Автор Тема: Езотеричната чалга  (Прочетена 11324 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен July

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 242
Езотеричната чалга
« -: Март 05, 2009, 11:54:34 am »
Дошли са нови времена. Усещате ли ? Оная миризма на муск, която звярът хвърля в пристъп на ярост.  И моето куче го прави. Пръска гадна,  миризлива течност през аналните жлези, когато е раздразнено.  Миризмата няма подобна на себе си.   Светът смърди точно така. Като отчаян звяр, който е заплашен. А, когато звярът е уплашен, той се страхува за живота си.  Тая смрад е просмукала всичко,  като една смрадлива мъгла.  Цветята не миришат вече, както едно време. Зеленчуци, плодове, нищо не мирише както преди.  Всичко е загубило есенцията си и цъфти, ражда плод и умира абсолютно пластмасово, монотонно, лоботомирано и безразлично. 
Страх.. Страхът е тази смрад.. Всички се страхуват. Страх от тъмното, страх, дали ще има пари за ипотеката следващия месец, страх,  дали детето му няма да бъде изнасилено от педофил от училище до вкъщи, страх дали да си купи паста за зъби с флуор, дали тя няма да го погуби, страх , страх...паника. 
И както един приятел казва, „защо” е най-градивният въпрос.. така и аз се питам, защо? Защо тоя страх, защо това масово отчаяние?... И никой, колкото и външно да демонстрира усмихнато щастие на парада,  все пак не спира да се тревожи. Тревогата е като сирена при бомбардировки.  Когато я чуеш, нещо  в корема ти се обръща наопаки. 
Инстинктът на звяра работи безотказно. Защото сме загубили сетивата си на боговете, които сме.  Нямаме усещане за дух и сме едни емоционални инвалиди, тотално подчинени на емоция и чувства. И когато нищо не е останало у животинското тяло, освен животното, то е уплашено за живота си. И зверски се страхува. И живее като дзвер.  Действа отчаяно, първосигнално, грубо, без да разсъждава, защото звярът няма време за разсъждение. Миг невнимание и друг звяр ще го разкъса.  Светът е пълен  със зверове.  Готови да скочат едни връз други, дори ако само ги погледнат накриво. Взривоопасни, първосигнали,  дзверища. 
Болни времена. Болни. Масово лечение е нужно. А, никой още не е измислил лек. 
Звярът се страхува и търси... надежда. Надежда, спасение... или...спасител.

В такива времена се появява едно ново животно. Едни видове умират, други се появяват. Природа...няма начин. Това ново животно е езотеричният чалгаджия. (Езотеричният чалгаджия може да бъде мъж или жена, но за удобство на изказа тук е в мъжки род, защото ми е по-удобно). Автор на сензационни книжлета за богове и/или конспирации. Щатен ( назначен от играта) събуждач на масите.
Много езотерична чалга съм  смлял досега,  но никъде не съм срещнал нищо смислено, съдържателно и обективно.  Нищо различно от вече съществуващата огромна по обем, езотеричен,  пастьоризиран бълвоч.  Захаросана сензационност, претенции, егоцентрични,  фантастични, необективни  истории, написани от неграмотни комплексари, лишени от стил и представени за неоспорим факт. Факт, недоказуем разбира се, защото ако беше доказуем, авторът Чалгарев нямаше да може да си развихри егото до безкрайност. Възползвайки се именно от емоционалната същност на слабо и средно развити инкарнации, което действа безотказно в тоя свят,  претъпкан с емоционални дзверове.
В повечето езотерични  книги-чалга , главният герой е самият автор – един, в повечето случаи -  енергиен вампир,  парадирайки като тъп паун  пъстрата опашка на нирвана,  самадхи, просветление. Ееей скивай, скивай кво мога а? Я, виж ми перата, колко са красиви.
 Той несъмнено е Месията на новото време. Този енергиен вампир – смукач или  има  дълги диалози с Бог или най-малко дълги диалози с „астрални” източници или чертае  сложна, драматична карта на бъдещето, ако е конспиратор.   Някои езотерични автори са ясновидци и лечители, като допълнителна опция.  Но, офертата е винаги по-изгодна,  ако си „купиш”    направо целия пакет от качества. Просветлен, лечител, Бог, месия, физик, учен, биолог-тесен специалист  по ДНК, мозъчен хирург, историк, ясновидец.  Друго си е да можеш всичко.
На книгата му задължително присъства името му,  да го знаем кой е.  Защо ни е да знаем името на автора, понятие си нямам?  Защо ни е да знаем, кой е той? Винаги ми е бил интересен тоя феномен.  Когато твърдиш, че казваш истини, факти и пророкуваш, защо ми е да знам, как се казваш, кой си, от къде си, кой университет си завършил? Къде живееш,  кога ядеш мусака, каква ти е алфата и омегата на живота. Знаеш ли, не ми пука кой си, ако това, което казваш, достига до мен и резонира.  Защото твоето име не е важно, разбираш ли?
.....Не, разбира се, той не разбира това.  Името е сложено там и това име е един невидим казан,  за самоволни енергийни пожертвования. Всеки, който каже това име,  налива щедро собствената си енергия в неговата купичка.  И така го зарежда, капка по капка, кап... кап...кап..пълни го. Вампирите искат постоянно зареждане... Никой от тях не пише под псевдоним и това е, защото иначе няма как да събират ценната енергия на хората, с която се хранят.  Когато авторът с радост обявснява кой е и какъв е , за мен е винаги сигнал, че този човек, просто иска да бъде култов на всяка цена.  Защото, ако само посланието му беше важно, а не обожествяването на собствената му личност, щеше да се ползва с псевдоним.   

Книгата се разпространява и чете.. Но това не е достатъчно  за да се поддържа огъня. Един интересен вариант е  да си  намери форум ( да си направи 16 акаунта и да  започне  уж полемика за книгата си,  а той просто да си разиграва сценката сам,  с измислени никове... хахаха) , или сам си прави  блог или уеб сайт и така си осигурява постоянния приток на енергия, който е необходим на демона да съществува.  Книгата/те също бива/т свободно разпространявана/ни по интернет, за да видим колко е благороден и как не е въпрос на печалбарство за него, а е само в интерес на  посяване на истината на по-голямо поле. Трогателно, но ми се повръща.

