Автор Тема: Лама Оле Нидал: България е с голям потенциал, тук на границата с варвар  (Прочетена 12311 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен hung

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 287
Един от малкото безстрашни хора в света, който нарича нещата с истинските им имена.
http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/238083128-Lama_Ole_Nidal_Bulgaria_e_s_golyam_potentsial_tuk_na_granitsata_s_varvarstvoto.html

Няма човек, партия, организация, президент който вече 30 години предупреждава всеки ден за ислямизацията на Eвропа и отиващата си демокрация... Независимо дали ще говори пред медии или пред стотици - хиляди участници по време на неговите лекции и курсове, той го прави постоянно.
Наши приятели създадоха един много сполучлив сайт http://europenews.dk/ Тук попадат новините които не достигат... до телевизорите ни. Надявам се да го популяризираме и във България.
Без секс, на къде?! Без любов, няма секс!

Неактивен hung

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 287
Будизмът не е религия, а преживяване – Лама Оле Нидал в Русе
Tagged with: будъзъм    лама    лекция    медитация    Оле Нидал    поведение    Русе

IMG_1640“Как стоят нещата? Възглед, медитация и поведение в будизма”, това е темата на лекцията, която снощи Лама Оле Нидал изнесе пред препълнената зала в Доходното здание.

Лама Оле е датчанин с датско-норвежки произход. Той е един от малкото хора на Запад, който е изцяло квалифициран като лама и учител по медитация в будистката традиция на Карма Кагю.

През 1969 г. Оле Нидал и съпругата му Хана стават първите западни ученици на Н. Св. XVI Гялва Кармапа. “Четири години в Хималаите и 40 години да преподавам будизъм е нещото, което ме направи постоянно щастлив човек“, сподели Оле Нидал.

Будизмът не е религия, той не дава вяра. Будизмът е начин да познаем ума. Той ни дава преживяване. Будизмът е философия и се опира на напълно логични закони и съждения.
Ето няколко щрихи от лекцията:

    *
      “Ние имаме възможност да яздим нашето тяло като кон – от момента на невежеството до момента на просветлението“, каза Оле Нидал. Но за да се случи това, е важно да се знаят няколко неща: че Буда е бил роден и че той е преподавал собствените си учения, които са достигнали до нас. Важно е самите ние да имаме интерес към тези учения и да ги използваме в ежедневието си, за да преминем през невежеството и да станем просветени.
    *
      “Всичко е нетрайно – каквото се роди – умира, каквото бъде събрано – се разпада. Светът е променлив, казва Оле. И това не се случва само на другите, това се случва и на самите нас. И не знаем кога. Тази преходност ни кара не да си проспим живота, а да си изградим ценности и неща, на които можем да се доверим. Осъзнаването на ума и пространството е единственото нещо, което не може да изчезне и умре. Телата ни умират, но ума – не. Това ни кара да се замислим как да използваме времето си.
    *
      Буда ни казва, че ние сами създаваме живота си. Това е принципа на причинността. Всяко нещо в нашия живот си има причина, която самите ние сме създали. Думите, мислите, действията отпреди са станали нашата ситуация сега. И това, което мислим, правим и казваме сега, ще стане нашето бъдеще. Това, което сеем, това ще пожънем.
    *
      Любовта може да бъде безкрайна. Не мрази враговете си. Да се дава на съществата това, от което имат нужда, да не се мамят или ограбват. Любовта в будизма се пренася и към телата и секса. Будизмът ни учи, че телата са чисти и са създадени да носят радост и удоволствие на партньора. Тази будистка теза коренно се различва от по-ранни източни учения, създадени в размирни периоди, когато племената са воювали (воините, които са правили секс, после трудно отивали да се бият) и които са проповядвали, че телата и секса са нещо нечисто.
    *
      Всички смятат будизма за прекалено пацифистичен, но това не е така. Ние трябва да защитаваме нещата, които са ценни, като семействата, конституцията, свободата на жените. Всички тези неща са благородни каузи, каза Оле Нидал. Трябва да се избягва да се наранява, да се напада, а вместо това – да се защитава.
    *
      „Моята толерантност завършва там, където  твоята нетолерантност започва.” Това е съвременната активна, но защитна позиция в будизма. Тя може да се прилага във всяка сфера на живота, включително и към големите идеи, като демокрацията. Демокрацията е полезна и работи там, където всички имат това разбиране за толерантност, грижа и защита на другия. Срещу агресията и нетолерантността обаче демокрацията не работи. (От собствени наблюдения и опит винаги съм смятала, че пълна демокрация в незряло общество не може да има или ако има, то има вероятност да стане неполезна за привържениците й. И на тази лекция намерих философията, която напълно поддържа този мой извод.)

