Автор Тема: Афганистан  (Прочетена 7016 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Афганистан
« -: Ноември 01, 2009, 18:41:14 pm »
Абдуллах Абуллах се отказва от кампанията за президент

Президентският кандидат на Афганистан Абдуллах Абдулалх потвърди, че се отказва от президентските избори, които ще се състоят следващата събота. Той направи изявление пред племенните вождове в огромна палатка в Кабул.

Абдуллах каза, че се е оттеглил от изборите, защото исканията му за честни избори не са били посрещнати.

“Не взех това решение лесно,” обяви той.

Когато бе попитан дали би приканил подкрепящите го избиратели да бойкотират изборите, Абдуллах каза: "Не съм правил такова искане."

Оттеглянето бе предизвикано, когато разследване водено от ООН откри масивна измама, главно в полза на кандидата Хамид Карзаи, която е била извършена в първия кръг на изборите.

Крайният срок, който Абдуллах даде на Карзаи за да уволни главните служители по изборите за да се избегне повторение на позорния първи рунд изтече вчера без каквито и да е било действия от отсрещната страна.

Президента получи най-много гласове през Август и групата отговаряща за кампанията му планира да продължи напред с втория тур въпреки оттеглянето на съперника му.

Copyright © 2009 euronews

Линкове:

http://www.euronews.net/2009/11/01/abdullah-pulls-out-of-afghan-run-off-poll/

http://www.euronews.net/2009/11/01/karzai-vows-to-go-ahead-with-afghan-vote/

Мой коментар: Ясно е, че Карзаи е човек на Щатите. То и той не го крие това, нито пък те. Поредната марионетка... Можете да видите биографията на Карзаи в Уикипедия. Ясно е, че прокарва и защитава интересите на Щатите. Нещата обаче май започват да се променят с тоя опит за фалшификация в първия рунд. Друг вариант е, Абдуллах Абдуллах да е бил 'натиснат' да се откаже от 2-рия рунд и така да открия пътя на Карзаи за следващ мандат и с това Щатите да си осигурят още няколко години правителствена подкрепа.

Още по интересно е, че едно от първите действия на Карзаи след като пое президентския пост бе да подпише сделка за петролния гигант от Калифорния UNOCAL, за петролопровод от Каспийско море през Афганистан до Индийския Океан, което поражда доста големи съмнения, че Карзаи е бил консултант на UNOCAL (която впоследствие се слива с Chevron Texaco).
« Последна редакция: Ноември 01, 2009, 21:07:04 pm от ₪ Eon ₪ »

Неактивен xtrdr

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
Re:Афганистан
« Отговор #1 -: Ноември 01, 2009, 20:46:37 pm »
Демокрация в действие - един кандидат за президентски избори.

Неактивен Alegria

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 15
Re:Афганистан
« Отговор #2 -: Юни 14, 2010, 08:07:11 am »
"U.S. Identifies Vast Riches of Minerals in Afghanistan"

http://www.nytimes.com/2010/06/14/world/asia/14minerals.html?no_interstitial

Сега маи сагата е по-ясна!?

P.S> Мерси на колегата deznam за превода по долу...
« Последна редакция: Юни 14, 2010, 13:58:23 pm от Alegria »
The more we give love, the greater our capacity to do so. (David Hawkins)

Неактивен deznam

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 286
Re:Афганистан
« Отговор #3 -: Юни 14, 2010, 10:18:03 am »
Или с превод.

САЩ са открили минерални находища за 1 трилион долара в Афганистан

САЩ са открили неразработени минерални находища за 1 трилион долара в Афганистан, далеч над всякакви правени досега изчисления и напълно достатъчно фундаментално да променят афганистанската икономика и дори самата война, пише New York Times, като се позовава на висши правителствени фигури.

Неизвестните досега находища, включително огромни жили от желязна руда, мед, кобалт, злато и важни индустриални метали, като литий, са толкова големи и включват толкова много минерали, които са от жизнена важност за модерната индустрия, че могат да трансформират Афганистан в един от водещите минни центрове в света, смятат от щатската администрация.

