Автор Тема: КОЛЬО ПАРАМОВ: Сега всеки ще трябва да се спасява поединично!  (Прочетена 7123 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
КОЛЬО ПАРАМОВ: Сега всеки ще трябва да се спасява поединично!

В извънредно интервю, специално за този блог, Кольо Парамов отговаря на шест въпроса за кризата и нейните ефекти у нас, за характера на прехода, за съдбата на европейската валута и новите позиции на световните финансови играчи.

Ползването на цитати от интервюто би трябвало да става след разрешение от г-н Парамов.


Г-н Парамов, поводът за тези няколко въпроса е засиления интерес към Вашите публикациите в този блог, което личи от статистиката. Аз си го обяснявам, както с Вашия авторитет на експерт във финансово-икономическата проблематика, така и с някакво напрежение, което расте в обществото. Какво става всъщност?


Кольо Парамов:
В информационното пространство на България през последните 5-7 години има съществена промяна. Първо тя е технологична и се развива с голяма скорост. Второ, младите хора, които преди 5-7 години бяха на 18, вече са на 25 години. Пред тях стои огромен проблем – как ще живеят утре. И трето – в България бавно, но трайно завършва т.н. третично разпределение на собствеността в средствата за масова информация. Вие знаете за старта с мръсните пари, последван от някаква мнима маскировка на неуточнени капитали и третия етап – с навлизането на сериозни чужди инвеститори, за които имената Станишев, Костов, Заимов не означават нищо. Но този процес протича достатъчно мъчително и бавно. Ето защо българското интернет пространство се превърна в уникална трибуна не само за гражданското общество, но и за експертни мнения, които не се вписват в контролираното статукво на проваления преход.
Що се отнася до моя авторитет като финансов експерт, има различни представи, някои от които твърде тенденциозни. Едни искат да докажат, че аз съм „замръзнал“ през 1990 година и никой не е в състояние да размрази мисленето ми и моите възприятия на икономическата действителност.
Други – като Румен Петков, Коприна Червенкова, Кънчо Стойчев смятат, че такива като мен не трябва да бъдат допускани до публичното пространство, за да не „изкривяват информационното спокойствие“. Те използват доводи, аргументират условия, налагат лични авторитети, само и само да елиминират изказаните от мен становища и факти, свързани с промяната в страната.
Истината в случая е другаде и тя все повече се откроява, както в политически, така и в икономически план. Яркото политическо противопоставяне вече отстъпва място на по-разумното и технократско отношение към действителността.
В същото време хората все повече осъзнават, че в последните 8-10 години са били манипулирани и лъгани, както от управляващите, така и от техните трубадури. Много семейства в България си правят ясна равносметка в сравнителен план за годините на прехода. Възниква огромно напрежение по линията очаквания-реалности. Формира се усещането за крещяща несправедливост, свързана с уникалното забогатяване на 1-1.5% от населението. Това, образно казано, са около 1000 фамилии с тяхното обкръжение и много сложно преразпределяне на собствеността. Социалната съставляваща при реализацията на фондовете е нулева, а липсата на контрол и кражбите – уникални.
Абсурдно е социалната система на страната да бъде командвана от лобистки кръгове. Здравната каса вече 10 години няма завършена информационна система за връзка с болничните заведения и аптеките. Това означава, че група хора определят, кой колко ще се лекува и кой колко ще живее…
Абсурдно е отношението на държавата към ромите. Геноцидът върху циганите, който Костов стартира, ще доведе до много сериозни национални изкривявания по много направления. Напрежението, от еднопластово и чисто икономическо, в следващите години ще стане многопластово – ярка бедност с допотопни цигански гета, огромна безработица, структурна и технологична криза.
Това е образец на държава от латино-модел, със силно мафиотизирана политическа класа, която заради своите зависимости от годините на прехода, е импотентна да роди друго освен – напрежения, олгирахия, наркомания и слаба държава.
Необходима ни е не частична, а всеобхватна операция „Чисти ръце“, колкото и политиците да се опитват да я отложат.

2.Бихте ли описали най-общо развитието на финансово-икономическата конюнктура на така наречения преход – как виждате нейното движение – като резултат от естествените закони на пазара, като следствие от визии на отделни личности, или като марионетъчен продукт, дърпане на конци отвън и отвътре?


Кольо Парамов:

Ние нямахме и нямаме единна политическа и национална стратегия за регламентации при промяна на собствеността.
За 20 години станахме свидетели на всякакви извращения. Ако имахме дори някакви, дори да са спорни, параметри за първоначалното натрупване на капитала, бихме могли да говорим за някаква благоприятно конюнктура изобщо. Вместо това предпочетохме произвола и хаоса.
В политически план Костов имаше добре намерения, умения и сила, но не свърши добре. Царя се помъчи чрез някакви мъдрост и спокойствие да ни приобщи към една цел, но не успя. Тъй като при него още на шестия месец започнаха да крадат безскрупулно – още със замяната на дълга. Станишев нямаше никаква визия. Той искаше да бъде министър-председател, заради самата идея, а не заради България. Това си беше негов, личностен проект, който някои среди успешно използваха.
При тези разнородни, нестиковани към определени ценности, политики и личности, е изключено да се изработят целеви критерии. Тяхната липса елиминира държавността, а оттам насетне идва хаосът.
В началото на пазарната реформа се работеше /както правилно отбелязвате във въпроса си/, по пътя на личностната визия – тази на Андрей Луканов. Но Луканов никога не е фетишизирал условията за натрапеност или непоследователност. Преминахме през съгласуването с МВФ и Световната банка, както и през стартовия експеримент Ран-Ът. Но 6-7 години по-късно Мултигруп измени на стила „първоначално натрупване на капитала“ и реши чрез политическо инженерство, т.е. чрез парламента, да подмени управленския елит.
Луканов осъзна грешката си. Но нямаше време за втори етап и той не се състоя.
Костов, вместо да формира и еманципира интелектуален базис за промяната, тръгна да елиминира средната класа. Той ликвидира всички, които можеха да формират производство и да дават заплати, защото били червени. Заложи на методиката – Славчо Христов. Но тя по-същество е първобитна, защото едно е да печеш кебапчета, друго е да управляваш „Медет“, „Кремиковци“, „Горубсо“, „Балканкар“ и т.н. Тръгнахме по пътя на най-елемнтарното противопоставяне – да се отнемат средствата за производство от червените и да се дадат на сините. Това, както сами видяхте, не увеличи производството, а го ликвидира. Вместо да ограничи влиянието на стартиралите в управлението на икономиката, Костов ги изхвърли от заводите и назначи там неговите копои. Те нямаха понятие от производство, разбиха материалната база, занесоха малко пари на „Раковски“134 и изнесоха читави машини и съоръжения в чужбина. Така се оформи гръбнака на днешната олигархия, а нататък всичко е известно.
И Луканов, и най-добрия му ученик Костов, не успяха да предвидят основни психологически моменти в етапността на отношениета управляващ-подчинен. У нас подчиненият по правило гледа на управляващия с омраза. Това днес се вижда още по-ярко, тъй като управляващия е вече много богат.
Раздаването на активи от предприятията на английските работници /включително по времето на М.Тачър/, не е нещо случайно. То е насочено към ограничаването на първичната омраза, която нископоставените индивиди изпитват към тези, които ги управляват.
Бог да го прости Ал. Божков казваше – „По-малко държава, по-добре“.
Но това се отнася за 1000 семейства днес. А как ще живеят те при тази обкръжаваща ги бедност? Не случайно „класикът“ на новата българска социология Андрей Райчев заяви, че „натрапването на омраза към богатите хора е уникална вреда за обществото ни“. Да, вреда е. Но кой създаде условията за появата на тази омраза. Не бяха ли това манипулаторите на прехода, които отритнаха държавата с нейния силен контролен стожер?
При развитието на финансово-икономическата конюнктура в периода на прехода, положителните етапи и тенденции бяха умишлено и целенасочено елиминирани. В името на удобния хаос. При този грешен старт не можехме да очакваме други резултати.
3.Как гледате на мрачния сценарий, който разви Нуриел Рубини на форума в Давос, прогнозирайки, че еврозоната може да се разпадне до две години? Къде са слабите места на еврозоната?

