Автор Тема: Въпрос за телескоп  (Прочетена 6839 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Ford_Prefect

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 58
Въпрос за телескоп
« -: Април 06, 2009, 22:51:06 pm »
Здравейте. Не можах да измисля по-подходящ раздел и за това пиша тук. :) Мисля да си купя телескоп, но не разбирам почти нищо от тази техника. Ако някой от вас съфорумци е по-запознат, нека да сподели малко от опита си и да препоръча марка и модел. Готов съм да дам най-много до 400 лв. Ще го ползвам предимно за наблюдение на планетите и луната (ако има значение). Тъй като съм от малък град, няма да е зле и ако предложените марка и модел телескопи да може, да се поръчват от интернет. Даже ще е най-добре. :) До колкото разбрах, фирмата от този сайт имат представителство в България и приемат поръчки от интернет. За сега съм се спрял на този модел. Ако може да кажете плюсове и минуси, или да предложите друг. Това е засега. Очаквам предложения. :)

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re:Въпрос за телескоп
« Отговор #1 -: Април 06, 2009, 23:08:32 pm »
Виж тази тема - може да ти даде някакви насоки  ;)Инструментална база за наблюдение на НЛО

http://forum.xnetbg.com/index.php?topic=3340

Неактивен Ford_Prefect

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 58
Re:Въпрос за телескоп
« Отговор #2 -: Април 17, 2009, 19:38:20 pm »
Тук сте поизтрили някои мнения, но няма лошо. Имаше нужда. ;) Както и да е. Взех си телескопа, но трудно се ориентирам за местоположението на планетите. Звездите ги поназнайвам уж, но за планетите хич ме няма (разбира се освен Венера малко преди залез или изгрев :D). Преди 2-3 години имах една програма, където си избираш местоположението върху Земята и датата, и тя ти показва небето както се вижда от това място. Показваше звезди, планети, орбити, Луната и т.н. Някой сеща ли се как се казва? Или ако не, кажете как по-лесно да разбера коя планета в кое съзвездие се намира горе долу?
« Последна редакция: Април 17, 2009, 19:40:18 pm от Ford_Prefect »

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Re:Въпрос за телескоп
« Отговор #3 -: Април 17, 2009, 20:02:50 pm »
    * Aladin Sky Atlas (Java)
    * Asynx Planetarium (Windows)
    * Cartes du Ciel (Linux, Windows)
    * Celestia (Linux, Windows, Mac OS X; successor of 3DPlanetarium, OpenUniverse)
    * Digistar 3 (proprietary hardware, Windows XP Pro, Evans and Sutherland : Digital Theater Division)
    * DigitalSky 2 (Windows, Sky-Skan, runs Definiti theaters)
    * Distant Suns (Windows)
    * Earth Centred Universe (Windows)
    * InSpace System (open architecture hardware, RSA Cosmos)
    * KStars (Linux)
    * Planetarium Palm OS
    * RedShift (Windows)
    * Skyglobe (MS-DOS, Windows)
    * SKY-MAP.ORG (Web-based interactive detailed map of the whole star sky that mirrors more than 500,000,000 celestial objects.)
    * SkyMap Pro (Windows)
    * StarStrider (Windows)
    * Starry Night (Windows, Mac OS X)
    * Stellarium (Linux, Windows, Mac OS X)
    * TheSky (Windows)
    * Uniview (Windows)
    * Winstars (Windows)
    * XEphem (Linux, FreeBSD, Mac OS X, Solaris, AIX, HP-UX, Windows with Cygwin)

Препоръчвам ти Celestia :) Не е лека програмата ама пък е дет се вика много куул :) Stellarium също е добра.

Неактивен Ford_Prefect

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 58
Re:Въпрос за телескоп
« Отговор #4 -: Април 17, 2009, 20:21:53 pm »
По описанието, което дадох се подразбира, че не е Celestia. ;) Но иначе като каза Stellarium... Май тя беше. 10х.