Паметна записка от Пентагона, пише, че Афганистан може да се превърне в „Саудитска Арабия по отношение на лития” – ключова суровина за производството на батерии за лаптопи, например.

Голяма част от минералното богатство на страната е открито от малък екип от служители на Пентагона и американски геолози. Афганистанското правителство и президентът Карзай наскоро са били уведомени за откритието, съобщават държавни чиновници пред изданието.

Въпреки че ще са нужни много години за изграждането на минна индустрия, потенциалът е толкова голям, че от щатската администрация и експерти от сектора смятат, че вероятно откритието ще привлече огромни инвестиции отвън, далеч преди мините да са разработени и да са станали печеливши. Това означава създаването на работни места, след десетилетия на войни.

„Потенциалът тук е смайващ” – коментира ръководителят на щатското Централно командване в Афганистан генерал Дейвид Петреъс – „Има много „ако…”, но смятам, че потенциалът е много голям”

Стойността на новооткритите минерални залежи надминава в пъти настоящия БВП на изтощената от войни държава, чиято икономика се базира основно на производството на опиум и трафика на наркотици, както и на помощи от САЩ и други развити страни. БВП на страната е едва около 12 милиарда долара.

„Това ще стане гръбнакът на афганистанската икономика” – коментира Джалил Джумриани, съветник на афганистанското минно министерство.

Американски и афганистански висши държавни чиновници са беседвали по откритието в труден момент от войната, отбелязва NY Times. Водената от щатите офанзива в южен Афганистан постига само частични успехи. Междувременно правителството на Карзай се раздира от обвинения в корупция и създаването на протекции.

Това кара администрацията на Обама да изпитва „жажда” за всяка позитивна новина от Афганистан. От щатската администрация веднага отчитат, че откритието ще е „нож с две остриета”.

Вместо да донесе мир, новооткритото минерално богатство вероятно ще накара талибаните да се бият още по-ожесточено за да си върнат контрола над страната.

Корупцията, която властва в правителството на Карзай също вероятно ще стане още по-силна, особено ако шепата олигарси, някои от които свързани със самия президент успее да сложи ръка на ресурсите. Миналата година минното министерство на страната бе обвинено от САЩ, че е приело подкупи в размер от 30 милиона долара от Китай за да даде на Пекин правата за разработването на медна мина. Скоро след това министърът бе сменен.

Откритието може да се окаже и началото на безкрайни битки между централното правителство и местните лидери в богатите на минерали райони. Афганистан има национален минен закон, който е писан с помощта на консултанти от Световната банка, но досега никой не го е оспорвал.

„Никой досега не е „тествал” закона, никой не знае какво ще се случи, ако избухне противоборство между централното правителство и провинциите” – коментира Пол Бринкли, заместник министър на отбраната и ръководител на екипа в Пентагона, отговарящ за откритията.

В същото време щатите се опасяват, че гладният за ресурси Китай ще се опита да доминира разработването на минералното богатство на Афганистан, което вероятно ще разгневи САЩ, предвид огромните му инвестиции в региона. След като спечелиха правото да разработват медната мина Айнак в провинция Логар китайците няма да спрат и ще искат още.

Друго усложнение е, че тъй като Афганистан не е имал развита тежка индустрия досега той няма и никакви мерки по отношение на защитата на околната среда. „Големият въпрос е може ли разработването на стане по отговорен начин, по начин който е отговорен по отношение на околната среда и по социалноотговорен начин. Никой не може да каже” – коментира Бринкли.

С практически нулева индустрия и инфраструктура на Афганистан ще са му нужни буквално десетилетия да разработи колосалните залежи напълно „Това е страна, която няма минна култура” – коментира щатският геолог Джак Медлин „Имат няколко „занаятчийски” мини, но тук говорим за много, много големи мини, които ще искат повече от ситата на златотърсачите”

Находищата са разпръснати из страната, включително в южния и източния регион, на границата с Пакистан – райони, които са поле на някои от най-ожесточените боеве с талибаните.

