Автор Тема: Философски за смокиновия лист  (Прочетена 5596 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Empistosunh

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
Философски за смокиновия лист
« -: Май 19, 2009, 02:21:58 am »
Това философията е особен вид занимание, в което нещата отиват на комедия много често. И без значение дали ще се посмеем или не, не се удържам да ви представя една тема, която ми е отнела до сега доста размисли и страсти.
Забелязах, че картинките тук са важен момент, затова не смятам да ви ги спестя.
Става дума за смокиновият лист и библейското описание на Адам.
След като биват изгонени от рая, Адам се ...  хммм "намята" със смокинов лист, защото бил разбрал, че е гол!
Тук нещата вече започнаха да загрубяват в така представена история.
Знам, че се намирам във форум за конспирации и най-малкото можете да изтъкнете поне стотина такива, обаче аз нямам намерение да коментирам тези неща. Моето скромно желание е да коментираме изборът на смокинов лист като защитно облекло. Самата идея ми пречи зловещо. Не защото има кой знае какво да видим и без въпросното листенце, колкото защо точно лист и защо точно смокинов? Освен това силно ме притеснява идеята, че Адам бил разбрал, че е гол... Само на мен ли ми намирисват нещата?
Ева е припкала там сигурно стабилно облечена. Освен това какво значение би имало дори да е гол? Та нали са били първите хора? (Тук моля да забележите, че коментирам само притчата от библейско естество, като игнорирам рационалната възможност колко всичко е измислено.)
От какво е имал нужда да се крие Адам? Та Ева си го е знаела от преди. Дивите животни едва ли биха обърнали внимание на достойнствата му.
Освен ако Адам не е бил много сериозно респектиран от нечии други достойнства.
От тази притча насам, масово слагат смокинови листа. Където и да се обърна - едно до едно са. Дори гей парадите вече са приели символът на листото като техен. Интересно защо не си го поставят това листо на т.нар. "Gluteus Maximus"? Не е ли последното по-търсен атрибут сред тях?
Ватикана е осеяна от смокинови листа. Почти няма художник и скулптор, удостоили Ватикана със свои произведения, които да не са вложили музата си в този флорален мотив.
Ето малко картинки:Адам и Ева с цяла клонка!Бакхус със своите виночерпци, всичките порядъчно разлистени.Аполон - римски и гръцки бог, предводител на музите. Напред с листото...Пак Адам и Ева, този път със слива?! Дано не се окаже, че е дафинов лист.Меркурий - римски бог, пратеник на боговете. Покровител на търговците, бегачите на дълги разстояния, крадците. Дали заради тичането...?Вулкан - съпругът на Венера. Бог на разрушителния огън и на ковашкото изкуство. Изобразен по време на лов. Дали не е било вид униформа?Самият угрижен Посейдон. Без тризъбец и корона. Но за сметка на това с лисенценценце!

Вие какво мислите?

"Злото идва при нас, хората с фантазия, носейки като своя маска всички добродетели." - Уилям Батлър

Неактивен Black Adder

 • Администратор и Собственик на XNETBG.NET
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 782
 • Администратор и Собственик на XNETBG.NET
Re:Философски за смокиновия лист
« Отговор #1 -: Май 19, 2009, 21:52:55 pm »
След като биват изгонени от рая, Адам се ...  хммм "намята" със смокинов лист, защото бил разбрал, че е гол!
Малко уточнение да внеса, цитирайки част от Светото писание, щото се поизкривява истината.

Цитат
Битие
глава 2
стих 25 И голи бяха и двамата, Адам и жена му, и не се срамуваха. (според Цариградския превод)

глава 3
4 А змията рече на жената: Никак няма да умрете;     
5 но знае Бог, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете, като Бога, да познавате доброто и злото.    
6 И като видя жената, че дървото беше добро за храна, и че беше приятно за очите, дърво желателно, за да дава знание, взе от плода му та яде, даде и на мъжа си да яде с нея, та и той яде.    
7 Тогава се отвориха очите и на двамата и те познаха, че бяха голи; и съшиха смокинови листа та си направиха препаски.
Ако само това е било - "доброто и злото", дето ги е открехнала змията, не ми се чини, че е била баш честна към лековерната Ева. (то и сега рекламите главно към жените са насочени)
Просто не са знаели до сега кое как е, и като са разбрали, че нито на Адам достойството му отговаря на естетичните и размерни норми на жените, нито гърдите и другите части на Ева - на изискванията на мъжете, та са рекли да се покрият.
От там насетне работата е ясна - в играта са влезли модните шивачи, козметичните компании и пластичните хирурзи.
Не случайно имат на емблемата си змия, знаят кой им е отворил пътя към печелившия бизнес.  ;D
А защо точно смокинов лист са ползвали - ами в Средния изток, където се предполага, че се е намирал Едем, това е едно доста често разпространено храст-дърво. И като са били на зор, него са докопали.
Но да цитирам пак "съшиха смокинови листа та си направиха препаски.", т.е. рисувачите и скулптурите не са чели баш внимателно Светото писание, или са гледали да претупат картините и скулптурите си, та са спестили препаските  :D
Когато сменят овчаря, само овцете си мислят, че се е сменил и стопанина.

