Автор Тема: Дьорт, дьорт, дьорт  (Прочетена 3500 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен хадзапи

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 808
Дьорт, дьорт, дьорт
« -: Юли 11, 2009, 14:56:26 pm »
ДЬОРТ, ДЬОРТ, ДЬОРТ...

Технологията на турския вот в кърджалийските селаАвтор: в-к "Капитал"


За пръв път от 12 години партия успява да вземе депутатски мандат освен ДПС в Кърджали. Скулпторът Вежди Рашидов от листата на ГЕРБ спечели едно място срещу машината на Ахмед Доган и това се смята за повече от победа, защото освен всичко друго самият лидер на движението беше водач на пропорционалната листа. Как се случи това в бастиона на ДПС? Разговаряхме със застъпниците на Вежди Рашидов в изборните секции и наблюдатели от Гражданска инициатива за свободни и демократични избори ГИСДИ.


"Проблемите започнаха от самото начало на изборния ден - започва разказа си Диана Дамянова, тя е шеф на предизборния щаб на Вежди Рашидов. В 90% от секциите от самото начало не пускаха застъпниците в секциите. Там, в Кърджалийско, за 20 години демокрация понятието застъпник означава някой от селото, който се прави, че е от друга партия, а всъщност е от ДПС, да представлява друга партия. Това е принципът, външни хора никога не са влизали там и никой не е правил опит да печели изборите на това място. Когато застъпниците на партия ГЕРБ се явиха на терена, те масово бяха изгонени.

Всъщност проблемите започнаха от  това, че по селата секциите масово бяха с променени адреси, но с това се справихме лесно, по-трудно беше  представителите на ГЕРБ да влязат в секциите. И затова

Първият рунд

в който ние водихме битка, е между 6 и 7 часа въобще да ни допуснат до секционните комисии. Наблюдателите от ГИСДИ се явиха малко по-късно, тъй като те бяха 192-ма човека, а общо секциите в Кърджалийско са над 460. Така че на 2-3 секции се пада един човек от ГИСДИ. И трябва да признаем, че където имаше наблюдатели на ГИСДИ, нещата ставаха по-лесно. На техните удостоверения има печат на Централната избирателна комисия и  пише, че ЦИК ги упълномощава. Но там, където няма наблюдатели, в рамките на един час ни мотаха. Успяхме да се свържем с Регионалната избирателна комисия, защото там просто никой не вдигаше телефона, цитирахме точно изборния закон  и след серия от скандали изведнъж като с магия ни пуснаха във всички секции. Във всички."

"След това започна другата мъка - четат удостоверенията, личните карти - включва се в разговора Цонка Недева, наблюдател от ГИСДИ. - Плюнчи печата, взима, сравнява с личната карта, един чете, друг проверява, абе протакат, не знам защо...
"След това започва изборният процес. Основното нарушение, което се случва, е следното - дават бюлетина на избирателя, той отива, гласува, връща бюлетината на комисията, там я отварят, прочитат я, показват я на този, показват я на онзи и я пускат в урната, твърдят всички наблюдатели. Аз няколко пъти казах, че нямат право да

Отварят бюлетините

допълва Иво Йорданов, наблюдател от ГИСДИ  в село Костино. И обяснението беше суперсмешно - ама те не са си сгънали правилно бюлетината. В началото имаше 5-6 случая такива, но като видяха, че не минава номерът, престанаха. А така е било навксякъде."
"Аз имах обратния случай – сутринта даваха на избирателите бюлетините готови, сгънати. И като им съобщим: разгънете поне да видим, че е празна тая бюлетина, че им я давате непопълнена, казват: О, то трябва ли така?! Като разгънаха две-три бюлетини, научиха се и  престанаха. Тогава почнаха пък другия номер вече – след като се върне да я пусне, по същия начин – опитва се да я отвори, ние казваме "Не, сега не се отваря"... допълва Николай Нецов, също от ГИСДИ.

Шефката на щаба на Вежди Рашидов Диана Дамянова пояснява, че тези опити са били пресечени докъм 9 часа след десетки сигнали и след като застъпниците успяват да обявят тези бюлетини, които секционната комисия е видяла, за невалидни. Това става и благодарение на наблюдателите от ГИСДИ, които също виждат масовите нарушения на изборния закон.
След тази операция следва нова порция от нарушение - масово влизат
В тъмните стаички

с придружители.

"В Бял Извор и в Костино под предлога, че са тотално неграмотни, почнаха да влизат по двама. Ние направихме вече проблем един път, те малко се респектираха, известно време не влизаха, макар че стана големият скандал - разказва Кристина Спасова. - Най-накрая дойде и кметът и започнаха да лъжат, че туркините са слепи и им трябва придружител. Ама всичките."