Маниерът  на езотерика-чалгаджия е , вече си позволявам да я наричам, стандартна  схема-матрица, защото при всичките е една и съща.
Леко резюме, как автора е съвсем обикновен човек, от обикновено семейство, на което непременно ни се набляга, и с което се създава илюзията за връзка с  нас, че, ах, той/тя е като нас.. Тази хитра схема е необходима,  за да го направи близък до масите. Той сам предлага тази схема, за да бъде приет от широк кръг хора. Следва трогателен разказ, как средностатистическия Господин  Никой  Никоев започва пътуването си към просветлението. Следва синдромът  „малко просветление”, когато животът е толкова монотонен и безличен , а в Г-н Никой е загнездено чувството, че трябва да има и нещо повече от тоя живот, живота  на това тяло. И той почва усилено да чете езотерична литература. Естествено, ако беше честен, би казал, че изобщо не вдява, за кво дъ фак,  иде реч там, но, обратно на това, езотерикът-чалгаджия казва, как  (О!)  му просветнало щом прочел Бхагават Гита. Хахахаа. Сори, но истеричен смях ме обзема всеки път, когато попадна на нещо подобно.  Бхагават гита е като всяко друго кодирано четиво, трябва да се гадае, тълкува, отсява, за да се разчита закодирана информация в него. При това е от издателство „Светла полярност”.   Но видиш ли,  с един прочит Чалгарев я е усвоил тая закодирана информация.  ( дали има и  един път, е спорен въпрос, който науката още не е доказала)
Изведнъж от някъде , някак,  той изневиделица разбира цялата Гита. Не, не.. Не  просто само Бхагават гита, не просто само Упанишадите. Всичко започва да му се изяснява и което е най-странното, той, Чалгарев, започва да усеща, как другите около него живеят като в сън и не ги разбират те тези неща,  които той разбира. Разбира се, не си е направил труда и няма и да го направи,  да прочете по-скучните, но малко по-достоверни  Синет, Лорънси, Питагор, Платон.  Не е хвърлил бегъл преглед на ни един философ, а, ъ..... защото философите и учените са тъпи, те нищо не знаят, освен да философстват. Начи идва следващия момент от схемата на Чалгарев. Той отрича всичко от науката, философията, езотериката, религията и квото още решите, защото той е достигнал до неща, които са непосилни за тях.  За него Айнщайн е  глупендер с посредствени знания и се е объркал нещо. Малии, мислиш си, какво ли знае тоя човек, щом Айнщайн му тъпее.  Става наистина мноого интересно. Разбира се, Чалгарев никога няма да се наеме да обори никоя теория, ни на Айнщайн, ни на някой друг, щото нали все пак трябва да имаш познания в някаква наука. А, нека не забравяме, че обикновено Чалгарев е Г-н Никой от гр. Никъдево,  с престъпно скучно ежедневие,  досадна работа, ако изобщо има такава.. и никакви научни познания. Ако го питаш кво работи, няма да ти даде отговор, хващам се на бас.  А ще смотолеви нещо безмислено от сорта: „амииии,  занимавам се тук с разни неща, понаписвам туй онуй”.  Тва му е професията... .  Защото това е част от огромния му като вавилонска кула, комплекс за малоценност.  Значи,  за оборване на научни теории, забравете,  той хабер си нема от математика, физика,  химия от нищо....за да може да обори Айнщайн или който и да било учен. Затова,  за да си напълни казанчето, за което споменахме, само заявява колко е в грешка Айнщайн или някой друг учен,  няма значение кой.  (Имената нямат значение, те са измислени тук, говорим принципно за автора-чалгаджия. И ако  някои от вас вече са открили прилика с такива лица, то, това си е ваше откритие, не мое. Аз говоря само по принцип , опирайки се на много такива книги.  Имена не споменавам и няма да спомена.) И клакьорите, които също хабер си няма от физика или въобще от  наука, също викат след него: Да, да , прав е! Айнщайн е в грешка, всички учени са в грешка, те нищо не знаят. Тцтцтцтц...!


