Е - номера, които са опасни
Тук са показани Е-станадартите на EU, като тези номера са тествани за безопасност и са разрешени в нея. Числата без Е са разрешени във Великобритания, но е вероятно да не бъдат разрешени за употреба във всичките стани от Европейската общност. САЩ използуват друга система за класификация. Независимо от това тук ще предостави информация за хора, имащи алергични реакции, да разберат дали тези добавки се отразяват върху тях. По долу е списъкът на всичките Е - номера, използвани от Европейските производители на хранителни продукти по типове и номера.
www.lactose.co.ukОцветители (E100-E181) 2. Консерванти (E200-E290).
Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385) 4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495).
Минерални соли (Е500-Е585) 6. Овкусители (Е620-Е640).
РАЗНИ (E900-E1520).
Оцветители (E100-E181).
Номер Наименование Коментар
>E100 Curcumin жълто оранжев; извлича се от корена на растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
>E101 Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate 'Витамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената.
>E102 Tartrazine FD&C Yellow No.5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия.
>E104 Quinoline Yellow FD&C Жълто No.10; използува се в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
>E107 Yellow 7G жълт оцветител; HACSG* препоръчва да се избягва; страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; typical products are soft drinks; забранен в Австралия, САЩ.
>E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S FD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия.
>E120 Cochineal, Carminic acid, Carmines червен цвят; произвежда се от насекоми; рядко използуван; HASCG* препоръчва да се избягва.
>E122 Azorubine, Carmoisine червен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин; използува се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
>E123 Amaranth FD&C Червено No.2; извлича се от растението herbaceous; използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при бременност; забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.
>E124 Ponceau 4R, Cochineal Red A FD&C Червено No.4; канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия.
>E127 Erythrosine FD&C Червено No.3; червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия.
>E128 Red 2G Забранен в Авсралия и много други страни, освен Великобритания.
>E129 Allura red AC FD&C Червено No.40; оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
>E131 Patent blue V Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
>E132 Indigotine, Indigo carmine FD&C Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули; също в производството на сладолед, сладкарството; синтетичен- извлечен от въглищния катран; може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
>E133 Brilliant blue FCF FD&C Blue Dye No.1; използува се в млечни продукти, сладки и напитки; синтетичен - течен или амониева сол; забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
>E140 Chlorophylis, Chlorophyllins зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.
>E141 Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти.
>E142 Green S зелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
>E150(a) Plain caramel тъмно кафяв; HACSG* препоръчва да се избягва. Използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати.
>E150(b) Caustic sulphite caramel виж E150(a).
>E150(c) Ammonia caramel виж E150(a).
>E150(d) Sulphite ammonia caramel виж E150(a).
>E151 Brilliant Black BN, Black PN черно; дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
>E153 Vegetable carbon черен цвят, въглищен пигмент; използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ.
>E154 Brown FK кафяв, забранен в САЩ.
>E155 Brown HT (Chocolate) кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
>E160(a) Carotene, alpha-, beta-, gamma- жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци.
>E160(b) Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin червен; извлича се от дървото Bixa orellana; използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр; лак за нокти; може да причини ортикария (nettle rash).
>E160(c) Paprika extract, capsanthin, capsorubin червен, не се знаят странични ефекти.
>E160(d) Lycopene червен, не се знаят странични ефекти.
>E160(e) Beta-apo-8'-carotenal (C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
>E160(f) Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
>E161(b) Xanthophylls - Lutein жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.
>E161(g) Xanthophylls - Canthaxanthin жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.
>E162 Beetroot Red, Betanin пурпурен, не се знаят странични ефекти.
>E163 Anthocyanins виолетов, не се знаят странични ефекти.
>E170 Calcium carbonate минерална сол, бяла; използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.
>E171 Titanium dioxide бяла минерална сол.
>E172 Iron oxides and hydroxides черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети; токсичен в големи дози.
>E173 Aluminium.
>E174 Silver.
>E175 Gold.
>E180 Latolrubine BK да се избягва.