"При нас беше едночасова разправия - разказва Мая Жекова, наблюдател от ГИСДИ,  водят 70-80-годишни старци и им обясняват на турски. През цялото време във всички секции се говори само и единствено на турски. И говорят, говорят и това, което се повтаря непрекъснато, е дьорт, дьорт, дьорт... Накрая всички вече знаем, че на турски дьорт е четири. (Четири е номерът на ДПС в изборната бюлетина - бел. ред.). Ние само това разбирахме и поне 50 пъти му казва дьорт. Обяснява му и как ще я сгъне после и тогава този влиза. Влезе ли вътре, го поема вторият застъпник на ДПС, който върви с него."
Между 8 до 10 часа това е основното нарушение. Гласува се по двама, по трима и се четат бюлетини.
Някъде към 10:30 ч. в щаба на Рашидов получават първия сигнал в село Боровица, Ардино, че

Идват автобуси с изселници

Кристина Спасова разказва какво се е случило: "Дойде рейсът в селото и  влязоха накуп 15-20 човека, които започнаха да правят опитите с червени паспорти да гласуват и в момента, в който видях първия с червен паспорт, аз започнах да звъня по телефона, за да видя законът какво повелява. В същото време се свързахме с дежурния телефон на РИК, където жената отговори – аз я бях включила на спийкър, че не може да се гласува само с червен паспорт и трябва да има и лична карта към него. И то личната карта важи, когато в червения паспорт печатът за влизане в България е на повече от 48 часа. Всъщност тогава стана най-грандиозният скандал, защото, докато говорех по телефона, зад гърба ми пуснаха една бюлетина, която ги накарах после да я извадят с конец. Тя беше абсолютно невалидна. Но това, което ми направи впечатление, е, че малко преди да дойдат, една жена от комисията започна да вписва някакви имена в изборния списък. И три минути по-късно започнаха да идват хората, тоест тя е знаела предварително, защото те бяха 60-70 души. Всъщност тогава стана големият скандал с международните паспорти, когато лежах върху урната, защото турците във всеки момент, когато не ги гледаш в ръцете, много ловко успяваха да пуснат бюлетина в урната. Тогава при мен дойде кметицата, за да ми каже, че застъпниците нямат право да са вътре. Идва тя, една мощна 160 кила жена, просто те хваща и ти показва как да излезеш и те изхвърлят навън. А полицаят, който стоеше пред секцията, влезе в колата и се заключи и доста концентрирано си наведе главата, при положение че ние се блъскаме с тази пред него." Кристина е нежна, малка девойка, която тежи не повече от 45 килограма.

С идването на рейса започна етап номер две, когато в рамките на 15 минути

Изгониха всички наши хора
от всички секции

само не при Мая Жекова, която е района на Крумовград, разказва Диана Дамянова. Отново след скандал и размахване на закона застъпниците са върнати вътре.  Този закон тука не важи, крещят турци пред избирателните секции на застъпниците на Рашидов. Тук е Турция, не е София, викали те.

"Всъщност целият номер е ДПС  да  контролира избирателите – местните, като се гледа за кого ще гласуват, чуждите – като се дописват, разсъждава Диана Дамянова.  Успоредно с това избирателната комисия трябва да добави едни 30-40% мъртви души отгоре, които не са в селото, просто ги дописват, защото имат личните им данни. Физически тези хора са си в Турция и там сигурно гласуват с червените си паспорти, но тук са личните им карти и те ги дописват и пускат бюлетини вместо тях. Това е никакъв изборен туризъм."

В разговора се включва и Марио Шалафов от ГИСДИ: "Ние накрая станахме приятели с председателя на комисията и си говорим: "Вие откъде се взехте, бе, момче. Друг път взимам си бюлетините, питам ти за кой си, ти за кой си, рисувам и си ги пускам, всички си отиват по работа, въобще не се ангажираме и в 12 часа сме готови." Кристина Спасова го допълва: "Той казва: "Имам 100 човека на полето, как сега да ги накарам хората да дойдат – дай аз да пусна."

"Аз имах случай човек от забранителния списък иска да гласува, аз го предупредих и го изгоних, той се качи горе, на втория етаж, където са секретарката на общината и кметът.  Горе му пишат удостоверение, той си го попълва – лични данни, подпис и слиза да гласува", добавя Иво Йорданов, наблюдател в Костино. Обаче няма подпис, печат и казва: "Той има право, на моя отговорност, винаги е било така.  Аз гарантирам."

