Автор Тема: Историята на един форум  (Прочетена 7371 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bonano

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 61
Историята на един форум
« -: Септември 23, 2009, 20:03:29 pm »
И се появява на бял свят един съвсем нов форум. И е празен, чист и подреден, и в него цари тишина и спокойствие. По замисъл е посветен на нечия любима идея - средновековна литература или отглеждане на декоративни рибки например. В началото адреса му знаят само тримата ентусиасти, които са го създали. Някой от тях през ден започва нова тема, в която детайлно описва болестите на обикновената скалария или творчеството на сър Томас Малори. Въпреки несъмнената си важност съобщенията му остават без отговор. Точно преди тримата съвсем да се отчаят от всеобщата липса на интерес, във форума един по един започват да се появяват нови участници.

На втория месец вече се е оформила малка сплотена групичка, в която се водят разгорещени дискусии за рибешки храни. Всички са развълнувани и проверяват поне три пъти на ден дали някой е отговорил на последното им съобщение. След много часове писмено общуване членовете на компанията се поопознават и дори започват да се събират през петък в някоя бирария. Неизменно двама от форумистите (двойката обикновено - но не задължително - е разнополова) безкрайно си допадат и решават да съберат рибките и съдбите си.

Дискусиите бавно, но сигурно се разводняват. Каквато и да е основната тема, покрай нея се промъкват „защо не дойде на последната среща“, „днес ми е много лош ден, приятели, шефът ме замери с телбод“ и „третата матрица за нищо не става“.

По това време стават ясни титулярите на няколко ключови форумни позиции. В наличност са един или няколко Авторитети, които (мислят, че) знаят всичко за всичко и добронамерено отговарят на зададените в клуба въпроси с многостранични трактати. Авторитетите редовно организират помежду си спорове на високо ниво, в които оборват един друг с дълги цитати от древни мислители.

Друга отговорна длъжност е тази на Форумния шут. Ако на компанията провърви, той е участник с приятно, остро чувство за хумор, който вечно излиза с нетрадиционен поглед към класически теми. Ако форумът е преследван от лош късмет, Шутът си пада по плоски шеги и редовно пита: „а от тоя вид декоративни рибки става ли добра супа“.

Безспорно ключова фигура е Вечната опозиция. Заемащият поста е длъжен да проявява несъгласие с всяко публикувано становище (включително на моменти със собствените си) и любезно да обяснява на околните в каква голяма и мрачна заблуда са изпаднали. Така или иначе всички се чувстват добре в своя приятен малък онлайн клуб, разказват за него на познати и го хвалят навсякъде из интернет. Точно в този момент се случва онова, за което създателите на форума са мечтали - той става популярен. Ама наистина. И това е началото на края.

Внезапно в подреденото малко общество нахлуват тълпи нови хора. И започват да пишат на поразия. Задават въпроси, които вече са обсъждани в подробности преди месец. Задават въпроси, които нямат нищо общо с темата на форума. Задават въпроси, които са безумни, безсмислени или написани на хинди. Пускат рекламни съобщения. Подиграват се, иронизират, откровено се заяждат. Намира се някой, чието особено чувство за хумор го задължава да отговаря на всяка тема с поздрав в стил „така ли, а защо да нямам аз интимни отношения с твои роднини от женски пол“. Мирните обитатели на клуба пропищяват и настояват някой да се заеме с чистене на подобни изказвания. Първият от оплакалите се получава модераторски права и започва да затрива наред всичко, което не му хареса. Половината форумисти му ръкопляскат, другата половина недоволстват, че това си е жива цензура. Всяка втора тема в клуба завършва със скарване. Първоначалният малък сплотен колектив се предава и си отива. Част от останалите си правят нов клуб. Другите спорят, докато съвсем си омръзнат, после и те си тръгват. И става тихо, кротко и пусто...
Правописните грешки са умишлени. Всяка прилика с действителни и обозрими в близкото бъдеще събития е

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re:Историята на един форум
« Отговор #1 -: Септември 23, 2009, 23:57:57 pm »
Ок, вече мисля че започваш да прекаляваш с едно-и-също. Разбрахме всички какво те мъчи и тормози, оттук нататък вече си мисля че има някакво лично отношение, което е зад мотивите които изказваш.
Разбрахме колко много ЛС си получил, забрави да споменеш обаче че и аз ти пратих с идеята да помислиш малко и да останеш. Че понякога не си заслужава да хвърлиш цяла картина, защото за цвета на нивата автора е избрал жълто, а не кафяво. Подтекста на всичко това беше (обяснявам в случай че не си разбрал), че ако наистина държиш на това място и някога то ти е давало нещо, ще останеш и с личен пример ще покажеш на другите 18 героя, че има начин.

