Автор Тема: Копенхаген - 2009  (Прочетена 17669 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Копенхаген - 2009
« -: Декември 09, 2009, 00:58:15 am »
Вчера започна историческата среща в Дания, посветена изцяло на т.нар "глобално затоппляне". Помествам темата тук, тъй като считам, че това има много повече отношение към глобалната политика, отколкото към екологията.

07 декември 2009 | 11:30 | Агенция Франс прес

Започващите днес в Копенхаген преговори за климатичните промени са съпътствани от мрачни предупреждения, че парниковите газове ще придобият застрашителни размери, ако световните лидери не успеят да изработят амбициозен план за ограничаване на глобалното затопляне. Докато делегатите се събират в столицата на Дания, вестници от 45 държави отправят безпрецедентен съвместен призив за двете седмици (в които ще продължи срещата) лидерите да спасят света, преди той да бъде опустошен от промените в климата.
Целта на срещата в Копенхаген е делегатите да изготвят ново споразумение за вредните емисии в атмосферата, което да замени изтичащия през 2012 г. Протокол от Киото. Във форума ще вземат участие американският президент Барак Обама и други световни лидери.
Делегатите ще трябва да създадат план за борба с емисиите от вредни газове и също да съгласуват механизъм за субсидиране на бедните нации, които са най-сериозно изложени на потенциални катастрофални ефекти от климатичните промени, вариращи от суша до наводнения, бури и повишаване на морското равнище.
Делегати от 192 държави ще се заемат днес с изтощителен кръг преговори под егидата на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата преди участието на около 100 лидери в срещата на 18 декември.
„Преговорите са най-ясният сигнал до момента от страна на световните лидери за създаване на стабилни предложения за предприемане на светкавични действия”, заяви Иво де Боер, изпълнителен секретар на ООН по климатичните въпроси.
„Никога за 17 години климатични преговори толкова много страни не са давали заедно толкова ясни обещания. Така че докато има повече стъпки към сигурно климатично бъдеще, Копенхаген вече е повратна точка в международния отговор на климатичните промени”, изтъкна той.
Още преговори се очаква да бъдат проведени през 2010 г. за допълнение на детайлите към това, което ще бъде съгласувано в Копенхаген. Ако всичко мине добре, правно обвързващ договор ще влезе в сила в края на 2012 г.
Въпреки това, анализатори подчертава дълбоките различия в исканията на развиващите се страни и желанието на богатите държави да предоставят средства за съкращаване на вредните емисии.
В целия свят 56 вестника публикуваха една и съща статия, в която призовават своите лидери да предприемат действия за ограничаване на глобалното затопляне или да се изправят пред риска „планетата да бъде опустошена”.
„Призоваваме представителите на 192-те страни, събрани в Копенхаген, да не се колебаят и да изпадат в спорове, да не се обвиняват един друг, а да се възползват от възможността”, посочва статията.
Проучване сред над 24 хил. души в целия свят разкрива, че 64% вярват, че климатичните промени са „много сериозен” проблем, с който техните правителства трябва да се заемат.
„Проучването показва силна подкрепа в целия свят за действия срещу климатичните промени въпреки рецесията”, заявява Дъг Милър, председател на „Глоубскан”, които проведоха допитването по поръчка на Би Би Си.
снимка: АФПИ така, първото, което прави впечатление е:
"...вестници от 45 държави отправят безпрецедентен съвместен призив за..."
Това прилича на доста мащабна, но добре координирана медийна акция. Който е гледал БТВ сигурно е забелязал странната прогноза за времето за 7 декември 2067 г., в която се твърдеше, че вулканичната активност на Балканския остров ще е като обичайната за сезона, а температурите ще са между -49 и +51 градуса.

