Автор Тема: Джей Рокфелер гласува законопроект за глобален контрол над интернет  (Прочетена 4480 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен MOB

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 18
Американският президент Барак Обама е на път да получи неограничена власт над интернет. Държавният глава ще може лично да изключва всяка неправителствена мрежа, ако прецени, че тя застрашава кибер сигурността, пише technews.bg.

Действието на новия законопроект, представен за разглеждане в Сената от Джей Рокфелер, е глобално. Белият дом ще получи права да изключва частни мрежи на доставчици от целия свят.

Президентът на САЩ ще може да обявява извънредно положение в кибер сигурността, предвижда документът.

В ролята на спасител, Обама ще предприема адекватни действия срещу уеб заплахите, вкл. да "дърпа шалтера" на неправителствени мрежи.

Рокфелер лансира за първи път своя законопроект през пролетта на 2009 година. Тогава обаче сенаторът се натъкна на силна съпротива в опита си да прокара идеята за еднолична власт на US президента над глобалната мрежа.

Сега той внася за разглеждане коригиран и усъвършенстван текст не законопроекта. Но и обновената версия се приема скептично от мнозина, предаде Асошиейтед Прес.

Не е ясно какви конкретни действия ще може да предприема президенът. Законопроектът, макар и променен, остава твърде спорен, заради своята неопределеност, коментира Лари Клинтън, президент на алианс за интернет сигурност, в който членуват компании като Verizon, Verisign, Nortel и други големи играчи в телекомуникационната индустрия.

Повечето доставчици на интернет услуги изказват опасения относно законопроекта. Някои сенатори пък сравняват правото на Обама да контролира интернет с пълномощията, дадени на Джордж Буш над самолетите на американска територия след атентата от 11 септември.

Най-спорна е точка 201 от законопроекта, в която се казва,че президентът има право да направлява националния отговор на кибер атаките, в случай на нужда от защита на сигурността. Вносителят на документа подчертава, че неговото основно предназначение е да осигури защита на националната сигурност и инфраструктурата на каквато и да е цена.

Някои анализатори обаче смятат, че законопроектът може да се окаже полезен и не виждат сериозна опасност, ако текстът бъде одобрен. Много от точките в документа описват начини за подобряване на инфраструктурата за кибер сигурност, като например създаване на специални класове за обучение на деца и възрастни, отбелязва Николас Томпсън от електронното издание wired.com.

На практика, подготвяният закон не дава никакви допълнителни правомощия на президента, освен тези, които той вече има. Затова и не бива документът да се разглежда като заплаха за свободата на достъпа в интернет, смята Томпсън.

Във всички държави органите за обществен контрол се опитват да вземат в свои ръце властта над интернет. Но същността на мрежата е такава, че трудно се дефинира от законодателството. Властите могат да наредят на един доставчик да изключи даден нарушител от неговата мрежа, но не и от целия интернет.

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 837
Кой е официалния източник на тази инфорамция? Сподели от къде е преведено. Важно е.

Неактивен MOB

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 18
Източникът е http://actualno.bg/,за превода незнам.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

Журналистиката в интернет била “нещо като тероризъм”

http://www.ivanstamenov.com/?p=1167

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 516
Microsoft: Властите да лицензират достъпа до интернет  :(

Появи се ново предложение от високопоставен служител на Microsoft, който предлага държавните власти да въведат лиценз за достъпа до интернет. Така бюрократите ще имат право да изолират отделни компютри от Мрежата под претекст, че това е “карантина” срещу разпространението на вируси и шпионски софтуер. Идеята беше изложена от Скот Чарни по време на конференцията за компютърна сигурност в рамките на ISSE 2010, Берлин.
http://www.ivanstamenov.com/2010/10/2267/
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен blade

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 467
Цитат
Така бюрократите ще имат право да изолират отделни компютри от Мрежата под претекст, че това е “карантина” срещу разпространението на вируси и шпионски софтуер.

Нищо чудно да има голям срив на уеб системата подобно на филма Live Free or Die Hard.За да наложат новите мерки против сривове.  ;D
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27