Неактивен July

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 242
Re:Езотеричната чалга
« Отговор #1 -: Март 05, 2009, 11:56:03 am »
Имаше един автор, който си говореше с Бог, и даже хората му вярват и дори го вземат насериозно. Четат му ментално болните книги.  А той си е за психиатрична институция с лек режим.  Друг един „събеседник”  на Бог твърдеше някъде, че е преродената принцеса Мумтаз Махал, за която съпругут й Ша Джахан е построил Тадж Махал. Оффф.  Да, разбира се, как не можахме да се досетим по-рано, че само преродени принцеси могат да разговарят с Бог.  Няма да е преродена селянка от холандска кравеферма край Утрехт, я. Не ни е минавало и през ум даже.... Нууееее.   Всеки с малко повече езотерична култура знае, че с Бог не може да се говори и общува. Защото нема такава личност. Защо? -  изисква сериозно проучване на сериозна по обем езотерична, философска  и научна литература и личен опит. Затова няма да се впускам в сензационни обяснения.  Само един субект с много остро чувство за малоценност има мотив  да развие невероятна фантазия и измисли подобни нелепи твърдения. И говорейки само от името на Мумтаз Махал, авторът  ни спестява всички останали  хиляди фасети на неговия Аз, които не са задължително толкова романтични или фрапантни, драматични или  мега известни.   У мен остава странното усещане,  че той не знае за други свои прераждания... Помни само принцеса Мумтаз. Затрогващо е... Разбира се има и по-хитри автори, но по-хитри не значи непременно по-умни.. Те се прераждат като гуру, или каквото ви хрумне имаше и един такъв... Що никой от тях не каза: През 1876 съм бил ( и все още съм)  беден хамалин, перманентно насвиркан до козирката, в доковете на  Саутхамптън. Всяка вечер след като съм си изкривил гърба от пренасяне  и ми хвърлят монетата в калта, тичам  без дъх до вмирисания на вкиснала бира пъб, където се насвятквам и после.... не повна.....май си тръгвам, ...разбиш ли... и падам възнак в калта,  преди да съм направил втората крачка навън... Неясен силуетз ми се мержелее в главата,  един, дето не е толкова насвяткан оправя една проститутка в съседната уличка и двамата грухтят като свине. Пикае ми се...не моа а мръдна, ееее  нищооооо....
 Гаси, толкова ли нямат фантазия.
Та, да се върнем на събирателния образ за езотеричния чалгар ( към който несъмнено спада и споменатия по-горе автор - принцеса), наречен за простота -  Чалгарев, освен  плитките си езотерични познания, той също развива или поне се опитва да ни убеди, че развива,  медитативни способности. Той не забравя да спомене, че след книгите несъмнено идва период на усилена  медитация, как се медитира с усилие, не ми е ясно, но явно не разбирам от медитация или от усилие при медитация. Медитацията е дежурното средство, което води Чалгарев до просветлението му. Разбира се, на нас ни е спестено всичко относно методите, техниките на медитация, пози,  дишане; отворени/затворени очи...мантри ..немантри  и защо ли пък ни трябват на нас простолюдието. Ние не разбираме от такива неща. Ние сме хванали с треперещи в очакване ръце тази „чалга-библия”,  с надеждата в  края ѝ  да намерим сензационното разкритие, лекрството, което ще ни направи по-възвишени и ще ни катапултира до въпросния Бог.  (А с тоя Бог и това име ми е дошло до н’ам си къде. И аз го ползвам с голямо нежелание. Няма ли да измислят нещо по-свястно вече...)
Разбира се, ако Чалгарев беше просветлен , би знаел, че медитацията не е начин да бъдеш духовен, а само да успокоиш препускащите  мисли. С медитация не се достига продветление, не се става духовен. Всяка,  целенасочена към духовно развитие медитация е егоцентричен, чисто егоистичен акт , който всъщност анулира целта на самото занятие.  Егоисти сме вече така или иначе, защо да ставаме по-големи. Въпросът е,  как да се отървем от излишната си помпозност и претенциозност и да се доближим до истинската си  същност, а не как да наберем още повече фалш. 
И такааааа..... Развивайки своите медитативни способности, Чалгарев започва да прави астрални пътешествия. Вижте сега, това е задължителен атрибут, ако ще пишете книга-чалга и искате да впечатлите простата рая ( неслучайно употребявам тази дума, защото изглежда в очите на Чалгарев, останалите хора са невежи и той се държи с тях само и единствено снизходително, т.е. като господар). Та,  ако искате да напишете книга - езотерична чалга, астралните пътешествия са си must ( задължителни).
Защото, там, само фантазията е граница. Можеш да се „срещнеш” с когото и каквото си поискаш от ангели и демони,  през извънземни  до Бог. Но Чалгарев няма много  и от този артикул в склада (фантазията де) и затова прибягва до други помощни средства.  Просто „черпи” случки и описания от вече отдавна издадени книги. Обикновено Чалгарев,  не се откроява с блестящ интелект и дежурно винаги черпи от Монро, като най-популярен автор на астрални пътешествия.  Просто няма как иначе. Която и чалгарска книга да прочетете, тя неизменно съдържа потресателни съвпадения с опитите на Монро.  Значи да уточним , „почерпка” от Монро е задължителна, за да се подчертае, с какви умения разполага авторът.