Съпътстващо тази акция е и съответното социологическо проучване, описано към края на статията - само 64% от запитаните вярват, че проблема е много сериозен. Даже да приемем, че това число е истинско, все пак, се оказва, че повлияните от медийните схеми имат съвсем крехко предимство пред останалите и то вероятно бързо се топи покрай цялата тази история с т.нар "световна икономическа криза". Затова не бива да се учудваме, че:
"Преговорите са най-ясният сигнал до момента от страна на световните лидери за създаване на стабилни предложения за предприемане на светкавични действия".
С други думи, инициаторите на тази среща са решили - "сега или никога".

Призоваваме представителите на 192-те страни, събрани в Копенхаген, да не се колебаят и да изпадат в спорове, да не се обвиняват един друг, а да се възползват от възможността, посочва статията.
Не се задълбочавайте в излишни анализи, просто се подпишете по бързичко под документчето, което нашите експерти са изготвили, защото е много спешно (по-горе вече обяснихме защо е спешно).

"Ако всичко мине добре, правно обвързващ договор ще влезе в сила в края на 2012 г."
Надали някой ще седне да ви обясни защо непременно в края на 2012 година е планирано да влиза в сила някакъв договор. Но нали е спешно, а тази дата е доста популярна напоследък - някак придава тежест на настояването (най обикновен рекламен трик). А какво ли ще съдържа евентуалният договор?

"Делегатите ще трябва да създадат план за борба с емисиите от вредни газове и също да съгласуват механизъм за субсидиране на бедните нации, които са най-сериозно изложени на потенциални катастрофални ефекти от климатичните промени..."
Вече като чуя "механизъм за субсидиране" и ми настръхват косите. Не знам в какво точно ще се състои плана, но най вероятно ще е свързано с разрушаването на производствена инфраструктура. Ще съм съгласен само в случай, че въпросните субсидии се харчат за нова, по-ефективна и екологична инфраструктура за третия свят, придружена с подходящата образователна програма, в което силно се съмнявам да е предвидено (иначе някакви скъпоплатени "западни" експерти ще си вземат всичките субсидии обратно с лихвата). От друга страна - обещанието за финансова помощ е адресирано до корумпираните лидери на бедни държави, за да бъде купен техния подпис. Който плаща, той поръчва музиката, значи организаторите са предвидили по-развитите и богати държави да имат същата тази ръководна роля, която са имали и досега.
« Последна редакция: Декември 09, 2009, 01:24:11 am от otnesen »

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Копенхаген - 2009
« Отговор #1 -: Декември 09, 2009, 01:16:54 am »
Москва. По време на конференцията за промените в климата в датската столица Копенхаген няма да бъде подписано никакво юридически значимо споразумение, а най-вероятно ще бъде приета „пътна карта” за преговорния процес, заяви днес съветникът на руския президент Аркадий Дворкович, предаде РИА Новости.
„Няма да има юридически значимо споразумение. Въпросът е дали изобщо ще има някакво споразумение, най-вероятно ще има политическо изявление, няколко национални изказвания и „пътна карта” за преговорния процес”, коментира Дворкович.
Руската делегация на форума е оглавявана от първия вицепремиер на Русия Игор Шувалов.

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re:Копенхаген - 2009
« Отговор #2 -: Декември 09, 2009, 08:26:53 am »
Ще подпишат юридическо споразумение другия път. Я вижте, какво наистина става в Копенхаген:

"Преговорите в Копенхаген пред провал

Преговорите на срещата в Копенхаген са в пълен хаос, след като днес развиващите се страни, участващи в срещата, реагираха гневно на изтекъл в медиите таен документ, пише британският в. "Гардиън".

Въпросната чернова, до която изданието твърди, че има достъп, предвижда повече власт за развитите държави при всички бъдещи преговори за действия срещу климатичните промени.

Така нареченият "Датски текст", изготвен от шепа хора, които според "Гардиън" са от Великобритания, САЩ и Дания, е бил показан на представители само на няколко държави.

