Автор Тема: Хидрогенирани масла  (Прочетена 12779 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Хидрогенирани масла
« -: Април 04, 2009, 21:45:25 pm »
Ядем ли отрови под формата на бързи закуски

Транс-изомерите на висшите мастни киселини са мазнини, които се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо ще е на стайна температура. Например течните маргарини са по-малко хидрогенирани и имат по-малко транс-изомери от твърдите маргарини.

Повечето от транс-мазнините на пазара за хранителни продукти се намират в недомашно приготвените печени изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, както и във вафли, маргарини и хамбургери. Приготвените в заведенията за бързо хранене пържени картофи, тиквички и др. също съдържат сериозни дози транс-изомери. транс-изомерите на висшите мастни киселини са по-вредни за нивата на холестерола от наситените мастни киселини, защото повишават нивата на LDL-холестерола, който е известен като "лош", а понижават тези на HDL-холестерола, който е известен като "добър".

За здравословната диета е важно да се намали приема на наситени мазнини, но транс-изомерите и частично хидрогенираните масла трябва да се елиминират изцяло.

За какво са вредни транс-изомерите?

Има данни, че транс-изомерите на мастните киселини могат да причинят запушвания по кръвоносните съдове, да причинят диабет от тип 2, да увеличат трайно кръвното налягане, както и да увеличат сериозно риска от сърдечнo-съдови проблеми.

Тогава защо се ползват в храните?

Много от производителите на храни ползват хидрогенирани мазнини вместо олио, поради намаляването на разходите, увеличаването на срока на годност, обогатяването на аромата и вкуса на продуктите. Принципно употребата на вредни мазнини се толерира от държавата, защото големите производители са големи данъкоплатци. В същото време американската Агенция по храните и лекарствата препоръчва да не се консумират продукти, в чието производство са ползвани транс-изомери или хидрогенирани мазнини.

В българското законодателство съществува Наредба за специфичните изисквания към мазнините за мазане, но в нея не се споменава "изомер" или "хидрогенирана мазнина". В България производителите не са задължени да описват на етикетите на продуктите си колко грама транс-изомери има в самия продукт и каква част от мазнините, ползвани за произвеждане на продукта, са такива. Докато за някои храни простата логика или вида им показват, че биха могли да съдържат хидрогенирани мазнини, то за други това не е толкова ясно.

Примери са шоколадовите вафли, детските храни от типа "корн флейкс" и дори популярните кроасани с пълнеж. За да разберете дали в някоя храна има транс-изомери на мастни киселини търсете: "хидрогенирани мазнини", "хидрогенирано растително масло", "частично хидрогенирани мазнини". Друг съвет е да гледате реда на изписване: колкото по-напред стои надписа за такива мазнини, толкова повече вредни мазнини има в продукта.

Колко и в кои храни се съдържат транс-изомери на мастните киселини?

Две пролетни ролца в китайски ресторант съдържат около 1,7 грама. Макдоналдс: Малки картофки – 2,5 грама, средни – 4 и големи – 6 грама. Макдоналдс: 6 парчета Chicken McNuggets, съдържат 1,5 грама. Макдоналдс: Big Breakfast – 7 грама, Deluxe Breakfast – 11 грама. (цитираните данни са от сайта на Макдоналдс)

Ресторантите за бързо хранене

Лошите новини продължават и тук. Пържените картофи и панираните продукти се пържат в частично хидрогенирано олио. Дори веригите за бързо хранене да ползват течно олио, понякога картофите частично се пържат от производителя им преди да се замразят и да се предложат на пазара. Пърженето се извършва в хидрогенирано масло. Сандвичите и продуктите, печени на скара също съдържат малко количество транс-изомери поради маргарина, с който се маже скарата.

Печените храни

Най-голямо количество хидрогенирани мазнини се ползват в изработката на торти, кексове, баници, донати. Например един донат съдържа около 5 грама транс-изомери на мастни киселини. В бисквитите, продавани в търговската мрежа, се съдържат доста от вредните мазнини, с изключение на по-качествените, при които се ползва истинско масло. Бисквитите или кроасаните с пълнеж съдържат около 2 грама транс-изомери на мазнините. При чипсовете и солетите положението е подобно. Малко пликче картофен чипс съдържа около 3.2 грама транс-изомери на мастни киселини.