По обед на повечето места разбраха, че няма да минат номерата им, и смекчиха тона, продължават разказа на застъпниците на ГЕРБ. И почнаха да ни

Канят на софра

В Ночево затворили секцията и отишли на чеверме. Канили и наблюдателите от ГИСДИ и застъпника от ГЕРБ, но те не отишли. И затворили секцията, докато ядат чевермето. Това е отново тактика от застъпниците на ДПС. Целта е наблюдателите и гербаджиите да не са в секциите, за да допишат списъците с мъртвите души.
"Кметът лично ми каза, че ми е сготвил пиле с ориз, да се кача горе на обяд, смее се  Иво Йорданов. Казва: "Айде, моля ти се, сготвил съм ти, хора сме, да хапнеш. Казах му, че съм на пречистване и съм само на вода днес." "При мен в село Жинзифово беше още по-скандално, добавя Николай Нецов. Когато влязохме в една секция, се вижда една стая отзад. Седят вътре 5-6 човека. Тръгнах да влизам там, а кметът, като видя , затвори бързо вратата, а след малко излезе с една тава с мекици и вика: Сега тук влизате, сядате, ще затворим секцията, няма да пускам никой да дойде да гласува. Ще донесем тук – жените са сготвили, ще седнете спокойно, ще хапнете."

"Иначе изборният процес течеше така: идваше колата с 5 баби, имаше 5 столчета пред секцията, те сядат на 5-те столчета, той е застанал с бюлетината там, показва директно четворката, казва им го много пъти - дьорт, дьорт, дьорт...Тези 5 влизат в изборната секция, там има 5-има – всеки с придружител, на тяхното място отвън е дошла другата кола, сложила е другите пет и това беше целият ден. До 1 часа, после ще почиваме", обобщават наблюденията си застъпниците на Вежди Рашидов.

"При мен имаше  един, който искаше със снимка да гласува, обяснява Марио Шалафов. Носи си снимката и я показва. И председателят ми казва: Ами ето, снимка. Аз казвам: Нямам нужда от снимка, аз го виждам, че е той, да си даде личната карта. И го оставиха на един стол – половин час да стои отстрани и понеже не мръднахме отвътре, те вече видяха, че няма как да стане, и го изпратиха."
Към 14.30 ч. те разбраха, че няма да ходим да обядваме, и към 15 ч. свикаха регионалния съвет на всички кметове в общината в Ардино – около 10-15 села плюс лидерите на ДПС за района, обяснява Вадим Рашидов, син и член на предизборния щаб на Вежди Рашидов. И започнаха регионално съвещание какво да правят. И когато се върнаха,

Пуснаха фалшивите бабички

Почна последният напън. Пристигат някакви жени с лични карти, които гласуват.

В село Чубрика един от застъпниците е готов да се закълне, че е видял жена два пъти да гласува. "Първия път гласува с чужда лична карта, втория път гласува със своята лична карта. Защото, ако си я забелязал, че първия път тази жена е гласувала и поискаш личната карта, тя показва своята. Имаше хора с по 5-6 лични карти. А да не говорим, че шансът да различиш забрадените жени е почти никакъв – те са адски състарени и са забрадени и почти никаква разлика, спомня си Здравка Стефанова.  

До към 15 часа цялото село е гласувало. В списъците има около 350-500 души, а в цялото село живеят 100 души или 150 максимум. Тоест всички вече са минали и нямат повече глас. Така е в Брезен, Ябълковец, Чубрика, Сухово, Голобрад... В Ябълковец например по списък са 640 човека, а са гласували  168. "При мен точно накрая се опитаха да направят фалшификацията, защото аз имах 570 човек в редовния списък, като имаше дописани трима, и ние двама с бележки. Свърши изборният ден и имахме примерно 240 човека гласували. И се прави черновата на списъка и почваме да ги нанасяме в беловата. В момента, в който се вади вече беловата, въпросният секретар на комисията скача и казва: Тук вече вие нямате право да присъствате, това е административната работа на комисията", спомня си Кристина Спасова. Хайде пак скандал, разправии, трябваше да седнем върху  върху списъка, другия върху масата. Биха отбой. Всъщност искаха да променят числата накрая –  до 500 да си ги закръглят и да пуснат бюлетини", гневи се Кристина Спасова. Мая Жекова допълва: "Мога да кажа, че в моята секция на европейските избори има 400 гласували човека от 570, а сега има 240."

"От 18 до 19 часа масово минават фалшивите бабички.  Засякохме една кола с истанбулска регистрация, която вървеше по строен маршрут. Спира в центъра на селото, подава се човекът, който чака, те му дават едно тесте лични карти, които даже не са сложени в нещо –  той отива в друга, тръгнахме да ги гоним, обаче те познават по-добре от нас пътищата местните и избягаха", твърди Цонка Недева от ГИСДИ.