Споразумението е доста встрани от принципа на протокола Киото - че богатите страни, които носят основната отговорност за въглеродните емисии, трябва да поемат по-сериозен ангажимент за ограничаването на парниковия ефект.

Текстът предвижда контролът върху средствата за борба с климатичните промени да бъде поет от Световната банка.

Това означава, че достъпът на бедните държави до пари за борба с климатичните промени ще бъде ограничен от редица условия, както и че влиянието на ООН върху разпределянето на средствата ще бъде ограничено.

Документът е описван от участници на срещата като "много опасен" за развиващите се държави.

Според анализ, изготвен от развиващи се страни и също предоставен на "Гардиън", текстът предвижда ограничаване на въглеродните емисии до 1,44 тона на глава от населението за бедните страни до 2050 г., като за развитите страни лимитът ще бъде 2,67 тона.

Пълният вариант на изтеклият "Датски текст" може да бъде прочетен тук (на английски език)."

Източник: http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2626611

И разбира се, Световната банка е начело на скандала!

Неактивен Unlock_the_Light

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 162
 • Veritas Vos Liberabit!
Re:Копенхаген - 2009
« Отговор #3 -: Декември 09, 2009, 10:05:34 am »
А ето и този прословут  "Датски текст" в .pdf  :dance:
"Светът е моята страна.....да правя добро е моята религия" -Томас Пейн

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Re:Копенхаген - 2009
« Отговор #4 -: Декември 09, 2009, 10:49:16 am »
Кой беше казал, че срещата в Копенхаген ще изпусне толкова емисии, колкото малка развиваща се страна за някакъв период от време.

Това си е чисто прахосване на пари за мен. Може по много по евтин начин да се решат тези проблеми, без тази излишна помпозност.

Неактивен remalyks

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 199
 • in/at/on 11
  • 11
Re:Копенхаген - 2009
« Отговор #5 -: Декември 09, 2009, 10:59:28 am »
Да само където проблемът е, че проблем няма!
11

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Re:Копенхаген - 2009
« Отговор #6 -: Декември 09, 2009, 11:18:28 am »
Да само където проблемът е, че проблем няма!

Абе не се знае... има за и против, има хора залитащи в двете крайност, а истината е някъде по-средата.

Неактивен Unlock_the_Light

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 162
 • Veritas Vos Liberabit!
Re:Копенхаген - 2009
« Отговор #7 -: Декември 09, 2009, 11:26:13 am »
Кой беше казал, че срещата в Копенхаген ще изпусне толкова емисии, колкото малка развиваща се страна за някакъв период от време.

Това си е чисто прахосване на пари за мен. Може по много по евтин начин да се решат тези проблеми, без тази излишна помпозност.                           “Копенхаген” бълва газове като Малави

КОПЕНХАГЕН - Започналата днес в Дания 12-дневна световна конференция за спасяването на Земята от затоплянето ще замърси атмосферата колкото бедна африканска държава, писа в. “Дейли мейл”.

За форума в Копенхаген се изсипаха 15 000 делегати от 192 страни, около 45 хеляди “зелени” активисти, 5-хилядна журналистическа армия. Чакат се и 98 световни лидери (виж графиката). Само лидерите и антуражът им ще долетят със 140 полета от всички точки на планетата.

Всичко това заедно с електричеството, автобусния превоз и храната на форума ще доведе до изпускането на поне 41 000 тона парникови газове в атмосферата. Толкова за 12 дни не може да генерира цял Афганистан или африканската държава Малави, която е с размерите на България.

Конференцията ще излезе 144 млн. евро, включително 22 млн. евро за хотелите и 3,4 млн. за храна. Само проститутките в Копенхаген предлагат безплатен секс заради спор с кметицата. Скептици коментираха, че форумът е прекалено скъп, при положение че никой от световните лидери не очаква да има конкретен резултат.

“Все пак това е възможност, която светът не може да си позволи да пропусне”, призова при откриването вчера датският премиер Ларс Расмусен.

