Автор Тема: Канадски биохимици откриха генетичния код на живота  (Прочетена 4163 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен targy

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 35
Химици от Хамилтънския университет в Канада твърдят, че са определили набор от аминикиселини, от които може да се създадат всички форми на живот. Всички известни на Земята форми на живот се основават на 20 аминокиселини, които са основа за животните и растенията. Тези аминокиселини са открити в метеорити, сформирали се още преди да съществува Земята, обясняват експертите.

“Сега успяхме да отделим 10 аминокиселини, които в резултат на естествени процеси, като удър на мълния или йонизираща радиация, могат да възникнат в първична субстанция ”, коментира Пол Хигс (Paul Higgs), един от авторитр на изследването.

Както отбелязва канадската изследователска група, други аминокиселини могат да се появят в резултат на процес, който учените наричат универсална генетична революция. Биохимиците смятат, че са успели да изведат кода на живота за Вселената. Той се състои от 10 основни аминокиселини и е един и същ във всяка

източник: http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=4&id=18839
where is the truth

Неактивен Empistosunh

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
 :)
Вече се чудят какви "шокиращи" новини да си измислят. Иначе предвидените раздели за технологии и открития биха били обречени на пустота.
Искам да кажа, буквално "Добър ден!" Жалко, че постването на статията е по-важно от това какво на практика се поства. Познатата ни формула чукча не читател, чукча писател.



   Теориите за произхода на живот на нашата планета основно са две, креационистичните - които вярват, че Земята е плоска и че е на не повече от 10 хиляди години; и защитниците на интелигентния дизайн.
Вярно, че повечето аргументи в полза на интелигентния дизайн за погрешни. Сляпа и погрешна интерпретация на втория закон на термодинамиката, изграждане на статистически модели, които не издържат на критика, тенденциозно разчитане на радиометрично датиране на скали. Списъкът е дълъг. И нищо в него не е доказуемо, но пък хвърля плътна димна завеса.
Оказва се, че изучаваме някакъв микс от постулати на еволюционна теория и псевдонаука, като така затъваме в мултидисциплинарното блато.
Основните въпроси, на които интелигентният дизайн не може да отговори са два.
  1. Случайността на мутациите, ако е чиста случайност, то тя не би могла да създаде толкова много полезни мутации (дефекти по рождение, които са довели до полезни мутации)
 и
  2. Възникването на живата клетка като процес.
Ако вземем един от основните постулати на Дарвин - всичко, което съществува задължително е произлязло от по-проста своя форма.
Само че какво е имало преди първата единична клетка? До къде можем да върнем живота и все още да твърдим, че е живот? ДНК жива ли е? Хромозомите живи ли са?А протеините и ензимите? Къде е границата между химията и живота?
Еволюционната теория, дава следното обяснение:
- Ранната атмосфера на Земята била пълна с водород, метан и вода. Добавен е някой друг излив на енергия, например светкавици и тези газове са могли да формират прости органични съединения. После тези съединения са се доразвили в първичната супа и след време се появила първата молекула, която можела да се размножава.
  Това твърдение донякъде вече е доказано в лабораторна среда. Съд пълен с първични газове, е дал смес от аминокиселини , строителните блокчета на протеините. Но само аминокиселините не са достатъчни, за създаването на протеин, който може да се самокопира.
Действително, че ако се смесят достатъчно аминокиселини, те след време неизбежно ще се наредят в протеинна верига. Но за беда, тази верига може да бъде само един вид.
Т.е. не просто някаква, а точно определена. Случайността в подредбата е изключена като такава. Знаете ли колко различни аминокиселини трябва да се свържат по строго определен начин, за да се получи репликиращ протеин?
32 - това е най-малкият протеин, който е в състояние да се репликира. Вероятността да се образува случайно е повече от минимална. И по-точно е 10 31.
Какво означава това? Ако вземем всички протеини, открити във всички дъждовни гори на света и бъдат разградени в супа от аминокиселини, пак ще си остане крайно невероятно да се образува верига от 32 аминокиселини. На практика би трябвало 5 хиляди пъти по-голямо количество, за да се образува само една такава верига. Пет хиляди пъти повече дъждовни гори. Или 5 хиляди пъти повече време.
Това е въпрос, който е поставил огромна пропаст пред Дарвиновата еволюция. Но вече има отговор - така наречената "Квантова еволюция". Тя дава отговор не само на въпросът "как", ами и на "кой".  ;)

(следва, може би  ;))
"Злото идва при нас, хората с фантазия, носейки като своя маска всички добродетели." - Уилям Батлър

