Първо, това е откритие на Бах. Все едно аз да имам рецептата на кайсиев сладкиш, измислен от някой, който го е усъвършенствал цял живот и го е избарал до милиграм и милиметър. Основния вкус може би ще е същия, но като цяло - няма да имат нищо общо.
Второ, доколкото знам, дозите, технологията и начина не са разкривани публично от д-р Бах в подробности. Предал е знанията на хората в института си и само те знаят точната технология.
Трето, да - начина на събиране.
Четвърто, не знам доколко Пашкулев е наясно и вярва в тези неща, но за разлика от традиционната фитотерапия, тинктурите от цветя не се извличат от физическата структура на растението, а от енергетиката зад него, с която растението оперира. Това се извлича едва ли не чрез алхимични методи и е смешно, всеки втори билкар да тръгне да претендира, че го прави по правилния начин. Всяко цвете има свой собствен характер, вибрационна честота и жизнен енергиен модел. Всяко от тях има свое собствено уникално приложение и ефект върху личността. Едно проучване не цветята може да помогне да се определи жизнената му матрица. Именно тази матрица бива извличана в течността. След това тинктурата се ползва, за да промени, трансформира или създаде нови вибрационни модели в личността - такива, които ще помогнат на човека да постигне и осъществи определени функции и цели. Колко билкари знаят това?
Също така към тинктурите е абсурдно да има отношение, каквото има българина към билките - да ги ползва като лекарство. Заряда на енергията им трудно се овладява, първо защото са много силни и второ, защото човека не разбира истинската мотивация за болестта си. Той смята, че просто има физически/емоционален проблем и толкова. Не разбира, че зад този проблем се крие друга причина. Така или иначе както и да биват приети, тинктурите от цветя са безвредни. Но неприготвени както трябва са и безсмислени. Което е жалко. А ако човек приеме менте и разбира се - резултат няма никакъв - настройва се срещу самия метод, почва да дрънка насам-натам без да разбира за какво става дума и заради собствените си ограничения, неосведоменост и лош късмет (че е попаднал на менте), околните около него с проблеми пропускат шанс да си помогнат истински.
Айде толкова от мен, че станах и аз "специалист по всичко"
Къде ми е рецептата за лютеницата бе?!
Edit: Сега видях оправения линк към dox-a, който одеве не ставаше и коя е книгата. Благодаря ти от сърце тази книга я търся от 1 година на хартия без успех! Мерси!!!