IMG_1626IMG_1630

Една от темите на семинара бе будистката медитация. Оле уточни, че е неправилно да се мисли за нея като за начин да постигнем някакъв вътрешен мир или да свалим кръвната си захар. Това е начин да познаем света, да познаем собствения си ум, да разберем как работят нещата около нас. Лама Оле с лекота въведе участниците в нивото на абстрактното мислене.

IMG_1636
Медитацията е нещо, което взаимодейства с нашата цялост, продължи Оле – това не е някаква функция на ума, която работи, докато правим нещо друго. Медитацията е концентрирана работа с ума, тя започва с това, той да бъде успокоен.

Участниците зададоха много въпроси на Лама Оле, като например “Вярно ли е, че жените по-трудно достигат просветление от мъжете?”. На този въпрос Оле отговори, че това схващане се лансира от монасите-будисти, които по-този начин правят жените по-малко атрактивни за себе си. Ламата поясни, че висшите нива на будистката философия проповядва единство и хармония между мъжкото и женското начало. Умът няма пол, каза Оле. “Ако вашият ум е в женско тяло, вие сте призвани да бъдете пространство…Ако умът ви е в мъжко тяло, то вие сте призвани да бъдете радост. Когато пространството и радостта се обединят, няма по-голяма сила за постигане на хармония и щастие.”

Друг въпрос към Оле беше как съчетава духовните практики с физическите упражнения, на който Оле Нидал каза, че не прави някакви специални упражнения, за да поддържа перфектната форма на тялото си. “Моята функция е била винаги да защитавам. Ето защо килограмите се наслагват по раменете ми, а не на корема и кръста…” Човек пълнее там, където подсъзнателно насочва енергията и мислите си, сподели вижданията си той.

 Семинарът завърши с обща медитация на всички участници.


http://kakvovruse.com/?p=5616
Без секс, на къде?! Без любов, няма секс!

Неактивен blade

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 467
Жалко,че имах ангажимент и не успях да отида на тази лекция.
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

Неактивен GARVAN

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 127
Жалко,че имах ангажимент и не успях да отида на тази лекция.

Не съжалявай!
Виж, за тази лекция, наистина трябва да съжаляваш! Но пък има запис...
http://upadesa.org/upadesa_forum/index.php/topic,1249.0.html

Неактивен hung

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 287
Гарване, стига злоба и завист. Така не се печелят подръжници и приятели.За всички ще има слънце, но да си рекламираш по този начин лекции е жалко и много глупаво. Нито учителите, нито учението, нито форумците заслужават подобни коментари. По този начин излагаш учителя си, ако наистина си имал добри намерения.
Без секс, на къде?! Без любов, няма секс!

Неактивен GARVAN

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 127
Гарване, стига злоба и завист. Така не се печелят подръжници и приятели.За всички ще има слънце, но да си рекламираш по този начин лекции е жалко и много глупаво. Нито учителите, нито учението, нито форумците заслужават подобни коментари. По този начин излагаш учителя си, ако наистина си имал добри намерения.

