго. САЩ вече ограничават прогресивно китайските продукти на своя пазар, като в същото време увеличават продажбите на воена техника на своите пионки в източна Азия - Южна Корея и Тайван (което е меко казано хитър ход - хем ще им вземат парите, хем ще ги накарат да бръкнат в огъня да вадят кестени).

В такава ситуация, нашият икономически министър Трайчо Трайков обявява готовност за участие в търговската война между Китай и ЕС-САЩ:
Цитат
Синхуа: България е гостоприемна за китайските инвеститори
12 октомври 2010 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят

Пекин. България е отправила покана към китайските инвеститори от позицията на страна, в която има най-ниски данъци в целия Европейски съюз, предаде Синхуа.
"Китайските компании са заинтересовани в инвестирането в сектори като електрониката, инфраструктурата, енергетиката, агрокултурата, строителството.", е заявил българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Междувременно председателят на китайския съвет за поддържане на международната търговия Вън Жифай е заявил, че двете икономики се допълват в много сектори. Според думите му България ще бъде „порта” за китайските предприятия при излизането им на европейския пазар.
През октомври, 2009 година китайският вицепрезидент Си Жинпинг подписа споразумение за внасяне на български продукти в България на стойност 900 милиона долара. Според данни от януари до август тази година стойността на търговията се равнява на 653 милиона долара, което е с увеличение от 35,9 % в сравнение със същия период на миналата година.

http://focus-news.net/?id=n1449659

Всъщност, Трайков не предава ЕС, като предлага България да стане търговски плацдарм на Китай. Той си дава сметка, че възникването на интензивна икономическа война ще доведе до нова икономическа криза, и то 5-10 пъти по-дълбока от досегашната. Това означава стандарта на живот в ЕС да падне до този, който е сега при нас, а ние практически да изчезнем от картата. Следователно, такъв развой трябва да се предотврати на всяка цена, а ЕС да излезе от неприятната ситуация като инвестира ударно в следващо поколение високи технологии, като единствен шанс да запази стандарта на живот и влиянието в глобален мащаб. Ето затова Трайков натиска отношенията ни с Китай да бъдат "сътрудничество", което е точно обратното на "война".


Много интересно се развиват търговските военни действия и на друг фронт - Русия.
Цитат
...
- Работата е там, че по време на преговорите със СТО още през май 2004 ние с Европейския съюз подписахме двустранен договор, съгласно който се задължихме започвайки от момента на членуването в търговския клуб да не повишаваме вносните и износните мита. Но наскоро ни се наложи да се откажем от това и да увеличим митата за износ на дървесина, което удари по редица членки на Европейския съюз - особено Финландия и Швеция. Мотивирахме тази крачка с намерението си да повишим степента на обработването на дървесината, което естествено ще се отрази и върху цената. Всичко изглежда правилно, само че засега още нямаме съответни комбинати. Все някога те ще бъдат построени, а засега имаме налице само спорове. След това, поради световната икономическа криза, ни се наложи да вдигнем някои вносни мита - например, на машиностроителна продукция, на коли. И отново се чува шум от страна на Европейския съюз! Нашите действия са ясни - бихме искали да подпомогнем националната си промишленост в тежка минута и всички тези маневри са възможни само ако не сме членки на СТО. Ето защо ЕС е толкова заинтересуван да станем пълноправен член на Световната търговска организация

Днес Русия няма друг изход, защото след присъединяването на Китай към Световната търговска организация практически цялата световна икономика се регулира от последната и аутсайдерите са в губеща позиция, което Русия не може да допусне.


http://bulgarian.ruvr.ru/2010/01/15/3602583.html
Така и така се е видяло, че ще влизат в СТО, където има някакви правила и с цените не може да се прави каквото поискаш, руснаците трябва бързо да се преориентират, за да не изпаднат в подчинено положение по отношение на най-силния в момента пазар - този на информационни технологии. Ето защо руското правителство има план за реализиране на високотехнологично градче, подобно на силиконовата долина в Калифорния. По този повод, за да проведе преговори с руснаците днес в Москва се намира губернаторът на щата Арнолд Шварценегер.

