Автор Тема: Пластмасова Планета  (Прочетена 9051 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lightworker

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Пластмасова Планета
« -: Септември 20, 2009, 12:45:17 pm »
Вчера ходих на кино и гледах филма ПЛАСТМАСОВА ПЛАНЕТА. Този филм върви по кината в Австрия от 2 дни. След като го изгледах,се чудех за какво му е нужно на ЕЛИТА да ни мори със свински и птичи грип, със спин, флуроид във водата, терористични войни. Те отдавна са напълнили организмите и планетата ни с вредни канцерогенни химикали. Ето и някои факти от филма:
Над 800 милиарда евро е годишният стокооборот на тази индустрия. Сред производителите са ЕСТЕСТВЕНО корпорациите на илюминатите като Shell, Bayer AG, Mitsubishi, Borealis и др. Над 200 години са нужни на пластмасата да се разгради на нейните съставни части. Как от нефта се стига до пластмасата, не казва никой. Главният герой във филма (нещо като Майкъл Муур) отиде в две предприятия за добиване на пластмаса - Австрия и Китай. Предлога да не му покажат как се добива пластмасата бе фирмена тайна!!!
Годишно в Европа се прозвеждат 60 милиона тона пластмаса и това е 25% от световното производство. Да изчислим...240 тона годишно в света. С произведената досега пластмаса може да пакетираме цялата планета 6 ПЪТИ.
Съотношението на планктона в океаните и пластмасата в него е 1:60. Рибите ядат тази пластмаса, мислейки че е планктон  и умират в следствие на това. Същото важи и за птиците и други животни.  Но какви са последствията за нас...
Пластмасата съдържа Bisphenol A, който дори в малки количества е вреден за здравето на хората. Той засилва производството на естроген и с това води до постепенна промяна на пола. Дадоха пример с риби от мъжки пол, които са започнали да произвеждат яйца!  Друг пример с котки показа, че третото поколение беше вече неплодоносно. Това може да обясни и все по-нарастващия брой на двойки, които не могат да имат деца...Започнат е експеримент във Виена с такива двойки и при всяка от тях е констатирано завишено съдържание на Bisphenol A в организма на мъжете. Освен това пластмасата, която е навсякъде около на нас (и като дрехи и обувки)  води до астма, алергии и рак.
Получава се нещо като омагьосан кръг – и потребителите и производителите на хранителни продукти не знаят от какво са направени опаковките за храните. Нали е фирмена тайна! Но има решение на проблема!
Ние като консументи трябва да изискваме да се изписва на етикетите както съдържанието на храната, така и съдържанието на опаковната.
Филма завърши със среща на европейският (та) комисар по Екология. Тя заяви, че за проблема знае много отдавна, но лобито на тази индустрия е много силно, дори агресивно в Европейският парламент. Упражнява се и натиск от страна на САЩ да не се предприемат по-строги мерки за сигурност към производителите на пластмаса. Тя каза, че за 10 години ЕС са успели да анализират само 11 съставки на пластмасовите продукти от 100 000 възможни.
Но има лъч в тъмнината! Показаха  предприятие в Италия, което за производството на пластмаса използва отпадъчна биомаса. Техните продукти при разграждането си са напълно безвредни. И познайте! Те нямаха фирмена тайна! На водещият на филма му бе показана производствената технология.
Но засега тази нова технология произвежда само 200 000 тона годишно или 0.0...% от пластмасата. Но дори и тя да стане водеща, ще са необходими на Земята 500 години да се оттърве от произведената досега в световен мащаб пластмаса.
Водещият на филма бе събрал 700 изследвания, които констатират вредността на пластмасата и 10 изследвания, които не я констатират. Тези 10 са направени по поръчка на мулти компаниите, които я произвеждат.

Ето и линка към сайта на филма (на немски)
www.plastic-planet.at

Неактивен Amrita

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 146
Re:Пластмасова Планета
« Отговор #1 -: Септември 20, 2009, 13:30:04 pm »
При нас има разделно събиране н отпадъците (спазва се много стриктно, като се налагат и сериозни глоби). Преди, честно казано, не бях предполагала, колко пластмаса реално използваме. Сега, основното количество отпадъци са основно такива.

Неактивен lightworker

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Re:Пластмасова Планета
« Отговор #2 -: Септември 20, 2009, 13:43:00 pm »
Къде е това при нас?
Във филма се казваше, че има два начина за преработка на пластмасата. Единият беше рециклиране, другият, ако не ме лъже паметта беше изгаряне. Но това с нищо не променя факта, че използвайки пластмасови опаковки и продукти, ние сме подложени на химически или химикален холокост. Пластмасата при взаимодействие със светлината и топлината, започва да отделя канцерогенните си съставки в храната, водата и тялото ни.
Изхода не е в това да кажем НЕ на пластмасата, а да имаме информация за нейните компоненти и да я направим безвредна за нас и природата. Както вече казах, такава технология съществува. Ние, потребителите, трябва да изискваме да се изписва състава на опаковките и да откажем да купуваме такива, които са вредни за здравето ни.
Не забравяйте, че обработката ни започва от БИБЕРОНА!!!!! От първите дни на живота на всяко дете! И като си помисля колко от тях се внясят от Китай, където контрола на качеството е първобитен, ми става лошо!