 Разбира се, подробности затова, какво Монро е „пропуснал” да каже в книгите си и как втората и третата коренно се различават по откровеност от първата... Също, погрешни тълкувания на Монро, като лууш, баси тоя лууш вече е като някаква  нова религия, а Чалгарев си няма и понятие, какво е имал предвид Монро, гворейки за Лууш. Нека само кажем, че хората НЕ могат и НЕ излъчват лууш. На бас, че Чалгарев тва не го знае.  Той си знае неговата песничка: лууш е негативна енергия излъчвана от хоарата... Ядец , Чалгарев, имам новина за теб.  Тц, не е така... Лууш не се излъчва от хората. Нема как да стане...
Когато вече  достатъчно е впечатлил раята с ултра, пара, извънземни,  възможности ,  може да премине към „собствени умозаключения”.  Това е най-опасната част.  Защото именно тези умозаключения са онези неспасяеми кърлежи, които се захващат за наивните ( слабо до средно развити) умове и всеки опит да бъде премахнат кърлежа,  завършва с откъсване на главата му, а тялото му остава да „пътува” навътре в мозъка и да прави поразии . Бррррр. Тези собствени умозаключения, колкото по-объркани са и колкото повече думи съдържат и колкото по-малко тези думи са носители на информация,  толкова по-добре. Тоест, количеството думи трябва да расте обратно пропорционално на количеството информация, която идва от думите.  Или, много думи, ма нищо да не казват. Практически, както и да се опитате да приложите опита на автора в личния си живот, ще имате един и същи резултат, наречен кратичко -  ядец!  Е, вие какво си мислехте, че се става толкова лесно Бог, аааа не! Чалгарев ( уж ) казва:  „всеки го може” , но сам знае, че не е така. Защото той също не  го може.  Само пише, че може и това е разликата, която убягва на читателя, но не на всеки читател...
Така, по-нататък в схемата-матрица  за написване на подобна книга,  се появява фактологията.  Потресателен метод за доказване правотата на авторовите думи.  Фактологията може да бъде от сорта на : Бог ми каза еди си кво (което си е факт, нали?!) или фактологията може да бъде друг вид -  за световна конспирация, където задължително се налага да присъстват всички познати извънземни раси ... сиви, рептили, плеядианци и т.н.  и да се обясни „научно” и „фактологично” тяхното съществуване.  Разбира се Чалгарев, няма да си направи сам проучването, а както винаги ще се почерпи от други автори, които пак са му спестили личното усилие.  За какво да изследва сам, след като ги има вече Дейвид Айк , Закарая Ситчин,  Максуел и т. н.  Тук,  списъкът може да е  наистина доста дълъг.  Щото има и такива конспиратори, които сами си вършат работата и проучването. И явно то е отнело бая голямо парче от живота им, защото, ако погледнете на сериозен  конспиратор той е над 45,  та до 60 г и над.  Забравих да кажа, че Чалгарев рядко надвишава 35г.  И проучването му е траяло 3, като през това вереме е изчел Дейвид Айк, изгледал всички  задължителни филми, напасъл се е здраво с информация.  Ако ше е от другия ( по-езотеричния) тип, за тия 3-5 години ще е станал  велик  медитатор, астрален екскурзиант, и ще е изчел ( ама само наужким)  всички Гити и Упанишади, Монрота и Кастанеди. Те са му, каквото е за манекенките Куельо. Настолните библии...
Фактите и доказателствата в книгата на Чалгарев са.....  рисунки на рептили ( смях ли чувам?  дръжте се прилично, моля ви се, малко респект) от „очевидци” + клиповре от ю-туб на шейпшифтинг и книгите на по-горе споменатите автори конспиратори.  Клипове или снимки  САМО на звезди и известни личности. Значи, тва също си е must, рептила требе да е известен. Неизвестни рептили – няма.  Не му хрумва, че тия известните са сложени там за него, за да не си завира носа в тия дето никой не ги знае и няма и да ги узнае.  И разбира се,  клиповете и снимките са неоспорим факт,  защото те не могат да бъдат манипулирани по никакъв начин, аа.... няма как ..ъъ?!  ... пффф, уморителна работа е да си езотеричен чалгаджия.  Неуморен,  изследователски труд. 
 Той обаче, сам: никога не е виждал извънземно, никога не е виждал летяща чиния,  никога не е виждал, (пипал ) рептил, никога не е бил свидетел на шейп-шифтинг.  Сам, личен опит - няма, само „факти”,  събрани от други източници. Тоест,  ние трябва да му повярваме сляпо, защото той самият е повярвал на друг,  това е посланието на езотеричния чалгар. Той твърди, че това, което казва е истината, като дори сам той не знае, дали е истина. 
Освен всичко друго, целия миш-маш от  90% чужда, непроверена, недоказана и поради това строго субективна ( необективна) информация има и нещо друго, мнението на автора за себе си. Той винаги говори от пиедестала на знаещия  и винаги със снизходителния тон на разбиращия към неразбиращите.  Той иска да им „отвори”очите...да ги „събуди”... Той парадира със скромност, с обикновеност, но си ýмре да му казват колко е велик. Хахаха. Защото така контрастът на това, което той е казал за себе си: „Ох, аз съм просто едих скромен човечец от Долно Уйно.”  И това което феновете ще кажат за него : „О, вие сте велик Г-н Чалгарев...Вие сте предали по великолепен начин такава  невероятна истина.. Никоя наука не е успяла досега. Поклон! ”  –  тоя контраст, между скромност и величие, става огромен... ( И пак той:  „Да, така е,  това което аз ви казвам не съм го чел никъде”... хахаха... ами щото явно не четеш... И купичката  с волни енергийни пожертвования се пълни.
Огромен контраст между една безнадеждно скромна и достойна за уважение личност и  - недостижимия гений на уникалния просветлен. Бах ти случая.
Заключение. 
Езотеричната чалга явно не работи като лекарство за отваряне на очите, защото ако работеше, логично е -  светът сега, в този момент, щеше да е едно по-добро място и хората масово щаха да са просветлени, имайки предвид литературната езотерична Ниагара,  която се излива ежегодно по света.  Досега не съм видял  излекувани хора.  Болестта със затоврените очи е неизлечима от книги на езотерични егоцентрици, с комплекс за малоценност.
Тая болест е причинена от това, което е и лекарството - самият  слепец. Той единствен е  в състояние да си отвори очите. Но зрението винаги идва със (съ)знанието.  То се разширява и зрението се подобрява. Докато в един миг слепецът не прогледне и не види, къде стои в реалния свят и  има ли изобщо реален свят. Ма мое да прогледне, мое и да не.  Има и един друг тънък момент, ако Аз не е решил дадена инкарнация да е много просветлена, тя ще си тъне в невежество, защото точно от това  има нужда Аз-а.
Неминуемият ми оптимизъм идва от знанието, че всеки, рано или късно еволюира ( става въпрос за Аз-а,  не за инкарнациите му).  Никой, никога не спира да съществува.  Така, че всеки има време и право да „греши” колкото си иска пъти, езотеричният чалгар и неговия читател,  дори и а(А)з.  Всички ние.  Всички, след много грешки и повторения,  ще достигнем до истината и пак няма да спрем, защото животът никога не спира. Само погледнете под микорскоп. Нищо никога не е в покой.
И така допускането, позволяването и толерирането на езотеричния чалгар става фасулска работа.
Той съществува, защото аз допускам това.
Аз му позволявам да съществува, защото не мога да му нарушавам личното право на избор.
И аз го толерирам, защото знам, че е само един малък фасет от брилянтното, еволюиращо същество, което Е .


Неактивен July

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 242
Re:Езотеричната чалга
« Отговор #2 -: Март 05, 2009, 12:01:28 pm »
Продължение.....

Езотеричната чалга – полуистини, полулъжи, хистерии, апокалисптични прогнози  и повечко вербална диария. .. покрита с дебел слой пудра...

Някой беше писал в една от темите забравих вече кой и къде, но  изразът ми се запечата в информационната „банка”, че хората мислели за преяждане , а не за прераждане. Това, разбира се, придружено с критично размахнат пръст ( картина, която развинтената ми фантазия  рисува) срещу преяждащите и закичване с лавров венец на прераждащите се. Браво! Браво,  реве тълпата, невежа за трагедията на това неграмотно изявление.