Неактивен A познай кой

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Открихме топлатава вода. :D Сега нека ви припомня  някой неща от състава на живите същества и не чак толкова живите.За да ви обясна по-кратко и по-ясно ще почна от най-малките живи същества ,които са се развили много добре.Това са вирусите.Невероятно прости ,но изключително ефективни.Ето какво представляват на пръв поглед-без клетъчно устройство(без митохондри,комлекс на Голджи и т.н.)Само нуклеинова киселина и белтъци.С различна форма ,с размери от 20 до 300нанометра.Извън клетката те са "безжизнени" и се наричат вириони.Като проникнат в клетката я превземат и създват хиляди копия.После ще продължа

П.П.:Все още не е изяснено дали вирусите са живи.Просто аз обичам да ги наричам така.
...и нека Силата бъде с теб. Аз ще се завърна ;) Дано през 2012 всички умрем.

Неактивен Empistosunh

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
Избистрихме белтъка и остава да го усложним!  ;D

Клетъчна вирусулогия ми е една от любимите теми и ми е много интересно какво ще припомните в тази връзка, A познай кой. :)

Съгласна съм с вас, че е добре да наричаме вирусите живи организми, но това е най-малкият ни проблем. Ще оцапаме темата на targy със сложни организми (доста по-сложни от самите нас), докато той си коментира белтъци и аминокиселини все още.
"Злото идва при нас, хората с фантазия, носейки като своя маска всички добродетели." - Уилям Батлър

Неактивен Empistosunh

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
Според квантовата теория еволюцията на тази планета, най-общо, може да се сведе до следната подредба:
Аминокиселини >>Първият протеин>>Първият живот>>Съзнанието>>???
Май е време да обясня това с първият репликиращ се протеин според квантовата механика как се е получило.
Какво всъщност е ДНК-то? Протеинова машина на практика, такава която произвежда всички основни строителни блокчета от клетки - най-просто казано. Но още по-простото обяснение на ДНК е, че тя е съвкупност от генетични кодове, заключени в химически съединения. Това, което 'включва' и 'изключва' гените е движението на протоните и електроните.
За съжаление последните се подчиняват на своя си физика, без да се интересуват на нас какво ни харесва и разбираме.
Ако един протон може да бъде на две места и да включва и изключва даден ген, на кое място ще го намерим?
Над този проблем са си блъскали главите много народ, но са установили, че според квантовата механика, ако този протон има потенциала да е на двете места едновременно, значи той е на тези две места едновременно. Генът е едновременно включен и изключен, докато нещо не го измери.
Какво го мери обаче? Ами околната среда на един ген. Последната е самата молекула на ДНК. На най-фундаменталното си ниво живата клетка действа като свое собствено измерващо устройство. И именно това постоянно клетъчно измерване е истинският двигател на еволюцията. И пак то обяснява защо мутациите не са случайни, и защо еволюцията работи с много бързи темпове, отколкото може да се обясни чрез случайността и нещо си дошло от 'хаос' и получено по случаен път.
Онзи пръв репликиращ се белтък, за който трябваха 5 хиляди повече дъждовни гори и невъобразимо много време, за да се образува случайно подредената редичка от аминокиселини. Този първи ген се е създал именно квантово, след като е можел да бъде едновременно мутирал и немутирал, то той е бил такъв. Т.е. протоните му са били на двете места едновременно, докато собствената му подредба не го е принудила да заеме и да се стабилизира в единственото възможно състояние, което би довело до еволюция. Няма хаос тук, няма ентропия. Това съвременната наука го нарича "адаптивна мутация" - околната среда действа на клетката, клетката въздейства на ДНК и се появява мутация, която е полезна на клетката, без да се минава през различни неполезни нейни форми. И всичко това се задвижва от механиката на квантовия свят. В последният случайността е извадена от уравнението. Първият репликиращ се протеин се е появил, защото е представлявал възможност за самокопиране. Способността му да измерва и срива квантовия потенциал е надвила случайността на сляпото блъскане и удряне, съществувало дотогава в първичната супа. Животът се е появил, защото е бил по-добро квантово измерващо устройство.
Ние самите се явяваме по-доброто квантово измерващо устройство.
И по тази логика, съзнателно или не, създаваме машини, на които първичния им език е нули и единици. Може да бъде само едно от двете за нас самите. Но на практика възможностите са 3. Едната е преди да бъде измерено състоянието на реалността, а именно потенциалната такава. Т.е. нула и единица едновременно.
Май стана дългичко и уморително. Ще продължа пак после.
"Злото идва при нас, хората с фантазия, носейки като своя маска всички добродетели." - Уилям Батлър

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27