Автор Тема: Метеори - Метеорити - Астероиди  (Прочетена 39696 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Метеори - Метеорити - Астероиди
« -: Април 27, 2006, 09:06:03 am »
Казват, че времената, в които слънчевата система е била гигантска строителна площадка, са останали някъде 4-5 милиарда години назад във времето. Донякъде успокояващ, този факт кара представителите на вида Homo sapiens да смятат, че опасността от падащи предмети е отминала.

Историята показва точно обратното. Една от последните теории за изчезването на динозаврите се основава на сбълъск на 10 километров астероид със Земята. Според учените, злощастното за динозаврите, но пък щастливото за нас бозайниците, събитие се случва преди около 50 милиона години - период от време, необозрим за нас. В доста по-близкото минало, преди 98 години, астероид, чийто размери сега се оценяват на 50 метра, експлоадира над Тунгуска, Сибир и унищожава над 2000 квадратни километра гора. Отново поради отдалечеността във времето този сблъсък се превръща в оспорвана теория.

През юли 1994та година, обаче, кометата Шумейкър-Леви зрелищно се разбива в Юпитер, образувайки на повърхността му петно с диаметър 12000 километра. Събитието е уникално и не подлежи на съмнение. Експлозията е над 700 пъти по-силна от тази, която би се получалила при взривяването на целия човешки ядрен арсенал. През юни 2004та година астрономите Рой Тъкър, Дейвид Толен и Фабрицио Бернарди откриват малък астероид, който по-късно e наречен Апофис, на името на египетския демон на хаоса.

Поради краткото време за наблюдение, с което учените разполагали, не е било възможно точното определяне на неговата орбита. Половин година по-късно Гордън Гарад от обсерваторията Сайдинг Спринг, Австралия преоткрива Апофис. Извършените наблюдения позволяват изчислението на риска от сблъсък със Земята. Вероятността това да се случи на 13ти април 2029 е 1 към 300. Последвалите наблюдения над астероида увеличават вероятността до 1 към 37. Според учените тази тенденция е необикновена.

При всички досегашни изследвания на Обекти Близки до Земята (Near Earth Objects) вероятността за сблъсък намалява с увеличаване броя на наблюденията над обекта, обяснява Бил Куук, астроном от центъра за космически полети на НАСА в Алабама. През декември 2004та Апофис получава рекордната 4та степен на опасност по Торинската скала - скала от 0 до 10, която се използва за оценка на риска от сблъсъци на астероиди със Земята. (0 - не съществува опасност и 10 - край на цивилизацията). В досегашните наблюдения на астероиди най-високата достигната степен на опасност е 2, обясняват от списание Астрономи.

Последвалите изчисления, вече базирани на значителен период от време (287 дена, което е повече от 4/5 от орбиталния период на обекта) изследователите оценяват риска от сблъсък на астероида със Земята на 1ва степен по Торинската скала и вероятност от сблъсък 1 на 10000. Апофис ще се размине със Земята на разстояние около 64000 километра. Въпреки успокояващите факти, астероидът остава под подозрение и през януари 2005 екип от JPL (Jet Propulsion Laboratory) провежда серия наблюдения с помощта на радио-телескопа Аресибо, Пуерто Рико. За пореден път Апофис прави изненадващ ход.

Оказва се, че астероидът ще мине 2 пъти по-близо до Земята (около 30000 км) от очакваното. Но не това е оновният проблем, който стои пред учените, разяснява Бил Куук. Най-притеснителното е, че новото положение на Апфоис вече е извън елипсата на грешката - множеството от орбити, които един астериод може да заеме или по-точно казано, елипсата съдържаща най-вероятните бъдещи положения на астероида. Поради промяната на положението на астероида, учените не са в състояние да изключят изцяло веротността астероида да попадне под влиянието на земната гравитация, което да промени неговата орбита.

Според последните изследвания, това е възможно да стане ако Апофис мине през област, намираща се на около 30000 км от Земята и с ширина около 500м (почти два пъти по-голяма от размерите на самия астероид). В този слуачй би бил гарантиран сблъсък на Апофис със Земята през 2036та година, като е известно приблизително дори местополжението на сблъсъка - западния бряг на Северно Мексико.

Засега вероятността за преминаване през тази ключова точка се оценява на 1 на 5000. Но дали това е достатъчно, за да сме спокойни, че няма да ни застигнат падащи предмети?http://martesbg.net/
« Последна редакция: Февруари 21, 2007, 15:34:21 pm от Eon »

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #1 -: Април 27, 2006, 09:11:21 am »
Обаче ме кефи как успяват да ги кръстят тези астероиди така че инаги да имат връзка с някой филм. За Deep Impact  няма ко да се коментира просто а сега Апофис. Хмм понеже се явява един от героите в любимия ми сериал Stargate SG1 Там е мощен Гоаулски бог който на няколко пъти праща ядрени ракети по Земята! Но най интересното е че един път прати астероид в дъното на който имаше ядрен материал от извънземен произход, който да пръсне планетата на парченца. Ами то бива съвпадения ама това си мирише на конспирация направо.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #2 -: Април 27, 2006, 09:25:40 am »
Така ли ми се стори или е казват размерите на камъчето?
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #3 -: Април 27, 2006, 09:47:53 am »
Доколкото разбрах около 250 метра

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #4 -: Април 27, 2006, 09:54:43 am »
хммм...ако не го гръмнат с атомки можем да отпишем щатите и един-два дена небето да е тъмно
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #5 -: Ноември 11, 2006, 19:10:24 pm »
"Апофис" няма да застраши Земята през 2029 г.
 
