Автор Тема: Истинската Библия  (Прочетена 8488 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен WhiteKnight

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 230
Истинската Библия
« -: Април 01, 2009, 14:29:13 pm »
В темата за откровенията на един друг посветен, въпросният посветен ни насочва за що годе истински прочит на библията, да си намерим материал от преди варианта на крал Джеймс (неговият е от 1611). Така че, помогнете да намерим такъв.

"В търсене на истинската Библия

Д-р теол. Доний К. Донев, 16.02.2006

 Търсенето на истинския текст на Библията започва с изгубените и почти митологични автографи – оригинали на цели библейски книги или части от тях. Тъй като никой от автографите не е запазен до наши дни, реконструкцията на библейския текст започва с частични копия на автографите, с които разполагаме днес, както и множеството от исторически и лингвистични документи.
Историята на новозаветния текст през вековете е буквално история за два града – Антиохия и Александрия. Антиохия е градът, в който обърналите се към Христос езичници за първи път се наричат християни (Деяния 11:26) и откъдето ап. Павел пише някои от посланията до църквите.
Основан от Александър Македонски, Александрия е исторически и философски център, известен с богатата си библиотека и едно от чудесата на света. В нея се превежда първият гръцки превод на Стария завет, Септуагинтата (LXX). От тези два книжовни центъра произлиза по-голямата част от новозаветни ръкописи, които са се запазили до наши дни.
За съжаление текстовете, достигнали до нас, са далече от перфектното, например гръцкият Нов завет, издаден от Еразъм Ротердамски през 1522 г. Текстът му следва антиохийските традиционни ръкописи, като търпи множество промени и поправки, и никога не достига единна перфектна форма. Използващите го като базов текст преводи на Лутер, Тиндейл и Кинг Джеймс не само следват неговите грешки, но и ги умножават многократно. Известно е, че днешното оторизирано издание на Кинг Джеймс има безброй много разлики с оригиналната публикация през 1611 г.
Александрийските текстове също не са съвсем безпроблемни. Известни са богословските отклонения на Климент и Ориген, които оставят своя белег върху библейските текстове, с които работят. Кодексите Ватиканус и Синаитикус съдържат над 3000 разлики само в Евангелията. Използвайки за основа намерените до момента ръкописи, Уескот и Хорт представят критична компилация на автентични новозаветни варианти. Но техният труд е многократно оспорван заради тенденцията да заменя думи, фрази или цели стихове и пасажи, които критиците смятат за вторични прибавки към оригиналния текст.
Безспорно всяка от описаните методологии има своите положителни и отрицателни характеристики. Уестминстърската изповед на вярата твърди, че: „Писанията са непосредствено вдъхновени от Бога и чрез личната Му грижа и провидение запазени през всички епохи.” Съгласявайки се с боговдъхновеността на Библията, трябва да отбележим, че поради сложните исторически фактори и множеството си участници запазването на нейния текст до наши дни съвсем не е съвършен процес. Приложената схема е само скромен опит да се представи този процес."

Неактивен WhiteKnight

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 230
Re:Истинската Библия
« Отговор #1 -: Април 01, 2009, 14:45:08 pm »
Димитри Иванов - статия за християнството.

http://forum.logos-bg.net/viewtopic.php?t=1078

"

...

Разсекретяването на досиетата на инквизицията

...

Папското покаяние гласеше: "Ние съгрешихме. Ще разсекретим архиви, за да се види."

И то какви архиви! Единият е на Инквизицията, специализиран отдел от 1542 г. нататък за преследване на магьосниците и еретиците, особено реформаторите-протестанти. Голяма част от архива била унищожена или загубена, когато - в началото на XIX век - Наполеон го натоварил на каруци за Париж. Корсиканецът не признавал културна или интелектуална собственост. Обелиск от Египет, пергаменти от Ватикана - все едно. LA FRANCE EST LA FILLE AINEE DE L'EGLISE (Франция е най-голямата дъщеря на църквата). Точка! Все пак оцелели 4-5 хиляди тома от ватиканския архив.
Другият разсекретен раздел съдържа списъците на забранените книги. В него е и Библията. Страхотно! Католическата църква забранила на християните да четат Светото писание! Защо? Много просто: за да не станат и те реформатори. Текстовете можели да бъдат четени и тълкувани само под строг богословски надзор. Черният списък бе анулиран едва през 1966. А превеждането беше забранено до 1943 г. Папата даде на Фидел Кастро урок: Покай се, както ние се покайваме!
Докато се покае Ватиканът, трябваше да се изтърколят 400 години. От Кастро се искаше да е по-бърз. Имаше причина за това. Йоан-Павел II е 264-ият папа. Той знаеше, че католицизмът ще го надживее; дори се шегуваше: "Продължавам да работя, защото как да си подам оставката на шефа?"

...