Работна група от Пентагона вече е започнала да съдейства на афганците да съзадат план за разработването на находищата. Международни счетоводни къщи, имащи опит по отношение на договорите в минната индустрия вече са били ангажирани да консултират афганистанското минно министерство. Събират се и технически данни, които ще бъдат изпратени на мултинационални минни компании и други потенциални външни инвеститори. Пентагона съветва афганистанските власти да започнат подготовка за търгове за проучване и разработване, които да стартират от идната есен.

„Минното министерство не е готово да се справи с тази задача. Опитваме се да им помогнем да се подготвят” – коментира Бринкли.

Подобно на голяма част от новата история на страната историята с откриването на минералното богатство е една от пропуснатите възможности заради войната.

През 2004 година американски геолози, изпратени в Афганистан, като част от екипа, проучващ възможността за цялостното възстановяване на инфраструктурата се натъква на серия от интересни стари карти и данни в библиотеката в Кабул, която намеква за възможност за огромни находища на минерали в страната. Те скоро разбират, че данните са изготвени от съветски минни експерти през 80-те години, но изоставени след изтеглянето на СССР през 1989.

През 90-те страната е раздирана от гражданска война. Щатските геолози отнясат картите в САЩ и ги връщат в библиотеката в Кабул едва след началото на американската инвазия през 2001 година.

„Картите ги имаше, но разработването не се реализира, тъй като 30-35 години войната не е спирала” – коментира Ахмад Худжабре, афгански инженер, работил за минното министерство през 70-те години.

Въоръжени със старите съветски карти щатските геолози започват да правят серия от въздушни снимки на афганистанските минерални ресурси през 2006 година. Данните, които събират са толкова обещаващи, че през 2007 година геолозите се връщат за още по-детайлни проучвания, въоръжени с още по-модерна техника, като използват стар британски бомбардировач, оборудван с инструменти, които да създадат триизмерен профил на минералните залежи под повърхността. Това е най-детайлното геоложко проучване на Афганистан, предприемано някога.

Малцината американски геолози, събирали новите данни коментират, че резултатите са смайващи.

Резултатите, обаче събират прах цели две години, игнорирани от щатските власти и афганистанското правителство. През 2009 година екипът, създавал планове за бизнес развитието на Ирак е прехвърлен в Афганистан и се натъква на геоложките данни. Дотогава никой, извън геолозите не си е давал труда да погледне тази данни – и никой не се е опитвал да преведе техническите данни на „икономически език”

Скоро екипът води група от американски експерти да оцени залежите, след което информира министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс и Хамид Карзай.

Досега най-големите открития са на мед и желязна руда, а количествата са толкова значими, че могат да превърнат Афганистан в световен играч в производството и на двете. Сред другите значими открития са това на ниобий, мек метал, който се използва в производството на свръхпроводима стомана, редки земни елементи, както и огромно златно находище в населените с пущуни райони на Южен Афганистан.

През този май пък, екип от геолози е работил на пресъхналите езера в западната част на страната, където е открил огромни литиеви находища. Чиновници от Пентагона коментират, че откритите литиеви находища са толкова големи, че имат потенциала да конкурират дори Боливия – страната с най-големите доказани резерви в света.

Геолозите, които бързат да приключат проучванията си, преди да започнат евентуални процедури по проучване и разработване са сигурни, че това са откритията на живота им.

„На терен изглежда много, много обещаващо” – коментира господин Медлин – „Всъщност, е направо смайващо”
« Последна редакция: Юни 14, 2010, 10:19:21 am от deznam »
Ако не искаш да бъдеш наковалня, трябва да бъдеш чук.

Неактивен Pilota

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 266
Re:Афганистан
« Отговор #4 -: Юни 14, 2010, 16:23:55 pm »
Познай кой ще вземе всичко това?

