Автор Тема: Вулкани! Най-страшните вулкани могат да изригнат много неочаквано!  (Прочетена 8191 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен SiriusAngel

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 170
 • Преди да поискаш, помисли какво си дал.
 :hi:

Вулкан (митология)
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Вулкан в римската митология]] е хром бог на разрушителния огън и на ковашкото изкуство.[1] Бил съпруг на най-красивата римска богиня - Венера. Работилниците му се намирали дълбоко под земята във вулканичните области на планината Етна в Сицилия и на Липарските острови. В тях, заедно с циклопите изпълнявал поръчките на боговете - ковял мълнии за Юпитер, стрели за Диана и въоръжение за отличилите се герои. Аналог на Вулкан в гръцката митология е Хефест.

 :oЕдин от най-страховитите вулкани в света се пробужда ???


Извисяващ се на 300 метра над тропическата пустош, която огражда пролива Сунда в Индонезия, един от най- страховитите вулкани в света напомни за себе си още веднъж

Изминали са почти 126 години откакто Кракатау показа изригвна за последен път, съобщава британското издание „Дейли мейл”. Снимки на вулкана, публикувани тази седмица, ясно показват, че някога затихналият вулкан, разположен между островите Ява и Суматра в Индонезийския архипелаг, вече се е пробудил.

През 1883 година изригването на Кракатау отнема живота на 36 000 души. Учени преценяват, че тогава вулканът е изригнал със сила 13 000 пъти по-мощна от атомната бомба, която сравни със земята японския град Хирошима по време на Втората Световна война и се смята, че пробуждането на вулкана допринесло за значителното изменение на климата на земята в последващите години. И до днес никой друг вулкан в съвременната история на човечеството не е изригвал с такава сила, а сега, след повече от век и половина може би сме на път да преживеем ужаса от повторно изригване на Кракатау.

„Предсказването на вулканичните изригвания става все по- добро и добро”, казва професор Йон Дейвидсън от Университета в Дурхам. „Но ние никога няма да можем да предскажем напълно големите и необичайни изригвания, точно защото те са необичайни явления”, посочва волканологът, изследвал Кракатау отблизо.

Никой не се съмнява, че ако Кракатау изригне днес с подобна сила последствията ще са далеч по- разрушителни от тези, усетени през 19 –ти век.

Официалните регистри от по- миналия век показват че, изригването през 1883 година предизвикало изключително опустошително цунами и според данните двете стихии унищожили 165 селища и градове, нанесли сериозни щети на други 132 населени места и отнели живота на 36 417 души. Близо 150 години след това, регионът, където се намира Кракатау, е далеч по - населен отколкото е бил през далечната 1883 г., а иронията е, че стотици фермери били привлечени към района заради плодородната вулканична почва, с която се славела областта.

Последното изригване на Кракатау повлияло изключително върху климата на планетата, като средната глобална температура се понижила с около 1, 2 градуса по Целзий в резултат на отделянето на огромни количества серен диоксид в атмосферата. Серният диоксид набързо образувал своеобразни облаци, които отразявали по- силно слънчевата светлина.

„Вулканите като Кракатау повтарят изригванията, подобни на това от 1883 година, много пъти през своя живот”, казва италианецът Марко Фуле, чийто фотоси, публикувани миналата седмица, разбуниха духовете сред научните среди по цял свят. „Всеобщо мнение е, че Кракатау ще стане наистина опасен, когато достигне онези размери, които е имал през 1883 година. Тогава вулканът е бил поне два пъти по- висок отколкото е днес”, добави още той.

Въпреки този оптимизъм никой не може да даде гаранции, че изригването няма да е скоро и да се предскаже избухването на Кракатау днес не изглежда по- лесно отколкото през 1883 г. Тогава германският кораб „Елизабет” дава първите сведения за повишената активност на вулкана. На 20 –ти май 1883 г. корабът съобщава за колони от пепел и дим, издигащи се на 7 мили над острова и тогава, както и сега, са били изминали приблизително два века откакто вулканът е бил последно активен. През последвалите месеци димът, шумовете и изригването на пепел продължили, но на местните жители и през ум не им минало да напуснат района, в който живеели. Вместо това те си организирали малък фестивал на фона на фойерверките, които природата им предоставила.