PS: Да, точно тя е. Мерси много. ;)
« Последна редакция: Април 17, 2009, 20:35:20 pm от Ford_Prefect »

Неактивен Empistosunh

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
Смайващи съзвездия
« Отговор #5 -: Април 18, 2009, 14:35:44 pm »
Обичате нощта и можете да различите няколко съзвездия. Искате да научите повече, но задачата ви се струва обезкуражителна - те са цели осемдесет и осем, колкото са и клавишите на пияното, а формата им е повече от странна.
Въпреки това можете бързо и лесно да въведете ред в звездите, без да преставате да се възхищавате на умопомрачителната гледка.
  Първо един жизненоважен съвет. Налага се да приемете, че съзвездията са пълна бъркотия; нещата не могат да се нарекат другояче. Фактът, че системата "свържи точките с чертички" е приета в целия свят, е сам по себе си загадка. Малкото смислени очертания като Орион и Скорпион са само залъгалки, подхранващи илюзията, че там горе наистина могат да се видят митични фигури. В действителност небесният пейзаж е претъпкан с неясни светлинки, предлагащи малко възможности за свързване. Същинско нощно небе на Лудия шапкар.
  Никой трезвомислещ човек не би могъл да получи лисица от едва блещукащите слънца на едноименното съзвездие. А Октант, където се намира небесният Южен полюс, е толкова блед, че сякаш изобщо го няма. Няма никаква основателна причина Водолей да бъде наречен тъкмо така, а не "миш-маш от произволни точки". Очертанията на Козирога, или Морската коза (каквото и да означава това), приличат на очертанията на щата Ню Йорк. Така че нека опростим експедицията и да се съсредоточим върху малкото приемливи места в морето от 'хаос'.
Щом се научите да различавате определено съзвездие, ще се наложи да научите и свързания с него мит, в случай че спътникът ви попита: "Това пък какво е? Какво е кентавър?" Например през летните и есенните вечери ще можете да видите бледите звезди на Змиеносеца. Имало ли е наистина такава професия? Е, може би е имало преди 2 500 години, но в наши дни едва ли някоя агенция по труда би се поинтересувала от нея. Мъкненето на влечуги е изминало пътя на сервизите за пишещи машини.
Съвременните професии не биха се възползвали кой знае колко по-успешно. Хиромант? Шофьор на автобус? Не би било кой знае какво подобрение. Така, че установения ред ще си остане и архаичните професии наред със склонността на древните да обезсмъртяват неща като мухи и змии гарантират, че небесната твърд ще си остане завинаги неразбираема.
Онези от нас, които живеят в северното полукълбо, поне виждат съзвездия, кръстени предимно в епохата на класическата древност. Макар че имената им са ни чужди, а очертанията - смущаващи, те все пак са издържали изпитанията на сто човешки поколения. Когато обаче минете екватора и се озовете в Южното полукълбо, попадате в небрано лозе. Звездите тук са кръстени сравнително неотдавна от мореплавателите от XVI и XVIIв., които не са имали класическо образование и не са се вълнували особено от това дали въображаемите обекти наистина имат нещо общо с реалното разположение на звездите. Носейки се под непознато небе, те просто кръщавали незаетите участъци недвижима собственост в него на уредите, които ги довели дотам, и на непознати местни животни и птици. Ето защо сме натоварени и с по същество празни парцели в южното небе, означени като Секстант и Тукан. Мореплавателите от миналото не биха могли да знаят, че тяхната прострастност към всякакви джунджурии ще подлуди бъдещият наблюдател в напразните му опити да накара празния район на име Прав ъгъл да изглежда като дърводелски инструмент, или път да идентифицира Помпа.
(следва)
"Злото идва при нас, хората с фантазия, носейки като своя маска всички добродетели." - Уилям Батлър

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Въпрос за телескоп
« Отговор #6 -: Април 18, 2009, 15:54:32 pm »
Това е, защото в началото извънземните са си дали знанието на коя звезда какви пичове има и от една "държава ли са" и така стават създездията.Все едно да нарекат България "кон", заради конния й народ примерно, а пък тя да си прилича на лъв, както в момента.
Така и Козирог е козирог, защото това е някаква черта на психиката на съществата там, въпреки че оттук звездите им изглеждат като ритнат триъгълник.