КОЛЬО ПАРАМОВ:
Нуриел Рубини, Ричард Шмалензи, Ръдигър Дърнбуш, Стенли Фишър и още няколко гении в икономическата наука, предупреждават, анализират и излагат своите мисли от уникални позиции. Това са позициите на голяма компетентност, свободата да разсъждават на глас и абсолютната им независимост. Много често техните трактовки не се възприемат веднага, но впоследствие се засича дългата им връзка с действителността и някои зависимости, които не са били отчетени, за да се направи точната прогноза.
Да заявиш, че Еврозоната може да се разпадне до две години, и то в центъра на форума „Давос“ е твърде смела постъпка.
Нека видим какво е положението към днешна дата.
Гърция, Испания, Португалия и Италия имат огромни дефицити. Безработицата в Испания и Португалия ще достигне 20%.
Гърция е с дефицит от 14%, но като прибавим още 3 процента скрит, реалният надвишава 17%. Гърция трябва да получи автоматично 25 милиарда евро, само за да балансира първото полугодие на тази година.
Испания, Португалия и Италия към второ полугодие ще бъдат в невъзможност да отчисляват на 100% вноските си, за да участват в преразпределението на средствата от Евросъюза. А на този етап пари за тях няма откъде да дойдат.
Може да прозвучи невероятно за вашите читатели, но Великобритания е в тежко състояние, което не помни от 1940 година. Първата криза на доверието още не е отминала, а се надига втора вълна. Това говори за предстояща криза с тежък депресионен характер на Острова. Същността на кризата във Великобритания ще бъде формулирана по друг начин, не просто като временната финансова ограниченост от 2008-2009 година. Тя ще се превръща в криза на доверието към възможно най-стабилната финансова система в света.
Кризата на доверието в Лондонското сити, огромната безработица в Мадрид, Лисабон, ограниченото потребление и новата безработица в Гърция ще принудят Европейската централна банка да търси друг модел за стабилни паритети в Европейския съюз. Днес Германия, Франция, Холандия и Белгия не могат повече да бъдат онези донори, за да парират големите различия в интересите на еврочленките. Европейската валута може да остане стабилна, ако еврочленките имат хармонизирани бюджети и програмите им не поставят по съмнение различията в БВП и темпа на потребление. Ако потреблението се запази на настоящото ниво, ще са нужни огромни средства за дефицитите. Кой ще погаси тези дефицити?
Засега се наблюдава едно тихо, по-скоро „загадъчно“ надлъгване при големите европейски държави. Техните политически ръководства не могат веднага и с магическа пръчка да намалят бюджетните пари, които се даваха през последните 5-7 години за поддръжка на потреблението. Но тези пари вече ги няма. Няма го огромния износ, няма ги онези курсови разлики, които стопяваха до 10% от стойносттите на големите национални валути.
Китай до преди 5-7 години все още се утвърждаваше на пазара, а сега действа с пряка икономическа инвазия, много директно и безкомпромисно. САЩ, след причинените вреди през 2008 г., вече не искат и да чуят за инвестиции в Европа, защото именно от Холандия и някои кръгове в Лондонското сити тръгна кризата. Отказът на Обама да отиде през май в Мадрид на голямата среща по перспективите пред Европа, говори, че САЩ отправят директно послание – „Европейците да бъдат така добри да пребалансират икономиките си така, както вече им е по-изгодно“.
А по-изгодното в случая е да разделим условните загуби между Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка. Ала това няма как да стане, тъй като дефицита в САЩ е на предела. Двете войни в Ирак и Афганистан в следващите 3 години ще глътнат нови 2.5 трилиона долара, които като БВП, темп на производство, външнотърговски операции и накрая чист доход – ги няма. Ако САЩ заложат отново и само на дефицита, това няма да прозвучи сериозно. При това положение, следва промяна в матрицата на валутите. Може би това има предвид Нуриел Рубини, когато поставя под съмнение ЕЦБ.
Промяна в матрицата на валутите означава големите икономики в света да се съгласят на нова, глобална договореност и на нов международен валутен фонд с други приоритети.
Това е икономическо земетресение от 9.9 бала. В тази обстановка, възможните политико-икономически ходове би трябвало да бъдат в посока поетапни промени и насочване на икономическите интереси на отделните държави към нов тип взаимоизгодно икономическо сътрудничество.
За ЕС преразпределението все повече ще се основава на приноса от участието на отделните страни. Това е изключително притеснително за България, тъй като заради глупаво политическо ръководство, ние сме във възможно най-лошата позиция. Но това е друга, още по-неприятна тема.
Питате ме за слабите места в Еврозоната. Те са много, но най-фрапиращите са свързани с производството. Ами погледнете България, въпреки че не сме в еврозоната. Никой от нашите водещи премиери за последните 20 години не се е интересувал от производството.
В европейски мащаб, да се дефинират разликите в производствените разходи, като се проследят дългосрочните средни с кривата на дългосрочните пределни разходи и да се види изгодата, е възможно най-трудната задача. В момента ние, в България /и не само тук/ в редица сектори възпроизвеждаме загуби. Въпросът за икономиите и загубите при общоевропейските производствени мащаби се превръща във фундаментален. Когато вървите от запад на изток, ще забележите, че колкото по-слабо е развита материалната база, толкова по-трудно може да се оцени положения труд, изравнен и платен с единна валута. Ако направите същия преглед от запад на изток в САЩ, ще видите, че разликите в материалната база са далеч по-малки. А това улеснява развитието на тяхната единна валута.
Тоест, американските икономисти трудно биха приели, че 28-30 държави от ЕС, при толкова големи разлики в базите за производство, ще успеят да разпределят интересите си чрез единна валута.
Мрачният сценарий на Нуриел Рубини е съвсем реален. Дано не се случва, защото България ще консумира огромни негативи. Да се надяваме на европейската солидарност, която трябва да бъде осмислена в Брюксел. Необходима ни е помощ, не просто финансова. Необходима ни е помощ за промяна, дори това да стане с институционална принуда отстрана на Европа.
Иначе еврозона няма да видим.

/следва продължение/

http://robstvo.wordpress.com/2010/03/03/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D1%89%D0%B5-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81/


Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
/продължение/

КОЛЬО ПАРАМОВ: Сега всеки ще трябва да се спасява поединично!

4. Какво е вашето мнение по прогностичните модели за световната криза
– модел V, модел W, или има вариант тя да прерастне в световна депресия с дълъг хоризонт – 15-26 години?


КОЛЬО ПАРАМОВ:
До този момент няма прогностичен модел за функционирането на световната икономика, който да предвиди в детайли евентуална криза и нейното развитие.
Азиатската криза от 90-те показа, че световната икономика е твърде вариабилна и трудно се подава на точна прогноза, която да послужи за защита.Стана ясно как за много късо време част от капиталите „емигрираха“ на запад, макар и със загуби от над 60-65%. На база азиатската криза, бе предугадена донякъде и настоящата. Но тя се разрази така мащабно, както никой от учените не очакваше. Ако вземем резултати от тази криза за пример и добавим ефектите от едноактни кризи като тази в Залива, можем да прогнозираме и други изходи. Според мен най-важното е скоростта в развитието на кризата. Забелязва се общо правило, че тази скорост, съотнесена към реалното време за разплащията в света, вече шокиращо влияе върху рисковите инвестиционни банки. В световните финансови центрове вече се нуждаят от много по-точна информация за своите клиенти,отколкото преди. И тъй като светът вече е „едно голямо село“, всяка инвестиционна банка се нуждае от информация за предрисковите си инвестиции, а това ще ограничи времето за преливане на капитали, оттам и намирането на свободни пари.
Светът бавно, но трайно попада в свредела на държавната регулация на свободните пари, с цел да се гарантира държавния интерес, както и безрисковото кредитиране.
Забавеното движение на свободни пари към рисковите играчи, нарушава утвърдилия се и търсен баланс за разпределение на евентуални загуби при рисковите производства. Те, от своя страна, бавят определени поръчки, а оттам и т.н. новооткрити, непланувани работни места.
Голямата тънкост на новото време е прогностичен модел, който да предвиди вероятния изход на малка, мултиплицираща се криза в посока голяма криза.
Такъв модел засега не е дефиниран, тъй като няма правила, по които инвестиционните банки решават да задействат своя огромен паричен ресурс.
Но се откроява една особеност, която днес твърде малко се коментира. Страните със свободно пазарно стопанство все повече обръщат поглед към елементи на плановата икономика. На места този стремеж е явен, а другаде се прокарва през медиите. Разкриват се правителствени програми, чрез които се търси гаранция за успешен растеж – активен и гарантиран БВП и социални програми, отговарящи за общественото спокойствие.
Колкото и да не ни се иска, трябва да признаем, че богатите държави вече се „самозатварят“ с регулационни механизми и контрол, които им гарантират по-голямо спокойствие по отношение вътрешните резерви от отделни валути. Ако тази тенденция продължи и се разшири, можем да допуснем, че до 20-25% от свободните пари в света ще бъдат ограничени. Изземането на ¼ от свободните пари драстично ограничава тезата за свободен пазар, което ще определи друг ход на световната икономика.
Точно тук е важно да отбележим, че както и да гледаме на световната криза – в модел V, или в модел W – самият стремеж за ограничаване движението на свободните пари в свободни пазари, вече предполага елементи на депресия.
Ако самозатварянето на държави с развити пазари наложи сериозни инвестиционни ограничения, скритите малки депресии в отделни зони със слаборазвити държави биха се превърнали в дългосрочна, а след това в световна депресия с дълъг хоризонт. Защото тогава първичната криза се превръща във вторична, третична и т.н.
Показателна е ситуацията в Обединеното кралство – свърхнарастналото потребление не може да се поддържа от изоставащата икономика. Все по-сериозно се очертава конфликта между произведените в Китай стоки и намаляващите работни места в Англия и Шотландия.
Кризата на доверието, която в перспектива предизвиква вторична криза заради ограничения финансов ресурс, неизменно прераства в световна криза, която за разлика от други, краткосрочни спадове, би предизвикала световна депресия. При възникването на подобни условия и при днешните високоорганизирани технологични връзки, трудовия пазар ще пострада най-много.