Цялото това веселие, обаче, изчезнало следобяд на 26 –ти август, когато първата серия от мащабни изригвания запратили във въздуха парчета скали на разстояние 22 мили, а на следващата сутрин, в 5, 30 часа, 4 изключително мощни изригвания потопили 2/3 от острова в морето.

„Това, което направило експлозията толкова унищожителна била силно разрушителната смес от магма и морска вода, която успяла да влезе в съприкосновение с магмата и така да предизвика експлозията, която взривила острова”, пояснява проф. Дейвидсън. Взривът бил толкова силен, че бил усетен чак на разстояние от 1 900 мили в Западна Австралия и на 4 500 мили в Шри Ланка, а вулканът, който първоначално бил висок 813 метра, потънал в морето, като останал да се извисява само на 250 метра над морското равнище.

В резултат на изригването 4 500 души загинали, а много селища били разрушени, но по-смъртоносно се оказало предизвиканото цунами, чиито вълни достигали 40 метра. Близо 90 % от хората, загинали в резултат на изригването на Кракатау, всъщност намерили смъртта си при преминаването на силно цунами.

В годините след изригването районът около вулкана останал спокоен, но през 1927 г. местните жители забелязали необичайно булбукане във водата. На мястото на саморазрушилия се Кракатау имало ново вулканично изригване и над морето се появил малък вулкански конус, а последвалите изригвания увеличили площта му. Така се образувал малък остров с височина 188 метра, наречен Анак Кракатау или Детето на Кракатау, който расте всяка година с 5 метра.

През ноември 2007 г. вълканът отново започна да изригва, но местните жители си отдъхнали, когато миналата година Кракатау привидно стихна. Тази пролет той отново се пробуди.

Някои учени като проф Дейвидсън са скептично настроени относно предсказанията за приближаващо мощно вулканично изригване, защото „Просто няма достатъчно магма за това”, заключва професорът.

На жителите от протока Сунда не им остава нищо друго освен да се надяват този път учените да излязат прави.


Източник: ЕкипНюз

http://www.ecomedia.bg/news/world-news/article/1887
« Последна редакция: Ноември 30, 2009, 17:07:49 pm от SiriusAngel »
Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен. Ницше  4. Самите Богове не могат да се пребор

Неактивен SiriusAngel

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 170
 • Преди да поискаш, помисли какво си дал.
 :blush:

:---

Най-страшните вулкани могат да изригнат много неочаквано

14 Октомври, 2009 ; http://www.ecomedia.bg/search/news?search=%C2%F3%EB%EA%E0%ED%E8&st=4


Някои от най-опасните вулкани в света може да изригнат много по-скоро от досегашните очаквания, показаха резултатите от ново проучване
Изследването включва наблюдение върху изригването през 2008 година на мощния вулкан Чайтен в Чили, пише в "Нешънъл джиографик". Обикновено сеизмолозите улавят тремора, предхождащ вулканичните изригвания, но в конкретния случай жителите на селищата в основата на Чайтен са усетили земетресение и са имали само 30 часа да се изнесат от опасната зона преди спящия вулкан да изригне.
На 03.05.2008 магма от дълбочина 5 километра само за 4 часа достигна до повърхността и проби през върха на вулкана. Мощният напор катапултира в небето колосална колона от дим, прах и други материали на височина 19 километра. В този случай хилядите чилийски селяни от подножието успяха да се евакуират, но учените се опасяват, че много повече хора по света, живеещи в подножията на подобни, т. нар. “риолитни вулкани”, може да нямат този късмет. Този тип вулкани съдържат голямо количество силикатни материали и гъста магма. Под повърхността дълго време се насъбира напрежение, което води до мощно и рязко изригване.
Мащабни риолитни вулкани има в Йелоустоун, Уайоминг, в Лонг Вали, Калифорния, и в Валис, Ню Мексико. Японските острови и новозеландската Вулканична зона също съдържат много подобни вулкани. По принцип те изригват толкова рядко, че учените за първи път наблюдаваха действащ такъв при изригването на Чайтен. Смята се, че между отделните събуждания на такъв колос може да минат и 10 000 години. Според съавтора на проучването Джонатан Кастро от “Institut des Sciences de la Terre” в Орлеан, обаче, най-мощните изригвания в историята на земята са именно от риолитните вулкани. “Може и да има малко изяви от тяхна страна, но те имат наистина “тежък удар” - предупреди ученият.
Експертите се заинтересуваха от причините за резките изригвания. Според проучванията дълбоко под повърхността магмата на риолитните вулкани стои обвита в тънък слой вода и други течности. Налягането отгоре държи водата на място, но при надигането на магмата към повърхността, налягането отслабва, докато водата изчезне. Магменият материал става с много висок вискозитет, а избутаната вода формира слой от мехурчета, който още повече усилва налягането на околната магма. Постепенно натрупаното налягане избива нагоре през повърхността в експлозивно изригване, което може да се уподоби на махане на тапата от разтръскана бутилка с газирана напитка.
При това изригване високо в небето се изстрелва фина прах и късове скален материал, които могат да достигнат големината на къща, казва вторият съавтор в проучването - Доналд Дингуел от университета в Мюнхен. Всичко това избива право нагоре или встрани по склоновете на планината, на която е вулканът. Нажежените материали могат да задушат хората, да ги изгорят или погребат живи. Кастро и Дингуел алармираха за необходимостта от по-прецизни проучвания на риолитните вулкани, дори и на тези, които не са изригвали повече от 10 000 години и се смятат за затихнали. Други специалисти се съгласяват и препоръчват сеизмометри да се разполагат при самите вулкани, за да се улавят микротрусовете, които предшестват изригването. В случая с Чайтен най-близкият такъв уред се е намирал на разстояние 200 километра. Бе подчертано, че ако нещата се изпуснат до момента, когато хората могат да усетят тремора, нещо страшно със сигурност ще се случи.