И зодии, защото начина на мислене въздейства върху вселената.Тоест и върху нас и затова тяхното отношение въздейства и върху нашето битие - зодия Козирог.

И може да се замислим - "а нашето слънце дали представлява част от съзвездие за някоя друга далечна раса?" :)
« Последна редакция: Април 18, 2009, 15:56:29 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен A познай кой

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Re:Въпрос за телескоп
« Отговор #7 -: Април 18, 2009, 17:03:01 pm »
Едва ли сме наследили имената на съзвездията от извънземните и дори да е така
несмятам ,че ги именуват точно по този начин.Въпреки това и на мен ми изглеждат в малко странни форми за тези имена.
...и нека Силата бъде с теб. Аз ще се завърна ;) Дано през 2012 всички умрем.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Re:Въпрос за телескоп
« Отговор #8 -: Април 18, 2009, 17:22:22 pm »
Абе аз не съм експерт в астрологията, ама съм чувал, че планетите също влияят, даже именно съобразно къде са в зодиака се променя влиянието.

Това означава ли, че и там има същества, дето са им определили имената, и от тяхното съзнание идва влиянието?

Също така, не разбрах извънземните думата на съзвездието ли са дали, или символа, който представлява - т.е. животното.
Ако е 2-то, тогава да разбирам ли, че има овени, скорпиони, раци и близнаци от извънземните раси?

!!??  ;D
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Empistosunh

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
Смайващи съзвездия 2
« Отговор #9 -: Април 19, 2009, 00:03:16 am »
 Не ни остава нищо друго освен да си използваме този звезден килер за древни вехтории. Свързването на слабите южни звезди в нови очертания не е решение. А преминаването към още герои от гръцките митове, съответстващи на схемата в северното небе, означава затъване в езотерични легенди с още по-малко смисъл от прочутите вече  истории как боговете рутинно раздават разни сложни наказания (като оковаване на красавици към скали) за дребни постъпки, за които бихте се разминали най-много с глоба.
 Няма да подобрим положението и ако заместим архаичните предмети със съвременни. Никога не е било мъдро да обезсмъртяваме технологията; нашите артефакти не само не издържат теста на времето, но и увековечаването им може да накара бъдещите поколения да заподозрат, че сме се кланяли на божества като Ейпъл или Радио Романтика. А и дали съзвездия като Лаптопий или Мобифоний ви звучат подобрение?
 Когато изобщо напомнят за нещо, съзвездията изглеждат напълно различни от приписаните им имена. Касиопея няма вид на седнала на трон царица, а по-скоро на буквата М или W, в зависимост от сезона. Дева не прилича на девица, а по-скоро на буквата Y. Стрелец толкова много прилича на чайник, че съставителите на звездни карти направо са се отказали да наместят очертанията на човек с лък. На повечето съвременни карти съзвездието наистина е кръстено Чайник, макар че никой вярващ в хороскопите не би приел подобен знак. (А, значи си близнаци, аз съм малък чайник." )
Схватливите наблюдатели не се опитват да си представят образи като Воловар или Колар; когато искат да намерят второто, те просто търсят петоъгълник. Нито пък е модно да се се преструваш, че си видял голяма мечка в очертанията на едноименното съзвездие - то си е Черпак. Или Рало ако живеете в Англия.
Ето и списък на отличителните форми вместо неясните класически очертания на някои съзвездия:

Стари образи          Действителни обекти

Овен                  Три звезди
Колар                 Петоъгълник
Ловджийски кучета     Две звезди
Козирог               Щата Ню Йорк
Касиопея              Буквата М
Цефей                 Друг петоъгълник
Косите на Вероника    Сачми
Делфин                Хвърчило
Стрелец               Чайник
Бик (Телец)           Буквата V
Дева                  Буквата Y