Неактивен Ken1

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 114
Re:Пластмасова Планета
« Отговор #3 -: Септември 20, 2009, 13:45:06 pm »
След като го изгледах,се чудех за какво му е нужно на ЕЛИТА да ни мори със свински и птичи грип, със спин, флуроид във водата, терористични войни.

Елита ни мори с тези работи за още пари от ваксини, лекарства, и други. Това са все много доходоносни бизнеси по същата причина ни тровят и с пластмаса. Явно има начин да се произвежда екологична пластмаса, но ако се използва спада цената на нефта защото вече не ни е нужен за пластмасата а от това се губят много пари. А за елита най важни са парите и властта..

Неактивен lightworker

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Re:Пластмасова Планета
« Отговор #4 -: Септември 20, 2009, 14:15:15 pm »
Цитат
Die österreichische Umweltschutzorganisation GLOBAL 2000 hat Schnuller, Babyflaschen und Kinderspielzeug auf hormonell wirksame Substanzen untersucht. „In zehn der 13 untersuchten Proben und Mischproben wurden erhebliche Mengen dieser Zusatzstoffe nachgewiesen“, fasst Dr. Helmut Burtscher, GLOBAL 2000-Chemiker, die Testergebnisse zusammen.
„Am schockierendsten ist, dass wir die hormonell wirksame Chemikalie Bisphenol A (BPA) im Saugteil von handelsüblichen Babyschnullern nachgewiesen haben. Ein Ergebnis, mit dem wir nicht gerechnet haben.“
Weitere relevante Gehalte von Bisphenol A wurden in einer Babysaugflasche der Marke NUK, sowie in einem Wasserball nachgewiesen. Die ebenfalls hormonell wirksame und in Deutschland bereits verbotene Chemikalie Nonylphenol wurde in fünf Wasserspielgeräten und Schwimmhilfen gefunden


Превод.....

    Австрийската организация за защита на околната среда  GLOBAL 2000  изледва  биберони залъгалка, шишета за бебета и детски играчки за наличие на хормонално активни съставки. В 10 от 13 проби и смесени проби са открити значителни количества на тези допълнителни съставки, обобщава др. Хелмут Буртшер – химик от GLOBAL 2000.

„Най-шокиращото е, е ние намерихме доказателства за наличието на хормонално активният химикал Bisphenol A (BPA) в смукателната част на биберона-залъгалка. Резултат, който не очаквахме да получим.“

Наличието на значителни количества на Bisphenol A (BPA) са открити в шишета за бебета от марката NUK, както и в една водна топка. Също така хормонално активният и в Германият забраненият химикал Nonylphenol е открит в 5 водни играчки и спасителни пояси.


Неактивен lightworker

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Re:Пластмасова Планета
« Отговор #5 -: Септември 20, 2009, 15:12:59 pm »
Отровните вещества в пластмасата

Phthalate – омекотител, който може да доведе безплодност, наднормено тегло и диабет. При взаимодействие с други компоненти на продукта неговите негативни свойства нарастват екпоненциално. Използва се при подови настилки, облекла от изкуствени материи и козметиката. Ето и резултата на изследване правено в България. DEHP - Di(2-ethylhexyl) phthalate.

In a 2008 Bulgarian study higher dust concentrations of DEHP were found in homes of children with asthma and allergies, compared with healthy children's homes The author of the study stated, "The concentration of DEHP was found to be significantly associated with wheezing in the last 12 months as reported by the parents." Phthalates were found in almost every sampled home in Bulgaria. The same study found that DEHP, BBzP, and DnOP were in significantly higher concentrations in dust samples collected in homes where polishing agents were used. Data on flooring materials was collected but there was not a significant difference in concentrations between homes where no polish was used that have balatum (PVC or linoleum) flooring verses homes with wood. High frequency of dusting did decrease the concentration.

Извадката е от
Kolarik B, Bornehag C, Naydenov K, Sundell J, Stavova P, Nielsen O (December 2008). "The concentration of phthalates in settled dust in Bulgarian homes in relation to building characteristic and cleaning habits in the family". Atmospheric Environment 42 (37): 8553–9. doi:10.1016/j.atmosenv.2008.08.028 [

Неактивен lightworker

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Re:Пластмасова Планета
« Отговор #6 -: Септември 20, 2009, 15:36:05 pm »
BISPHENOL A-  Xenoestrogen с естрогенно въздействие. Доказано е, че действа негативно на сексуланото и мозъчно развитие на мишките и птиците. Изледванията доказват, че въздействието му върху хормоналната система води до рак на простата и гърдата. Използва се за производството на компакт дискове, пластмасови прибори за хранене, шишета за бебета, кондоми, лакове за фолио и консерви.