Цитат
“Время новостей”: Включиха и Шварценегер в рекламирането на Сколково
12 октомври 2010 | 03:30 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия

Москва. „Ще се върна” (I`ll be back) – известната фраза от големия екран на губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер отново бе използвана. Той каза вчера на русия президент Дмитрий Медведев по пътя към бъдещата столица на русите иновации Сколково. Губернаторът на щата, в който се намира Силиконовата долина, чиито аналог трябва да стане московското Сколково., явно възнамерява да се върне тук, когато тези два проекта станат сравними, пише вестник “Время новостей”.

Калифорнийският губернатор пристигна в столицата на бъдещите руски иновации със светло бежова „Чайка”. При това в ролята на личен шофьор влезе не друг, а руския държавен глава. Подобно нещо на знаменития актьор не му се е случвало и в Холивуд. „Повозих се с президента Медведев на неговия великолепен автомобил. Вие сте великолепен шофьор, господин президент”, написа Шварценегер на своята страница в „Туитър”.

http://focus-news.net/?id=n1449529
Проекта за изграждане на "руската силиконова долина" вече е в ход, но тъй като строителните работи ще отнемат известно време, руските власти разрешиха на съответните компании да започнат своята високотехнологична дейност на кое да е друго място в Русия, с обещанието, че като стане готово градчето ще им се осигури подобаващо място в него. Това навярно е опит да се форсира силно процеса на технологизиране на руската икономика, за която би било пагубно, ако остане ориентирана само към суровините, както беше досега.

Специалисти са изчислили, че проекта ще струва около 200 милиарда рубли. Понеже става дума за цяло градче в покрайнините на Москва, най вероятно уволнението на кмета на Москва Лужков миналия месец е свързано с това, че съпругата му е най-богатата жена в Русия и се явява собственик на строителна компания, която е хегемон в своята област в столицата и най-вероятно е щяла да спечели конкурса за строителството на многомилиардния проект. От тези 200 милиарда рубли инвестиции, половината се поемат от държавния бюджет, другата половина от компанията, което е много силен стимул за младите специалисти да започнат високотехнологичен бизнес, още повече, че наблизо ще се намират и някои много сериозни университети, от които ще излизат висококвалифицирани кадри.

Ако този проект се развие по план, икономиката на западните страни ще изпита затруднения заради това, че до голяма степен се крепи на износа на висококачествен софтуер и хардуер, които в краткосрочна перспектива ще видят някаква конкуренция в своя клас продукти. Освен това, правителството на Русия е задействало план за създаване на "национална операционна система", която е различна от Windows, което е заявка, че този скъп западен стандарт в най-скоро време ще бъде подложен на преразглеждане.


« Последна редакция: Октомври 12, 2010, 14:48:13 pm от otnesen »

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална търговска война
« Отговор #1 -: Октомври 20, 2010, 11:01:09 am »
Търговската война напредва.

Цитат
Китай санкционира Вашингтон със спиране на вноса на редкоземни елементи
20 октомври 2010 | 06:20 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят

Вашингтон. Китай е спрял да изнася за САЩ редкоземни елементи, които са жизненоважни за индустрията и производството на метал, предаде АФП.
По този начин Пекин изразява недоволството си към разследването, започнато от Вашингтон по повод подозренията за незаконно субсидиране на китайската зелена индустрия.

Подобна мярка Китай е приложил и към Япония в знак на недоволство заради ареста на китайски капитан на риболовен кораб, плавал в спорни води по границата между двете страни.

http://focus-news.net/?id=n1452299
Както казах по-горе, редките метали са силно необходими за производството на електронна техника и една такава санкция неизбежно ще се отрази на цената на продукцията, което ще даде предимство на глобалния пазар на Китай, който произвежда повече и продава по-евтино.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална търговска война
« Отговор #2 -: Октомври 28, 2010, 20:51:15 pm »
Развитие по темата.