Прераждане? Не, благодаря!   Отказах порочните  навици отдавна. Сега я карам през просото. Преяждам постоянно и не ми дреме. Приех се, харесвам се, обичам се.... безформено, гротескно тяло, напомнящо за тленността си.  Който не се (ме) харесва, нека се пази от преяждане.  ХАХАХА Аз не се ‘срамувам’ и ‘притеснявам’ от това, как изглеждам, както и дали съм здрав.  Какво значи „здрав”?  Здрав физически?  Познавам доста лумпени със страхотни тела. Знам също много „здрави” дето умряха на 25 години и знам много болни, които са болни вече към 40 години и са на по 88. Здрав?  Малко преувеличен ми се струва светлия ореол на здравето..след като здрав на 18 години може да го блъсне влака. Кво като е здрав?

Не е ли това типичната  ( по сведения на самите автори-коснпиратори) рептилска обсебеност от физическото тяло, типичната „тяло”-идентификация, ужасът да не се случи нещо със „свещеното” ми тяло, да не „умре” то? А обсебеността с тялото не е ли за сметка на духа? Не е ли това също отдаване на моята сила на една от двете полярности?  Не знам, просто разни мисли препускат неконтролирани...Аз съм добра майка, нека си препускат децата...
Разни съмнителни инкарнации-недоразумения  искат от мен да не преяждам, но ми рекламират прераждането.

Да се прераждат баламите, дето обичат да си отдават силата на други, които им казват какво да правят, какво да ядат, как да изглеждат, какво да четат, в какво да вярват... какво да мислят..

Аз продължавам да преяждам и не ми пука за прераждане. Аз вече съм се ‘родил’ и нямам намерение да ‘умирам’.  Междувременно ще правя каквото си искам.

Ако някой много държи да се развива с бясната скорост на охлюв, нека се преражда, кой съм аз да  му преча?!

Думичките „вяра” и „прераждане” са много коварни капани. Да вярваш НЕ  значи да знаеш, значи само  да... вярваш и нищо повече.  Да вярваш: какво ти казва някой, какво пише в книга, да вярваш в конспирации, да вярваш, че ще се прераждаш. Всички тези „вярвания” не струват и даже стотинките за един таратор, ако само си чул за тях.  Те са сапунени мехурчета, които се пукат под натиска на играта. Пук, пук...пук.

Когато знаеш, вярата  не ти е нужна.  Вярата е необходима на онези лумпеноиди, които имат нужда от външно потвърждение, от автори(тети), от лидери, които да ги водят ( най-често за носа). Защото те са загубили способността си да взимат самостоятелни решения, дори изконното си право, да мислят сами.

Конспирационната литература не е за слаби ин(карнации)дивиди. Нито за списващите я, нито за четящите я. Защото те я приемат хистерично и много  присърце, до степен на обсебеност.  Една развита инкарнация на Земен Висш Аз ( вечния ) приема дадена информация, калкулира, обработва я и продължава по пътя си, не зацикля на едно място като развален грамофон. Той САМ проверява информацията, не чака да му се каже, в какво да вярва. 
Конспиративните автори са точно такива токачки, постоянно кълвящи едни и същи неща отново и отново, до втръсване.  Помня,  някой беше споменал, че всички следващи книги на Айк са като първата му,  с малко добавени неща. Така е , чела съм ги с очакване и надежда нещо да се случи, ма не би.  Ми това е типичната езотерично-конспиративна „техника”. Едно и също до посиняване. (Въпреки, че не е честно да говоря точно за Айк, той поне не преписва и сам си прави изследванията повече от 20 години човека, нищо че е светъл заварчик. )

Натрапват информацията, липсва им поетика, оригиналност, уникалност на стила и формата на изразяване.  Преписват на поразия едни от други. И затова и системата( играта) ги позволява, защото те сами си градят имиджа на кукувци. И затова и масовото отношение към тях е несериозно. Това е целта.

Ако един материал се поднесе интелигентно,  без хистерии и апокалиптични прогнози, с чувство за хумор, без даден езотеричен автор да се „опитва да събужда” слабо и средно развити инкарнации, защото те НЕ МОГАТ да бъдат събудени, нещата биха били по-различни.  Езотеричният чалгар, сам трябва да е наясно с това, иначе самият той спада в същата категория на онези, които имат нужда от събуждане.
 
Ню ейдж Авторът е най-често леко напреднала инкарнация, която е взела напредналия си стадий за просветление, с което едва ли не, иска да илюминира „невежите” маси.  Той е по-често заварчик във Светлата фабрика ( тоест играч в играта, за която  сам алармира).  Същият се събужда една сутрин, след като е прочел Монро, Айк , Максуел и подобните им и решава, че е месия и неговата мисия е да разпръсне ( разбирай препише ) „полузнанието” си над спящите маси.  (Да не си помислим, че е заради неговите лични комплекси! Ааааа, нуееее, той не е такъв човек!)

Повечето от езотеричните нюейджъри са силно, болезнено комплексирани ( респективно търсещи популярност на всяака цена ) ДНК обсебени инкарнации, които ги интересува повече колко флуор има в питейната им вода, отколкото колко дух в загниващото им тяло.  Те са зациклили на тема ДНК зависмости, извънземни влияния и психоатаки и все неща, от които една напреднала инкарнация знае, че е вездесъщо предпазена. НИКОЙ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА НАВРЕДИ  на шибаното ти тяло, ако „Аз” ( тоест ти самия) не  е  решил.  Ако езотеричният нюейдж автор не знае това, самият той е най-много средно развита инкарнация с остра нужда от яко растърсване от ступора, в който е изпаднал.
 
Анонимността също е допълнителен + , за да се наблегне на посланието, а не на посланика.  Една напреднала инкарнация не се облича в крещящи одежди, парадирайки себе си като проститутка в парада на суетата.  Една напреднала инкарнация знае повече от това. Тя няма нужда от признание и ( външно) потвърждение за собствените си познания.  Най-малко има нужда от ухажванията и овациите на  екзалтирани животински и средноразвити инкарнации, с каквито е пълен светът.

