Автор Тема: Пентагонът ще създава безсмъртни същества  (Прочетена 4545 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен momo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 184
Пентагонът ще създава безсмъртни същества

Управлението за перспективни изследователски проекти (DARPA) на Пентагона възнамерява да отдели $6 млн. в бюджета за 2011 г. за реализация на проекта за създаване на изкуствени живи същества, съобщава Wired. Предполага се, че тези организми ще могат да живеят практически вечно, ако не бъде взето решение да бъдат унищожени.

Новият проект, който планира да създаде DARPA, ще носи наименованието BioDesign. В него ще се използват последните постижения на биотехнологиите, които позволяват създаването на живи и способни да дишат същества с „определени биологически качества“. Уточнява се, че клетките на новия организъм ще бъдат устойчиви на процесите на стареене и смърт.

Подобни свойства имат например раковите клетки. В ДНК на изкуствения организъм ще бъдат поставени маркери, позволяващи той да бъде идентифициран. DARPA възнамерява също да постави „клетъчен превключвател“, чието задействане ще води до незабавна смърт на организма.

Все още не е известно по какъв начин ще бъде реализиран проектът. DARPA възнамерява да вложи $20 млн. за развитие на синтетичната биология и $7,5 млн. за изследване, анализ и промяна на генома.

Според професора по биология от Нюйоркския университет Дейвид Фич DARPA възнамерява да използва различен подход към еволюцията, като я представи не като верига от случайни промени, а като единно насочено действие.

Описанието на BioDesign може да се намери на стр. 265 в 522-страничния проектобюджет на DARPA за 2011 финансова година.


Източник: http://www.dnes.bg/world/2010/02/08/pentagonyt-shte-syzdava-bezsmyrtni-syshtestva.85703Май фантастичните филми отпреди 15-20 години започват да стават реалност. Дано не стане накрая нещо, като в Alone in the Dark


Неактивен momo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 184
Re:Пентагонът ще създава безсмъртни същества
« Отговор #2 -: Февруари 09, 2010, 11:20:52 am »
Като се замисля, няма да ме учуди, ако по проекта се работи от години. Просто вече имат намерение, да започнат серийно производство до няколко години и затова обявяват изследванията, че ги има официално.

Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 166
Re:Пентагонът ще създава безсмъртни същества
« Отговор #3 -: Февруари 09, 2010, 11:31:17 am »
  Даа... и аз така мисля momo.  Вероятно не от вчера ги правят тези  биологични същества и вече са в очакване да им пуснат тока. Къде ле ще ги изпратят да воюват. Може би на фронта в Ирак :D.

Неактивен sesiliq

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 290
 • ТРОЯНА
Re:Пентагонът ще създава безсмъртни същества
« Отговор #4 -: Февруари 09, 2010, 11:34:40 am »
Искате ли пример за "безсмъртни" биоогранизми - това са бактериите.
...и нека Силата бъде с теб. [img]http://img383.imageshack.us/img383/290

Неактивен sunin

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 235
Re:Пентагонът ще създава безсмъртни същества
« Отговор #5 -: Март 11, 2010, 10:19:29 am »
Само на какво попаднах  ??? тези нямат срам, нито страх от Възмездието на Всемогъщия. От доста дълго време се шушука за киборги и тем подобни био-зомбита, а сега и официално ще ги произвеждат.

http://webcafe.bg/id_748766023_Pentagonat_sazdava_bezsmartni_chudovishta

Имиджът на Пентагона, проявяващ интерес към граничещи с безумието научни експерименти, изглежда не е напълно лишен от основание. Американските военни проявяват интерес към изключително радикален проект, целящ да пренапише правилата на еволюцията в полза на военните, създавайки "синтетични организми", които могат да живеят вечно - или да бъдат унищожени с натискането на един бутон.

Като част от бюджета си за следващата година американската агенция за научни изследвания за военните DARPA инвестира $6 млн. в секретен проект, наречен BioDesign, който има за цел да елиминира "случайността на естественото еволюционно развитие". Плановете са да бъдат обединени най-новите знания в областта на биотехнологиите за създаване на живи организми, които генетично са проектирани да "осигурят желания биологичен ефект". DARPA искат въпросните организми да бъдат подсилени с молекули, които усилват клетъчната устойчивост на смърт, така че лабораторните франкенщайновци да могат "в крайна сметка да бъдат програмирани да живеят неопределено време".