>E181 Tannic acid, tannins пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.
>Консерванти (E200-E290).
Номер Наименование Коментар
>E200 Sorbic acid дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата.
>E201 Sodium sorbate не са известни вредни ефекти.
>E202 Potassium sorbate не са известни вредни ефекти.
>E203 Calcium sorbate не са известни вредни ефекти.
>E210 Benzoic acid фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата.
>E211 Sodium benzoate използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.
>E212 Potassium benzoate при хора с алергични реакции. в.ж 210.
>E213 Calcium benzoate виж 212.
>E214 Ethyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
>E215 Sodium ethyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
>E216 Propyl p-hydroxybenzoate възможен алерген.
>E217 Sodium propyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
>E218 Methyl p-hydroxybenzoate възможни алергични реакции, главно върху кожата.
>E219 Sodium methyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
>E220 Sulphur dioxide серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
>E221 Sodium sulphite почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220.
>E222 Sodium hydrogen sulphite виж 220.
>E223 Sodium metabisulphite третиращ агент, виж 220.
>E224 Potassium metabisulphite виж 220.
>E225 Potassium sulphite виж 220.
>E226 Calcium sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
>E227 Calcium hydrogen sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
>E228 Potassium hydrogen sulphite виж 220.
>E230 Biphenyl, Diphenyl може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове.
>E231 Orthophenyl phenol може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines.
>E232 Sodium orthophenyl phenol виж 231.
>E233 Thiabendazole виж 231.
>E234 Nisin антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета.
>E235 Natamycin плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение - месо сирене.
>E236 Formic acid да се избягва, забранен в някои страни.
>E237 Sodium formate да се избягва, забранен в някои страни.
>E238 Calcium formate да се избягва, забранен в някои страни.
>E239 Hexamethylene tetramine да се избягва, забранен в някои страни.
>E249 Potassium nitrite фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца.
>E250 Sodium nitrite може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
>E251 Sodium nitrate виж 250.
>E252 Potassium nitrate виж see 249 и 250.
>E260 Acetic acid основен компонент на оцета.
>E261 Potassium acetate в сосове и марини виж 261.
>E262 Sodium acetate, Sodium diacetate виж 260.
>E263 Calcium acetate виж 260.
>E264 Ammonium acetate като 263, но може да предизвика гадене и повръщане.
>E270 Lactic acid млечна киселина, киселинен регулатор.
>E280 Propionic acid използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
>E281 Sodium propionate виж 281.
>E282 Calcium propionate виж 281.
>E283 Potassium propionate виж 281.
>E290 Carbon dioxide въглероден двуокис.
>E296 Malic acid ябълчна киселина.
>E297 Fumaric acid фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни.
>Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385).
Номер Наименование Коментар
>E300 Ascorbic acid аскорбинова к-на, 'vitamin C'; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
>E301 Sodium ascorbate натриева сол на Е300.
>E302 Calcium ascorbate калциева сол на Е300.
>E303 Potassium ascorbate potassium salt of vitamin C.
>E304 Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини.
>E306.
>E307.
>E308.
>E309 Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- 'vitamin E'; намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги.
>E310 Propyl gallate използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги.
>E311 Octyl gallate виж 310.
>E312 Dodecyl gallate виж 310.
>E315 Erythorbic acid получава се от sucrose.
>E316 Sodium erythorbate получава се от E317.
>E319 Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
>E320 Butylated hydroxy-anisole (BHA) забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
>E321 Butylated hydroxy-toluene (BHT) виж E320.
>E322 Lecithins емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
>E325 Sodium lactate получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция.
>E326 Potassium lactate виж 325.
>E327 Calcium lactate виж 325.
>E328 Ammonium lactate виж 325.
>E329 Magnesium lactate виж 325.
>E330 Citric acid лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб.
>E331 Sodium citrates Натриева сол на Е300.
>E332 Potassium citrates Калиева сол на Е300.
>E333 Calcium citrates Калциева сол на Е300.
>E334 Tartaric acid Винена киселина; без странични ефекти.