Натрапчивостта и повторението навяват скука, елегантното намекване  приканва  ума на пътешествие в непознатото и невидимото. Но езотеричният чалгар няма собствен стил и от там и няма как да има елегантен изказ. 
И вечните патетични, апокалиптични, застрашителни, заплашителни  умозаключения. Хората имат достатъчно проблеми в живота си, за да им бъдат натрапвани още допълнително стрес и страх.  Нали страхът и стресът служат перфектно на полярностите и техните неуморни работници? Това самият  автор май би трябвало да знае (и да избягва).

На народа не му трябва повече от същия булшит,  в който и така е затънал, трябва да му се обясни, какво е той самият. Не да му се поднасят нови и нови поводи за страхуване.  Да му се загатне, че той е  вечно създание, да се посее у него семето на : „искам да знам кой съм”, а не  на „ кой иска да ми навреди”

Синхроничността и без това работи така, че ако нечий Висш Аз иска негова инкарнация да получи дадена инфопрмация,  тя ЩЕ я получи.
Противно на конспираторите, аз ви казвам, да не се страхувате, защото няма от какво. Всички онези, които се споменават в кон.теориите са на по-ниско еволюционно стъпало от вас ( и рядко  на същото ).

Знайте за тях, добре и толкоз! За вас се грижи вашия Висш Аз т.е. вие смият на друго ниво.  Доверете му се. Той е единственият, който ви закриля.
Всичко останало служи на тъмни и светли цели, но и това  също е позволено, защото е допустима опция в сценария.

Има само една недоспустима опция -  вие да бъдете наранени.  Няма как да стане. „ Аз” се грижи за вас това да не стане.  Никой ( извънземен или земен) не е в състояние да ви нарани ( не става въпрос за физическо нараняване) . Затова си живейте живота както искате, преяждайте, препивайте. Кой може да ви забрани? Само вие си забранявате, както обикновената, така и духовната храна. 

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re:Езотеричната чалга
« Отговор #3 -: Март 05, 2009, 12:56:07 pm »
Много добра статия. Само ще включа и любимите аргументи на езотеричния, или конспиративния чалгаджия:
"Древните са знаели, че..."
"всеки знае,че..."
"не може да не се сългасиш,че..."
"това е така, ама ми е забранено да кажа защо"
"това е така,ама военните/масоните/извънземните, са унищожили всички доказателства"
"това е така,защото не можеш да докажеш обратното"
"това е така,щото учените са закостенели мозъци, които (пет минути все в тоя дух)...и за това нещата са така"
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Breath

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 565
 • The lamps are different but the light is the same
Re:Езотеричната чалга
« Отговор #4 -: Март 05, 2009, 13:00:47 pm »
Мдаа, много добър анализ July. Просто нямам какво да кажа, много добро.
THERE IS A DIFFERENCE BETWEEN KNOWING THE PATH AND WALKING THE P

Неактивен Salito

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 218
 • ТАЙНАТА Е В ХРАНАТА
Re:Езотеричната чалга
« Отговор #5 -: Март 05, 2009, 13:26:23 pm »
И аз съм (ДА)...........мюзик айдъл ...Фънки. 
Като се сравнявам с ителекта ти все така изглеждам в собствените си очи, като фънки.
« Последна редакция: Март 06, 2009, 00:40:28 am от Mirotvorec »
най-добрият приятел на човека остава самият той, въпреки предателствата понякога.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re:Езотеричната чалга
« Отговор #6 -: Март 05, 2009, 18:44:59 pm »
При тези положителни коментари явно аз ще трябва да "вляза в ролята" на критиката при това в случая се явява и трудна роля защото не мога да отрека че много от нещата писани по-горе сами по себе си са верни  ;) Но,  :P в контекста който са написани и начина по който са изказани за мен лично ми приличат на разочарован фен на "езотеричната чалга" който е преминал към страната на "научната чалга" защото първата не му е дала истинските отговори които търси. И наистина който си мисли че от която и да книга сама по себе си може да извлече някаква пълна истина та дори само за един детайл на неговото битие е в голяма грешка. Това съм го споменавал многократно но все пак всеки сам си решава в какво да "вярва" и в какво не. Аз лично не успях да разбера кое се явява "езотеричната естрада", която би трябвало да бъде алтернатива на "езотеричната чалга".Автора на статията знае ли кой е , къде се намира, защо е тук че така остро критикува интересуващите се от различни ТЕОРИИ ,които съвсем естествено се различават от НАУЧНАТА ЧАЛГА - чиито отговори са лишени от всякаква логика в момента в който въпроса излезе  малко от рамките на догмата.Съвсем естествено много догатки не са верни, други пък са умишлено грешни с цел заблуда. Не съм съгласен и с предположението че не се взимат под внимание древни философи тъй като те сами по себе си са си алтернативен източник на информация.Друг е въпроса дали с времето и техните достижения не са преправяни по модела на разни религиозни писания като библията и т.н. Но това с умишления заговор ( който си е част от играта)НАУЧНАТА ЧАЛГА просто някак си не го допуска - сякаш през цялата човешка описана история е имало нещо друго освен заговори - ама за каквото се сетите А как са ставали владетели древните царе ? Дали не се е налагало да заговорничат много често против собствените си роднини и да ги избиват в много случаи само за да останат на власт ? Все интересни въпроси и изведнъж идва златния век на науката през който всичко е ясно , всичко е доказано, всичко се знае и нищо не може да остане скрито - при това и камери вече има  ;)Та ако алтернативата на езотеричната чалга е научната чалга май и това не е решение според мен.
« Последна редакция: Март 05, 2009, 18:47:47 pm от Alien »

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Re:Езотеричната чалга
« Отговор #7 -: Март 05, 2009, 19:30:35 pm »
Според мен нещата са прости:

Понеже действителността в момента сякаш се е превърнала в нещо много сложно, някои предпочитат да си затворят очите за болката, мрака и гадостта в нея, с което сами започват да играят ролята на щастливия идиот, живеещ в собствен свят.С идеята, че материалният свят не е важен, оправдават факта, че НЯМАТ ТЕЗА.