От Междуправителствения панел за климатичните промени към ООН пък обвиниха руските тайни служби за скандала “Климатгейт”. “Кражбата на над 13 хиляди имейла на учени и изтичането на тези от тях, които са най-удобни за скептиците, е професионална политически мотивирана работа”, заяви зам.-шефът на панела Жан-Паскал ван Иперсел.

източник:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=306259
"Светът е моята страна.....да правя добро е моята религия" -Томас Пейн

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 739
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Re:Копенхаген - 2009
« Отговор #8 -: Декември 09, 2009, 12:19:31 pm »
Затопляне има, но това е част от динамиката на земния климат. Няма как да бъде стационарен без развитие в една или друга посока, иначе настъпва т.н. термодинамична смърт. Антропогенния фактор при затоплянето е много малък в сравнение с основните причини, които не са ни ясни. ??? 
Развитите държави използват този факт да смъкнат някоя друга пара от по бедните. Това е! Ето този документ е още едно доказателство, а простотиите на БТВ не заслужават коментар. Поръчителите на музиката са отвъд океана.  :mad: :negative:

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Копенхаген - 2009
« Отговор #9 -: Декември 09, 2009, 15:05:52 pm »
      
Топли беседи
Държавните глави сериозно са решили да преборят глобалното затопляне

В понеделник, 7 декември в Копенхаген започна работа 15-тата конференция на ООН, посветена на проблемите в изменението на климата. Съобщения за бъдещото мероприятие се появиха в различни средства за масова информация дълго преди официалното откриване на срещата. Журналистите окачествиха конференцията едва ли не с главното събитие на годината. Въпреки това, много граждани се отнасят скептично към срещата, основно, защото нямат особено ясна представа с какво ще се занимават политиците в датската столица.

За участие в конференцията, която медиите наричат "среща", ще пристигнат 110 световни лидери, които ще останат в Копенхаген до 14 декември. От "сериозните" играчи на световната политическа арена обещали да дойдат почти всички. Дмитрий Медведев, вярно, няма да се появи - вместо него Русия ще бъде представяна от съветника на президента по климата Александър Бедрицкий, назначен на този пост на 27 ноември. В последният ден в Дания ще пристигне и първият вицепремиер Игор Шувалов. Отсъствието на Медведев на "събитието на века" обясни един от сътрудниците на администрацията на президента. "Русия отива на срещата с неутрална позиция, ето защо неговото присъствие не е необходимо".

Универсални единици

Държавните глави не са учени, затова те няма да дискутират причините и последствията от климатичните изменения. Ръководителите на различните страни ще обсъждат най-вече икономически въпроси, а именно - за намаляването на емисиите на парникови газове. Въглероден двуокис, метан, азотен окис - всички тези и др. вредни за екологията вещества се отделят при различните производства и при транспорта. С други думи - пагубните емисии неизбежно съпровождат икономическия ръст на държавите.

За необходимостта от съкращаване на емисиите от парникови газове говорят вече не едно десетилетие. Под такъв натиск през 1997 година бил приет знаменития "протокол от Киото". Документът, който встъпи в сила през 2005 година, предписва на развитите страни да съкратят количеството на отделените парникови газове. Киотският протокол  предвижда относително гъвкава регулация на този процес - страните, които "превишават" запланираните за отделяне в атмосферата вещества могат да си закупят правото да превишат нормата от тези страни, които се движат с изоставане от графика. Правата за допълнително замърсяване получили названието "емисионни квоти".

Квотите трябваше да станат удобен механизъм за "финна настройка" на Киотсия протокол. Така или иначе, това предизвикало много въпроси. Критиците смятат, че използваното за пресмятането абсолютно количество излъчени газове, вместо излъчване средно на човек от населението, дава необосновано преимущество на малките развити държави. В днешно време тройката лидери по отделени газове са Китай, САЩ и ЕС (ако разглеждаме страните в Европа поотделно, то на трето място ще бъде Русия). Сметките на глава от населението дава съвсем други шампиони - Катар, ОАЕ и Кувейт.

