Автор Тема: Земята може да се населява от 1300 трилиона души  (Прочетена 13514 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
actualno.com
Учени изчислиха колко души могат да населяват Земята. Те са изчислили, че планетата ни може да издържи 200 хиляди пъти повече хора, отколкото са живеещите днес, пише британският "Гардиан".

През 2050 г. се очаква населението да нарасне от днешните 6,5 милиарда на 9 милиарда, но съгласно мнението на професора от Университета в Букурещ Виорел Бадеску, това е далеч от предела.

Проучването на Бадеску се основава на изследването на британския физик Джон Фремлин. През 1964 г. британецът е предположил, че Земята ще бъде обитаема докато количеството топлина, което получава от човешката дейност на нейната повърхност и слънчевата светлина е равна на топлината, която отделя. Ако хората станат прекалено много, планетата ще стане прекалено гореща за живеене.

Бадеску и Ричард Кеткарт , географ от Калифорния, повторили изследването на Фремлин, използвайки по-съвременни термодинамически модели. Те са предположили, че всеки човек излъчва 120 вата топлина, а животът ще стане непоносим, ако средната температура на повърхността на Земята не се увеличи прекалено много. Така те са достигнали до извода, че Земята може да издържи 1300 трилиона без да прегрее.

Но изследователи признават, че ресурсите на планетата ни могат да се изтощят много преди населението да достигне своя теоретичен пик. “В близко бъдеще в първостепенни ще се превърнат такива обстоятелства като достъпността на храната или физиологичните потребности.

В резултат на развитието на човешката цивилизация и технология, те ще бъдат подложени на сериозни изменения”, заяви професор Бадеску. Учените смятат, че ако тези проблеми бъдат преодолени, което е под въпрос, техните изчисления ще бъдат горната граница, която може да достигне населението в бъдеще.


По-голяма простотия не бях чел

prestor

 • Гост
Но изследователи признават, че ресурсите на планетата ни могат да се изтощят много преди населението да достигне своя теоретичен пик. “В близко бъдеще в първостепенни ще се превърнат такива обстоятелства като достъпността на храната или физиологичните потребности.


Мисля че това е основното в тази статия и точно поради тази причина, дори и сега населението е доста голямо.

fisk

 • Гост
Нали за това се грижат „БОГОВЕТЕ” редукция на демографския проблем, баланс..   :D

Дъвиан

 • Гост
Имаше един икономист, не си спомням името му, който предлагаше да се избива част от населението на планетата, защото тя се пренаселвала и така се задъхвал икономическия процес.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Неомалтусианство се казваше ако не се лъжа този тип мислене...

Eon

 • Гост
Да, Малтус му е името

Дъвиан

 • Гост
Точно така - Томас Малтус. Радвам се, че съм го забравил! Как може да са съществували такива хора, просто не мога да разбера! Това са чудовища! И ги изучават и досега - ДОКОГА!


Томас Робърт Малтус (Thomas Robert Malthus) - английски икономист и социолог, свещеник, е роден на 17 февруари 1766 г. в Доркинг, близо до Лондон. Завършва Джезус Колидж на Кембриджкия университет през 1788 г. През 1793 г. защитава докторска дисертация по богословие. В периода 1797-1803 г. Малтус е енорийски свещеник в графство Съри. Професор е в Катедрата по съвременна история и политическа икономика в колежа на Ост-Индийската компания (1805-1834 г.). Малтус е един от основоположниците на т. нар. вулгарна политическа икономика във Великобритания. В своето “Изследване върху принципа за населението” (1798 г.) публикува резултатите от изменението на населението в Англия, Франция и Германия. В неговата социологическа доктрина, наречена малтусианство, е формулиран един надисторически закон за населението, според който населението нараства в геометрична прогресия, а средствата за производство - в аритметична. Противоречията на общественото развитие, които Малтус извежда, според него могат да бъдат преодолени с предотвратяване на икономически неосигурения растеж на населението (чрез регламентиране на браковете, регулиране на раждаемостта и т. н.), както и с “естествено” регулиране на количествения състав на населението посредством глад, войни, епидемии и др. Отхвърля трудовата теория на стойността, създадена от Д. Рикардо и смята, че стойността на стоката се определя само от производствените разходи и печалбата като номинално увеличаване на цената. Много от положенията в доктрината на Малтус намират разпространение и днес (напр. теорията за “оптимума на населението” на Х. Браун, Дж. Бонер и др.), тъй като са свързани с активното нарастване на народонаселението на Земята и изострянето на противоречията в съвременното общество.
Умира на 23 декември 1834 г.Дъвиан

 • Гост
www.travelguide-bg.com, 04.03.2006

През 1789 година, когато Малтус пише есето си „Есе върху принципите за популацията”, на света има около един милиард души.

