Автор Тема: идеята за регламентиран фалит на държави от еврозоната  (Прочетена 5688 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

Идеята за регламентиран фалит на държави от еврозоната

В интервю за германското издание „Ханделсблат" европейският комисар по бюджета и валутната политика Оли Рен заяви, че е отворен за германското искане да се направи възможен регламентиран фалит на държави от еврозоната.

Той не отхвърли категорично нужната за това промяна в договорите и назова дори възможен момент, а именно присъединяването на Хърватия към ЕС. То предлага добра възможност, тъй като трябва да се ратифицира от всички страни-членки на ЕС. Хърватия се надява на членство в ЕС през 2012 г. Същевременно Рен подчерта, че Гърция не е застрашена от фалит.

Германската икономика също иска регламентиране на фалит за неплатежоспособни държави от валутния съюз, както и автоматични парични глоби при нарушения на Пакта за стабилност в бъдеще. Досега санкции можеха да бъдат налагани, само когато еврозоната и финансовите министри на ЕС гласуват за това, което никога не се е случвало. Еврокомисар Оли Рен не е доволен от досегашната процедура по гласуване и заяви, че в бъдеще санкции ще могат да бъдат спряни, само когато финансовите министри наложат вето с мнозинство.

http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=30211&category=5


Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 515
Това го правят,за да може законно да фалират Гърция.След това Португалия и Испания.
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

      
   
    
България сред застрашените от фалит държави

 :o


Държавните облигации на България и Румъния намират място сред най-рисковите ДЦК в света през второто тримесечие
. Това показват резултатите от последния доклад за най-застрашените от фалит страни на агенция CMA - компанията, която изчислява цените на застраховките срещу държавен и корпоративен фалит, съобщи "Дневник".

В последния доклад на CMA, който се изготвя в края на всяко тримесечие, единствените нови попълнения в топ 10 на най-рисковите държави са Румъния и България.

България заема десето място, като според CMA рисковата премия по застраховката срещу фалит на правителството е нараснала до 363.7 базисни пункта. Румъния е на осма позиция, а рисковата й премия е 379.5 базисни пункта.

Рисковата премия показва цената, която кредиторите са готови да платят, за да се застраховат срещу фалит на държава или корпорация. Тя отразява очакванията на инвеститорите за платежоспособността на емитентите на дълг.

Гърция прави огромен скок нагоре в класацията - южната ни съседка вече е на второ място по риск от фалит, оставайки само зад Венецуела.


Цената на застраховките срещу фалит на гръцкото правителство започна да расте в края на минлата година, след като и трите водещи рейтингови агенции - "Стандард енд Пуърс", "Фич" и Муудис", намалиха кредитния рейтинг на Гърция.

Според посочените данни за най-безопасни в момента инвеститорите считат облигациите на Норвегия, Финландия и САЩ.
http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=12429910

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Германската икономика също иска регламентиране на фалит за неплатежоспособни държави от валутния съюз, както и автоматични парични глоби при нарушения на Пакта за стабилност в бъдеще.
Т.е. една държава ако е на път да фалира, с глобите ускоряват пътя й към дъното.
Накрая ЕС ще остане само в състав Великобритания, Германия, Франция... :lol: Останалите ще са или фалирали или с невъзможност да си плащат такса "членство", глоби и т.н.
Dreams are messages from the deep.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Източна Европа - в мизерията

Източна Европа не може да излезе от мизерията, съобщава германският вестник "Ди велт", цитиран от "Дойче веле". След финансовата криза страните от региона са застигнати от тази на еврото. Само Полша прави изключение.

"Половин континент потъва в забрава. Ако през изминалите седмици Източна Европа присъстваше във водещите заглавия на пресата, то поводът винаги беше отрицателен - във връзка с острия дефицит, помощите от Международния валутен фонд или политическите трусове.
Докато Азия се изкачва стремглаво нагоре, някогашният успешен регион на Европа тъпче на едно място. Само изборът на нов президент в Полша беше едно от редките положителни събития. С Коморовски като президент участниците на пазара очакват Полша да има по-добър контрол над държавните финанси. Освен това и изгледите за въвеждане на еврото стават още по-добри.

Полша е в най-добро финансово положение от всички останали източноевропейски страни. Унгарската борса е изгубила 6%, хърватската 9%, а българската 14 %. И това е обяснимо. Кризата на еврото натоварва източноевропейските държави, макар и не в еднаква степен.

Според Дейвид Любин от "Ситигруп" - Лондон, при развиващите се икономики съществува нещо като риск от съседството. Своеобразният ефект на зараза преминава по два канала - единият се дължи на преплитането на финансовите сектори, което е често явление между страни съседки. Той дава пример с гръцките банки, които държат 29-процентов дял в България и 16% в Румъния. В момента, в който финансовите институции в Гърция се окажат в затруднено положение, те се отказват от ангажиментите си в чужбина. А неизплатените кредити водят до фалирането и на български, и румънски фирми.

Икономическата зависимост на целия регион на изток от река Одер е изключително голяма. С изключение на Украйна всички страни от Източна Европа изнасят над 50% от стоките си в ЕС. Според Любин истинската опасност от т.нар. заразяване идва не толкова от финансовия сектор, колкото от реалната икономика. Така България е засегната от гръцката криза дори двойно повече, защото 12 на сто от износа на страната са предназначени за Гърция".

http://webcafe.bg/id_1997124612_Evropa_paralizirana_ot_strah_za_nov_finansov_trus

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re: идеята за регламентиран фалит на държави от еврозоната
« Отговор #5 -: Септември 06, 2010, 23:12:47 pm »
   
 
Дълговата криза на еврозоната навлиза в критична фаза

darikfinance.bg

Дълговата криза на еврозоната навлиза в критична фаза, тъй като правителствата масово ще прибягнат до капиталовите пазари, за да финансират разходите в затруднените си икономики, коментира Financial Times.

Според някои анализатори по-слабите европейски правителства няма да могат да наберат нужните им средства, тъй като претенциите за финансиране през септември ще се двойно по-големи, отколкото през август.

Ако през август са били емитирани ДЦК за 43 млрд. евро, през септември ще бъдат потърсени 80 млрд. евро.

Само Испания ще се опита да получи кредит от 7 млрд. евро през септември, докато през август получи вече 3.5 млрд.

Най-голям риск от неглижиране изпитват Испания, Португалия и Ирландия, т.нар. периферни икономики в еврозоната.

Гърция вече не представлява опасност, тъй като финансирането й в следващите две години е гарантирано от извънредния кредит на стойност 110 млрд. евро.

Говори се също така, че във вторник лятната ваканция окончателно завършва за инвеститорите. Връщайки се на работните си места, те много вероятно ще решат да трансформират активите си, които са държали на пауза през летните месеци. Възможно е да станем свидетели на масова разпродажба на облигациите на периферните страни.

Но според други коментатори да се гледа така на въпроса е преувеличено. Страни като Ирландия и Португалия вече са получили по-голямата част от средствата, нужни им за годината. Те ще получат и сега каквото потърсят, пък било то и при по-високи лихви.

Рисковата премия, която Ирландия трябва да плаща, за да получи финансиране от капиталовите пазари, е с 3.5% по-висока по сравнение с германските държавни облигации – еталонът за стабилност в еврозоната.

http://www.epochtimes-bg.com/2010-03/2010-09-06_05.html

 

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27