stiver

 • Гост
Re:Философски за смокиновия лист
« Отговор #2 -: Май 19, 2009, 22:08:38 pm »
За скулпторите във Ватиканските музеи - до колкото си спомням от това, което екскурзоводката ни разказа, през 16ти век един от папите решил, че е непристойно да стоят така разголени пред очите на хората. Затова наредил гениталиите на мъжките фигури да бъдат отрязани и да се добавят смокиновите листа. Добрата новина е, че според слуховете, някъде във Ватикана има специално хранилище, където още се пазят отрязаните части. 

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re:Философски за смокиновия лист
« Отговор #3 -: Май 19, 2009, 23:15:41 pm »
За скулпторите във Ватиканските музеи - до колкото си спомням от това, което екскурзоводката ни разказа, през 16ти век един от папите решил, че е непристойно да стоят така разголени пред очите на хората. Затова наредил гениталиите на мъжките фигури да бъдат отрязани и да се добавят смокиновите листа. Добрата новина е, че според слуховете, някъде във Ватикана има специално хранилище, където още се пазят отрязаните части. 

Да, това се спомена и в "Ангели и Демони".

Неактивен Empistosunh

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
Re:Философски за смокиновия лист
« Отговор #4 -: Май 20, 2009, 16:23:34 pm »
Много мило, че обърнахте внимание на тази тема. Мерси! :)
И сега по същество, докато все още съм загряла.

Black Adder,
Благодаря за цитатите, които сте посочил.
Бих искала обаче да ви обърна внимание как историята и по тази тема е търпяла развитие. В Библии, предназначени за новоналоженото християнство в България (IX), историята е съвсем друга. И ако настоявате, ще я приложа като доказателство. Последната е писана от монаси в Константинополската патриаршия, с леки отклонения от тяхната Библия тогава. Под "тогава", имам предвид Четвъртия Константинополски Събор (869-870) и по-точно събранието свикано в наша чест. А именно това от 4 март 870г. Където не просто е назначен ръководител на българския църковен диоцез (гръкът Георги, с титла "митрополит на Дръстър"), без да им искаме такъв, а най-вече са назначили монаси, които да напишат нашата Библия.
В оригиналният текст от 451г., чието копие съм зървала случайно в Атинската библиотека, пише, че само Адам се е покрил със смокинов лист. Не забелязах да пише нещо за шиене и препаски. Но все пак и аз копие гледах...
Но не това ми е тезата. Основната ми идея е, че независимо дали Адам и Ева са били с препаски или само Адам си е сложил листенце, то защо е смокиново точно. Освен това, тези естетични норми... нима от тогава са започнали под калъп да ни естетизират?  ;) И спрямо чии норми? Тези на змията ще да са били. :) Или още по-съмнително на Бог. Та нали Адам и Ева са правени от него. Не е бил доволен от изгледа на творението му? Колко му е било да барне тук-таме?  :)
Или змията. Какви разбирания за естетика може да има една змия? Още повече към голотата на Адам, който и до ден днешен се гордее с този смокинов лист. Та нали най-приличната част на змия от него е именно тази? Може пък самата змия да е изпаднала в усещане за малоценност при гледката на другата "змия". Но пък тогава как се крие това под листенце?  ;)
Ето такива въпроси си задавам от тактически характер предимно и колкото повече го мисля, толкова по-неясно ми става.
stiver, за това си абсолютно права, но има един момент, който умишлено се някак... хммм... завоалира. Пристрастността на Ватикана към изображения и скулптори на мъже. Разгледайте творчеството на Микеланджело и обърнете внимание на подробностите на женските фигури и лица.  ;) Освен "Пиета", разбира се.  ;)
Той приживе е бил сериозно покровителстван от Ватикана и забележете творчеството му в Сисктинската Капела. Колко голота, а? И то каква! ;)

Ева е такъв щангист, че Адам може само да си мечтае за такъв бицепс. А за скелета на Ева изобщо не искам да отварям дума. Микеланджело бил имал привилегията да дисектира трупове в манастирската болница Санто Спирито. И то от 1494г. - когато е имало официална забрана за дисекции и вивисекции именно от Ватикана. Само избрани личности, като Модино ди Луци, са имали тази изключителна привилегия. Забраната е била до 1546г. и се е отнасяла за целият цивилизован свят тогава.
И след тези на пръв поглед ненужни уточнения, бих искала да запитам: Дали това хранилище за отрязани анатомични особености не е и нещо повече?
(Сетих се тук подобни колекционерски наклонности на Кралица Виктория, но за нея друг път - надявам се. ;))
"Злото идва при нас, хората с фантазия, носейки като своя маска всички добродетели." - Уилям Батлър

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27