Днес населението наближава нови рекорди от 6,5 милиарда живи дишащи човешки същества. Професор Джоел Коен казва, че Малтус би бил изненадан не само то броя на хората, но и от тяхното развитие и голямата бедност на голяма част от тях.

Методът, по който се измерва населението на Земята пресмята, че на всяка секунда се раждат 4,1 човека и 1.8 умират. Главното тук обаче е, че нивата на нарастване се увеличават, но в по-малка степен от колкото през изминалите няколко десетилетия.

Сегашното нарастване е с около 1.1 процента на година, докато между 1965 и 1970 то е било 2.1 процента.

Понастоящем, голяма част от населението на света живее в държави с много плодовито население, тоест повечето от жените са раждали повече от две деца през живота си. Такива страни са тези от бившия Съветски съюз, Япония и една част от Европа.

Демографите отдават намаляващото нарастване с разпространяващите се програми за ограничаване на раждаемостта, както и с това, че семействата от развитите страни решават да имат не повече от две деца. Това, разбира се не важи за по-малко развитите страни, като Йемен, където една жена има средно по седем деца.

В момента населението продължава да нараства с големи темпове само в най-бедните част на Африка, Близкия Изток и Източна Азия.

Американската нация също нараства, но това се дължи главно на големия брой емигранти. Очаква се населението да достигне 300 милиона през тази година, а това на Земята да стане 7 милиарда през 2012 година.

Според демографът Карл Хауб урбанизацията е причината за намаляващия растеж, тъй като раждаемостта в големите градове е много по-слаба от колкото в провинциалните райони.

През 1950 година, по-малко от 30 процента от хората са живели в зони, определени за урбанизирани. Следващата година, според данни на ООН, повечето от населението на света ще живее в големите градове или в урбанизирани зони.

Докато населението на Земята расте с големи темпове, тече и академичния дебат от времето на Малтус – колко души може да побере Земята всъщност.

Изследвания направени от Коен показват, че ако на всеки човек се падат по 3,500 калории на ден и 60 хиляди литра вода на година, то на планетата ни има място само за 5 милиарда души.

Но такъв вид формули не са много сериозни, тъй като съвременните начини за пречистване на водата, начините за обработване на земята и производство на земеделски култури могат да осигурят място за повече хора.

 

Eon

 • Гост
То като се пренапълни земята (а може и преди това) ще сме развили интерпланетарни, интерстеларни придвижвания

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
проблема е че както са тръгнали нещата нашата мила планета може да е само едно безжизнено парче скала.Да идва по-бързо 5-д че да има надежда за оправия.Макар че смятам,че Хората горе(съкратено ХГ) дори в 5-д няма да пуснат властта си.Как ли? Ми като издърпат със себе си една голяма част от хората,продължат да ги държат в неведение(е на тва са майстори,не ги подценявайте) и продължат да ги цоцат.Все пак един такъв океан от енергия не  е нещо което да се остави ей-така.И ако си имат някакви други проблеми в момента,то е защото работят усилено по тоя план.Демек НСВ идва и тепърва ще си имаме проблеми с ХГ,дори след промяната.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Eon

 • Гост
айде като преминем в 5д тогава ще му мислим, поне аз де
 :P

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Илюминатите няма да преминат в 5 D.

Неактивен Jean-Luc Picard

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 351
 • Starfleet Captain
Във "Фондацията" на Азимов имперската столица Трантор е планета, обхваната от непрекъснат град, покрит с куполи. Поддържа население от 45 милиарда души. Доколкото си спомням, само за нейното изхранване се грижеха десетина близки планетни системи. :)

В Межузвездни войни столицата Корусант (Лукас доста е копирал от Азимов:) също представлява огромен град, покрил изцяло планетата, населяван от 1 трилион души. Само, че там ги нямаше куполите, и огромните небостъргачи и райони в града се виждаха от Космоса дори :>

В "Двестагодишният човек" на Азимов беше доста интересно проследено (вероятното) бъдеще на Земята. Урбанизацията е до време, след това технологичните производства и т.н. са изнесени към Луната (и съседни звездни системи вероятно) и населението на земята започва да намалява и да се децентрализира ...

Ако успеем да избегнем планетарните катаклизми, нищо чудно да се развием по някой от тези пътища ;>

Не вярвам в 5-тото измерение по начина по който вярвате вие. Според мен постепенно, или пък рязко (като следствие от някакво бедствие или поредица от бедствия) хората ще надмогнат частично материализма и егоизма и просто ще станат по-свестни като цяло :>

Неактивен Jean-Luc Picard

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 351
 • Starfleet Captain
Илюминатите няма да преминат в 5 D.

Фейс-контрола ще каже "не!" хахаха  8)

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
 ;D ;D ;D

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27