Автор Тема: Какво ли я чака нация, която не само че не е във връзка с ума си, ами и с тяло  (Прочетена 9096 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

здравето на нациятаПреди 2 седмици ми подариха стек цигари. Тъй като от месеци се опитвам да спра пушенето и ту пуша, ту не пуша и гледам да не си купувам, за да нямам подръка, раздадох почти всички кутии.

Сега седя и си мисля – това, което раздадох е отрова. Може би щеше по-добра идея да го изхвърля. От друга страна това нямаше да намали броя на цигарите, изпушени от хората, които получиха кутийките и щеше да подкрепи финансово тютюневата индустрия.

Твърде много деца пушат в тая държава. И нямат проблем да го правят ( и никога не са имали), защото всеки им продава цигари. С какво продаването на цигари се различава от продаването на онези, забранените вещества? И да не би цигарите да не са вредни и да не водят до пристрастяване? И кое прави продаването на възрастни добро в сравнение с продаването на деца? А продаването на сланина, газирани напитки и захарни изделия?

Не мисля, че забрана за производството на вредни продукти за пушене, пиене и ядене ще спре консумацията им ( не че няма да я ограничи, с което ще се вдигнат цените, и печалбите ще се вливат изцяло в невидимата икономика, без да се облагат с данъци ако не броим сумите, отделяни за корумпиране на държавни служители, които да си затварят очите).

Лесно е да кажем, че всеки пълнолетен има право на избор и може да реши сам как да харчи парите си. Въпросът ми е дали правото на избор означава непременно наличие на избор. Какъв избор имат тези, които не знаят за вредата на консумираното от тях? Ще кажеш, че на цигарените кутийки има надписи. Да, забелязах преди години, че загрозиха кутийките, но отдавна не съм си правила труда да прочета какво пише на тях; свикнах с тях и не ги забелязвам дори. Не знам дали идеята е била на лекари, загрижени за здравето ми или на маркетингови специалисти, които са предвидили реакцията ми. Ама нали знаш, че не си падам по конспиративните теории.

Като казах това за конспиративните теории се замислих за производителите – колко от тях съзнателно продават отрови.

Но да речем, че не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Възрастните са свободни да се информират за влиянието на различните вещества върху тялото си. Точно те имат власт над малките деца – не е задължително да им купуват зърнени закуски и шоколад,  нали?

Оставям настрана изкушаващите опаковки и реклами, тръшкащите се на пода на супермаркета деца. Опитвам се да си представя как по-голямата част от БГ населението се информира за здравето си. И ето какво виждам:

Една година от средното образование (поне по мое време беше така) е посветена на изучаването на човешкото тяло. Това, което учех аз  преди 20 години бяха различните органи и системи и донякъде функционирането им. Ясно си спомням само един въпрос, който ме накара да се замисля и да свържа ученото по биология с усещането за собственото си тяло – беше относно липсата на нервни окончание в ставните хрущяли – нещо, което не е било толкова важно за мен на 14-15 години. Още по-добре си спомням какво се случи, докато учехме за половите системи. Някой от момчетата каза някаква глупост и младата ни учителка се изчерви и каза да си прочетем сами урока. И до ден днешен съм в неведение за повечето части на тялото си и процесите, които протичат в тях. А съм сигурна, че щях да успея на кандидат-студентски изпит по биология тогава и златният медал, с който завърших не е съвсем току-така. И съм някак убедена, че знам доста повече от повечето хора ан моята възраст, и още повече от пенсионерите, които четат вестници като “Домашен лекар” … понеже чета разни книги.

Убедена съм, че трябва да изуча задълбочено анатомията и физиологията си и ще го направя някой ден. Но колко от сънародниците ми ще отделят време или ще имат достъп до образователни ресурси (поради незнаене на езици, неумение да използват компютър, финансова невъзможност да си купят книги)? На колко от тях ще им се учи? А на колко изобщо ще им хрумне подобна идея?

Мисля, че отговорното правителство би инвестирало в създаването или купуването на образователни филми, които да излъчва по националната телевизия, след като ги е промотирало достатъчно добре. Да ги пусне безплатно в мрежата. Да ги направи част от учебната програма.

Отговорните учители биха преподавали така, че всяка дума от урока да говори лично на всеки ученик, да бъде свързвана с личните му преживявания. Иначе няма да бъде помнена след изпитването.

Какво ли я чака нация, която не само че не е във връзка с ума си, ами и с тялото си?
http://lydblog.wordpress.com/2007/05/27/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0/

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Ти пък - я си пуши и не се поддавай на промиването на мозъци! Не знаеш ли, че тютюна е използван за лекарство? Ох ... още една жертва на медиите и илюнинатите....