Източник: ЕкипНюз
Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен. Ницше  4. Самите Богове не могат да се пребор

Неактивен SiriusAngel

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 170
 • Преди да поискаш, помисли какво си дал.
Кой какво знае относно Вулканите? :diablo:
Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен. Ницше  4. Самите Богове не могат да се пребор

Неактивен SiriusAngel

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 170
 • Преди да поискаш, помисли какво си дал.
Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен. Ницше  4. Самите Богове не могат да се пребор

Неактивен momo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 184
Копирал си от тук-там. Добре. Само не разбирам смисъла на тези емотиконки. Те помагат за изразяване на емоции, но като гледам как ги слагаш май не знаеш за какво се използват.
« Последна редакция: Ноември 30, 2009, 21:04:16 pm от momo »

Неактивен SiriusAngel

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 170
 • Преди да поискаш, помисли какво си дал.
Копирал си от тук-там. Добре. - ( (да не си помислил че ще хукна да изследвам вулкани? Защо иначе ще сложа линкa?)

Само не разбирам смисъла на тези емотиконки.( (Обичам си ги) :PТе помагат за изразяване на емоции, но като гледам как ги слагаш май не знаеш за какво се използват.


От къде дойтоха всички тези професори не знам???
Това което си написал се казва КРИТИКА а не одговор по темата или допълнение по темата. Не ме изненадва.
Позволих си да направя нова тема защото сметнах че ще е любобитно да се обърне внимание на фактите относно вулканите и дори до земното ядро.
Разрових се малко в нет и открих че по-големите вулкани са започнали да се събуждат(пробуждат).  
За мен това означава; движение, разместване на пластове,промяна!
Плаши ме мощта на вулканите; "изригнал със сила 13 000 пъти по-мощна от атомната бомба".
Ние сме се фокусирали повече на това какво е извън нашата планета, звезди галактики или медитации,вампири.(лошо няма, аз научих също много от всички тези нови и разнообразни теми в  Xnет!) :)
« Последна редакция: Декември 01, 2009, 16:38:22 pm от H. »
Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен. Ницше  4. Самите Богове не могат да се пребор

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 740
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения

Позволих си да направя нова тема защото сметнах че ще е любобитно да се обърне внимание на фактите относно вулканите и дори до земното ядро.
Разрових се малко в нет и открих че по-големите вулкани са започнали да се събуждат(пробуждат).  
За мен това означава; движение, разместване на пластове,промяна!
Плаши ме мощта на вулканите; "изригнал със сила 13 000 пъти по-мощна от атомната бомба".
Ние сме се фокусирали повече на това какво е извън нашата планета, звезди галактики или медитации,вампири.(лошо няма, аз научих също много от всички тези нови и разнообразни теми в  Xnет!) :)
и да те плаши, и да се страхуваш, няма сметка. Нищо не зависи от човека. Вулкани, земетресения, промени в климата ги е имало доста преди човека и ще ги има доста след човека. Това е ситуацията, Минке!  :) :) :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27