5. България може ли да избере някакъв сравнително универсален стопански модел, който да я предпазва от кризата, независимо как ще се развие тя? Съществуват ли устойчиви политики въобще, или трябва да се върви по конюнктурата?

КОЛЬО ПАРАМОВ:
Универсален модел, по който ще се развива кризата няма! Моето категорично мнение, е че сега всеки ще трябва да се спасява поединично!
Звучи тежко и стряскащо, но това е положението.
Гърция направи дефицит от 25 милиарда евро. Тихо, спокойно, без много шум елините ни затвориха АЕЦ „Кодлодуй“, направиха си стандарт на живот, а сметката сега е обща. Ние тук, с Милен Велчев и Орешарски се реехме в облаците на утопичния излишък. И какъв е резултата от него – глад и бедност. Написах няколко статии по този въпрос. И Софиянски писа. От 2001 до 2009 -та – за осем години по 2 млрд. лева годишно можеха да отиват само за ускорена доходна политика. Големите „глави“ тогава доказваха, че това е невъзможно, че трябвало да се гони излишъка, а доходната политика била за след това. Забележете, фамилията на Милен Велчев за 21 месеца построи на 79 декара 79 000 кв.м. покрита хотелска площ. А България в пропорция за доходите е след Македония.
Кризата беше ясна още от края на 2007 година, след като лобитата на американските икономически мастодонти провокираха холандците. Обама отказва да дойде през май в Испания не заради испанското прдседателство на ЕС. Причината е, че именно в Европа се провокира старта на кризата, от която в Америка за 4 месеца загубиха 1.170 трилиона долара. А за последните 16 месеца закриха 27 елитни банки. Обама ще иска подкрепата на Китай, но не и базова равнопоставеност с ЕС. Кризата ЕС-САЩ тепърва предстои, защото ако Китай субсидира дефицита на Щатите за 2010 и 2011 г. , доларът ще скочи с 20 % и ще изяде целия ефект от износа към тях.
Що се отнася до България – кризата у нас е с четириъгълна форма, така да се каже.
Първо – нашият външен дълг расте твърде сложно и неуправляемо.
На 24.07.2001 г. при Иван Костов брутния външен дълг е 9.756 300 млрд. евро.
На 17.08.2005 г., при Симеон е вече 13,891 900 млрд. Евро.
На 31.07.2009 г., при Станишев е вече 35. 402 400 млрд. Евро.
Външният ни дълг е 105-110% от БВП, в зависимост от точността на изчисленията.
Второ – БВП, за който става дума, не е детайлизиран, което влияе върху точния бюджет, размера като процент от текущата смека и пропорциите в икономиката.
Трето – парите /М1 – широките пари/ и оборотните пари, неточно отразени от статистиката и БНБ, не дават възможност за детайлна сметка на евентуалните приходи в бюджета. Приходите в бюджета са правени по методиката на съкратените прогнози и през май ще разберете, че това е така. На правителството му трябват свежи пари – сега и веднага, но икономиката не работи, няма износ, няма внос, няма ДДС, няма отчисления.
Четвърто – към тази огромна азбучна истина трябва да добавим и елементарните хитрости, които се правеха от БНБ в последната година на Станишев. Тези магии в един определен момент, като разчети, ще станат известни не заради дребни различия по сетълмена, или забавени разлики по резерва. Те фрапантно ще гарантират разлом в в баланса на интересите между правителството и БНБ.
В заключение – аз изобщо не считам, че съществуват някакви устойчиви политики по кризата, а че скоро ще дойде време да се отвоюва ден за ден някакъв устойчив финансов стабилитет. Много остро стои въпросът колко пари ще усвоим от Европа и как ще дадем заявката си за ERM 2.

6. Според една статистика в средите на световното експертно общество най-големия процент на хората, които бягат от публично-политически кариери, се пада на финансистите. Защо е така – частният бизнес им плаща по-добре, или има и други причини?

КОЛЬО ПАРАМОВ:
В Япония, за да станеш финансист, или банкер трябва да имаш най-малко четири различни длъжности за 11 години стаж. Като едната е задължително в реалното производство, на ръководна функция, с не по-малко от 10 подчинени.
В Англия има примери на другата крайност – млади, необременени хора, при много добра теоретична подготовка, след 6 месеца работа без заплата, заемат длъжността на финансист, банкер, търговец или брокер.
Работата във финансовата област е сериозна и много отговорна обществена дейност. Някои я възприемат като лично дело, но това, според мен не е така, защото един емблематичен банкер е лицето на стабилността в обществото и стабилността на традицията.
Границата между публично-политическата кариера и тази на банкера и финансиста е почти невидима, макар че разликата в заплащането е 1 към 20, а понякога 1 към 35 в полза на банкера.
Твърде сложни са условията, при които у нас стартира формирането на банкерското съсловие. Дваж повече това важи за хората, които се отдадоха на политически кариери.
Ние сме в етап, когато частният бизнес плаща за политика, защото само от политиката могат да се изкарат много пари. Там са „заменките“ и там всеки даден рушвет се връща стократно.
Не, че го няма и в цивилизованите държави, но тези практики и личности са постоянно притиснати в ъглите на обществото. Там наказанието и назиданието е стократно по-голямо, а срутения авторитет означава финансова смърт.
Когато издигнем публично-политическата кариера като представителна и знакова, колкото е тази на банкера, вече ще имаме друга нагласа. А сме го имали – нека си смомним само Ат. Буров, Губиделников и други дейци, банкери и политици, които възстановиха Третата българска държава в Европа по достоен начин.

/край/

http://robstvo.wordpress.com/2010/03/03/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D1%89%D0%B5-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81/


Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Кольо Парамов: Голямата криза удря в края на май!
 :o
 Вникването в кражбите от бюджета в последните три години трябва да излезе на дневен ред, защото всъщност там е заровено кучето - това заяви пред БЛИЦ икономистът Кольо Парамов, до когото и премиерът Бойко Борисов се допитва, както се разбра от назначението му в МС, макар и за кратко. От технократа Плевнелиев до партократа Гагаузов разстоянието е от тук до Луната, каза още анализаторът.
Дискусията за кризата се разви скоротечно в последната седмица и описаната в публичното пространство картина частично напомни загряването от месеците преди миналогодишните парламентарни избори. Сред възобновените брожения в политическите и експертните среди някои припомниха коментара на икономиста Кольо Парамов от преди година, че скъпият лев препятства развитието на страната и че по негови изчисления паритетът на лева към еврото е 3,89-3,95 за 1 евро, а при увеличаваща се отрицателна текуща сметка може да стигне и 4,15 лв. за евро. Обърнахме се към анализатора с молба да хвърли днешна котва на направените изчисления предвид очевидния факт, че в бюджета зейва застрашителна пропаст.