"Те досега въобще не са ходили на гласуват, обобщава наблюденията от изборните нарушения Диана Дамянова. Просто председателят на избирателната комисия си

Пише цял ден ЕСГРАОН-и

и лични карти и си пуска бюлетина. Пак пише, пак си пуска. Той това работи цял ден – да си пуска бюлетини. Затова селото с 500 избирателя на евроизборите е имало 470 гласуващи. Сега има 270. Като казвам, че ние пак сме били измамени, но са ни измамили 3 пъти, а не 6 пъти, както е планирано."
"В Крумовградска община според списъците трябва да има 28 000 избиратели, а подадените гласове бяха 11 800. Има едни 17 хиляди мъртви души, които, ако не бяхме ние на терена, щяха уж да са гласували, допълва я Мая Жекова. А всъщност реално има 6 хиляди, 6-7 хиляди са реално живеещите, до 10-11хил. са с манипулацията плюс вносните, ако не бяхме ние,  щяха да гласуват 28 000."

"Нали винаги по вестниците това пишат: Доган е много умен - той внася толкова гласове, колкото му трябват, разпалва се Диана Дамянова. Не, не внася, а на листчето на председателя на изборната комисия му дават толкова, колкото му трябват. И той целия ден си седи, абсолютно необезпокояван от български партии, застъпници и т.н. Това, че 20 години никой не е правил дори и опит да влезе в тези кърджалийски села, е престъпление, някакъв заговор, който е оставил тези хора във феодално владение на Доган, смята Диана Дамянова.


Неактивен хадзапи

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 808
Re:Дьорт, дьорт, дьорт
« Отговор #1 -: Юли 11, 2009, 14:58:49 pm »
Това е статия за изборите в кърджалийския район. А за други населени места, където също има мюсюлмани, някой нещо да знае от изборите, имало ли е наблюдатели, всичко наред ли е било или същата каша и беззаконие както в Кърджали.

Неактивен Black Adder

 • Администратор и Собственик на XNETBG.NET
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 791
 • Администратор и Собственик на XNETBG.NET
Re:Дьорт, дьорт, дьорт
« Отговор #2 -: Юли 11, 2009, 19:19:29 pm »
Да не мислите, че по другите села е различно?
Само дето кметовете са комунисти, от старата школа.
Този път им се обърка работата, щото Герберите бая пари вкараха в реклама и трябваше да ги избият, та затова е имало наблюдатели навсякъде.
Когато сменят овчаря, само овцете си мислят, че се е сменил и стопанина.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re:Дьорт, дьорт, дьорт
« Отговор #3 -: Юли 11, 2009, 23:01:01 pm »
Страхотна статия. Аз лично не знам доколко герберите обаче ще са  добра алтернатива и доколко всъщност цялото нещо е форма на ПР
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен intoXa

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 3
Re:Дьорт, дьорт, дьорт
« Отговор #4 -: Юли 17, 2009, 08:08:50 am »
Терминът "турцизиране" на България,въведен от партия "Атака" си е точно и реално описание на ситуацията в страната ни  >:( И не приемам да има цели области в БЪЛГАРИЯ,където да не се знае и думичка български език!!! Статията наистина е страхотна и трябва да се говори повече за такива казуси.
Животът е твърде кратък,за да го пропиляваме в идиотизмите на ежедневието ни...

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re:Дьорт, дьорт, дьорт
« Отговор #5 -: Юли 18, 2009, 09:39:15 am »
Да не мислите, че по другите села е различно?
Само дето кметовете са комунисти, от старата школа.
Този път им се обърка работата, щото Герберите бая пари вкараха в реклама и трябваше да ги избият, та затова е имало наблюдатели навсякъде.

Абе по официални данни герб са едни от най-малко далите пари за реклама и това го чух поне от 2-3 места.Имаше и някаква статистика според спечелените гласове един глас колко лева идва спрямо даденото за реклама и на герб беше отново най-малко.Иначе  бсп вкара най-много пари за реклама само че това с брадвата беше толкова малоумно при положение че те бяха управлящи че няма и накъде повече. Това би подхождало на опозиционна партия. Друг е въпроса обаче с "легалното купуване на гласове" чрез застъпници  ;) Там вече герб са в челото  ;)

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Re:Дьорт, дьорт, дьорт
« Отговор #6 -: Юли 18, 2009, 22:32:15 pm »
От много дьорт, та накрая дерт. ;D  :D То не може да продължава вечно това не беззаконие, ами не знам какво да го нарека. Все едно съм във някой грозен утопичен филм.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Rokambol

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 75
Re:Дьорт, дьорт, дьорт
« Отговор #7 -: Юли 19, 2009, 12:41:55 pm »
Цитат
Тук е Турция, не е София, викали те.

    По всичко личи че наближава момента, в който от България ще бъде откъсната територия, според предсказанието на Слава Севрюкова. Ако това стане, югоизточната граница няма да е много далеч от Пловдив...

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27