Разбира се, DARPA желаят да предотвратят риска бъдещите супер-андроиди да бъдат привлечени на страната на врага, така че се предвижда лоялността да бъде закодирана директно в ДНК-то им, като ще се разработят генетично програмирани блокиращи механизми, за да бъдат клетките "устойчиви на въздействие". Освен това се планира синтетичните организми да бъдат проследими чрез неуточнен вид манипулация на ДНК, "подобна на серийния номер на огнестрелното оръжие". А ако и това не сработи, пак нямало поводи за притеснение. В случай, че планът на военните ужасно се обърка, те ще предвидят и генетично кодиран механизъм за саморазрушение, който да се задейства в крайни случаи.

Подкрепата за проекта идва в момент, когато DARPA също така смятат да инвестират $20 млн. в нова програма за синтетични биологически изследвания, както и $7.5 млн. в "ускоряване с няколко десетилетия на скоростта, с която се разкрива последователността, анализира се и функционално се променя клетъчният геном".

Естествено, DARPA се изправят срещу някои изключително сложни и фундаментални закони на природата, заемайки се с програмата за създаване на изкуствени лабораторни чудовища - без изобщо да подхващаме темата за био-етиката. Първо те би трябвало да преосмислят представата за еволюцията като случайна поредица от събития, коментира професорът по биология от нюйоркския университет Дейвид Фич. "Еволюцията чрез селекция въобще не е случаен процес, а всъщност е изключително ефективен алгоритъм за проектиране, използван масово в изчислителната техника и инженерните дисциплини", заключва той.

Дори и ако DARPA успеят да преодолеят присъщата на еволюционните процеси интелигентност, преодоляването на неизбежната смърт може да се окаже сложна задача. Достатъчно е да погледнем всички останали изследователски екипи, които са се пробвали в тази област, експериментирайки с всичко - от клетъчен глад до хормонално лечение. Генната терапия, при която изкуствени гени се добавят в организма, за да удължат живота на клетките, е най-новата и най-добрата в областта на удължаването на живота, но дори и тя досега доказано е успяла да удължи жизнения цикъл само с 20 процента - при плъхове.

Нека все пак предположим, че генната терапия направи големи крачки напред - и DARPA успеят да се справят и с еволюционната наука. Въпреки това им остава голяма етична пречка, която да преодолеят. Изследователите в областта на синтетичната биология вече са изправени пред същите въпроси - пред опасението, че хората отиват твърде далеч, създавайки организми, които досега не са съществували - което представлява риск. Също така подобни експерименти водят до разногласия за ролята на човечеството в природата (дебат, въртящ се основно около не-физическите вреди или вредите върху цялостното състояние на природата).

Дори експерти по молекулярна генетика не знаят какво да правят с този проект - или поне се боят, че DARPA може да изпратят андроиди, които да им запушат устата. "С удоволствие бих коментирал, но за съжаление DARPA вече са ми инсталирали бутон за дистанционно самоунищожение", контрира въпросите по темата пожелал да остане неназован експерт.

(по материали на сп. Wired)
TRUE OR DEATH

Неактивен momo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 184
Re:Пентагонът ще създава безсмъртни същества
« Отговор #6 -: Март 11, 2010, 10:29:54 am »
Сумите в статията са нереално малки. Спомнете си колко струва един бомбардировач "Стелт" и го сравнете с парите за тези изследвания. Прах в очите!

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 940
Re:Пентагонът ще създава безсмъртни същества
« Отговор #7 -: Март 11, 2010, 13:24:46 pm »
То по-скоро милионите да се четат като милиарди. ;D
Dreams are messages from the deep.

Неактивен Polymorpher

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 212
Re:Пентагонът ще създава безсмъртни същества
« Отговор #8 -: Март 16, 2010, 20:53:15 pm »
Аз не видях никъде да се описва какви са тия "организми".

Човекоподобни, клетъчни формации или какво...
Нито и каква е целта на цялата работа...
The main thing you can accomplish by arguing with idiots is working up the nerve to strang

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27