Има и нещо друго. Направих си труда да прочета всичките ти постове досега. Ами над 80% от тях са copy-paste новини - 1 към 1 с поведението на човека, който ти яростно разкритикува в първия си пост (insomnia1304). Опитах се да намеря и някаква закономерност между думи и действия в публикациите ти. Какво имам предвид: как би постъпил един човек, на който наистина му пука (за какъвто се изкарваш ти)? Първо би опитал да промени нещо със СОБСТВЕНИ действия в посока на по-добро (каквото според теб "някога" е било, а сега - не е). Нищо подобно не се наблюдава при теб. След 50 поста (40 от които от news.bg) ти изведнъж цъфваш с 3 теми в които казваш колко са зле нещата. Нещо тук яко пуши в ценностната ти система брато.
Истината е че в този форум има много консуматори. С времето те са свикнали да има много информация, тя да е наготово, да е актуална и да е компетентна. И когато изведнъж вече няма наденица, а само резънчета салам, консуматорите са някак лично засегнати, че безплатната им хранилка вече не е налице. Те самите никога не са дали нищо на никого и няма да го направят. Това е начин на мислене много чужд от техния. Те разглеждат света през призмата на това, че другите трябва да се грижат за тях, а те да не правят нищо.
Ти си един от тези консуматори. И когато за теб спря дори и салама - започна да питаш какво става с доставките и видиш ли, как не ни е срам. Ти направи това, което умееш най-добре. Не направи нищо. Ти просто отвори устата си (както си свикнал при ядене), но тъй като ядене няма, взеха че почнат да излизат думи. Само че думите имат едно специфично свойство - зад тях обикновено (трябва да) стои едно адекватно поведение. Иначе се превръщаш в комедиант, без това да ти е професия.

Така че те питам няколко прости неща. Какво ПО ДЯВОЛИТЕ правиш тук? Какво ПО ДЯВОЛИТЕ не правиш тук? Защо ПО ДЯВОЛИТЕ си още тук (пишеш на няколко места че повече няма да влизаш)? И колко още теми-клонинги ПО ДЯВОЛИТЕ трябва да очакваме?

Може да отговориш ти, или някой друг от 18-те героя.
« Последна редакция: Септември 24, 2009, 00:27:37 am от H. »

Неактивен bonano

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 61
Re:Историята на един форум
« Отговор #2 -: Септември 24, 2009, 18:44:40 pm »
Считам за нужно и аз да поясня това-онова. Уважаеми - H. Administrator "Експерт"!!! Питам се нещо, което вие господин H. Administrator  едва ли сте се замисляли? Кой създател на сайт би написал такова нещо срещу себе си? Или си мислите, че всички ние действаме и мислим по един начин елементарен и досущ като вашия?..."Търчим" наляво-надясно и "драскаме" , сипейки хули и клевети срещу всеки, който се осмели да ни се изпречи на пътя.

Отново уви!Уважаемия - H. Сипе упреци и заплахи, обвинения, за несъществуващи неща, защото най-вероятно той процедира имено така, в каквото обвинява другите. Ама те хората са го казали, "Всеки съди за другите по... себе си" Аз мисля, че имам правото да оценявам сайта!!!...Отсега нататък, няма да споря с вас, няма смисъл, толкова сте самовглъбени в себе си.

Уважаеми - H. Administrator. Този който не може да разбере и оцени това и се изразява само с обиди, е най-обикновен драскач. Хората, които разбират поне малко, ще кажат своето мнение без да обиждат и ще го покажат чрез оценката която поставят. С това те се различават от драскачите търсещи внимание.