Да нямаш теза означава, хем да не знаеш какво да правиш в настоящето, хем да нямаш желанието, подбудата за търсене на решение и поставяне на съзнателен път пред себе си.Тази комбинация аз наричам да "нямаш теза за положението".

Другата група са онези, които са затворили очите си за доброто, красивото и радостта в действителността, с което се поставят в ролята на онеправданата, безпомощтна заради несправедливостта овца, която - също като идиотите - чака нещо.Защто няма теза за положението.


Може би технологията е огромна сила и няма почва за сравнение с духовността и съзнанието.Може би духовността и съзнанието също са огромна сила и сигурно нямат почва за сравнение с техниката и материалното.
И на никой не му минава през акъла да потърси такава почва - да потърси кое е общо на съзнанието и техниката, кое е общото на материалното и духовното.И къде губи духовното пред материалното, къде губи материалното пред духовното.И на никой не му минава през акъла, че е загубен без техника и без духовност.

Докато никой не е прегърнал материалното и технологиите еднакво силно, както съзнанието и езотериката, няма да се пръкне адекватно решение за положението.

А адекватно решение на положението означава, човекът да вземе такова решение, с което да покаже на себе си, че има свободата и властта над развитието си.
« Последна редакция: Март 05, 2009, 19:32:24 pm от Спорт-Здраве3 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 518
 • *terrafim*
Re:Езотеричната чалга
« Отговор #8 -: Март 05, 2009, 19:31:05 pm »
Какво значение има кой как се представя и иска да изглежда? Това е любимата игра на егото - да се представя като нещо, което не е, за пред другите. Според мен проблемът не е, че има г-н Чалгарев от село Долно Уйно (подобни сравнения, поне на мен, ми навяват връзка между автора на статията и чалгата, макар авторът да се опитва да избегне такова сравнение с техниката - "аз плюя срещу тях, значи не съм като тях", но уви...), а че има хора, който приемат винаги за чиста монета това, което другите казват. И тук не говорим за това всички да сме скептици или големи критикари, всъщност собственото мнение е доста надценявано, най-малкото, защото всеки има такова и то по никакъв начин не влияе на реалността, а че хората, които четат такъв тип книги, в болшинството си всъщност си търсят поредния "овчар", който да води стадото и прелитат от цвете на цвете като пчелички. Никой не може да ти предложи цялостен, завършен и истински поглед върху реалността по няколко причини.
Първо защото всяка истина е относителна и валидна само за определени нива на съзнание, второ защото реалността не е символна и не може да се вмести в ментална концепция. На тези хора им липсва съвсем простия подход - като четат да видят какво наистина резонира с тяхното съзнание и нужди в момента, да интегрират само това и да го използват. А не да тръбят наляво и надясно, че са открили абсолютната истина, защото тя е неизказуема. Това е причината много хора да бъркат луната с пръстта, който сочи към нея.

Авторът на статията съвсем спокойно може да бъде припознат като г-н Чалгарев, защото си е позволил доста осъдителен подход и макар да казва някои истини, по никакъв начин не личи, че ги живее. Но това е ок, всеки е някъде по пътя си и жертви в реалността няма, само доброволно отдаване на силата и методи за обезсилване като съденето, присмиването, неспособността и нежеланието да разбереш другите.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re:Езотеричната чалга
« Отговор #9 -: Март 05, 2009, 20:25:34 pm »
Първо защото всяка истина е относителна и валидна само за определени нива на съзнание, второ защото реалността не е символна и не може да се вмести в ментална концепция.
Ъъм, само аз ли виждам тук противоречие? СИмволите рядко имат конкретно значение и подлежат на тълкуване - следователно ако реалността е символна, товскяо нещо може да се тълкува по няколко начина- т.е. няма конкретна истина.
Но се твърди,че реалността не е символна. Което ще рече че има конкретни закони и значения - т.е. не всяка истина е относителна.

Има абсолютни истини, които са отвъд възприятието и отделния човек. Законите на физиката например. Или за да задълбаем в абстрактното - законите на логиката

За мен авторът се е справил блестящо и е посочил наистина големите проблеми в конспирациите и езотериката.
Alien, за жалост научна чалга можеш да видиш повече в конспиративни книги. Ако останем на музикалните метафори - сериозната наука е като Бах - не се чете и свири никак лесно. Това обезкуражава хората и ги кара да търсят по-лесни начини - които намират в езотеричната чалга, която им предлага бързи, приемливи и смляни отговори. На кой му пука че не са верни.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re:Езотеричната чалга
« Отговор #10 -: Март 05, 2009, 21:05:51 pm »
Gil,  ;)  кои са тези закони на физиката, които са абсолютна истина ? При положение че за най-фундаменталните въпроси абсолютна истина няма а има само теории и то различни като забележи как с времето много от физичните теории относно вселената се променят. Кое те кара да мислиш че след известно "време" на мода няма да излезе нещо съвсем различно от досегашните "представи" ? И според теб да се каже един закон и да се пропуснат "изключенията" при които той не важи не е ли манипулация ? Според "абсолютните истини" на физиката може или не може да се пътува извън слънчевата система в рамките на дни ? Ако отговора е НЕ а в бъдеще се окаже че може какво правим ? Науката в момента казва  - ние разбираме до тук и оттам нататъка сме безсилни - лекуваме определени болести но други не лекуваме ( но за сметка на това знаем всичко - всичко сме проверили видяли и доказали)После защо се прави обобщение както и ти казваш за конспиративни и езотерични източници и се поставят под един куп след като те сами се опровергават едни други ? Единственото общо между тях е че в една или друга степен не са в унисон с официалната доктрина. Ама официалната доктрина по много въпроси просто няма мнение а  по други е доказала некадърността си (примери със  "световното положение" едва ли е нужно да давам)  ;) Тези дето "официално" докараха финансовата криза все  научни капацитети в своята област бяха се финансисти - учени хора дето ги разбират тези неща ;).Или пък не ? Изведнъж изпод нозете на науката се пръкнаха някакви спекуланти и затова всъщност се случи така.Но науката се е поучила от грешките си и вече няма да допусне някакви спекулантчета и терористчета да се бъркат в "научния прогрес" просто ще наложи КОНТРОЛ  ;)
« Последна редакция: Март 05, 2009, 21:09:24 pm от Alien »