Има ли надежда?

В световен мащаб компанията „Нестле” има директива да намали и изключи от продуктите си транс-изомерите на висшите мастни киселини. За целта в тяхната фабрика за хидрогениране на мазнини в Чили, концерна „Нестле” провежда тестове от март месец 2005 за хидрогениране на мазнини с помощта на ензима Lipozyme TL IM. При този процес не се образуват транс-изомери на мастните киселини.

Какво ни остава тогава?

Намалете приема на транс-изомери на мастните киселини, следете за съдържанието на купуваните от вас продукти. Ако забележите надписите „хидрогенирани мазнини“ и „втвърдени растителни мазнини“ – просто не купувайте. Ако още не сте убедени, гледайте документалния филм на Морган Спърлок, който надебеля с 12 кг за месец, правейки експеримент с ежедневно консумиране на храна в Макдоналдс. Филмът се казва "Supersize me".

Източник: bnap.org
« Последна редакция: Април 04, 2009, 21:46:15 pm от Eon »

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Re:Хидрогенирани масла
« Отговор #1 -: Април 05, 2009, 19:30:58 pm »
Първото е паста Наполеон
Второто е 3 в 1 Якобс.

Общо взето всички евтини вафли и пастички са с това. А от 3 в 1, 2 в 1 и подобните също всички имат хидрогенирано масло.
« Последна редакция: Април 05, 2009, 19:36:07 pm от Eon »

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 667
 • WATCHER
Re:Хидрогенирани масла
« Отговор #2 -: Април 06, 2009, 17:56:37 pm »
Цитат

Вкусна отрова: хидрогенизирани масла

Какво още могат гладните за пари корпорации да измислят и да го поставят в храната или водата за да ни отровят? Те са доста изобретателни и имат доста отрови на разположение. Следващата ужасна отрова в списъка са хидрогенизираните масла. Те се наричат мозъчни отрови и са представени може би в половината от всички храни, които може да намерите в супермаркета. Пише ги ясно на етикета – „хидрогенизирани масла” или частично хидрогенизирани растителни масла”.

 
Това е изкуствена мазнина, която директно причинява кардио-съдови сърдечни болести, унищожава нормалното сърдечносъдово здраве, унищожава здравословното функциониране на нервната система, причинява мозъчни разстройства, причинява сърдечни удари, това е един от най- видните и в същото време токсични добавки които се поставят в храната. Причинява също родилни дефекти, липса на основни мастни киселини както при майката, така и при ембриона.
 

И се слага в храните нарочно, за удобство на хранителните производители. Хидрогенизираните масла не се развалят, което означава че те пестят пари, на компаниите производителки, защото храните им не се развалят по рафтовете.А как се правят тези масла? Ами те не се намират никъде в природата – трябва да имате съоръжение за химическа обработка за да ги правите.

 
Правят се чрез вкарване на водороден газ през водно соево олио или друг тип олио чрез използване на катализатор (в повечето случаи никел). Така че чрез този никел и водороден газ получавате допълнителни водородни атоми прикрепени към молекулата на олиото, което ги прави твърди при стайна температура. При положение че са твърди при стайна температура – това ги прави по-лесни за използване при правене на маргаринови продукти или при правенето на соленки или курабийки.

И всичко това е за удобство на компаниите за производство на храни.

 
Компаниите произвеждащи храни не се интересуват от вашето здраве, тяхната работа е проста – да си продадат стоката. Ако имате здравен проблем в резултат на консумация на определена храна това си е ваш проблем, не техен. Няма да намерите хранителни компании които ви предлагат да ви платят вашите медицински сметки ако например получите сърдечен удар от това че сте яли хидрогенизирани масла. Те просто прехвърлят отговорността изисквайки вие да си платите за здравните последствия причинени от техните храни.

 
Дори работят по въпроса за приемане на законодателство, което априори да отхвърля съдебни искания към хранителните компании.

