Автор Тема: Ново поколение гримьори: тези на рибата и месото  (Прочетена 3767 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Ново поколение гримьори: тези на рибата и месото
 :o
А какви изкусни специалисти са личните гримьори на хранителните ни продукти! Разкрасителите подмладяват рибата и месото до неузнаваемост. Но не си представяйте, че експертите по рибешки грим вадят червилото и грима, за да накипрят някоя нищо неподозираща рибка, за да я направят по-привлекателна за купувача. Та той няма да се жени за нея! Това е просто поредният тарикатлък, който – баш по български – сме измислили. Явно ГМО не са единствените вредни храни в страната.

Не е учудващо, че дори през постите не се задоволяваме с вегетариански режим. За повечето от обикновените ни сънародници това са си обикновени дни и седмици, през които не се ограничаваме да си хапнем месце. Може би не сме достатъчно религиозни, а може би пък няма и защо да ни пука – чудим се как да оцеляваме. И кризата се отразява на пазара – стоката, която не сме си купили прясна, стои по магазините и хранителните заведения. Съответно, бизнесът продължава да си върви, но чрез изкуствени подобрения на храната с изтекъл срок. Де факто търговците рискуват да застрашат здравето ни, за да не се налага да изхвърлят продукти на боклука. Нещастието да бракуват датски хайвер с изтекъл срок на годност в почти индустриални количества имала местна търговска верига наскоро.

Можете да се предпазите от продавачите тип Андрешко, като избягвате продукт в акция или промоция, защото такива месо и риби със сигурност ще са съмнителни. А рибата без глава води до абсолютно същия извод. Може би ще ви е трудно да разпознаете поразвалените риба и месо, които са били грижливо гримирани с безвредни бои, за да изглеждат свежи. Лесно е да се подведеш, понеже така обработените хранителни продукти привличат вниманието на клиента и може лесно да му се харесат. Още по-опростена процедура по обновяване на загубилите търговски вид храни е те само да се измият и да се намацат с олио.

За жалост, повечето начини да различите остарелите от пресните месни и рибни продукти са приложими вкъщи. Например, потъркайте леко салфетка върху рибата и месото. Ако кафеникаво-червена боя я оцвети, можете да сте сигурни, че са ви прецакали месно-рибните гримьори. Проверете и в съд с вода – продуктът трябва да потъва, за да е свеж. В противен случай – отървете се от некачественият продукт. На място в магазина можете да проверите дали при натискане с пръст на рибата тя ще се вдлъбне. Ако е така, значи е обработена пак с измама. Имате пълното право да се оплачете и ако имате касова бележка за закупуване, да ви въстановят изхарчената сума за фалшивото месо или риба.

Бягайте далеч и от щандовете с готови месни лакомства. Според експерти най-лесният начин да се прикрият развалени храни. Щом не могат да подобрят суровия им вид по никакъв начин, търговците почват да ги продават приготвени.

Фалшификацията на риби може да се осъществи и чрез генно модифициране с цел превръщане на един вид риба в по-скъп. И макар сьомгата всъщност да е пъстърва, тя се продава като сьомга, защото така ресторантьорите и продавачите ще получат повече пари. Изглежда повече от 2/3 от рибата на пазара е „под прикритие” друга.

Грамажът на сготвените ястия също е измамен. В замразено състояние рибата и месото често са с пъти по-голямо тегло. Щом се направят на ястие, храните губят 20 до 50 % от грамажа си, защото то се оказва вода. Измамата се извършва от замразители и търговци на риби и меса, но пък в ресторанти и механи избиват изкупната цена. Нищо чудно да сте забелязали, че в заведение може да си поръчате рибка, например, и да се окаже, че описаното тегло далеч не съответства на мъничката порция.

Дори и да не е остарял рибният деликатес, който ще пробвате, е възможно пак да си навредите на здравето, ако я консумирате сурова. Сушито може да причини множество проблеми, включително отравяния, ослепяване, рак на черния дроб. Бедата е причинена от глистите в 25 % на рибите, които не могат да се установят на външен вид, че са там. За целта по-добър избор е да си купите риби от супермаркет, отколкото от сергия на пазар, защото контрол на последната е неосъществим. Ако хапнете навън обаче, няма как да знаете произхода на храната си. Държите ли на суровата риба, пробвайте да я замразите за два дни, докато умрат въпросните глисти и стане безвредна.

Бъдете нащрек и пазете здравето си!

http://vbox7.com/play:71bcf64d&r=emb

http://razkritia.com/novo-pokolenie-grimiori-na-riba-i-meso/

Неактивен Dominanta

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 45
Мдаам в този сайт има разни овкусителни прахчета ...

http://nactis-gallia.com/products.php

Неактивен SunMoon

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 83
Ето още една статия свързана с рибните продукти

http://www.zdravosloven.com/portal/statii/nitrati-v-mesoto-i-ribata-115.html

Впрочем тези овкусителни прахчета ми напомнят за пюрето на прах и чесъна на спрей ;D.

Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 164
Аз затова си ловя рибата сам, и гледам да я консумирам още същия ден и вечер. По възможност речни хищници - Бяла риба, Костур, Щука, Сом. Но повече обичам вносните океански(боклуци) - Аржентинси хек и Гренадир(особенно вкусен), Мерлуза или Хоки ако няма друго. Задължтелно условие е бирата да е изпотена. :drinks:

Неактивен madara17

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 58

Aз имам предложение да заработи институция и в България, която да контролира изненадващо продуктите и да дава оценка за тях и производителите да се задължат да пишат оценката си към датата от контрола на опаковката на изделието както е нормално по света , ще има излъгани и недоволни.Тестовете трябва да се извършват от време на време изненадващо и/или след оплаквания. Ако оценките от тестовите на продуктите стоят на опаковката клиента естествено няма да купува продуктите , които са представили зле и производителя ще е принуден , за да оцелее да произвежда качествена стока.
 И по телевизията трябва също да вървят предавания, при които се тестват продукти по различни критерии от независи тестващи и т. н..
« Последна редакция: Юни 11, 2010, 17:34:26 pm от madara17 »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27