  Най-добрата стратегия е просто да си очертаете свои собствени форми и да учите съзвездията по тях. "Безотказният" метод за научаване на звездите, който в повечето случаи върши работа, включва научаването на три прости района от небето и тръгване от тях. Три големи района са напълно достатъчни, тъй като небето се върти и ще бъдете сигурни, че ще виждате най-малко два от тях през всеки сезон и по всяко време на нощта.Те ще ви вършат работа на блестящи трамплини към по-неясните съзвездия.
 Зона едно може да се намери на половината път нагоре по северното небе и се вижда винаги. Можете да се върнете към нея по всяко време, тъй като тя почти не сменя мястото си.
Почвате с големия черпак - той се вижда винаги, високо през пролетта и ниско над хоризонта през есента. Фактът, че толкова много разделени култури (гърци, индианци и германски племена) са видели в него мечка, е направо поразителен. Освен ако наистина извънземните не са им нашепвали нощем в ухото "мечка, мечка, мечка". ;-)
 Използвайте черпака като изходна база. Продължете по линията на двете му звезди по края на загребващата част надолу (през пролетта) или нагоре (през есента), за да стигнете до Полярната звезда. Тя е в края на дръжката на Малкия черпак - извита верига слаби звезди, които бихте забелязали без усилие, стига да се измъкнете от светлините на града и да се преместите в Гренландия. ;-)
През пролетта можете да проследите същите крайни звезди на Големия черпак в погрешна посока - нагоре до съзвездието Лъв; няма да ви отведат никъде другаде. А сега погледнете мъждукащата звезда между дръжката на Големия черпак и купата на Малкия - ето че открихте Тубан, прочутата отпреди 5 000 години полярна звезда. Тя е най-яркото светило в съзвездието Дракон. А самият страшен Дракон е цялата онази извита верига от слаби звезди наоколо.

(следва)
« Последна редакция: Април 19, 2009, 00:29:03 am от Empistosunh »
"Злото идва при нас, хората с фантазия, носейки като своя маска всички добродетели." - Уилям Батлър

Неактивен Ford_Prefect

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 58
Re:Въпрос за телескоп
« Отговор #10 -: Април 20, 2009, 17:49:17 pm »
Здравейте. Имам ново въпросче. ;) На телескопа ми максималното му увеличение в сайта, от който го поръчах пише че е х260. Той дойде с два окуляра -> 25 mm и 10 mm. Доколкото разбрах от многото прочетена информация (на немски, а аз съм много зле с немския) с тези окуляри постигам увеличение х37 с 25 mm окуляр и х92 с 10 mm. Въпросът ми е дали ако си купя примерно 3.6 mm окуляр ще успея да постигна максималното увеличение за този телескоп? Или нещо аз не съм разбрал както трябва. Иначе моделът на телескопа е Omegon Teleskop N 130/920 EQ-2. И до колкото разбрах за да се разбере какво е увеличението трябва да се раздели 920 (това явно се явява някаква дължина или ширина на някаква част от телескопа) на милиметрите на окуляра. Ако нещо от това, което съм написал не е вярно, моля да ме поправите и да обясните ако може кое как става... :)

PS: И дали ако си купя примерно 3.5 mm окуляр ще е съвместим с този телескоп? Защото като се раздели 3.5 на 920 се получава по-голямо число от максималното увеличение за този модел телескоп... :-\
« Последна редакция: Април 20, 2009, 18:27:53 pm от Ford_Prefect »

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Въпрос за телескоп
« Отговор #11 -: Май 03, 2010, 22:28:37 pm »
Космически телескоп Хъбъл (Hubble)

http://de-zorata.de/science-and-technology/30-science/224-kosmicheski-teleskop-habal-hubble.html    

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27