Какво се случва със сметките в държавата, г-н Парамов? Стоите ли още на позицията, че парите ни са надценени спрямо общия ни принос към функционирането на европейската икономика?

- Не е удачно точно сега да обсъждаме паритетния курс, защото просто този фундаментален въпрос никой не иска да го чуе. Те ще го чуят, но по-късно – някъде към края на май, когато дойде голямата криза. Тогава ще се сетим какво сме говорили миналата година. Сега не ме разбират и смятат, че това е едно излишно плашене. За да говорим за паритетен курс на лева към еврото, трябва да уточняваме някъде към 18 икономически фактора. Онзи ден, когато бяхме в Нова телевизия, Хърсев ми каза: “Не искаме да те признаем, но май ще се наложи да стане това”. Стигнали са вече до този момент на възприемане. Защото и Георги Стоев, и другите момчета си работят по поръчка, плащат им много добре от “Отворено общество”, предявяват си едни идеи, тука ги слушат, Станишев ги наблюдава със зяпнала уста и смятат, че така може да продължи.

Като казвате, че до края на май истината ще лъсне, какво имате пред вид – че ще се изгребе резервът ли?

- Не, не е в резерва проблемът. В момента общият икономически базис е тревожен не заради друго, а заради това, че очакваните приходи в бюджета не могат да се сбъднат на тази основа, на която се очакват, и на практика не може достатъчно добре да се прогнозира. А липсата на приходи в бюджета така или иначе ще принуди правителството да ползва други източници. И за да не се нарушава балансът на резерва, аз на два пъти предложих вариант, с който да се разминем най-бързо и най-леко. От Международния валутен фонд, без каквито и да е тежки условия и при минимална лихва, да сключим едно разширено стенд бай споразумение и да ползваме част от възможностите на фонда подобно на Румъния, но с малко по-различни от техните условия. Идеята е да се отвори икономиката. Тези 2 млрд. 500 млн. дълг, който правителството има към фирмите, можеше на два транша през януари – февруари и през април- май да се изплати. В крайна сметка изплащането щеше във всички случаи да донесе обратно 400-500 млн. ДДС, социални плащания и щеше да има един мултиплициращ ефект.

Какво попречи да се вземат тези мерки, за да не изпадаме в сегашната нервна ситуация?

- Първо трябва да се разбере абсолютното наследство на Станишев и Орешарски, да се детайлизират кражбите, които са допуснати в пътния фонд. Вникването в кражбите от бюджета в последните три години трябва да излезе на дневен ред, защото всъщност там е заровено кучето. Всички програми безподобно и безскрупулно са използвани за олигархична схема, за предприемачи, обвързани по партийна линия. Когато преди половин година предложих да се върви към възстановяване на тези 2 млрд. и половина, нямах предвид да се плаща всичко. Някой каза да се плаща 10%по-малко – напротив, трябва да са 20% по-малко. Примерно плащане до 80%, за да може да се доуточнява впоследствие на кого, колко и как да се доплаща. Защото

всички договори, които са сключвани по времето на Станишев, са безподобно завишени и раздути

в най-различни направления. Каквото не са се сетили, това не са включили в тях. Сега, ако се направи абсолютно детайлен анализ и той се публикува, ще стане известно официалното наследство. Тогава ще можем да си отговорим на въпроса имало ли е действителен излишък? След като се тръби в продължение на 4 години от всички икономисти, че има излишък и всяка година този излишък е в рамките на 1,5 – 2 млрд. лв., защо е било необходимо през октомври, ноември и декември 2008 г. и януари, февруари и март 2009 да се ползва резервът?
И втори въпрос възниква от това, което Сметната палата изнася: защо е нужно с вътрешни заповеди на министъра на финансите, стотици пъти – говорим за 600 пъти, да се променят нарежданията за плащане по отделни направления и по този начин да се изкривява действителната картина.
И трето, когато са ползвали примерно част от резерва, по какъв регламентиран начин са реагирали по плащанията. Гледано ли е на Министерски съвет, взето ли е там решение. След като публично се обявява, че работим за достигането на един уникален излишък, а в същото време ползваме резерва, това означава, че в продължение на цели две години Станишев и целият икономически корпус са се занимавали с една унифицирана лъжа, която вкарва в заблуда всеки, който се занимава с управление. Не може да трансформираш в обществото идеята за гарантиран излишък, а в същото време да живееш от това, че ползваш резерва. Това е уникална лъжа, която като такава трябва да бъде разобличена.

Каква работа ще свърши едно разобличение?

- Върши работа дотолкова, доколкото се изяснява истинската картина. Точни ли са заложените показатели, реални ли са нивата в бюджета, възможно ли е той да бъде преориентиран, така че да бъдат сравняеми величините и на тяхна база да се вземе по-точно и вярно решение. Защото ако в продължение на три години имаш изкривена картина на бюджетната рамка, на практика сега не можеш да се ориентираш по какъв начин да комбинираш такава ситуация, че бюджетните ти показатели да отговарят на търсенето. Това е много сериозен проблем. В момента се търси кусур на Дянков по всички въпроси. Чудя се например Корнелия Нинова откъде намира смелост да търси кусур на Дянков. Пита го за всевъзможни плащания по какви ли не условия, а в същото време самият Дянков търси информация по какъв начин са били извършени тези плащания, за да се домогне до онази точна информация, която ще му даде да вземе съответното решение.

Не може всички проблеми да произтичат от предходното управление. Заложени са едни приходи и се оказва, че те не са реалистични. Значи неточно е съставянето на бюджета?

- Въпросът е на каква основа са заложени. Заложени са на основата на петмесечно, даже не, ами на тримесечно управление.

И не е било ясно какво е наследството?

- Точно така – не е било ясно. Ако си спомняте, през април миналата година бях извел разликите в плащанията и им зададох въпроса: къде са тези 3 млрд. и 600 млн. лв., защо ги няма и т.н. и никой не отговори, всички замълчаха. Ако те бяха отговорили, веднага щеше да стане ясно, че бюджетът на Станишев е изтърбушен отвсякъде и макрорамката е коренно различна от истината. И тогава щеше да е ясно, че такава макрорамка не може да се залага като приходна база за тази година и щеше да е коренно различна като възможности и като манипулация. Значи той отива на избори и лъже безобразно, а следващият само след 3 месеца – август, септември и октомври - на 1 ноември трябва да има точна бюджетна рамка на базата на онова, което е заложено предишната година. Свива, свива, ама не може толкова, че да направи примерно 10-12% по-нисък бюджет. А Дянков точно това трябваше да направи.

В споменатото интервю от април Вие казвате, че България има нужда политиците да се извадят от изпълнителната власт. Поддържате ли още тази идея?

- Да. Казах, че тази политическа класа час по скоро трябва да бъде измъкната от парламента. Нуждаем се от коренен прелом по отношение на възможността да се изгради икономически екип, който да отдели чистата пропаганда като фалш и като лъжа на политиците.

Обвързвате тази идея със стопанския възход, който е постигнала България, когато веднъж това се е случило – през 1934 година?

- Да, има се предвид периодът 1935 – 40 година. Рязко намаляване на участието на политиците във вземането на решения, издигане на технократски принципи на първо място и работа. Например може ли сега да сравним работата на министър Плевнелиев с бившия на този пост, сливенския кмет Гагаузов? От технократското отношение към работата на Плевнелиев до работата на Гагаузов разстоянието е от тук до Луната. 4 години Гагаузов заради партийни обвръзки и шмекерии пропиля време и пари и блокира държавата. В същото време всички партийци около Гагаузов си получиха в максимална степен заботагяването. Държавата не получи абсолютно никакви пътища, извърши се най-голямата кражба и се настрои обществото срещу политическата класа.

В кабинета на Борисов не е само Плевнелиев технократ?