"Злоба и Завист"... Хунг, даже не си наясно какво значат тези понятия!
Нека ти кажа нещо.
Първо: Дзонгсар Ринпоче не ми е учител!
Второ: Нямам нищо общо с Шечен, а тяхния "фронтмен" Иво Калушев направо ми е антипатичен с надменното си отношение и постоянните претенции, зато ва, че е най-великия експерт по Будизъм в тази част на Европа. Поради тази причина съм персона нон грата в техния сайт.
Трето: Няма за какво да ти завиждам, защото хора като теб и твоите Дхарма приятели, не сте за завиждане а за съжаление! Защо ли? Просто е, защото да си Дхалма ученик на човек, който си позволява изказвания като цитираното от теб в тази публикация си е направо за съжаление!
Четвърто: Да сравняваш по какъвто и да било начин Оле Нидал с учител от ранга на Дзонгсар Ринпоче, в очите на хората, които сериозно се интересуват от материята е направо смехотворно!
Пето: Вашата "много важна" Дхарма организация се ползва с подкрепата на, не повече от 5% от автентичните Лами носещи автентична приемственост!
Шесто: Практиките, които вие, драги приятелю, практикувате във вашата организация, няма т нищо общо с практиките, които се преподават от автентичните учители от тази традиция. Впрочем, ето ти един факт, който твоя "учител" много внимава да не стигне до вас. А именно, че тези практики не само, че не се практикуват и преподават от други учители във вашата традиция, но съвсем скоро Н. Св. Шамар Ринпоче, който  е един от малкото Лами подкрепящи "Диамантения път" публично се дистанцира от маниера на преподаване на Оле Нидал и от "ученията", които той преподава.
Седмо: Като стана въпрос за Шамарпа, да те светна, че неговата подкрепа към Оле се дължи само на факта, че ако той я оттегли от него Тринлей Дордже и той ще останат практически без нинаква международна подкрепа. Само че има и нещо друго. Не знам дали ти е известно, но Шамарпа само преди три месеца се срещна с Н. Св. Далай Лама след което двамата изнесоха съвместна пресконференция в която обявиха, че голяма част от противоречията им вече са изгладени. В подкрепа на това, миналият месец, Шамарпа се срещна и с Н. СВ. Огиен Дордже и въпреки, че срещата мина без голям медиен шум, но ако човек малко се позамисли, няма да му е трудно да стигне до извода, че този "разкол" в Карма Кагю е, ако не е пред приключване, то поне върви в тази посока.
Осмо: Ако знаеш английски, ето ти едни материалчета: http://forum.rickross.com/read.php?12,59830,page=1 Дано да имаш време, защото не са никак малко!

В заключение, още веднъж искам да те уверя, че нито изпитвам злоба, нито завист към теб и групата ви, нито пък имам причини да изпитвам тези неща към вас!
Желая ти всичко най-добро и успехи!

П.П. Не ми отговаряй, безпредметно е, защото нито ти ще промениш мнението ми, нито аз се опитвам да променя твоето! :drinks:

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Не разбирам за какво се карате, ако в тези Дхарма организации не става дума за пари?

А и... не става дума и за власт...

Просто ми е непонятно за какъв чеп са ви и дхармите и караниците.

Неактивен GARVAN

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 127
Re:Лама Оле Нидал: България е с голям потенциа
« Отговор #7 -: Октомври 03, 2010, 23:08:12 pm »
Не се караме, имаме различни мнения, а понякога това изглежда като караница...
Що се отнася до въпроса ти, за какъв "чеп" са ни "Дхармите", по-добре вместо да ти отговарям аз, вземи прочети малко сериозна литература на тема Будизъм. После се опитай да премислиш и подложиш на внимателен и безпристрастен анализ прочетеното и, надявам се, ще ти стане ясно.  :drinks:
« Последна редакция: Октомври 12, 2010, 19:25:24 pm от Mirotvorec »

Неактивен Nasko

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 11
Цитат
Ако знаеш английски, ето ти едни материалчета: http://forum.rickross.com/read.php?12,59830,page=1 Дано да имаш време, защото не са никак малко!

Подкрепям горното. Зачетох го днес и си припомних неприятни моменти от живота си. Дълго време имах близък човек който беше член на тази организация. Изпитал съм на гърба си това дето са написали хората в тази тема. Пребивавам извън България през повечето време и мога да ви кажа че в Германия Оле Нидал имаше нееднократно проблеми заради расистки и ксенофобски изказвания по време на една от публичните си прояви и в будистките среди в европа не се гледа с добро око на тях.
Thread lightly, listen and act wisely.

Неактивен hung

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 287
 ;D Факт е че Оле пренесе Будизма на Запад и го пригоди за западния човек. И разни човечи като вас които имат монашески традиции не им харесва, но ще се оправите с времето.
Наско, не мислиш ли че е прекалено тъпо да си направиш профил тук и да се оригнеш с първият си пост? Оле казва нещата такива каквито са, това не е ксенофобия. Ако всички бяха като теб, никога нямаше да има Българи и свободни хора изобщо, защото не само ислямисти щяха да ни клатят а и всякакви други които решат. Паметта ви е много къса, но скоро ще разберете, предстои ни война. И като сте толкова социални, защо не пратите жените си на екскурзия сами в Инстамбул за седмица - две, после малко по на изток ?!  :P  После ходете и вие, ще получите добър опит и неограничена мюсюлманска любов :-*
Без секс, на къде?! Без любов, няма секс!

