Автор Тема: В Европа мислят за въвеждането на глобален финансов данък  (Прочетена 3892 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
В Европа мислят за въвеждането на глобален финансов данък
 :o
Екатерина Попова, „Епохални Времена”, България

Депутатите в Европейския парламент обсъдиха възможността за разработване на планове, с които да се въведе глобален данък. Той ще предотврати поемането на прекомерен риск от страна на финансовите институции и ще гарантира, че финансовата индустрия ще плати за щетите, нанесени от финансовата криза, се подчертава в резолюция, приета в сряда, съобщи пресцентърът на парламента. Ако глобалното въвеждане на подобен данък се окаже невъзможно, Европейският съюз трябва да разгледа възможността за неговото едностранно въвеждане, смятат депутатите.

Депутатите искат преди следващата среща на върха Г-20 да бъде изработен план за въвеждането на глобалния данък върху финансовите сделки. Ако планът съществува, на срещата би могло да се стигне до обща позиция по въпроса. Според депутатите е важно да се прецени и до каква степен подобен данък ще допринесе за стабилизирането на финансовите пазари и дали би могъл да предотврати бъдеща финансова криза, ако е насочен към определени типове "нежелани" финансови сделки (които трябва да бъдат специално определени от Европейската комисия).

Трябва да се направи и оценка доколко приходите от този данък могат да се използват за финансиране на сътрудничеството за развитие и за мерки за смекчаване на последиците от климатичните промени в развиващите се страни, както и как той би могъл да допринесе към бюджета на ЕС.

Според депутатите, този данък не трябва да затруднява банковия сектор да натрупа "здрав" капитал, който да гарантира способността му да финансира инвестициите в реалната икономика, както и че не трябва стимулира миграцията на капитали. Трябва да се помисли и за избягване на евентуално негативно въздействието върху малките и средни предприятия.

Приетата резолюция от Европейския парламент цели да стимулира работата върху много въпроси, които се нуждаят от отговор, подчертва по време на дебата в пленарна зала в понеделник председателят на Комисията по икономически и парични въпроси Edward Scicluna (Mалта), цитиран от пресцентъра на парламента. Той добавя, че за въвеждането на подобен данък има колкото поддръжници, толкова и противници, поради което е необходимо да се направи оценка на въздействието. Въпреки че предпочитат глобален подход по въпроса в рамките на срещата на върха на Г-20, депутатите считат, че трябва да се проучат преимуществата и недостатъците от въвеждането на подобен данък в Европейския съюз, дори и ако основните партньори на Съюза решат да не го въвеждат.
http://www.epochtimes-bg.com/2010-01/2010-03-12_02.html
 

Неактивен momo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 184
Да бе... финансовата индустрия щяла да плати... Смях! Всички знаем кой плаща винаги!

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Да бе... финансовата индустрия щяла да плати... Смях! Всички знаем кой плаща винаги!
Така е, знаем. Но пък не е ли странно защо въобще се повдига този въпрос? Да не би в Европа да са напълзели вразумили се политици?  ;)

Неактивен momo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 184
Просто искат да попълнят бюджета на ЕС.  ;)

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 939
И огромната Европейска администрация си има фонд "и аз съм човек". ;D

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 939
ъп ;D

ЕС може да събира данъци директно от европейците

Така ще се замести попълването на бюджета от правителствата на страните членки


Европейските граждани да плащат за членството в ЕС директно на Брюксел, а не на собствените си правителства, предлагат трима влиятелни евродепутати.

Те искат 1% от ДДС-то от всяка направена покупка да отива направо в европейската хазна, а останалото, както и досега, да пълни националните. Според тримата реформисти това ще донесе 60 млрд. евро в бюджета на ЕС.

Тримата се надяват, че понеже парите ще излизат от джоба им, хората ще се заинтересуват повече от европейските дела и ще прегърнат европейската идея, залиняла от кризата.

Бившият белгийски премиер и лидер на либералите в Европарламента Ги Верховщат и шефовете на бюджетната и на временната комисия за изход от кризата Ален Ламасур и Юта Хоуг предлагат също ЕС да въведе нов налог.

Това ще е европейски въглероден данък, който да допълва сбора на европейския бюджет. Размерът му ще зависи от излъчваните от всяка страна парникови газове, като един тон СО2 ще струва 20 евро.


В момента ЕС разпределя виртуално между страните безплатни разрешителни за търгуване на емисиите. При надхвърляне на разрешените квоти, замърсителите плащат глоби. Ако квотната система бъде заменена от всеобщия данък, той ще докарва на Брюксел 48,5 млрд. евро, са пресметнали тримата.
 
На третата година от кризата пълненето на европейската хазна става все по-трудно и е съпътствано от трудни преговори между страните членки, които сега са основни негови донори.

Според тримата евродепутати двата нови налога ще донесат на Европа точно толкова пари, колкото сега събират помежду си 27-те. Бюджетът на ЕС за 2011 г. е 126,5 млрд. евро.

Няколко европейски държави, сред които Великобритания, Холандия и Швеция, настояват размерът му да бъде замразен догодина, позовавайки се на трудностите от кризата.

Сумата може да се закръгли, ако се въведе също такса върху финансовите операции. Друг източник на средства би било емитирането на облигации, с които да се финансират мегапроекти като сателитната комуникационна система „Галилео”, европейския реактор за ядрен синтез ИТЕР, транспортна и енергийна инфраструктура.

В момента хазната на ЕС се пълни 80% от вноските на страните членки и 20 на сто от отчисления от ДДС, акцизи и вносни мита. Размерът на постъпленията от националните бюджети зависи от БВП на всяка от страните. Българската вноска е 0,3% или малко над 330 млн. евро годишно.

За да бъде въведена новата система, тя трябва да бъде внесена от Европейската комисия и одобрена от правителствата на 27-те. Първата възможност за стартирането й е 2013 г., но евродепутатите признаха, че шансовете за това не са големи.

„Ако не намерим начин да се справим с дълговата криза, след десет години ЕС ще е минало”, предупреди Ламасур, бюджетният шеф на Европарламента. Според него съюзът е изправен пред риска скоро да усети недостиг на пари.


http://www.dnes.bg/es/2011/04/07/es-moje-da-sybira-danyci-direktno-ot-evropeicite.115599

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27