- Аз не мога и не бива да коментирам кабинета. Ние виждаме едно: министър-председателят се мъчи да направи всичко възможно, за да разтвори абсолютно всички карти до вчера и да види къде се намира държавата днес, та да може с най-малък противоположен план да стартира една нова база, от която да има някакъв елементарен възход. В крайна сметка ние не можем да се мотам само в себе си с елементарни политически проблеми и да не използваме европейски пари. Престъпно отношение е да използваме само 1,7% от еврофондовете - при толкова подготовка, ангажирани кадри и административна структура, увеличена със 120—130 хиляди души! Това говори за една тотална партийна некадърност, която се стреми само да осигурява базовата олигаргия със средства и проекти, а в крайна сметка да не гарантира възможността за възход на държавата.

Това пак връща нещата назад, към предишния кабинет. Какви са полезните ходове на сегашните управляващи, какво могат да направят те?

- Моите опасения са много големи. Май и юни ще бъдат много тежки, тогава ще стане ясно по какъв начин и откъде могат да се консолидират средства, за да започне плащане на стопански субекти. Вносът е рязко спаднал поради липса на свежи пари. Износът показва някакъв базов стабилитет горе-долу, но не в необходимата степен. Липсата на внос означава и липса на ДДС, а също блокирани работни места и липса на оборот по вертикала – заплати и социални плащания. Липсата на внос означава сваляне на текущата сметка, но и самозатваряне на държавата. Миналата година имаше отрицателна текуща сметка, но добри приходи от ДДС. Сега няма приходи на ДДС. А като няма оборотни пари директно в бюджета, това означава, че няма какво да се преразпределя.

Тази спирала докъде ще ни доведе?

- Тази спирала може да се обърне само с вкарване на свежи пари. С това се гарантират две неща. Първо, активизиране на производството чрез бързо издължаване на парите които се чакат. И второ, вкарване на много пари в инфраструктурни обекти. Надеждата ние само там. Ако ние започнем периодично да вкарваме пари в такива проекти, ще осигурим нов тип стартова заетост и ще се мултиплицират инвестициите.

Работни места?

- Ще има работни места, ще има отчисления, добър здравен фонд, подотраслова структура и оттам нещата ще си отидат на място. Ето откри се Букурещ нов ферибот. По всяка вероятност с посещението в Кувейт и Катар ще се дадат много сериозни сигнали за използване на техни инвестиционни бази на Балканите. Ние отдавна знаем тяхното добро отношение към нас, още от 1989 г. и по-късно покрай сестрите в Либия. Трябва да се активизира работата със Саудитска Арабия и с други страни в оня регион. Те трябва да се използват като заместител на междинните инвестиции, които идваха от Англия за жилищното строителство през последните години. Защото оттам дойдоха доста свежи пари, които в момента ни се губят.

България в момента се нуждае отчайващо от свежи пари

Всичко можем да си говорим, всякакви лекции по политикономия са възможни, но се нуждаем много бързо от свежи пари. И всякакви планове в рамките на някакви утопични 12-18 месеца, изразени от моя “приятел” Иван Йорданович Костов, са абсолютно глупави перспективи. Не може ти да гарантираш издължаване към стопанските субекти в края на 1011 година.

Те ще оцелеят ли дотогава?

- До 2011 г. какво ще правят? И тук не става въпрос за някакви шмекери, които са откраднали маса пари, като от “Цанков камък” или някъде другаде, а за фирми, на които се дължат по 1-2 милиона, но те са свършили работата. Ще им се плати по над 80%, ще се проверят договорите, ще се види какво е пропуснато, какво е сложено в повече. Ревизия ще има, но някакви пари към тези фирми трябва да отидат, за да получат някакви заплати, да има отчисления, оттам да отидат парите по всички направления. Липса на пари в населението очевадно се забелязва и това не може да се обяснява непрестанно с наличието на международната финансова криза. Липсата на тези пари очевадно се забелязва.

Има ли разбиране на това предложение – да се вземат пари от МВФ?

- Узряват. Трябваха им 12 месеца да проумеят, че нямаме друг избор. Докато Унгария се усетиха и взеха 20 млрд., Румъния взеха 20 млрд., стабилизираха нещата.

Комай всички вече взеха, само ние гордо се въздържаме?

- Защо не взехме – защото говорехме, че имаме излишък. Тази лъжа коства изкривена икономическа ситуация и грешна преценка за необходимостта от взимането на такива пари. Защото ако те бяха казала: слушайте, нямаме никакви излишъци. Имаме недостиг от 150 млн. лв. третото тримесечие, почти сме на нула, тогава щеше да се вземе друга рамка и да се изчисли във времето, че ще са ни нужни ония другите пари.

Все пак да не пренебрегваме факта, че самият Орешарски направи прогноза, за това развитие на финансовата криза – че след като прерасне в икономическа, накрая ще се изрази в криза в публичната сфера. Той говори за това неколкократно и сега прогнозата му се потвърждава?

- Един финансов министър като Орешарски, който знае рамката на бюджета и я е заложил така, както му пасва, който подписва ежедневно промяна на този бюджет, не може да сбърка в такава прогноза. Вижда например с какъв темп здравният фонд изяжда парите и като знае, че взимат по 80 млн. лв. повече на месец, ясно е, че на десетия месец 800 млн. няма да ги има И тогава казва – тази криза след 10 месеца ще се обърне в еди-каква си. Ами много ясно, че ще се обърне. Но преди това трябваше да направи другата равносметка – по какъв начин старите техни сметки изкривяват реалността, за да бъде направена прогнозата, че тази сфера ще бъде засегната най-жестоко.

В кои области закъсняха най-много реформите?

- Много противоречиви сигнали има. И много трудно ориентиране има за това. Смятам че трябва да се активизира стопанството, за да се вкарат там пари, да се получ(ат доходи , да се стигне до повишаване на потреблението.

Потреблението е спаднало до жестоко ниво

Самата финансова рамка е изкривена. Не искам да навлизам в подробности за влиянието на широките пари, агрегатните М1, отклоненията. Там много е сложна ситуацията.

Ако е толкова сложна, защо от БНБ няма предупреждения?

- Какво предупреждение да има? БНБ са си констататори в момента. Те са едни положителни констататори. Не водят парична политика.

Но нали са и анализатори?

- Не, по закон те нямат отношение към паричната политика. Те са само някакви констататори и са като една хубавица, заложена на площада. Всички минават и я оглеждат и тя нито работи за държавата, нито е отговорна за рисковете, които се поемат. Друг взима решенията кои потоци къде да бъдат насочени, по какъв план. Как да осигурим тук един милиард, там друг. По какъв начин Банката за развитие ще подпомогне и кои отрасли. От БНБ се дават елементарни указания за спазването на принципите на борда. Когато говорих за паритетния курс, ако се бяха замислили, щяха да констатират, че разликата са точно такива. За нас курсът е важен, макар че аз никога не съм казвал, че трябва да сменяме курса, просто използваха анализите ми за пропаганда. Курсът е котвата за стабилността на държавата и дава спокойствието на хората. Но това без свежи пари не може да продължи.

От бизнеса наскоро обърнаха внимание, че 57% от бюджетните пари минават през три малки банки? Вашият коментар?

- Нямам информация. Задавал съм си този въпрос, не бягам от отговор, но нямам информация.


Интервю на Лили Тодорова, БЛИЦ
http://www.-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски/news/article/73779

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Проф. Димитър Иванов: Цунамито на кризата идва с огромна сила
 :o
http://www.glasove.com/article-7786.php

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Кольо Парамов: Не аз клатя валутния борд!

 ;)

Милен Велчев и Владо Каролев убиха икономистите в България.

За това как резкият срив на еврото се отразява на България разговаряме с Кольо Парамов, който заминава за Лондон след дни. Той е човекът, който настояваше левът да се привърже към долара, а не към еврото. Той е и експертът, който черпи идеите си направо от извора - от лондонското Сити – финансовото сърце на Европа.

- Как ще коментирате прогнозите за смъртта на еврото и разпадането на Евросъюза, г-н Парамов?