Между 1457 и 1517 г. се появили над 400 издания на Библията. МАРТИН ЛУТЕР (1483-1546 г.) я превел на немски и възникнало лутеранството.
ЖАН КАЛВИН (1509-1564 г.) я превел на френски и се появили хугенотите.
УИЛЯМ ТИНДЕЙЛ (1493-1536 г.) я превел на английски, но англичаните още тогава били прозорливи. Навреме заловили Тиндейл в Анверс (Антверпен) и го удушили. На острова признавали само "Вулгата" - латинския вариант на Библията. За да разбере народът за какво става дума, разигравали сценки по библейски сюжети. Това били драматизирани проповеди. После, за да вземе църковните имоти, кралят се скарал с Рим и вместо Вулгата, разпространение получил преводът на КРАЛ ДЖЕЙМС, "защитник на вярата, по Божия милост крал на Великобритания, Франция и Ирландия". Естествено не кралят превеждал; възложил това на книжовници. Те заимствали от превода на Томас Матю, който всъщност бил издателят Джон Роджърс, който взел текста на Майлс Ковърдейл, който се опрял на текста на удушения Уилям Тиндейл. Горкият Уилям!
Къде сме ние?

...

"

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re:Истинската Библия
« Отговор #2 -: Април 01, 2009, 15:14:02 pm »
Православната Библия е варианта отпреди крал Джеймс. Католическата също.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 570
  • Сериалът Heroes
Re:Истинската Библия
« Отговор #3 -: Април 01, 2009, 23:51:42 pm »
Библията не е ли направена на вселенски събор? Би трябвало да се търсят оригиналните текстове и тези от неодобрените, които са оцелели.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re:Истинската Библия
« Отговор #4 -: Април 02, 2009, 00:06:30 am »
Оригиналната библия е тази която е направена на вселенския събор през 313г. И понятието Библия се отнася до книгите "избрани" тогава. Всичко останало не е библия. Иначе има още тонове евангелия и апокрифни текстове,които са безспорно интересно четиво и представят едно съвсем различно 'ристянство
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Fi Tanis

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 82
Re:Истинската Библия
« Отговор #5 -: Април 03, 2009, 00:04:55 am »
съгласен съм с Gil-Galadh.
И доколкото съм запознат аз, найстина през 313 Константин обявява християнството за официална религия. НО в оформянето на така наречената библия са включени по-малко от половината автентични текста, които са 77. И смесва избраните такива с дотогаващния култ към Митра, който ако се проследи, ще се види, че този култ и всякакви други по това време датират от много по-ранни под различно име.

"
   1. Mithra was born of a virgin on December 25th in a cave, and his birth was attended by shepherds.
   2. He was considered a great traveling teacher and master.
   3. He had 12 companions or disciples.
   4. Mithra's followers were promised immortality.
   5. He performed miracles.
   6. As the "great bull of the Sun," Mithra sacrificed himself for world peace.
   7. He was buried in a tomb and after three days rose again.
   8. His resurrection was celebrated every year.
   9. He was called "the Good Shepherd" and identified with both the Lamb and the Lion.
  10. He was considered the "Way, the Truth and the Light," and the "Logos," "Redeemer," "Savior" and "Messiah."
  11. His sacred day was Sunday, the "Lord's Day," hundreds of years before the appearance of Christ.
  12. Mithra had his principal festival of what was later to become Easter.
  13. His religion had a eucharist or "Lord's Supper," at which Mithra said, "He who shall not eat of my body nor drink of my blood so that he may be one with me and I with him, shall not be saved."
  14. "His annual sacrifice is the passover of the Magi, a symbolical atonement or pledge of moral and physical regeneration."
  15. Shmuel Golding is quoted as saying that 1 Cor. 10:4 is "identical words to those found in the Mithraic scriptures, except that the name Mithra is used instead of Christ."
  16. The Catholic Encyclopedia is quoted as saying that Mithraic services were conduced by "fathers" and that the "chief of the fathers, a sort of pope, who always lived at Rome, was called 'Pater Patratus.'
"

Май накратко е това. ако греша ме поправете.
« Последна редакция: Април 03, 2009, 00:06:41 am от Fi Tanis »

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Истинската Библия
« Отговор #6 -: Юни 18, 2009, 00:45:56 am »
Открита е древната Тракийска библия Бесика

     Тракийският език и азбука са предшественици на кирилицата, това твърди д-р Стефан Гайд. Изследванията му се позовават на откритата наскоро Библия Бесика, която е безценен извор за езика и писмеността на траките. При езиковия анализ се наблюдава поразителна прилика между важен брой основни думи, които и днес употребяваме, което говори за близка родствена връзка между българи и траки. Тереза Захариева информира:

     Д-р Гайд отбеляза, че не става дума за апокрифни писания, а за каноническа християнска библия на тракийски език, но има и съществени разлики. „ В нея се споменават траките, Орфей, споменава се съществуващ завет на бога в Орфей. Споменават се изключително важни факти, които свързват тази Библия единствено от всички останали библии с тракийското племе беси и изобщо с траките по нашите земи. В нея присъстват много звукове и букви, които после влизат и в Кирилската азбука. Така че тя е предшестваща кирилицата”, каза д-р Гайд. Наблюдават се и поразителна прилика между важен брой основни думи в двата езика.

     Преписът на библията, показан от учения, е цялостен компилиран препис от много източници и се намира в Британската библиотека в Лондон.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=272694

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27