Неактивен Vanesa_

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 110
Цитат
Ти пък - я си пуши и не се поддавай на промиването на мозъци! Не знаеш ли, че тютюна е използван за лекарство? Ох ... още една жертва на медиите и илюнинатите....

Също така, всеки знае, че лекарства се приемат от БОЛНИ хора.
Вие неизлечимо болни ли сте?

Тина, ти пушиш, нали? Със сигурност, по стар български обичай, насърчаваш децата си и техните приятели да правят същото.
« Последна редакция: Юли 01, 2009, 05:32:50 am от Vanesa_ »
Св. Августин благодари на Бога, че не му е вменил отговорността за неговите сънища. Несъзнаваното е

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Не е задължително децата да пушат, ако родителите им са пушачи. Имам реални примери за това.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Gogo

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 275
Аз си пуша и съм на принципа щом една държавна политика иска да наложи нещо то значи това нещо е вредно за народа.Нищо хубаво не съм видял от тази държава в последните 20 години-като се почне от образованието мине се през икономиката и се свърши със здравеопазваноте-те се стимулират към разруха и вече са напълно унищожени,а цигарите към отказване-просто няма локига.Тина е права в горния си пост не се връзваите на медиите от тях полза никва.Кото говорят по медиите -начи истината е точно на обратно :D
« Последна редакция: Юли 01, 2009, 10:59:33 am от Gogo »

Неактивен Vanesa_

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 110
Не е задължително децата да пушат, ако родителите им са пушачи. Имам реални примери за това.

Тези примери какво общо имат с полезността от пушенето? Да оставим всички останали аспекти... 
Децата на активни пушачи, в повечето случаи, съзнателно отказват да посягат към цигарите, защото са подлагани на системен тормоз от грижовните си родители от най-ранна възраст - следователно отвратени.
Но щом това е толкова полезно, защо да не насърчаваме децата си да го правят? Ето още една добродетел, безценна черта от характера, която можем да изградим в подрастващото българко поколение :)   

И някой тук  замисля ли се на какво мъчение подлага околните, особено ако те нямат друг избор?

Щастлива съм, че живея в общество, в което е забранено да се пуши на всички обществени места, включително и няколко метра ОКОЛО СГРАДИТЕ.
Шастлива съм, че когато влезна в ресторант, примерно, мога да се нахраня спокойно, да дишам чист въздух, а не да излезна с просълзени подпухнали очи, раздразнено гърло, главоболие, световъртеж и повици за повръщане. За ароматите, които се разнасят от облеклото няма какво да споменавам. 
И в заключение: щастлива съм, че поредния наглец няма шанса да си избълва димната мърсотия в лицето ми, докато си пия ароматния плодов чай.

А вие си пишете, обсъждайте и подкрепяйте полезността от тютюноопушването.

Само че, децата ви четат. Колко е важна политиката,държавата, медиите, промитите ви мозъци и прочие...
Но това не ви интересува, както никога няма да се досетите да попитате човека ДО ВАС, как той се чувства-прелъстен от димната ви  мъгла :)


Св. Августин благодари на Бога, че не му е вменил отговорността за неговите сънища. Несъзнаваното е

Неактивен lokmar

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 239
Полезно е било в Америка преди да отиде белия човек и да развали рахатлък на племените вождове и шамани, който изпозвали тютюна за мирни и ритуални цели.

Неактивен Gogo

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 275
И ся кво?Излиза че непущачите са  тирани който ще ни забраняват да си пушим,така се нарушават правата на човека наи малкото.
Аз често използвам един лаф от няколко години:Много мразя като пуша някои да ми яде насреща ;).
Горките пушачи на запад-да не могат да си пушат на топло зимата в сградата където работят.
А относно вредноста от цигарения дим-да я сравним с "чистия въздух" които дишат основно хората в големите градове на запад,особено тези които са близко до голям път :D,мдааа забранили цигарите на обществени места ама колите и камионите които минават през там и изпускат тонове отрова не ги забраняват-много хитро решение няма що.

Цигарите намаляват наи вероятно възможноста за манипулация на мозъка от разтояние/разните му там маинд контроли и прочие подобни неща/, и затова искат да ги забранят, не за друго.