Има още една претенция към квотите - те се пресмятат, изхождайки от нивата на изхвърлени парникови газове през 1990 година (грубо казано, ако страната е съкратила нивото на изхвърлените под нивата от 1990 година, то на тази страна се зачисляват излишни, незапълнени квоти). За последното десетилетия страните по света са се развиваха по различни начини. Китай направи гигантски промишлен скок, а за същото време интензивността на производството в Русия почти не се изменила. Вярно, Китай, както и Индия през 1997 година бяха вписани в списъка на развиващите се страни, следователно пропускат задължения свързани с Киотския протокол. А Русия, която натрупала рекордно количество незапълнени квоти, не може да ги продава. Такъв документ за продажба подписал Владимир Путин съвсем малко преди настоящата конференция (2.11.2009). До този момент, предприятията, които желаят да продават емисии, трябвало да подават заявки в Министерството на Икономическото Развитие, където просто били съхранявани в папките и шкафовете. Към момента има натрупани около 40 такива молби.

При всички случаи, с всички свои недостатъци, протоколът от Киото ще просъществува до 2015 година. А след това щафетата ще бъде поета от нов документ. Именно неговото съгласуване се явява основна цел на копенхагенската конференция. Всички страни, представителите на които са пристигнали в Дания (или предстои да пристигнат) са съгласни, че емисиите на парниковите газове трябва да се съкратят и във връзка с това много от тях са донесли със себе си планове за борба с тази заплаха. Не всички от тях обаче направили това охотно. ЮАР например публикува своите планове за съкращаване на емисиите ден преди конференцията.

Основните аргументи на различните държави силно се различават. Така например, световната общност не е решила още колко допълнителни градуси към средногодишната температура да се считат за критически (а точно този параметър е решаващ за пресмятане на допустимите обеми парникови газове, които да се изхвърлят). Развитите страни са за два градуса, а развиващите са за половин. Има и още разногласия. Представителите на тези два лагера не могат да се разберат за това кой е отговорен за вредните емисии и последствията от тях. Отговорността, както сериозните хора я приемат, се измерва в парични знаци. Китай, който по традиция оглавява блока на развиващите се страни, повдигна въпроса за заплащане от западните на такси за "износ" на въглероден двуокис. С други думи казано - купувачът на китайска стока ще заплаща символична добавка към цената заради образуваните в процеса на изработка вредни газове.

Друга инициатива на развиващите се страни е създаването на "специален фонд", средствата от който ще се употребяват за борба с изменението на климата. Да се запълни фонда с 200 милиарда долара е задължение на развитите индустриални страни. Развиващите се страни имат намерение да използват този фонд за внедряване на съвременни екологични технологии на своя територия. Това предложение не предизвика негативни реакции от страна на развитите, но все пак те уточнили, че си оставят правото да определят размера на вложенията и да контролират работата на фонда.

Някои страни нямат определена позиция относно необходимите мерки, които трябва да се вземат. Една от тях е Русия. Единна стратегия за екологично развитие в Русия няма както по отношение на сътрудничеството с други държави, така и вътре в страната. Ръководителят на програма "Климат и Енергетика" Алексей Кокорин напомни, че руското правителство и досега не е подписало "Екологичната доктрина на Руската Федерация" - документ, който регламентира държавната политика в областта на екологията.

Експертите предупреждават, че голямото количество разногласия в позициите на различните държави, участващи в конференцията, няма да позволи подписването на заветния документ за 12 дни работа. В най-добрия случай те ще се договорят за основната концепция на документа. И ако по-нататък не възникнат неразрешими противоречия, то сменника на Киотския протокол ще бъде подписан през 2010 година на срещата в Мексико.

