Освен всичко казано в статията и допълнението към нея може да обърнем внимание и на името - Астана
Ами да му обърнем-в превод от казахски означава "столица", така че едва ли ще изкопчим нещо окултно и черно от това.
При първи прочит ми се стори интересен материалът, но ... май ще имам доста забележки.
градът се строи от нищото в отдалечена безлюдна местност в азиатските степи
"Астана
основана през 1824 като казашки фортпост под името Ак Мола (Бяла могила), от 1830 започва да се нарича крепост Акмола. Разположена на стар кервански път от Средна Азия за Западен Сибир, Акмола е имала голямо търговско значение, главно на търговията с добитък.
Предишни имена на града са — Акмолинск от 1832 до 1961, Целиноград от 1961 до 1992, Акмола от 1992 до 1998."
Не знам авторът на статията как така реши, че днешния Астана се строи върху "нищото", което всъщност съществува от 1824год.
сградите, които са вече завършени дават ясна представа за окултната визия на Назарбаев.
Не знам каква е окултната визия на Назърбаев, но знам, че е тенгрианин и не веднъж е подчертавал, че изначалната вяра на казахите е тенгрианството. Едно от първите новопостроени неща е кулата
Бойтерек, която всъщност символизира "Дървото на живота".
Сказание за Чулман
1. Какво било в началото
(1) В началото целият свят
бил потопен в мрака,
в който живеели алпите-дивове,
които не се нуждаели от светлина.
(2) Скачали те от клон на клон
по необозримия Бой-Терек,
който представлявал основата на Вселената,
създадена от Великия Творец - Тангра.
тази гигантска пирамида има странно присъствие по средата на азиатските степи
Не разбирам какво странно има в изграждането и присъствието на още една пирамида, след като в Азия има стотици такива още от древни времена.
Ще прочета още един път статията, за да мога да коментирам. Във всички случаи обаче ми се ще да науча нещо повече за автора на статията и за архитекта. Ако някой има информация-нека я сподели.