ПП. Към създателите на сайта - не е коректно вие да си оценявате сайта.
« Последна редакция: Септември 24, 2009, 23:42:43 pm от Mirotvorec »
Правописните грешки са умишлени. Всяка прилика с действителни и обозрими в близкото бъдеще събития е

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re:Историята на един форум
« Отговор #3 -: Септември 24, 2009, 22:35:16 pm »
Да. Очаквах отговор в стил общи приказки. Разликата между мен и теб, е че аз се опитвам да говоря конкретно, а ти абстрактно. Не е проблем. И двата подхода имат своята стойност. Друг е въпроса какъв би бил адекватния подход в една ситуация, където се дават аргументи за дадено нещо.
Описах ти точно каква е ситуацията с твоето присъствие в този форум. Всеки интелигентен човек може да провери думите ми собственоръчно - функциите на форума го позволяват. Ти обаче (напълно в продължение на досегашния си стил) започна да ми тикаш някакъв weak bullshit, който е невероятно далече от фактите.

Цитат на: bonano
Сипе упреци и заплахи, обвинения, за несъществуващи неща, защото най-вероятно той процедира имено така, в каквото обвинява другите.

Процедирам така, защото съм един от хората, които имат някакъв принос за това място и следователно в известна степен ми пука. Другите не ти пишат нищо, защото явно не им пука достатъчно или по други причини, характерни за българина в стил "Механата". Без значение. Факт е че аз не се притеснявам да наименовам нещата с имената им. Описах защо си форумен консуматор. Вместо да обясниш позицията си и да направиш нещо за развитието в положителна посока, ти пускаш еднакви постове с различни думи, което за мен е очевидна вътрешна потребност за нещо и задоволяване на някакви модели в теб самия. Да, нивото във форума е много паднало. Да, администраторите имат вина за това, защото не са бездънни, неизчерпаеми кладенци, които могат да дават вечно. Лично аз не се чувствам и длъжен. Затова е и приемствеността в нещата. Малцина са тези които дойдоха в последствие, останаха по качествен начин и дадоха нещо. За да критикуваш, трябва да си опитал да дадеш нещо и ако тогава е нямало отклик - да пуснеш подобна тема. А не да ми се правиш на освободител, което е очевидно толкова без покритие, че на теб ако са ти писали 18 човека, на мен ми писаха 36, за да питат дали си в норма.
Форумното ниво пада заради консуматори като теб. Не заради липса на отговорност. Всички имат вина, но това е основната причина.

Цитат на: bonano
Този който не може да разбере и оцени това и се изразява само с обиди, е най-обикновен драскач. Хората, които разбират поне малко, ще кажат своето мнение без да обиждат и ще го покажат чрез оценката която поставят.


Толкова елементаризъм струи от тези изказвания :) Та нали аз пръв ти писах ЛС с идея да разбера за какво става дума по възможно най-човешкия начин. Интересен факт е че това не го помниш. Помниш само последния пост. А той е резултат от неадекватността ти и липсата на градация в тезите ти. В смисъл - не виждаш ли че не можеш да се аргументираш по никакъв начин бе човече?

Цитат на: bonano
ПП. Към създателите на сайта - не е коректно вие да си оценявате сайта.

Личната ми оценка за сайта е добър (4). Личната ми оценка за теб е лош (1).

Надуваш балони които се пукат по елементарен начин. И хората го виждат. Просто си провокатор задоволяващ някаква лична нужда. Човек който наистина иска да промени нещо не действа по този начин. Дори ти трябва да можеш да го видиш.

Неактивен Black Adder

 • Администратор и Собственик на XNETBG.NET
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 782
 • Администратор и Собственик на XNETBG.NET
Re:Историята на един форум
« Отговор #4 -: Септември 25, 2009, 00:26:02 am »
bonano,  случайно да си полицай, или поне бивш?
« Последна редакция: Септември 25, 2009, 10:38:34 am от Black Adder »
Когато сменят овчаря, само овцете си мислят, че се е сменил и стопанина.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Re:Историята на един форум
« Отговор #5 -: Септември 26, 2009, 02:39:29 am »
bonano, какво точно те притеснява, кажи го в максимум 3 изречения, без да даваш квалификации на всички наоколо.
Не знам в края на деня идваш тук да си изкараш всичко което ти се е насъбрало, чувстваш се готино и значимо след това? Това ли ти е идеята? Предложението ми беше в 3 изречения, смятам, че са напълно достатъчно.
И това е просто форум, "степените" до никовете нямат никакво значение. Онзи бил капитан, другият главнокомандващ, голямата работа, това е форум... интернет. Ако тук не си щастлив, какво говори това за реалният живот? Все пак даваш някакво отражение. Просто Let go...
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 369
Re:Историята на един форум
« Отговор #6 -: Септември 26, 2009, 02:48:14 am »
Във връзка с тежненията на banano ми дойде на ум, пожеланието - "Абе човек има толкова друти форуми, кво се зацепи с нашия". Кат не ти харесва, чао. Стига ни занимава.Бактън. :flag_of_truce:

Или вземи си създай твой форум(ако можеш) и там определяй правилата.Там в тебе ше ножа и хляба. ;)Ша си главния админ ;), Боса, Шефа, Патрона и т.н.

Ако думите ми ти се струват твърди, помисли (ако можеш така) как ти се отнасяш към нас.И защо толкова хора, не са съгласни с тебе.
Или ти харесва да дразниш. ;D ;D Това е друг въпрос.Тук разбирам Black Adder. ;)
« Последна редакция: Септември 26, 2009, 03:00:37 am от marhs »

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 739
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Re:Историята на един форум
« Отговор #7 -: Септември 26, 2009, 09:04:04 am »
Заформила се е някаква препирня. Слаба ракия!

Едно време, какви трещения имаше във форума, сега това е пълна смешка. :rofl: :rofl:

Тоя Банано не може да се равнява с Флай Драгон, Оберон, моя милост и други субекти от недалечната история на форума. :rofl: :rofl: 8)

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 369
Re:Историята на един форум
« Отговор #8 -: Септември 26, 2009, 21:56:47 pm »
Ей,привет, къде се загуби Trandev.  :hi: Рядко се появяваш.
Я кажи къде са тея спорове,  ;) да вземем малко вдъхновение  ;) ;D  :drinks:
« Последна редакция: Септември 27, 2009, 08:13:38 am от Mirotvorec »

Неактивен sesiliq

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 289
 • ТРОЯНА
Re:Историята на един форум
« Отговор #9 -: Септември 26, 2009, 22:20:42 pm »
За мен тоя форум е нещо като висшо съзнание.Като се замисля е точно така.Тука не можем да си бием шамраи (или токати) ,а само да осъжбаме дадени теми(мисли).Тука както и в човешкото съзнание се срещат противоречия и тука има критика и самокритика(към форума) и тука си мечтаем и шегуваме и тука осъждаме и расъждаваме в/у дадени теми ,точно както нашето съзнание.И тука се само иронизираме и раждаме мисли и тука има емоций(понякога много силни).Абе това си е направо едно свръх съзнание ,защото е съставено от много обикновенни съзнания.А аз съм просто една мисъл преминаваща през ума на този форум.  :dance:  :drinks:  :flag_of_truce:
...и нека Силата бъде с теб. [img]http://img383.imageshack.us/img383/290

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 369
Re:Историята на един форум
« Отговор #10 -: Септември 26, 2009, 22:39:52 pm »
sesiliq съгласен съм с казаното от теб за нашия форум. :yes: :i_am_so_happy:
Само да допълня : форумът е и една голяма библиотека, както и портал към много други форуми и огромно количество информация, от която се нуждаем. :drinks:
« Последна редакция: Септември 26, 2009, 22:41:25 pm от marhs »

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re:Историята на един форум
« Отговор #11 -: Септември 27, 2009, 08:15:25 am »
 XNETBG - Висшият Разум!   :P
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен neven

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 698
Re:Историята на един форум
« Отговор #12 -: Септември 27, 2009, 13:13:28 pm »
За мен тоя форум е нещо като висшо съзнание.Като се замисля е точно така.Тука не можем да си бием шамраи (или токати) ,а само да осъжбаме дадени теми(мисли).Тука както и в човешкото съзнание се срещат противоречия и тука има критика и самокритика(към форума) и тука си мечтаем и шегуваме и тука осъждаме и расъждаваме в/у дадени теми ,точно както нашето съзнание.И тука се само иронизираме и раждаме мисли и тука има емоций(понякога много силни).Абе това си е направо едно свръх съзнание ,защото е съставено от много обикновенни съзнания.А аз съм просто една мисъл преминаваща през ума на този форум.  :dance:  :drinks:  :flag_of_truce:

Така е!

Форума е машина за дестилация на съзнание :)
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27