Неактивен Alegria

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 15
Re:Афганистан
« Отговор #5 -: Юни 14, 2010, 20:18:37 pm »
Който отиде там да си го вземе на първо място...  ;)
The more we give love, the greater our capacity to do so. (David Hawkins)

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Re:Афганистан
« Отговор #6 -: Юли 14, 2010, 11:11:58 am »
Който отиде там да си го вземе на първо място...  ;)

Не, ще го вземе този с най-много пари и власт.

Rio

 • Гост
Re:Афганистан
« Отговор #7 -: Юли 28, 2010, 00:01:59 am »
insomnia1304, като пействаш нещо, поне провери дали вече не е постнато във форума.
http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,3842.msg212231.html#msg212231

Неактивен бай Стоян

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 16
 • Истината рядко е чиста и никога проста.
  • Клуб на антиглобалиста
Re:Афганистан
« Отговор #8 -: Август 01, 2010, 15:20:38 pm »
Холандците ще изведат в неделя своя военен контингент от Афганистан, като по този начин стават първата държава на страните-участнички в миротворческите операции под егидата на НАТО (ISAF), връщайки по домовете си своите военни, съобщава сайта на радио Radio Free Europe, опиращо се изказване на командващия холандския контингент генерал Петер ван Ум.
В Афганистан, в рамките на миротворческите операции на ISAF в момента се намират около 1950 холандски военни. Холандската мисия в продължение на 4 години е обезпечавала безопастността в афганистанската провинция Урузган. За това време холандците загубиха повече от 20 човека, а други 140 бяха ранени.
След прекратяването на мисията на Холандия в Урузган, контрола в провинцията ще бъде поета от силите на САЩ и Австралия.
По-рано тази година беше съобщено, че по решение на холандския парламент, холандския военен контингент трябваше да бъде изведен от Афганистан към края на годината.

Източник: http://www.rian.ru/l

Неактивен sedere

 • (sedere)
 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 606
Re:Афганистан
« Отговор #9 -: Август 04, 2010, 11:42:36 am »
Нарочно я пускат дрогата ако искаха да я няма в такива мащаби до сега да са го направили. Имат изгода това да не става.
Преодолей робското подчинение и живей изцяло в настоящето.

Неактивен Гален

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 828
Re:Афганистан
« Отговор #10 -: Август 04, 2010, 16:25:18 pm »
Обществена тайна е, че ВСИЧКИ правителства в България, преди и след 89-та г. участват ПРЯКО в наркоразпространението!

Хорицата на запад са наясно с нещата...
Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Афганистан
« Отговор #11 -: Септември 07, 2010, 23:34:36 pm »
Русия се завръща в Афганистан

Webcafe.bg, По Independent

 ;)

Русия се позиционира за активна намеса в Афганистан, стана ясно от изявление на външния министър на Руската федерация. Сергей Лавров заяви, че неговото правителство възнамерява да предложи на Вашингтон и НАТО всякаква възможна помощ, за да стабилизира съсипаната от войната страна - с изключение на изпращане на войски.

В най-ясно формулираното до момента изявление за желанието на Москва да усили влиянието си в бившия театър на военни действия от времето на Студената война, две десетилетия след унизителното изтегляне на войските й от Кабул, Лавров каза: "Не желаем да поемаме каквато и да е водеща роля, но искаме да помогнем на тези, които вече са там, тъй като знаем колко е трудно - от собствения ни горчив опит. Желаем да помогнем за стабилизирането на ситуацията. Бихме направили всичко, с изключение на военна намеса".

Възстановяване на 140 инфраструктурни обекта

Предложенията, които Москва има предвид, според него включват руски инженери да реновират около 140 инфраструктурни проекта, включително електростанции, построени по време на съветската окупация, да бъде оказана помощ за възстановяването на важния тунел "Саланг", както и осигуряване на хеликоптери.