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 518
 • *terrafim*
Re:Езотеричната чалга
« Отговор #11 -: Март 05, 2009, 21:14:59 pm »
@gil galadh, зависи как гледаш :) ако имаш желание да разбереш събеседника, би могъл да вникнеш в цялостния смисъл, а именно, че приравних рационалното обяснение и символите (ирационалното) като два допълващи се, но ненужни подхода към реалността. реалността просто е, няма нужда от обяснения, били те от лявото или от дясното полукълбо. есенцията може да бъде преживявана, но не може да бъде изразена.
@alien, good point :)

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re:Езотеричната чалга
« Отговор #12 -: Март 05, 2009, 21:39:44 pm »
Именно защото реалността просто е, то и нещата,които са в нея просто са. И тук е отговора на въпроса на Alien. Обяснението е необходимо на хората за тяхни си цели - разбиране, развитие и т.н.

Кое те кара да мислиш че след известно "време" на мода няма да излезе нещо съвсем различно от досегашните "представи" ? И според теб да се каже един закон и да се пропуснат "изключенията" при които той не важи не е ли манипулация ?
Че кога се изпускат. Пропускат се само в популярната литература. А си има фундаменти, които не се изменят.

Според "абсолютните истини" на физиката може или не може да се пътува извън слънчевата система в рамките на дни ? Ако отговора е НЕ а в бъдеще се окаже че може какво правим ?
Може, при условие,че се развие скорост близка до тази на светлината.

Науката в момента казва  - ние разбираме до тук и оттам нататъка сме безсилни - лекуваме определени болести но други не лекуваме ( но за сметка на това знаем всичко - всичко сме проверили видяли и доказали)
Напротив според науката има едни неща,които разбираме, и други,които не са проучени. Не могат да се вадят заключения за неща, които не познаваме. Когато натрупаме знание ще кажем и заключенията. Науката не ги отрича, а иска доказателства и подкрепа. Докато характерното за конспирацията са бомбастични изказвания рядко подкрепени с факти.

После защо се прави обобщение както и ти казваш за конспиративни и езотерични източници и се поставят под един куп след като те сами се опровергават едни други ? Единственото общо между тях е че в една или друга степен не са в унисон с официалната доктрина. Ама официалната доктрина по много въпроси просто няма мнение а  по други е доказала некадърността си (примери със  "световното положение" едва ли е нужно да давам)  ;)
В науката няма единна доктрина. Има множество теории обясняващи различни аспекти на действителността. Има спорове между различните поддръжници на различните теории. Научната общност, противно на това дето го пише в езотеврични и т.н. книжки не е единна, защото няма обяснение на всичко, има предположения, които за разлика от споменатите книжки са базирани на определен апарат и определени методики, които са абстрактни и отвъд човека, което ще рече че не може да има манипулация, защото всеки може да провери. Дори да нямаш достъп до ядрен ускорител, можеш да провериш нещата с повече листи и калкулатор.

Тези дето "официално" докараха финансовата криза все  научни капацитети в своята област бяха се финансисти - учени хора дето ги разбират тези неща ;).Или пък не ? Изведнъж изпод нозете на науката се пръкнаха някакви спекуланти и затова всъщност се случи така.Но науката се е поучила от грешките си и вече няма да допусне някакви спекулантчета и терористчета да се бъркат в "научния прогрес" просто ще наложи КОНТРОЛ  ;)
Ъъм не съм икономист, но мисля че самата икономическа наука оперира с огромен брой променливи и силно застъпва теория на хоса, което ще рече че малки изменения в една на пръв поглед незначителна променлива могат да допринесат за големи изменения. И едно е учените да смятат и да казват, съвсем друго е дали алчните чичковци дето движат бизнеса ще се вслушат в тях.

Всъщнст науката не е  в никак розово положение. От една страна за доброто разбиране е необходимо огромно време да посветиш на дадена област,а хората не обичат да влагат време в много сложни неща, хората са нетърпеливи. И учените остават неразбрани. От друга страна именно това дава почва за развитието на всякакви теорийки, които поднасят "сензационни" и "грандиозни" открития. ХОрата обичат сензациите и историите с мистика в тях. От трета тея,които трябва д аслушат учените рядко го правят, защото или не разбират, или това,което им се предлага не им съвпада с личния интерес

Като теглим чертата има чалга езотерика, а Бах и Чайковски ги слушат малцина,които ги разбират
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 518
 • *terrafim*
Re:Езотеричната чалга
« Отговор #13 -: Март 05, 2009, 21:44:42 pm »
Много обобщения, но нищо конкретно :-[
« Последна редакция: Март 06, 2009, 00:43:53 am от Mirotvorec »

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re:Езотеричната чалга
« Отговор #14 -: Март 05, 2009, 22:37:02 pm »
Цитат
Напротив според науката има едни неща,които разбираме, и други,които не са проучени. Не могат да се вадят заключения за неща, които не познаваме. Когато натрупаме знание ще кажем и заключенията. Науката не ги отрича, а иска доказателства и подкрепа. Докато характерното за конспирацията са бомбастични изказвания рядко подкрепени с факти.

Гил, точно в това се състои основната разлика - твърдението че нещата не се познават и че не са проучени а на базата на много логически и исторически фактори аз заключавам че са  ;) Иначе е вярна тезата за личния опит и в сферите в които е възможно той да се приложи винаги трябва да е водещ само че няма никаква гаранция че при едни и същи условия двама души ще имат еднакви резултати  ;) И тогава единия ще каже - ето видяхте ли аз се лекувах еди как си  от тази неизлчечима болест и успях, но ако друг не успее първия ще бъде набеден за шарлатанин.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27