Рискът "Апофис" да се блъсне със Земята може да се избегне по няколко начина
 
 
Астероидът "Апофис" няма да застраши Земята през 2029 г., но през 2036 г. такава нежелателна "среща" може да се състои, съобщи директорът на Центъра за планетарна защита Анатолий Зайцев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Сергей Смирнов, старши научен сътрудник в Главната Пулковска астрономическа обсерватория, астероидът "Апофиc-99942" ще се приближи два пъти към Земята. Първият път ще прелети на разстояние от 30 до 40 хиляди км. Това ще стане на 13 април 2029 г. Следващото сближаване ще стане през 2035 или през 2036 г.

"Какво ще е сближаването със Земята през 2035-2036 година ще се разбере при сближаването през 2029 г., тъй като тогава траекторията на астероида може силно да се промени, след като той премине между Земята и Луната" - каза Смирнов.

Зайцев смята, че рискът "Апофис" да се блъсне със Земята може да се избегне по няколко начина. При наличието на 10-годишен резерв от време астероид от типа на "Апофис" може да бъде отклонен, като в него се блъсне достатъчно масивен космически апарат. Най-надеждно и ефективно обаче според учения би било да се използват ядрени взривни устройства.

Центърът за планетарна защита е разработил системата "Цитадела", чиято цел е да защити Земята от астероид. "Сега работата на политиците е да дадат тласък за осъществяване на плановете, които съществуват само на хартия" - казва Зайцев.

Говорейки за последствията от възможен сблъсък между "Апофис" и Земята, ученият напомни, че американските специалисти са моделирали последствията от падането на този астероид, чийто диаметър е 400-600 м. Изчисленията показват, че ако "Апофис" случайно падне на 1000 км от източното крайбрежие на САЩ, в района ще се образува вълна с височина 17 м.
 
от: 11.11.2006 час: 17:33   
 actualno.com
« Последна редакция: Ноември 11, 2006, 19:12:26 pm от Albinoni »
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Eon

 • Гост
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #6 -: Ноември 11, 2006, 19:14:21 pm »
Nuke it!  8)

Неактивен Jean-Luc Picard

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 351
 • Starfleet Captain
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #7 -: Ноември 14, 2006, 17:17:56 pm »
Nuke it!  8)

Нема кой да се наеме. Брус Уилис тогава ще е на 74 години - не вярвам да му се занимава  laugh

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #8 -: Ноември 14, 2006, 17:48:02 pm »
Eдна от класическите възможности, които се изтъкват от channeling-текстовете като опасност за човешката цивилизация на Земята, е тази, при която официалните власти излизат с доклад за надвисваща опасност от сблъсък с метеорит и казват, че единственият път за спасение е да бъде построено и задействано огромно свръх-космическо оръдие. При това положение, твърдят споменатите текстове, ще бъде направен опит това оръдие да бъде използвано срещу добронамерени извънземни гости и като база за завладяване на слънчевата система от правителствените сили. Бъдете на щрек когато стане дума за изпращане на ядрени заряди в космоса или нещо подобно - никой няма да ни позволи да изнесем замърсяването, което причиняваме на Земята, в откритото и свободно Пространство!
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #9 -: Декември 15, 2006, 01:37:55 am »
Ако се взриви в космоса ядрен удар, евентуалните парчета от астероида няма ли да бъдат помлени от ударната вълна? Просто винаги съм се чудил - взривяват астероида, той става на парчета и пада на земята = армагедон.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #10 -: Декември 15, 2006, 19:54:55 pm »
А някой замисля ли се какво количество свободна радиация ще се освободи в откритото пространство?! :o
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Eon

 • Гост
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #11 -: Декември 15, 2006, 20:05:19 pm »
А някой замисля ли се какво количество свободна радиация ще се освободи в откритото пространство?! :o

Която си я има по default там в изобилни количества. :P
« Последна редакция: Декември 15, 2006, 22:24:46 pm от Horus »

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #12 -: Декември 15, 2006, 21:10:53 pm »
Ами след кат ще останат парчета от астероида що не се обстреля с по-мощен взрив. А и каква е изобщо голямата опасност от детониране на ядрен заряд в космоса. Сигурно и 1 пиратка да гръмне е опасно? :)

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #13 -: Декември 15, 2006, 21:57:43 pm »
Там има живи същества... Там има жив ред... Там има жива хармония... Всяко посегателство над това е ОПАСНО. Спрете да мислите единствено за оцеляване на материалните си тела и веществените си богатства - вие сте много повече от това... Космосът е живо и хармонично същество. Взривяването на бомби в него ще бъде посегателство, чиито деструктивни последици няма да бъдат възприети благосклонно от никое разумно същество там... В channeling-текстовете дори се споменава за възможност Земята да бъде набелязана за унищожаване, ако хората създадат твърде опасни за космическата хармония оръжия и ги насочат към звездната висина над нас... Тази алтернатива като че ли днес върви към своето осъществяване. Човешката раса никога не е била в такава голяма степен завладяна от култа към оръжието, в каквато я намираме днес; никога, също така, човешката раса не е била отдалечена до такава степен от природното и холистично разбиране, както я намираме днес. Това създава сериозна опасност настоящата цивилизация да се окаже ненужна и опасна за всеобщия просперитет, да изгуби причината за своето съществуване.
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #14 -: Декември 15, 2006, 23:21:50 pm »
Кво толкоз ще им обърка плановете една детонация с обсег няколко км? :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27