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Нека да погледнем комерсиално на въпроса и ще ви се изясни!  ;)

Ако Big Brother искаше да не пушим, щяха да спрат производството на цигари, ако искаха да спрем наркотиците или алкохола, щаха да го спрат...но ние сме ПОТРЕБИТЕЛИ и касичките им се пълнят.... Защо? ЗАЩОТО ЗАМЕНИХА АЛКОХОЛА И ЦИГАРИТЕ ЗА "ОТВОРЕНИТЕ" НЕПУШАЧИ И ТРЕЗВЕНИЦИ С ПРОЗАК И КАСИЧКИТЕ ИМ ПРЕЛИВАТ!

АКо искаха да имаме здрави зъби, щяха да спрат флуорирането на водата, ама губят ГОЛЕМИ ПАРИ!

Ако искаха да ни излекуват от рак, щяха да лекуват причините, а не симптомите, ама.....

От невинния алкохол, марихуана и цигари, чрез медиите произведоха перфектната машина на страха за да си продават техните анти-депресанти и прозак и да ни правят роби и ненормални!

Хей - поне ЗНАМ, че тютюна се свива от натурални листенца в Кърджалийско, Търговище още произвежда свястно винце, а Троянската ракия си е на ниво... Прозака - м-м-м - даже не знам какви химикали, генетично модифицирани клетки, умрели тела от Ганг или просто кравешки лайна от коя държава съдържа....

« Последна редакция: Юли 02, 2009, 23:27:46 pm от Tina »

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 837
Re:Какво ли я чака нация, която не само че не е в&#
« Отговор #9 -: Юли 02, 2009, 23:37:44 pm »
Защо цигарите са разрешени и тютюнопушенето не се преследва от закона, както и консумацията на алхохол, въпреки че те нанасят по-големи поражения от наркотиците например, но са разрешени, а последните не?

1.Алкохол може да се консумира, стига не идваш пиян на работа.

2. Цигари може да пушиш дори по време на работа.

А защо пък хората да не си праснат по една спринцовка венозно по време на работа?!

Наркозависимите в България са около 30 000, а алкохол зависимите 300 000

Всеки опиат, който изкарва човек от строя и пречи да е трудоспособен е забранен. Мисля, че схванахте смисъла. :)


« Последна редакция: Юли 02, 2009, 23:43:58 pm от sidewinder »

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Защо отказах мъжете и се върнах към цигарите – 1

 :)

Калина ИгнатоваЧували ли сте израза „Е, какво толкова, все нещо трябва да ме убие"? Това е псевдо хумористичен начин да заявиш на околните: „Да, аз имам порок, но ми е само един. Пък и не е чак толкова сериозен. "

Чувала съм да го казват алкохолици със смекчаващото вината обстоятелство, че те, вярно, пийват без мярка, но пък този порок ги пазел от по-страшния - да изневерят на жена си или пък да я бият редовно, примерно. Чувала съм да го казват пристрастени пушачи, те пък се оправдават с „Е, това да не са наркотици, бе. Да, вреден навик е, но има къде по-страшни неща".

В един хубав пролетен ден (всяко прозрение изисква като начало хубав пролетен ден) си дадох ясна сметка колко пъти дневно паля цигара и, срещайки укорителните погледи на непристрастените, използвам тази тъповата реплика „Е, какво толкова, все нещо трябва да ме убие".

В пристъп на човеколюбие, желание да направя света по-добро място за живеене и грижа за собствената ми кожа в едно, взех твърдото решение да откажа цигарите и да се отдам на далеч по-малко фатален порок - мъжете.

Събрах, както изисква Кодекса на Вечното Женско Приятелство, всичките си дружки и обявих тържествено своето важно житейско решение. Всички те, лишени от ННН (Нестихваща Никотинова Нужда), и опирайки се на Кодекса, подкрепиха решението ми с две ръце и решиха да помагат коя с каквото може. Време ми било, смятаха те, да държа ръцете си заети не с цигара, а с мила, нежна, но мъжествена, силна и ласкава мъжка ръка.

Речено сторено, както се казва във всяка порядъчна приказка.

Заредиха се срещи, мъже кино, кино, кино... кино... нищо необичайно, ще кажете. Твърдо решена да успея пълноценно да се отдам на новия си порок, не се отказвах, не спирах нито за миг с плановете за още срещи, мъже, вечери, закуски и кино, кино... Толкова много, че Холивуд не може да ми смогне.

Уви, оказа се, че новият ми порок не просто би могъл някога под някаква форма да ми навреди. Вредеше ми веднага. Ден след ден. Усещах пораженията в дишането си, в цялата си двигателна способност, в малкото ми, но смея да твърдя качествено, сиво вещество.