Както вече отбелязахме, научните аспекти на климата няма да бъдат основна тема за обсъждане в Копенхаген. Парадоксално, но факт - участниците на тази конференция претендират, че ще се съсредоточат върху това как точно да се борят с климатичните изменения, които са предизвикани от действията на хората. Между другото, антропогенния характер или обективността на това явление се потвърждава не от всички учени. Точно такова впечатление оставят у нас наскоро случилите се събития.

В края на ноември, няколко дена преди началото на срещата, в мрежата бяха изложени документи, откраднати от сайта на "Центъра за Изследване на Климата" при един английски университет. Неизвестни хакери откраднали от сървърите мегабайти с лична кореспонденция и други данни, които имат отношение към климатичните изследвания и глобалното затопляне. Съдържанието на някои от тези документи ни кара да предполагаме, че данните за ръста на температурите вече много години се фалшифицират.

Учените се оправдаха, с аргумента, че използваните от критиците цитати са извадени от контекста. Притеснени от тази ситуация, скептично настроените към климатичните промени оказаха натиск върху климатолозите, за да бъде показана цялата истина, на което администрацията на университета отговаря, че са онищожени огромно количество "сиви" данни, получени при замерванията на климатичните параметри. Този факт в контекста на "климатгейт" изглежда като косвено доказателство за фалшифицирането на резултатите. Може би при други обстоятелства изтриването на тонове обработени вече цифри и графики не би изглеждало толкова странно.

В първия ден от работата на конференцията един от главните фигуранти в скандала направи сензационно изявление. Според Фил Джоунс (Phil Jones), бившия ръководител на "Центъра за Изследване на Климата", който след създалата се шумна ситуация подаде оставка от своя пост, злощастните документи попаднали в мрежата преднамерено. Това не било "внезапен успех" на противниците на идеята за "глобалното затопляне", а планирана акция, ръководена от сътрудници на Федералната Служба за Безопасност (ФСБ на Русия). Хакерите били родом от западносибирския град Томск, а целта на тази операция била за "осигуряване на благоприятни условия за Русия на конференцията". Както обясни Джоунс, "климатгейт" или ще забави процеса на договаряне, или ще позволи на Русия да изтъргува за себе си по-изгодни условия. Ако все пак глобално затопляне няма, то няма и необходимост от ограничаването на парниковите емисии. Впрочем, тази версия изглежда доста съмнителна, тъй като задълженията на Русия по вече подписаните договори и така са повече от изгодни. Както показват сметките на британското министерство на енергетиката, съкращаването на емисиите с 25% от нивото от 1990 г., което трябва да се реализира до 2020 г. (а точно това е писано в представения на Русия план), в крайна сметка означава, че изхвърляните средно годишно газове трябва да се увеличат с 14% спрямо нивата от 2007г.

Каквото и решение да бъде достигнато на копенхагенската конференция, то ще има много сериозни последствия за бъдещето на Земята. Даже ако той бъде подписан след една година, предвидените в него клаузи неминуемо ще затормозят икономиките на много държави. Например, на Китай за реализация на собствените си планове за ограничаване на вредните газове, ще трябват 30 млрд долара.

А дали тези скъпоструващи опити ще доведат до реален ефект на планетата - не е известно. Но при всички случаи внедряването на нови технологии ще повлияе не само на показанията на термометрите. Измирането и влошаването на здравето на животните, дишащи замърсен въздух и рибите, плуващи в отровени води се признават за съществен проблем и от привържениците и от противниците на глобалното затопляне.
« Последна редакция: Декември 09, 2009, 15:22:29 pm от otnesen »

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Копенхаген - 2009
« Отговор #10 -: Декември 09, 2009, 18:02:09 pm »
Копенхаген. За два часа бяха прекратени преговорите на конференцията за климата в Копенхаген. Причина за това са станали сериозни разногласия, съобщава радио  „Ехото на Москва”.
Представителят на Фонда за дивата природа Алексей Кокорин заяви, че до момента не може да бъде намерен изход от сериозния конфликт между малките островни държави и богатите развити страни.
В началото на конференцията се разрази скандал, след като изтече предварителният текст на политическото споразумение за климата.