- Всеки прибързан ход към промяна на световните финанси носи своя риск. Изправени сме пред сюблимен момент, в който колективността в Европа трезво трябва да устои еврото. Забелязваме сериозни ходове и на германския канцлер Меркел, и на френския президент Саркози. Старият континент се тресе от притеснения - ще се удържи ли положението и най-вече какво ще струва това на европейците. Например предложението Гърция да се върне обратно към драхмата и чрез вътрешна девалвация да се нулира вътрешния дълг, носи големи загуби. Това не са добри вести…

- Сегашната криза в България била породена и от неконтролираното движение на капитали и зависимости на наши политици от определени лобита в Европа и отвъд океана?!
- Парадокс – през последните 6 години някакъв Център по пазарна икономика в България през 3-4 месеца провеждаше срещи-банкети в Шератон, Хилтън, Радисън срещу 55-60 000 евро. Вижте връзката на финансираните в България от “Каунтън фънд” на Сорос млади икономически лъвове начело с Милен Велчев, Владо Каролев, Георги Ангелов, Красен Станчев, Прохаски, Георги Ганев и тях самите като политически лобита, които държат властта! Но след 4-5 месеца,

когато депресията съвсем блокира икономическата ни база и част от българските милионери фалират,

ще се разбере фалша на част от съдържанието. А то, съдържанието, у някои чести посетители на въпросните срещи се изчерпва само с : “Язък за хубавите банкети!”

Сегашната знакова икономическа криза се чувстваше още преди две години. Само у нас слънцето беше толкова силно, че трайно заслепи с успехи погледите на Станишев и компания и затова сме на това дередже. А можеше да спечелим от кризата! Ако Иван Искров беше заменил 3000 млн. евро в долари, когато курсът падна на 1,20 лв., щеше да реализира уникален успех от 2000 млн. долара. И утре, когато курсът евро-долар се коректира на 1,05 евро към 1 долар, чистият ефект щеше да е 1,8 млрд. долара, т.е. близо 4 млрд. лева!

- Никой освен вас не е поставял въпроса за паритета /законово установеното съотношение между паричните единици на различните страни, изразено в злато/ на лева към еврото?
- Въпросът за паритета лев-евро е фундаментален за функционирането на България днес, за спокойствието, за гражданския мир. Няма по-възлов проблем от този да запазим на всяка цена съотношението 1,9558 лв. за 1 евро. Тази задача е крайъгълният камък на всички правителства!
Не е лъжа, че изпитвам някои страхове, които резонират с времето. Бях свидетел, когато

през 1995-97 г. докарахме 42 самолета с банкноти от Германия

и поставянето под съмнения на днешния курс ме връща към лоши спомени. Затова толкова ясно и последователно настоявам от април 2009 г. за разширено споразумение на МВФ и за заем, гарантиращ нива над 10 млрд. долара. Нека стане ясно веднъж завинаги – ние пари от Фонда не можем да вземем за потребление, а само за гарантиране на националната валута. Имам определени опасения, разбирам, че има среди, които са задлъжнели до гуша и са в състояние да отидат към манипулация. Сигурен съм, че при сегашния премиер промяна не би се осъществила, но не мога да бъда убеден, че при тежка политическа криза, когато няма да има време за никакви договори, други не биха се изкушили да посегнат на валутния борд.

- Упрекнаха ви, че искате да сринете валутния борд, защото имало ясно изразени нагласи за промяна на валутния курс – 1 евро за 4,15 лв?!
- Сега разбирате, че съм на категорично обратна позиция, която никога не съм променял!

- Днес еврото е поставено пред дилемата – да го има или не?
- Истината за всички нас е една – по-малкото работа и по-голямото потребление в южните държави като Португалия, Испания, Италия, Гърция в допълнение с Ирландия и повечето работа и по-малкото потребление в северните – Франция, Германия, Белгия, Люксембург и др. Скритите дефицити на Юга днес трябва да се платят от Севера – Гърция 110 млрд.евро, Испания – 75 млрд., Португалия – 57 млрд., Италия – около 80 млрд. евро.

Някой много силно трябва да убеди Германия и Великобритания, че освен многото работа /ефективност до 2020 г./, те ще трябва да бъдат двойните донори на Европа. Един път на Европейския съюз, и втори път - заради липсата на финансова дисциплина в повечето им партньори.

- Вие предлагахте българският лев да е вързан за долара. Ако това беше станало, щяхме ли сега да имаме проблеми?!
- По тази тема имаше всякакви идеи през 1997 г. Половината икономисти предлагаха долара, другите - германската марка. Иван Костов прие марката. Нямам информация за тесните преговори и за доказаните изгоди от това. Може би очакваното членство в ЕС е насочило Иван Костов към марката, но днес заради разликите в паритета и недобрата стопанска ангажираност на България, държавата ни е с най-слабата икономика на Балканите. Това е икономика на псевдоизлишъка и на заменените пропорции в потреблението.

- Много от идеите ви първоначално се виждат на специалистите твърде странни, но после проработват. Наскоро г-н Каролев ви определи като “неграмотен икономист”?!
- За разлика от Каролев, аз считам, че той е грамотен икономист. Безкомпромисно критикувам Милен Велчев за игрите му с дълга и огромните загуби от над 1,100 млрд. долара, които понесе България. Недопустимо е да се забогатява на гърба на държавата. И най-вече те унищожиха най-безпардонно всички икономисти, които що-годе разбират за какво става дума. А държавата можеше да бъде на друг хал.
След разрушаването на потенциално свързаните икономически субекти при втория Стамболов /Иван Костов/ държавата се нуждаеше от друго икономическо възраждане, а не от допълнителна ликвидация.

Продължаването на костовата икономическа политика от Велчев и компания обърна хода на икономическата зависимост на държавата от олигархията. При Костов се променяше стилът, субектът и мащаба на новия български милионер, сраснал се с мафията и политиката, при Велчев и Пламен Панайотов срастването на политическата класа е само на корупционна основа. Тази байганьовска нагла процесия бе продължена от Станишев с пълна сила, за да ни докара днес до разлома, определян от мен като държавна криза. Добре запомнете – ние не сме само в икономическа, финансова криза.

Ние вече сме на прага на държавна криза.

Това ще бъде наистина дълбока, комплексна криза на доверието. А след голяма криза на доверието обикновено се загубва демокрацията.

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА


Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Защо България е най-бедната страна в ЕС?

Публикуваме този прекрасен анализ по повод днешното съобщение за увеличение на цената на газа, а оттам и на всичко друго. Всеки излишен лев или евро които един германец или скандинавец биха дали за нещо друго, тук се дават само за едно - оцеляване на ръба на възможностите!

От 20 години, всеки от нас и българския бизнес биват притискани и изсмуквани като целта е само една - печалбата от бизнес да отива в нечии джобове, заплатите на работниците и служителите също. Ако може до стотинка, още по-добре!, пише afera.bg.

Цените на водата в София поскъпвали защото, забележете "През последната година се консумира по-малко вода, за това компаниите се налага да качат цените, за да защитят печалбите си!".
Изблик на смях щеше да предизвика сегашното обяснения за поскъпване, ако не бе тъжен този нов удар срещу икономиката.

Иди, че пести - както каза мой познат.
Вместо да се стимулира пестенето на вода и електроенергия в България всеки опит за икономии води от 20 години само до едно -

Покачване на цените!

От 1 Януари газта поскъпва с 15,61%, парното - с 10% - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага от 1 януари цената на природния газ да се повиши с 15,61 % - сайта на комисията. Като мотиви за поскъпването се сочат по-високите котировки на петрола и мазута на международните пазари?!

Преди около 4 години, в разговор с мой познат работещ в енергетиката, той ми каза по повод икономиите на домакинства, предприятия и енергийната ефективност - "Колкото и да пестите, колкото и изолации, дограми енерго-спестяващи крушки да слагате, няма да може да свалите разходите си по една много проста причина - Колкото по-малко ток се консумира, толкова моята компания в тайни споразумения с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще ви качи цената, така, че да се запази печалбата за "тези на които тя се полага.

Ще спестите за някой и друг месец, може би година, но после ще качат цените, ще плащате пак същата сума за електроенергия, но ще сте на минус и с разходите по енергоспестяването! Системата е направена нарочно така, че са се смуче колкото се може повече печалба, а за потребителите да не остава нищо!"

Всеки българин, беден или богат, работник, служител, индустриалец, търговец и какъв да е предприемач е оскубван и рекетиран най-брутално и нагло от самата държава в лицето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Комисията за регулиране на съобщенията и други паразитни образувания и тумори в България!