PAK – причиняват рак на белите дробове, кожата, червата. Освен това въздействат негативно на имунната система, черният дроб, дразнят лигавицата. Навлизат в организма чрез храната, водата и въздуха. РАК се образува от АЕЦ, автомобили, рафинерии т.е. при производството на пластмаса.

Неактивен Amrita

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 146
Re:Пластмасова Планета
« Отговор #7 -: Септември 20, 2009, 17:11:28 pm »
"При нас" не е в България. Става въпрос за разделно събиране не както съм виждала в София: различни контейнери, в които всеки пуска, каквото му падне и много често минават циганите на "проверка" за съдържанието, а в точно определени дни се събира само определен вид отпадъци. Основното разделение е пластмаса, хранителни, стъкло, хартия и общи, които включват различни. Та, по повод това, си дадох сметка, колко сме заляти с пластмаса.
За съжаление, детските и бебешките продукти са пълни с всякакви боклуци. Чувала съм, че бибероните трябва да се сменят на 3 месеца, което за мен е странно.

Неактивен lightworker

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Re:Пластмасова Планета
« Отговор #8 -: Септември 20, 2009, 18:35:40 pm »
Винаги когато се прибирам в БГ и имам възможност да отида до морето, не пропускам възможността да прекарам поне час на плажната ивица на Дюни. Там, където построиха грозният хотел Magic life...за жалост! С болка гледам колко пластмасови бутилки, парцали и изгорели дървета има на това прекрасно кътче. Искам да ви кажа, че този плаж е една от най-прекрасните пясъчни ивици, които съм виждала през живота си, а съм пътувала доста.
Този пясък се е получил от ерозията (мисля, че това беше термина) на миди и в него има толкова много цветове - син, лилав, жълт, розов, бял, чевен...като дъгата. Като го взема в ръце и гледам как всяка разноцветна песъчинка блести на фона на слънцето...това е нещо феноменално! Никъде другаде не съм виждала подобен пясък! А да не говоря колко приятно е да лежи и да се ходи по него...
Ако има форумци от Созопол или Бургас, мога само да ви кажа, че с вашето безразличие спомагате за съсипването на голяма природна рядкост! Организирайте се и почистете плажа си!Това е природната ви визитна картичка! Старият град и феноменалният пясък на Дюни! Никоя държавна фирма няма да дойде и да го почисти! Само с гражданска самоинициатива ще запазите прелестната си природа!


Неактивен sesiliq

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 289
 • ТРОЯНА
Re:Пластмасова Планета
« Отговор #9 -: Септември 21, 2009, 07:51:33 am »
Не се  притеснявайте хора.Едни бактерии могат да го изядат за по-малко от 24 часа. :dance:
...и нека Силата бъде с теб. [img]http://img383.imageshack.us/img383/290

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Re:Пластмасова Планета
« Отговор #10 -: Септември 26, 2009, 03:59:24 am »
Като казахте пластмасов биберон, можете ли да ми предложите някакви непластмасови алтернативи на него?  Мои познати имат новородено и бих искал да им помогна поне в това - като предложа някакъв вид биберон, заместител на отровния пластмасов. Някакви идеи?
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен lightworker

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Re:Пластмасова Планета
« Отговор #11 -: Септември 27, 2009, 13:39:56 pm »
Не знам дали в БГ ги има, но фирмата се казва Медела (Medela,)Gemany.
Ako я няма на пазара, трябва да гледаш какво е написано на опаковката т.е. никакви продукти от Китай, никакви от Поликарбонат (Polycarbonat), защото съдържат Bisphenol A.
Продукти от Polypropylen не съдържат Bisphenol-A и се препоръчват от майките в Германия.
Източник:
http://www.kinder.de/Bisphenol-A_freie_Babyflaschen.2810.0.html#

Неактивен lightworker

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Re:Пластмасова Планета
« Отговор #12 -: Септември 27, 2009, 14:01:12 pm »
още една немска фирма МАМ. НА менюто натисни МАМ Produkte. продуктите,на които
е отбелязано BPA FREI, означава, че не съдържат Bisphenol A.
http://www.mam-babyartikel.de/

Неактивен neven

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 698
Re:Пластмасова Планета
« Отговор #13 -: Септември 27, 2009, 14:13:04 pm »
Аз доколкото знам има допустими норми за фталатите в промишлеността. Но едва ли контролиращи органи...Най-добре е да използаме максимум естествени материали в бита си.
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Пластмасова Планета
« Отговор #14 -: Септември 27, 2009, 15:18:17 pm »
Убеден съм, че има някакво старо готино решение за биберон от естествени материали или дори някакви билки примерно(за смучене).Порових из нета, но не мога да намеря нищо :(

Не става ли да си смуче палеца :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27