Неактивен Nasko

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 11
Re:Лама Оле Нидал: България е с голям потенциа
« Отговор #10 -: Октомври 12, 2010, 15:25:54 pm »
Както отговорих вчера в мнението ми което беше преместено в другата тема, твърдението че Оле Нидал бил пренесъл будизма на Запад е повече от нелепо. Будизмът е пренесен на запад от самите тибетски учители през 60-те и 70 години. Това направиха учители като Далай Лама, Сакя Тризин, Кармапа, Калу Ринпоче, Трангу Ринпоче, Дуджом Ринпоче, Чьогям Трунгпа Ринпоче, Дилго Кхйенце Ринпоче и още много велики учители като тях. Оле Нидал е никой в тибетския будизъм - човек с крайно десни възгледи, без никакво истинско познание за будизма и към ден днешен без никаква подкрепа от никоя от тибетските традиции включително и от тази към която твърди че принадлежи. Единственото което г-н Нидал има е множество фанатизирани последователи по целия свят, които провеждат анти-ислямистки протести и твърдят че единственият будизъм който съществува е онзи за който те са чували. Организацията "Диамантен път на будизма" има печална слава в средите на тибетския будизъм и самият Оле Нидал е замесен в ред скандали, включително от сексуално естество. Преди време в Германия беше по всички новини заради ксенофобски изказвания и за малко се отърва от съд. Това са факти които всеки здравомислещ може сам да провери с малко усилия (например с изчитането на предложения двукратно по-горе линк или поне последните 10-15 страници от темата там: http://forum.rickross.com/read.php?12,59830,page=48 ). Сайтът на Рик Рос е най-авторитетния форум в интернет за разобличаване на шарлатани и религиозни култове. Фактът че там има тема която наближава 70 страници за Оле Нидал с потресаващи разкази от негови бивши ученици и ученички е достатъчен сам по себе си какво остава за самото съдържание на информацията вътре. 

Освен това, Hung, аз не принадлежа към никоя "монашеска традиция". Както споменах приятелката ми в германия беше техен член до момента в който вашия учител не се опита да прави секс с нея и съм се нагледал на "случки" от които ми се повръща. Аз лично уча будизъм от 7 години и живея в западна европа откъдето имам доста по-обширен поглед върху тематиката. Не съм свързан и със Шечен, въпреки че за разлика от GARVAN по-горе имам много голямо уважение към тях и към това което правят в България.

Наско
« Последна редакция: Октомври 12, 2010, 19:26:32 pm от Mirotvorec »
Thread lightly, listen and act wisely.

Неактивен GARVAN

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 127
Насе, много време му отделяш на това момче, Хунгчо.... Така ми се струва. Остави ги да си се фантазират и да си практикуват "ученията" и "практиките" преподавани им от "ламата", тебе какво те бърка?! Направи като мен, аз тотално го отсвирих!

Що се отнася до Шечен, това, че не одобрявам тона на Ngawang, не означава, че не ги уважавам!

Поздрави!

Неактивен hung

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 287
И аз ще ви отсвиря, само глупости пишете за човека който предупреждава света последните 20 години за промените които настъпват в европа. :negative:
Всеки човек независимо от религията си, трябва да има ясна позиция по отношение запазване културата и свободата на Европа. Тези които са политически коректни, ще си сърбат попарата скоро.
Каквито и глупости да напишете, запомнете Лама Оле е един от най-силните и могъщи учители на 20 век. Преподал е Пхова на над 100 000 човека успешно! А вие човечета, освен да злословите какво друго правите?!

Без секс, на къде?! Без любов, няма секс!

Неактивен Iris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
...
Всеки човек независимо от религията си, трябва да има ясна позиция по отношение запазване културата и свободата на Европа. Тези които са политически коректни, ще си сърбат попарата скоро.
...
Явно си много загрижен за свободата на Европа, но къде остана загрижеността на Европа за останалия свят. Не бяха ли точно европейците най-големите колонизатори през последните векове, нещо, което продължава и днес (с добавката на американците разбира се). Един будист никога не би разграничил хората на европейци и неевропейци, и винаги ще подходи справедливо към действителността. Европейците са не по-малко варвари от мюсюлманите и това за всеки трезвомислещ човек е очевидно.

Думите ми не са насочени срещу свободата на Европа, а по-скоро в подкрепа на правото не свобода на всички. Не може преимуществено да се предпочита свободата на едни хора, като в същото време се потъпква и отрича (на дело, въпреки че се подкрепя на думи) свободата на други.
« Последна редакция: Октомври 13, 2010, 10:06:50 am от Iris »

Неактивен hung

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 287
Не съм чул в днешно време някой Европеец, да налага Корана като нещо свято за всички, в Европа или в останалия свят.
Фокусирай се върху настоящето, то ще бъде интересно.
Без секс, на къде?! Без любов, няма секс!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27