Цитат

„Ню Йорк таймс”: Китай ще възобнови износа на редки елементи
28 октомври 2010 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз

Пекин. Китайското правителство внезапно сложи край на необявеното официално ембарго върху износа на минерали от стратегическо значение за САЩ, Европа и Япония, въпреки че пратките за Япония все още се сблъскват с известни затруднения, съобщават представители на индустрията за редки елементи, цитирани от в-к „Ню Йорк таймс”.
След като блокира износа на редки земни елементи за Япония на 21 септември и за САЩ и Европа на 18 октомври, китайските митнически служби внезапно разрешиха доставките без да дадат обяснения за действията си. Съобщението за възобновяването на износа беше направено от представители на индустрията, пожелали да останат анонимни заради дипломатическата важност на въпроса.
Доставките за Япония все още се сблъскват със затруднения и забавяния.
Преди ден и половина американският държавен секретар Хилари Клинтън обяви, че ще посети Китай в събота. По време на среща с японския външен министър Сейджи Маехара в Хонолулу Клинтън заяви, че спирането на доставките е „отворило очите” на двете страни за нуждата от намиране на алтернативни доставчици на важните за високотехнологичната индустрия редки елементи.

http://focus-news.net/?id=n1455087
« Последна редакция: Октомври 28, 2010, 20:53:07 pm от otnesen »

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Re:Глобална търговска война
« Отговор #3 -: Октомври 29, 2010, 15:10:57 pm »
В investor.bg има поредица с новини относно валутната война, която е аспект на търговската:

цък

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална търговска война
« Отговор #4 -: Октомври 29, 2010, 18:35:49 pm »

Олеле мале, тя войната била по-ожесточена отколкото си представях.  :---
« Последна редакция: Октомври 29, 2010, 19:25:53 pm от Mirotvorec »

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Re:Глобална търговска война
« Отговор #5 -: Октомври 31, 2010, 22:18:35 pm »
Ситуацията е доста сериозна - няма спор. Всеки се опитва да се спасява, но ситуацията е толкова оплетена, че падне ли един голям играч, ще пострада целия свят.

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 499
Re:Глобална търговска война
« Отговор #6 -: Октомври 31, 2010, 23:48:16 pm »
И ще има ред от хаоса.

Редакция
Много ми харесва как започва темата:
Цитат
В последните дни
:)
« Последна редакция: Октомври 31, 2010, 23:49:35 pm от P.E.A.C.E. »

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Re:Глобална търговска война
« Отговор #7 -: Ноември 01, 2010, 09:22:57 am »
На мен не ми харесва да ти кажа честно защото ще има много кофти ситуации.

Много хора ще умрат и не ми харесва възможността аз или моите близки или ти или твоите близки да умрат пийс.

Не знам какво е това еуфорично очакване да стане някакъв голям катаклизъм, който да помете човечеството - бил той икономически, военен или някакъв друг. Някакси много мазохистично ми звучи.

Май не осъзнавате, че най-вероятно вие и вашите близки ще умрат в този катаклизъм или ще се наложат да оцеляват като кроманьонците в пещерите.

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 499
Re:Глобална търговска война
« Отговор #8 -: Ноември 01, 2010, 13:01:59 pm »
Прав си Еон, но такова нещо ще стане.
Според мен системата, така както функционира в момента неможе да продължи. Срив, особено при банките, според мен е заложен умишлено още от самото начало.
И в крайна сметка, какво да правя като имам такова мнение? Да се отчайвам ли? Нямам властта да го променя, или поне така си мисля :)
Сегашния "край на кризата", е съвсем реално да е затишие пред буря.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Re:Глобална търговска война
« Отговор #9 -: Ноември 01, 2010, 13:12:59 pm »
Напълно е възможно да има срив, я на банкова система, я на нещо друго. Ей го на, в щатите вече над 100 банчици фалираха, фалираха и къде къде по-големи компании.

Няма проблем да мислиш така, т.е. че ще има някакъв колапс, срив или бог знае какво. Но повечето хора като го казват, звучат така, че все едно ще изпитат някаква огромна наслада от това да видят как хората се избиват помежду си, милиарди души умират и т.н. Даже на моменти си ги представям тези хора, които постоянно искат да стане някакъв огромен катаклизъм на Земята, как гледат с изцъклени от фанатизъм очи надигащи се цунамита, изригващи вулкани, убиващи милиони хора.

В случая със статуквото тука на земята - няма как да стане някакъв глобален срив или глобална промяна без да има някакво глобално бедствие (разбирай от естествен характер или породено от нас хората - война, зараза и т.н.). Всъщност може, но това би продължило хилядолетия - по нормалния еволюционен метод.