Всички тези монополи, раздадени на този или онзи свързан с политиците ни "бизнес" са с една цел - Брутален, нагъл и убиващ българина и неговата икономика грабеж, обричащ на гибел всяка идея за реален, а не "статистически" растеж на БВП, потреблението и жизнения стандарт.

Никой от политиците така и за 20 години не можа да обясни защо в България цените на електроенергията за бита и за бизнеса постоянно се качват и са по-високи от тези във Финландия?!

Това не е тяхна работа ли?
държавните комисии чии са и пред кого се отчитат?!
Нима сегашното правителство, омбудсман и парламентът, не могат да зададат логичния въпрос - защо се иска качване на цените на електроенергия и вода?
Могат нали? Въпроса е искат ли и най-вече какво ще поискат да чуят!

Не само електроенергията, отоплението, водата, мобилните и стационарни услуги в България са много по-скъпи от в много развити страни, но ако вземем дори една паста за зъби - то;

Паста "Колгейт" в Торонто струва много по-малко отколкото в София или Варна! Странно нали?
Месо - В 2006 година в центъра на Атина (Гърция), килограм първокачествени пържоли с кост струваха 5 лева, докато техни доста по-рахитични подобия в Пикадили Варна струваха 8 лева.
Мляко - Москва 50 стотинки, тук - идете и вижте.
В момента килограм хубави ябълки в Москва струват около 50 стотинки, а колко струват тук (В страна която ги произвежда) може да се убедите в първия квартален магазин.

Пак за Москва - бирата е 60 стотинки, хлябът е 0.70- 1 лев, но е направен от брашно, а ако пък пише ръжен, наистина е такъв. Реално с 80 лева там, в някой от големите супермаркети може да си купите почти с 1/3 или двойно повече стоки, с много по-високо качество от стоките които продават в тукашните супермаркети.

Шевролет Aveo тук сега е 20 990 лв., в Москва струва 6 000 долара.
И говорим за Москва - Един от най-скъпите градове в света!
За скъпотията в бедната ни страна дори не може да упрекнем данък корупция, въпреки, че и той е калкулиран в цените на стоките които купуваме и ползваме.
Не. В Русия корупцията е по-висока от тук, но въпреки това в Москва и Петербург цените за обикновения гражданин са по-ниски.

Защо, ще питате?
Тук не става толкова дума за свободен пазар, конкуренция или икономически свободи, колкото до държавен грабеж налаган и на бизнеса и на потребителя.

Много е просто - Един супермаркет в Русия или Финландия, на квадратен метър площ, ще заплаща много по-малко пари за отопление и осветление от един подобен магазин в България. Един производител или търговец там няма да калкулира такива разходи върху стоката си каквито ще се наложи да калкулира тук.

Един доставчик на стока, няма да плати в Люксембург например толкова за дизелово гориво колкото в България.

В Андора дизела е 1.70 лева, а тук в България 1.84 лева!
В САЩ 0.73 цента, а тук 1.84 лева.

Да махнем обаче САЩ, и да се приберем в Европа и да попитаме защо в Люксембург(Най-богатата европейска страна дизеловото гориво струва по-малко отколкото в България? Та нали и те и ние сме членове на ЕС така, че акцизите калкулирани в цената, както и надценките би следвало да поне са едни и също, ако не и обратното (Като сме най-бедната и изостанала икономически страна в Европа тук те да са по-ниски).

Няма да споменавам страни като Македония които ни конкурират вече по всички показатели, но с доста по-ниски цени на горива, вода топлоенергия и електроенергия въпреки, че са природно много по-бедна страна и с много по слаба индустрия (В селското стопанство за съжаление ни надминаха още преди години).

Кой би дал задоволителен отговор на този въпрос?

Реално всичко плащаме грабежа - Потребителите по джоба си, а производители и търговци по намалялото си поради високите цени и ниската покупателна способност на българина потребление.

В огромна степен от там е и икономическата стагнация в България, от която страната ни така и не се измъкнахме за цели 20 години!

Всеки опит за бизнес, разкриване на ново и по-високо платено работно място, всяка отвоювана по-висока заплата, която ще значи и увеличено потребление се удрят жестоко един или няколко пъти годишно с нови и неоправдано високи сметки за елементарни услуги предлагани в развитите индустриално и икономически държави.

Всеки опит за калкулация на някакви що годе конкурентни цени в търговията и с още по-голяма сила в индустрията, се сблъсква с промените на горе в цените на електроенергия, газ, отопление и други.
Всеки опит на българина да спести пари или да увеличи потреблението си се сблъсква като стена с месечните сметки.

А българинът наистина няма с какво да купува!
Дори да е започнал да получава последните години малко по-висока заплата (Заради кризата заплатите в частния сектор се свиха почти двойно за 1 година) или пенсия, то качените в пъти последното десетилетие цени на ток, вода, топлина, телефон и др. изяждат огромна част от парите му които неговия съгражданин в другите страни ползва за закупуване на стоки и услуги.

Няма как да има пари за потребление, ако те са предварително откраднати, чрез надути неоправдано в пъти сметки. Дори за храна няма пари, ако един човек получаващ 300 лева заплата е принуден да плати 120 лева ток, за да не се разболяват децата му зимата.

Няма как да има пари за кино, за облекла, за уреди или дори за здравословно хранене, ако е принуден всеки ден да си купува хляб замесен от неизвестна субстанция, фалшиво сирене или месо с неизвестно какъв срок на годност, ако във всичко това са калкулирани цени определени от разните държавни комисии, който освен тлъстите си заплати явно имат и други източници на доходи - защото друго обяснение няма при тези вечно покачващи се, анти-пазарни цени.

Спомнете си колко пъти се е случило в тази страна, последните 20 години, след като уж минахме на пазарен принцип?

Колко пъти чухте, че цените се качват поради - Високите цени на петрола, по-високите цени на електроенергия, по-високи цени на долара (Който от 2000 година насам все пада), или друга изсмукана от нечия лъжлива уста дивотия?

Защо не се хеджира, когато се очаква повишение така, че крайния потребител и бизнеса да не са тези които плащат винаги раздутата сметка?

Как така нито веднъж при спада на цените в международен план (Нали внасяме и петрол и горива?), нито веднъж не спаднаха цените на електроенергия, заедно с нея цените на водата, на парното, на горивата - и покрай тях на всичко друго в което се калкулират тези все по-високи и по-високи, от месец на месец и от година на година цени?

Пазарен принцип ли? Трънки! Това си е грабеж над икономиката на най-бедната и изостанала страна в Европа.

Ето и международните цени и ги сравнете с тези в България, като отчетете всички спадове, който тук в страната ни странно защо, нито веднъж не са калкулирани, като изключим символичните намаления с няколко стотинки, на цените на бензина, при десетките долари (!) намаление на цените на петрола. За намаление при електроенергията пък въобще да не говорим.

Международни цени на газта - както виждате в момента цените не само не би следвало да се качват, а дори да слязат до равнището си от 2004 година.

Цени на петрола - Цените на бензин, дизел и всички петролни продукти, включително и газ пропан бутан, би следвало да са като тези в периода 2005-2007 година.

Електроенергия.
Тук колебанията са големи и на сравнително малки периоди, но ако загладим циклите пак ще се види, че цените за нашата икономика и потребление се смятат само по върхови стойности, че и нагоре, защото от 2000 година насам вече лично аз съм загубил сметка колко пъти и в колко процента имахме повишение.

Тоест
Дали цената днес е като тази в 2005 примерно или поне като тази в 2007 година.
Не нали?
Изводите си правете сами!

Интересно защо в тези комисии няма нито един представител на потребителите?
Пълни са само с представители на политическите ни кръгове и на енергийните лобита в страната! Защо ли?

След като цел на създаването им и цел на милионите които харчат тези комисии е точно реална и справедлива цена за потребителите, намирайки тънката граница и баланс между монополистите и нас?

Интересно защо бюджета, заплатите и представителните разходи и командировъчните на членовете на тези комисии са държавна тайна? Защо са тайна договорите сключени в Москва за цените на газта за страната ни? Защо е тайна каква част от тези цени отива в посредника по сделката Овъргаз и защо по дяволите ни е нужен посредник, като сделката реално е между нас - Българската държава и Газпром и това не само засяга икономиката на цялата страна, но и е от силно значение за националната ни сигурност? Защо са тайна договорите по продажба на енергийната ни мрежа сключени с ЧЕЗ (Които чудно защо не могат да накарат да отчита електромерите на всеки месец), ЕОН и ИВИЕН?