В изявлението си Лавров каза, че желанието на Русия да съдейства донякъде произтича от "горчивия й опит" в страна, в която загинаха над 13 000 съветски войници. Тази трагедия накрая бе прекратена от Михаил Горбачов, който описа десетгодишната съветска окупация в Афганистан като "кървяща рана".

(Според изявления на бивши ръководители на ЦРУ, подпомагали с оръжие и финансови средства биещите се срещу съветските войски и местни милиции групировки, войната е оказала силно дестабилизиращо въздействие върху икономиката на СССР и е ускорила разпада на Съветския съюз - бел.р.)

Още две сериозни основания за Москва


Но Русия има две други причини по-активно да се ангажира с Афганистан. Първата е собствената й национална сигурност. След като войските на САЩ и НАТО се изтеглят, Русия би могла да бъде изправена пред още по-голямо беззаконие във вече проблемните и рискови южни гранични райони.

Както изтъкна Лавров, тероризмът, трафикът на дрога и общото беззаконие, произлизащи от Афганистан, създават проблеми и за Русия.

Втората причина е общото преориентиране на руската външна политика. Две години след войната в Грузия, Русия прави решителен опит да демонстрира по-приятелски и по-сътруднически настроен образ пред света. Признаците за това се трупат от известно време: участието на чуждестранни делегации на московския парад за Деня на победата през май, поведението при смъртта на полския президент в самолетна катастрофа край Катин - и мълчаливата реакция на експулсирането на руски шпиони от САЩ през юли.

На равна нога


Формулировките на Лавров вчера се отличаваха със съвсем различен речник, започвайки с руския еквивалент на "избягване на твърда сила" и продължавайки с "прагматизъм", "екипна работа", "координация" и "сътрудничество" - но винаги "на равна нога".

По принцип първите две предложения на Русия за възстановяване изглежда са били приети от американците, докато хеликоптерите, за които руснаците ще участват с една седма от цената, все още са обект на обсъждания. Както и в Ирак, недостигът на хеликоптери е редовно оплакване на силите на НАТО.

Освен това - след настояване от американска страна, Русия разреши и транзитно преминаване на доставки на НАТО за Афганистан през руска територия, като доразви серия от несвързани помежду си договорености, сключени с отделни европейски страни.

Наскоро Москва сключи и споразумение, позволяващо преминаване на самолети на НАТО през руското въздушно пространство, заяви руският министър на външните работи.

Макар че демонстрира руското желание да съдейства в Афганистан и съчувствие към съюзниците в НАТО заради техните трудности, Лавров също така изрази известни критики към начина, по който се провеждат и организират действията по възстановяването. Той заяви, че е останал с впечатлението, че САЩ "ревниво пазят" своето първенство във вземането на решения и предположи, че "по-широка перспектива" би била от полза.

Той също така оспори ползата от големи донорски конференции - като тези, провели се в Лондон и наскоро в Кабул. С повече от 70 делегати, заяви той, заключителните документи в голямата си част е трябвало да бъдат предварително договорени, което ограничава дискусията. "Не желая да критикувам големите конференции, които се проведоха в Лондон и Кабул... но би бил полезен координираният подход."
http://www.webcafe.bg/id_1062845756

Неактивен hobbs

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 121
Re:Афганистан
« Отговор #12 -: Октомври 29, 2010, 00:42:39 am »
Един въпрос - България има ли геополитическа стратегия ?

Неактивен teni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 717
Re:Афганистан
« Отговор #13 -: Декември 16, 2010, 13:54:37 pm »
Хобс, РБългария няма никакви стратегии, по никакви въпроси касаещи националните ни интереси. Тя слуша или Големия брат или Голямата кака. Колкото до"огромните залежи" от нещо си- откриха се доста навреме за да се намери повод да се остане в Афганистан. Кой ще ги търпи тези геолози да си копат с чукчетата? Талибаните контролират всички тези територии, където трябва да работят. А като се има предвид, че за всяка американска глава има награда, познай какво ще стане още първата вечер в лагера им.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27