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 499
Re:Глобална търговска война
« Отговор #10 -: Ноември 01, 2010, 16:36:51 pm »
Нещо по-конкретно по темата:
В Европа безработицата е малко на 10%, а Китайското промишлено производство продължава да растеhttp://www.dnevnik.bg/pazari/2010/11/01/985342_kitaiskoto_promishleno_proizvodstvo_produljava_da_raste/
Интересно ми е на кого продават толкова, нали ужким нямало пари по време на криза? Или май няма пари само за работниците ;)

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална търговска война
« Отговор #11 -: Ноември 02, 2010, 07:15:26 am »
Нещо по-конкретно по темата:
В Европа безработицата е малко на 10%, а Китайското промишлено производство продължава да растеhttp://www.dnevnik.bg/pazari/2010/11/01/985342_kitaiskoto_promishleno_proizvodstvo_produljava_da_raste/
Интересно ми е на кого продават толкова, нали ужким нямало пари по време на криза? Или май няма пари само за работниците ;)
Всъщност работата е такава - по време на криза, когато няма пари, производителите на евтина стока са на печалба. ;)

А между другото, руснаците не спят.

Цитат
Бойко Борисов и Владимир Путин са обсъдили търговското и икономическо сътрудничество
01 ноември 2010 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия

Москва. Българският премиер Бойко Борисов и руският му колега Владимир Путин са провели телефонен разговор в понеделник, съобщава ИТАР-ТАСС.
Борисов и Путин са обменили мнения по належащи въпроси на търговското и икономическо сътрудничество, като фокусът е бил върху енергийното сътрудничество.
Министър-председателите също са обсъдили графика на бъдещите контакти на правителствено ниво, съобщиха от пресслужбата на руския премиер.

http://focus-news.net/?id=n1456567

Цитат
Президентите на Русия и Финландия ще обсъдят търговско-икономическото сътрудничество
01 ноември 2010 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз

Москва. Президентът на Финландия Таря Халонен ще посети Москва от 8 до 11 ноември. По време на визитата Халонен ще се срещне с руския си колега Дмитрий Медведев с когото ще обсъдят търговско-икономическото сътрудничество, както и развитието на диалога между Русия и ЕС, съобщава ИТАР-ТАСС.
Очаква се една от основните теми да бъде активизирането на партньорството между Русия и ЕС.

http://focus-news.net/?id=n1456416

И малко енергетика като важна част от икономиката на съвременните държави.
Цитат
ИТАР-ТАСС: Строителството на АЕЦ „Белене” и „Южен поток” е изключително важно за България
01 ноември 2010 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия

София/Москва. Премиерът на България Бойко Борисов смята, че за страната е изключително важно строителството на АЕЦ „Белене” и на газопровода „Южен поток”, съобщава ИТАР-ТАСС.
„Смятам, че строителството на АЕЦ „Белене” е много важно, тъй като в противен случай до 2020 година България ще срещне сериозни проблеми с производството на електроенергия, докато съседна Турция ще разполага с четири атомни електроцентрали”, отбеляза българският премиер.
„От цялото си сърце подкрепям проекта за АЕЦ „Белене”, заяви Борисов, като потвърди, че преговорите с инвеститори от Германия се намират във финален етап.
Бойко Борисов отбеляза, че съвместните енергийни проекти с Русия ще бъдат успешно завършени с изключение на „Бургас-Александруполис”, на чиято реализация неизбежно ще попречат екологични проблеми.

http://focus-news.net/?id=n1456316


Цитат
От днес митото за износ на суров петрол от Русия се увеличава с 9%
01 ноември 2010 | 08:07 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия

Москва. От днес митото за износ на суров петрол от Русия се увеличава с 9%. Ставката от 266,5 долара за тон става 290,6 долара, съобщава ИТАР-ТАСС.
Митото за износ на петрол от Източен Сибир се увеличава с 20,3% до 98,8 долара за тона.
Експортното мито за светли нефтопродукти става 208,1 долара за тон, а за тъмни – 112,1 долара за тон.


http://focus-news.net/?id=n1456290
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27