http://focus-news.net/?id=n1312654

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 739
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Re:Копенхаген - 2009
« Отговор #11 -: Декември 09, 2009, 18:31:36 pm »
Отнесен, дай си мнението по темата, стига качва сводки от информ. агенции. Дет се казва ние това сме го чели, но не знаем как мислиш ти. Айде давай мнение.  :--- 8) 8)
Щото във форума има една теме за промените в климата, където се надпреварва населението да качва инфо за дъждоваления или засушавания. ::) ::)

Неактивен Roswell

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 285
 • They are already among us!
Re:Копенхаген - 2009
« Отговор #12 -: Декември 09, 2009, 20:01:42 pm »
Изтекъл в медиите таен документ вбеси развиващите се държави, участващи във форума.
Преговорите на срещата в Копенхаген са в пълен хаос, след като днес развиващите се страни, участващи в срещата, реагираха гневно на изтекъл в медиите таен документ, пише британският в. "Гардиън".

Въпросната чернова, до която изданието твърди, че има достъп, предвижда повече власт за развитите държави при всички бъдещи преговори за действия срещу климатичните промени.

Така нареченият "Датски текст", изготвен от шепа хора, които според "Гардиън" са от Великобритания, САЩ и Дания, е бил показан на представители само на няколко държави.

Споразумението е доста встрани от принципа на протокола Киото - че богатите страни, които носят основната отговорност за въглеродните емисии, трябва да поемат по-сериозен ангажимент за ограничаването на парниковия ефект.

Текстът предвижда контролът върху средствата за борба с климатичните промени да бъде поет от Световната банка.
Това означава, че достъпът на бедните държави до пари за борба с климатичните промени ще бъде ограничен от редица условия, както и че влиянието на ООН върху разпределянето на средствата ще бъде ограничено.

Документът е описван от участници на срещата като "много опасен" за развиващите се държави.

Според анализ, изготвен от развиващи се страни и също предоставен на "Гардиън", текстът предвижда ограничаване на въглеродните емисии до 1,44 тона на глава от населението за бедните страни до 2050 г., като за развитите страни лимитът ще бъде 2,67 тона.
Извънземно е онова същество, което живее в синхрон и хармония с истинската природа на своя генетичен

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 499
Re:Копенхаген - 2009
« Отговор #13 -: Декември 10, 2009, 00:50:42 am »
Цитат
текстът предвижда ограничаване на въглеродните емисии до 1,44 тона на глава от населението за бедните страни до 2050 г., като за развитите страни лимитът ще бъде 2,67 тона.

1,44 тона за бедните страни
2,67 тона за развитите страни


Цивилизацията определено е полудяла вече  ;D
Развите страни, в колко ли пъти надминават бедните по въглеродни емисии ? <2 ?!  

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Копенхаген - 2009
« Отговор #14 -: Декември 10, 2009, 01:09:15 am »
Ами то сигурно е заради Китай...нали се води към бедните.  :lol:
« Последна редакция: Декември 10, 2009, 09:03:03 am от Mirotvorec »

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
9 Отговора
7915 Прегледи
Последна публикация Май 12, 2009, 02:29:42 am
от ketix
3 Отговора
5742 Прегледи
Последна публикация Май 28, 2009, 02:26:45 am
от 4i4obil
2 Отговора
4648 Прегледи
Последна публикация Юли 04, 2009, 16:48:21 pm
от хадзапи
0 Отговора
9676 Прегледи
Последна публикация Ноември 01, 2009, 18:27:19 pm
от H.
0 Отговора
9680 Прегледи
Последна публикация Декември 02, 2009, 17:06:34 pm
от H.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27