Автор Тема: Даването на българско гражданство - долнопробна търговска операция  (Прочетена 4459 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
    
Даването на българско гражданство - долнопробна търговска операция


Бившият председател на Агенцията за българите в чужбина доц. д-р Пламен Павлов поиска да бъдат разследвани всички звена, които имат отношение към даването на българско гражданство.

Според него, повод за това са сигнали за корупционни вериги, създадени за получаване на български паспорти.

Аз съм много обезпокоен от сигнали, идващи от различни страни, включително и от Молдова, за корупционните вериги, които са създадени, за получаване на български паспорти. Защото е факт, че хората не получават паспорти в тримесечния срок, който е предвиден в закона, а понякога преписките се влачат по пет години, каза Павлов.
 
Аз призовавам новото българско правителство – да обърне внимание на Прокуратурата и да се разследват всички звена, които имат отношение към получаването на българско гражданство. Аз не мога да отправям персонални или някакви други обвинения, тъй като това не е моя работа, но е факт огорчението на нашите сънародници, включително и от Молдова, включително и от Македония, към тази порочна практика, и към създадените вериги от посредници, заяви той.
 
Според него, трябва да бъдат проверени Министерството на правосъдието, българските мисии в чужбина или поне някои техни отдели и секции, и, за мое голямо съжаление – Агенцията за българите в чужбина.

Трябва да бъде проверено, как са се давали удостоверения, тъй като се руши образът на България и всичко се превръща в някаква безскрупулна и долнопробна търговска операция, каза Пламен Павлов. :yes: ;)

http://www.kafene.net/news.html?fb_990998_anch=7767875
« Последна редакция: Август 16, 2009, 17:16:16 pm от H. »

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Над 60 хиляди чакат българско гражданство, македонците - мераклии №1

Над 60 хиляди молби за български паспорти чакат ред в дирекция "Българско гражданство", съобщиха от пресслужбата на Министерството на правосъдието, като част от тях са подадени още през 2006 година. От ведомството констатират голям интерес към българското гражданство след приемането на страната ни в ЕС. Само през 2007 г. около 10 000 македонски граждани са получили българско гражданство.

Работата на дирекцията и на Междуведомствения съвет за българско гражданство е изключително затруднена поради това, че над 60% от документите, удостоверяващи български произход, са неавтентични. Това налага експертни проверки, които забавят хода на преписките.

Процедурата за получаване на българско гражданство включва разглеждането на молбите и в други ведомства, в това число и в Агенцията за българите в чужбина. Ще бъде направено предложение от Министерство на правосъдието до участващите в производството ведомства за отделянето на допълнително служители, които да обработват по-бързо молбите за българско гражданство.

Министерство на правосъдието смята за необходимо да предложи да отпадане посредничеството на фирми при подаване на молбите и това да става само лично от гражданите. Когато става дума за граждани, живеещи в чужбина, молбите трябва да се подават в дипломатическите и консулските представителства на България. Така ще се създаде възможност още в началото на процедурата да бъдат отстранени невалидните, неточни или непълни документи и ще бъдат ограничени възможностите за корупционни практики в хода на процедурата за получаване на българско гражданство, смятат от МП./БЛИЦ
http://www.-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски/news/article/57947

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
60 000 чакат за БГ паспорт, бум на македонците


Над 60 000 молби за придобиване на роден паспорт има постъпили в дирекция "Българско гражданство", съобщиха от Министерството на правосъдието.

Установено е, че част от тях са още от 2006 година.

Заради усложняване на процедурата Министерство на правосъдието обмисля да предложи отпадане на посредничеството на фирми при подаване на молбите за родни паспорти и това да става само лично от гражданите.

Така според министерството ще се създаде възможност още в началото на процедурата да бъдат отстранени невалидните, неточни или непълни документи и ще бъдат ограничени възможностите за корупционни практики в хода на получаването на българско гражданство.

От ведомството констатират голям интерес към българското гражданство след приемането на страната ни в ЕС.

Само през 2007 г. около 10 000 македонски граждани са получили българско гражданство.

Процедурата за получаване на роден паспорт включва разглеждането на молбите и в други ведомства, в това число и в Агенцията за българите в чужбина.

Работата на дирекция „Българско гражданство“ пък била допълнително затруднена от това, че над 60% от документите, удостоверяващи български произход, са неавтентични.

“Това налага експертни проверки, които забавят хода на преписките”, посочват от правосъдното министерство.
http://www.budilnik.com/index.php?act=showpost&postid=8536

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Б. Димитров: В Македония търгуват български паспорт за 10 000 евро

http://frognews.bg/new_14994/B_Dimitrov_V_Makedoniia_targuvat_balgarski_pasport_za_10_000_evro/

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Арестуван е главният секретар на Агенцията за българите в чужбина

 Арестуван е главният секретар на агенцията за българите в чужбина Стефан Николов, съобщи БТА, като се позова на източници в прокуратурата.
Според "Труд" високопоставеният чиновник е закопчан в служебния си кабинет на булевард “Дондуков” 2а, на метри от парадния вход на президентството. В акцията, ръководена от Софийската градска прокуратура, са участвали агенти от ДАНС и служители от Националното следствие.

Версията на "24 часа" е  друга: арестът минал тихо и кротко без участие на спецполицаи след претърсване на кабинета на Николов в президентството и обиск на жилището му. Задържането е продължение на операцията срещу третия по ранг в МВР - Стефан Христов, който бе отстранен от поста шеф на дирекция “Миграция”.

Николов е обвинен в длъжностно престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс, представляващо особено тежък случай. В хода на разследването станало ясно, че двамата с Христов са уреждали чужденци с български документи по втория начин. :o

Христов е ходатайствал на молдовката Мария Богданова за издаване на разрешителни за работа и постоянно пребиваване у нас на молдовци и украинци. А Николов е уреждал молдовци с българско гражданство, отново след намесата на Богданова. :o

Според министър Божидар Димитров промените в Закона за българското гражданство ще пресекат паспортната мафия. “Паспортната мафия ще пореве и ще си отиде. Първата дума, която чуваше всеки кандидат за българско гражданство, беше дай 300, дай 500 евро, да ти оправя документите”, каза пред агенция “Фокус”  Димитров. :o >:(

http://www.-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски/news/article/71774#comments

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

    
Изнудват бежанци за постоянен статут в България

По 2-3 хиляди евро искат от иракските бежанци у нас различни посредници, съобщи за PRO.BG иракски гражданин, който от три години е в България и се надява да получи статут на постоянно пребиваващ.

 

Недил Нуредин е категоричен, че не е давал подкуп. От три години той чака да получи статут на бежанец и няколко пъти са му предлагали просто да си го купи.

 

Искаха ми пари, но аз не им повярвах и не им дадох. Сумите бяха различни - 2000 евро, 2000 долара, 3000 долара. Приятелите ми и брат ми ме предупредиха да не плащам нито стотинка, защото тези хора не са точни, разказва Недил Нуредин.

 

Той твърди още, че тези хора са посредници, които в много случаи прибират парите, без да свършат работа. Движат се сред избягалите от войната иракчани и обещават бързо и категорично решение на проблема.

 

Обещаха ми, че ако дам парите, веднага ще получа статут. С тези хора не поддържам никакви контакти. Моят апел е към органите - те да ми помогнат. Аз няма да плащам за това, това е мое право, казва още Недил.

 

Бежанците избягват да говорят за това - кой и по колко пари им иска, за да узакони престоя им в България.

http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=11271766

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27