Много-много въпроси и не само нито един отговор, но като, че ли и много силна липса на желание да се зададат, от националните ни медии, контактуващи всеки ден политиците ни.

Всичко това води само до едно - деградация на цялата ни икономика, наложена от държавата ни нарочно политика на бедност на населението, ниска покупателна способност, затриваща в зародиш всякакви наченки на нормален бизнес, търговия, индустрия и нормален икономически и социален растеж.

Тая "някава комисия" на име ДКЕВР е такава шайка дегнерати пред която и 40 те разбойници от пещерата на Али Баба бледнеят. Сомалийските пирати са като божи кравички в сравнение с членовете на ДКЕВР, до един милионери (може и милиардери) с яки сметки в чужбина. От сомалийците хората поне се прибират живи, а тия познай колко хора до сега са уморили от студ, глад или прокудили извън България по чужбина и колко човека са оставили без работа, защото убиват всякаква конкурентност на индустрията с тези цени на ток, газ и вода които прокарват.

Само ще дам пример.
Моя позната в Балтимор САЩ, плаща за голямата си къща по-малко ток от мен във Варна.
Цени на електроенергията в USA $ - 0.1156700 kWh
Distribution charge 0.02603 kWh
State surcharge 0.000154 kWh
Franchaise Tax 0.000620 kWh
Em Power charge( a sega de) 0.0005700 kWh

Всичко това обръщаме в левове:
0.1156700 + 0.02603 + 0.000154 + 0.000620 + 0.0005700 = 0.143044 $ (долара) X 1.44002 (по курса на БНБ от днес) = 0.2038005 (лева)
Месец декември обаче, курсът USD/BGN - бе 1.2970 което умножено по 0.143044 = 0.185528 лева - за гражданите на САЩ

За абонатите на Е.ОН токът е 18,19 стотинки за киловатчас.
Което значи, че сме плащали за електроенергия някой месеци повече от гражданите на САЩ, въпреки, че разходите на ЕОН в България не могат и да се сравнят въобще с разходите на някоя енергийна компания в САЩ, най-малко заради цената на труда тук в България !

Относно цените на газ:
Спот цени на Газпром в Германия, Франция, Холандия и т.н. цените само падат. Цената на газ и тока разбира се се качва само в България! И долара и цените на газта са на равнище от 2003, но цената на газта и тока в страната ни не. Всичко е с цел да се източи и частния бизнес (Държавата почти я източиха вече) и спестяванията на населението.

До какво довежда това:
Проблем е, че и заводите и индустрията ни няма как да хеджират, защото докато в цяла Европа цените падат от 2 години, тук се качват. Тоест, как да хеджират газта например, като няма грам пазарна логика в цените на горивата и тока в България?! Това както виждаме, разката тотално всякаква индустрия в страната. За планиране на приходите в индустрията пък да не говорим! Как да планираш нещо ако си производител, като току излезе някой гьотферен и изръси, че пак ще има покачване, я защото доларът се качва, я защото пада.

Отделно, всичко това нагнетява инфлация в кризата и само за Април заради тока и газта имаме 2,1% месечна инфлация и 8,1% годишна на производството.

Аз се чудя, как смятат се прави индустрия? На спиртник и свещи ли? Или целта е да няма индустрия и абсолютно всичко да се внася като в Сомалия?! Само, че с какви пари???
И колко си мисля ще удържи още Валутния Борд, преди да се взриви, защото сега инфлацията го опъва и опъва и все някога летвата ще се счупи. 2,1% месечна инфлация (!!!) и то в условия на огромна криза, над 10-% официална безработица и още поне толкова неофициална), при намаление заплати и бой за кофичка кисело мляко от 9 стотинки, а тия искат още и още качване на цените и от там още стагфлация. Само някой да не повярва, че левът ще издържи, или, че сме финансово стабилни, като страната се източва яко всеки месец с милиони и милиарди с цени на ток, газ и горива.

Международната цена на газта е като в 2003 год.
Спот цените на Газпром също.
Цената на долара също е на нива от 2003 год.

Което значи, че цената на газта в България би следвало да е същата като в 2003 година!
Защо само в България цената е такава каквато е сега е "загадка", както загадка е и защо Булгаргаз е на загуба в условията на монопол. Загадка обаче няма да е затриването на цялата българска индустрия и не мисля, че нещата са случайни. Докато в чужбина цените на електроенергия и газ падат, тук с благословия на държавата се качват.

Колкото до ДКЕВР, то тази мафиотска и лобистка организация за която данъкоплатците и потребителите дават милиони годишно, за да могат 13 и члена да се правят на баровци, ще разиграе същия цирк, като преди. Като "защита" ще се приеме покачване не 23 %, а 10-15%.

Ще пусна връзка към - ,,Писна ми да ме крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон" http://www.-Цензурурано - Сайт с преобладаваща дезинформация -/group.php?gid=10150108758025384&v=wall

На мен лично ми писна да плащам по 200 лева за ток, за да тлъстеят разни паразитиращи и лобиращи на енергийната мафия свине по комисии и ако някой се чувства като мен, моля чувствайте се и поканени. Добре дошли са всички с инженерно образование в тази област, счетоводно такова, икономическо или просто желаещи да се присъединят.
За всеки има място.

Jay Gould
http://sofiapartner.com

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 837
Re:КОЛЬО ПАРАМОВ: Сега всеки ще трябва да се сl
« Отговор #6 -: Юни 29, 2010, 22:44:53 pm »
Еххх, по времето на социализма тока беше 2 ст./киловат, билетчето за градския транспорт - 6 ст. Хората са се замеряли с домати. И така е било 30-40 години назад, без да мръднат със стотинка цените нагоре. Откакто ни натресоха капитализма и всичко се обърна надолу с главата.

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 516
Re:КОЛЬО ПАРАМОВ: Сега всеки ще трябва да се сl
« Отговор #7 -: Юни 30, 2010, 13:52:30 pm »
Еххх, по времето на социализма тока беше 2 ст./киловат, билетчето за градския транспорт - 6 ст. Хората са се замеряли с домати. И така е било 30-40 години назад, без да мръднат със стотинка цените нагоре. Откакто ни натресоха капитализма и всичко се обърна надолу с главата.

Mда,така е било.Ама защо никой не казва за външният дълг,който натрупахме по времето на соца?Защо мълчим и за фалита на държавата?И как тато е ''продал'' златото на руснаците.Тази евтиния по негово време,сега я плащаме всички.Включително и тези,които не го помнят,и не са се облагодетелствували от ниските цени.
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен lightworker

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Истината е, че алтернативите вече се изчерпаха. Вярвахме, че сините ще ни спасят, после си мислихме, че май ще е по-добре пак да сме управлявани от комунисти, после се нядявахме на Царя, после на една широка коалиция, която да краде по-малко. Сега дойде последната алтернатива-полицейска държава.
И тя ще се провали. Как може при толкова пладнешки обири, нашите антимафиоти да се занимават с електронната библиотека Читанка.
Вече узряхме за граждански протести и граждански неподчинения, за петиции. Това е единственият ни изход! Като половината  домакинства откажат да плащат сметките за тока и водата докато не се направи публично достъпен метода, по който  става калкулацията на тези цени, то тогава  ще им се напълнят гащите...  
Разберете, че докато сами не си потърсим правата, никой няма да ни ги даде!
Първа стъпка е петиция за разкриване на метода за изчисление на цените на тока и водата, на мобилните услуги. Ако са действително завишени (както е и на практика) - съдебна отговорност, обезщетения за домакинствата  чрез изземване на личното имущетсво, което е в милиарди. Ако не го направят, тогава идва ред на гражданско неподчинение.
Колко хора плачат, че половината от това което изкарат отива за ток и вода...

http://www.youtube.com/watch?v=FMDId_ipJHY
« Последна редакция: Юни 30, 2010, 14:50:41 pm от lightworker »

Неактивен lightworker

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
еТО И КАКВО НИ ПОДГОТВЯТ КАТО ЦЕНИ
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=529121
 

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 837
Аз предлагам половината хора в страната да си дадът на късо бушона за бойлера в уречен час. За да спре този легален грабеж, нещо много силно трябва да ги стресне.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27