На една от последвалите ежеседмични момичешки сбирки, свиквани съгласно изискванията на Кодекса, извадих и разопаковах чисто новата си кутия цигари. Запалих с такова удоволствие, както никога до този момент и заявих, че се връщам съзнателно и готова да посрещна всички последствия от решението си към предишният си мил мой порок.

Настана същинска Троя. Бях заплашвана с дълга и нелицеприятна верига от саморазправи. От разпъване на кръст до някои все още неползвани в съвременния свят китайски мъчения. Изправена като пред Страшен съд имах нужда от спешна защита.

Трябваше подробно да информирам Комитета по наказанията какво е довело моята (руса в миналото) главица до този неблагоприятен обрат на събитията. Вижте и вие:

ДЕЛО: НАРОДЪТ СРЕЩУ МЕН

ДОКАЗАТЕЛСТВЕН МАТЕРИАЛ В ЗАЩИТА НА ОБВИНЯЕМИЯ


НЕВЕЩЕСТВЕНО ДОКАЗАТЕЛСТВО №1


Петко - сайт за запознанства.
[/b]

Петко е на 38, служител в Министерство на... ще го спестя. Нямам представа от къде е, но ако го попиташ, ще каже: „Аз ли, ми живея на Попа".

Той
: Много съм хепи да те чуя и по тилифона.

Аз: И на мен ми е приятно.

Той
: Да се видим вече, а?

Аз: Ще се радвам.

Той: Окси, на ЕнДиКа в осим.

Аз: Ок, ще бъда там. (Три минути по-късно се зачудих как по дяволите разбрах къде е това там.)

Четири часа и едно ново червило по-късно:

Той: Едно Можито за мене и за дамата кафе и минерална вода

Аз: ...??!!...!!..!...

Петминутен разговор за времето и се пренасяме в кулминацията.

Той: Виж ся, тебва ми жена, дето да готви, пере и глади. И чисти, де. Всичко останало е моя работа. Също така държа да си обезкосмена навсякъде.

(Поглежда към ръцете ми и остава доволен. Аз пък се проклех за първи път в живота си, че съм се запознала някога с кола маската.)

Аз: А за теб какво остана, кое е това „всичко останало", дето ще е твоя работа?

Той: (леко объркан от въпроса) Ми всичко, дето е мъжка работа. Нал' се сещаш. За мъжкото мъжко нещо говоря. Не да се хваля, ма оплаквания не съм имал, даже съм надминавал очакванията на всички досега.

Аз
: .......................(завъртат се колелцата на мисълта ми - за секс говори, а кафето ми още не е донесено. Да не говорим, че кафе не пия)..............................

Той
: Виж ся, не искам ногу, бе. Да готвиш всеки ден, събота - пържоли задължително. Аз ще си върша мойте неща и във всеки ден от цикъла ти ще се прибирам с голем шоколад. Ти доволна, аз доволен. Ще си живееме щастливи като прасета.

Аз: .....(щастие... прасета... секс...брррррррррррррррррррр) А бе пич, ти дали си наред?

Той: Е кво ся да се праим на луди. На 30 си, ясно е, чи придиряш да са жениш. Ей ме, готов съм. Зимай ма и да се приключва.

Аз: брррррррр?????????!!!!!!!!!........... $&%**(*^#%#^*(((@#^#%^%............... и неща, които подлежат на цензура.

Край на срещата.

(Бел.ред: Продължението обаче следва)

http://www.webcafe.bg/id_1351497119_Zashto_otkazah_majete_i_se_varnah_kam_tsigarite_%E2%80%93_1

Неактивен Visitor

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 350
Само не разбрах защо мацката е решила да търси щастието си в обявите за запознанства? Не може да ме убеди, че е толкова наивна, особено пък след разговора по телефона... несполучлив разказ.  >:(


Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 516
Аз пък не виждам нищо лошо в това,един мъж да държи жената да е обезкосмена на всякъде  :-X.Ми това си е нормално.Никой не иска да ляга до космат орангутан.И защо е трябвало да се стресира до такава степен,че чак е намразила коло маската?
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен lokmar

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 239
Който търси намира, но в последствие се оказва че работите който си е представял ще си останат мираж.  :hi:

Неактивен Visitor

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 350
Аз пък не виждам нищо лошо в това,един мъж да държи жената да е обезкосмена на всякъде  :-X.Ми това си е нормално.Никой не иска да ляга до космат орангутан.И защо е трябвало да се стресира до такава степен,че чак е намразила коло маската?

Не си схванал иронията  ;D

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27