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Re:Хидрогенирани масла
« Отговор #3 -: Април 06, 2009, 18:03:42 pm »
Мляко не пия, сирене не ям, и сега искате от закуски да ме откажете ::)

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Re:Хидрогенирани масла
« Отговор #4 -: Април 06, 2009, 18:23:44 pm »
Кой те отказва, ако искаш ядеш ако искаш не ядеш. Избора е твой.  :D

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Re:Хидрогенирани масла
« Отговор #5 -: Април 06, 2009, 18:47:54 pm »
Да де, избирам живота :P

П.П. На Бил Клинтън нали му правиха троен байпас точно заради това laugh

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Re:Хидрогенирани масла
« Отговор #6 -: Април 06, 2009, 22:46:54 pm »
Мляко не пия, сирене не ям, и сега искате от закуски да ме откажете ::)
Е, що? Прави си ги вкъщи. Елементарно е- вкусно и знаеш, какво има.
Аз пък да ви "светна", че някои тарикати даже пишат само "раст. масла" на етикета, а слагат хидрогенизирани. Като видя такъв етикет , не купувам.

А за меламиновите вафли гледахте ли?


http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=916285c3
« Последна редакция: Април 06, 2009, 22:55:54 pm от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 740
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Re:Хидрогенирани масла
« Отговор #7 -: Април 07, 2009, 12:31:21 pm »
Разбра ли се кои са тез вафли? :-\ :-\ :-\

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 667
 • WATCHER
Re:Хидрогенирани масла
« Отговор #8 -: Април 07, 2009, 21:11:15 pm »
Разбра ли се кои са тез вафли? :-\ :-\ :-\


То голяма конспирация стана  :P Как един не се изпусна да я каже някъде марката - ако беше за друго досега да беше изтекло инфото - но явно никой няма интерес защото фирмата се явява работодател (рекламодател) почти на всички. А и най-тъпото е че ако се каже ще бъде законно защото надвишаването на нормата е доказано - вече дали е смъртоносна, животозастрашаваща и т.н термини не са важни - просто съобщаването на името на марката и че има меламин е достатъчно и по закон не могат да ги бутнат защото не е лъжа ноооо - интереса май е преди всичко! Ако се каже марката обаче тази фирма може буквално да фалира още повече на фона на кризата при която почти всички са си зле и без това  ;)
« Последна редакция: Април 07, 2009, 21:12:37 pm от Alien »

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Re:Хидрогенирани масла
« Отговор #9 -: Април 07, 2009, 21:35:03 pm »
Така като гледам вафлите според мен са 'Боровец'. Оная дето я режеха ми изглеждаше точно като такава.

Щом вафлата ти е 25 ст. сещай се колко струва тази вафла, че от нея да печелят хем производителя, хем доставчика на едро, хем и магазинерите.

А сега вие ми кажете колко е себестойността на "продуктите/боклуците", които се използват за направата на тази "вафла".


Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 667
 • WATCHER
Re:Хидрогенирани масла
« Отговор #10 -: Април 07, 2009, 23:21:16 pm »
Да най-много се споменава Боровец из форумите най-вече защото някои са се оплакали от стомашни проблеми след като са яли, но пък един вестник "19" явно е излязал с името на Нестле - компроматната война започна  :P

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Re:Хидрогенирани масла
« Отговор #11 -: Април 07, 2009, 23:28:31 pm »
От тук нататък много може да се спекулира...
Кой ги прави тези "Боровец"?
А не е ли логично да става дума за голяма марка? laugh Анализите били правени в Германия, на неутрална територия.. 8)
Тези нормални ли са? Как така ще крият, кой е производителят? Няма такова нещо в белите страни. Виновният си понася загубите. Ами ако беше умрял някой????
« Последна редакция: Април 08, 2009, 01:57:01 am от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Re:Хидрогенирани масла
« Отговор #12 -: Април 08, 2009, 08:25:08 am »
Защо Бтв не казаха коя е марката на вафлата и коя е фирмата?

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Re:Хидрогенирани масла
« Отговор #13 -: Април 08, 2009, 14:51:17 pm »
Защо Бтв не казаха коя е марката на вафлата и коя е фирмата?
Как защо?!Защото са им запушени устите с много пари. ;D Аз затова твърдя, че става дума за голяма марка. Малка не би могла да си плати рахатлъка. ;)
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Re:Хидрогенирани масла
« Отговор #14 -: Април 08, 2009, 15:15:57 pm »
Да де, това беше риторичен въпрос. Нали са много отворени, разследваща журналистика ала-бала....

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27