Автор Тема: Технология за създаване на невидими обекти  (Прочетена 3271 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 760
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Андреа Алу (Andrea Alu) и Надер Енгета (Nader Engheta) от University of Pennsylvania предложиха нова концепция за покритие, което прави предметите невидими или почти невидими. Технологията напомня фантастичните филми, така например работи маскировката на ромуланците от Стар Трек, пише Nature.

     Технологията се основава на използване на плазмонен екран, който намаля разсейваната от обекта светлина. Екранът трябва да бъде настроен на резонансната честота на светлината, падаща върху обекта. Изследователите твърдят, че покритието от плазмонен материал разсейва светлината, независимо от това дали честотата на светлинния поток съвпада с резонансната честота на плазмоните. Плазмонът е квант от колебанията на плътността на плазмата на твърдото тяло, съпроводени с продължителни колебания на електрическото поле. Плазмонът е квазичастица.

     Според Енгета, в природата има два метала, които са много подходящи за плазмонни материали – сребро и злато. За да бъде намалено разсейването на по-дълги вълни от тези от видимия спектър (например микровълните) може да се създаде защитно покритие от “метаматериал” – голяма структура с необичайни електромагнитни свойства, която се състои от масив от пръстени, свързани с проводници.

     Анализът на Алу и Енгета показва, че сферичните и цилиндричните обекти, покрити с плазмонни екрани, много слабо разсейват светлината. Когато такива обекти бъдат осветени със светлина с подходяща дължина на вълната, те като че ли стават много малки и трудно могат да бъдат забелязани.

     Проблемът при този подход е, че такава защита трябва да бъде настройвана специално за всеки обект и за всяка отделна светлина (с различна дължина на вълната). Например даден обект може да бъде направен невидим при осветяване с червена светлина, но той ще се вижда добре при дневна светлина.

     Освен това, ефектът работи само тогава, когато дължината на вълната на разсейваната светлина съоветства на определени размери на обекта. Така защита от видимата светлина е възможна само за микроскопични обекти. По-големите предмети могат да бъдат скрити само от микровълново излъчване.

     За момента хора или танспортни средства не могат да бъдат направени невидими по този метод. Чрез тази технология могат да бъдат разработени нови видове неблестящи материали. Методът може да се приложи и при микроскопите – оптичните микроскопи могат да повишат увеличението си, използвайки микроскопични сонди за измерване на светлинното поле на много близко разстояние от изследвания обект. Тези сонди ще бъдат невидими, така че няма да внесат смущения в полезния сигнал.

     Естествено, подобно покритие ще работи прекрасно при защита на големи обекти от датчици или телескопи, използващи излъчване в областта на микровълните.

Статията е взета от: http://www.bgfactor.org Но само да допълня, че подобна технология се разработва от Нортроп Гръмман за новият пилотен стелт изтребител. Но още не съм намерил достатъчно инфо по темата, за да я постна. Чета само слухове...
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Re: Технология за създаване на невидими обекти
« Отговор #1 -: Юли 11, 2005, 23:24:18 pm »
Щом сега се разгласява, представяй си от колко години го имат... Същата история е и с оръжията и "откритията"... Всичко, което е "ново" е толкова old school, че...

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 136
Re:Технология за създаване на невидими обекти
« Отговор #2 -: Юли 11, 2009, 10:14:09 am »
Какво стана с британския невидим танк? Някой сеща ли се :P

cdms

 • Гост
Re:Технология за създаване на невидими обекти
« Отговор #3 -: Юли 11, 2009, 11:27:51 am »
Какво стана с британския невидим танк? Някой сеща ли се :P
Изчезнал е ;D

Неактивен RaXeL

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
Re:Технология за създаване на невидими обек&#
« Отговор #4 -: Юли 12, 2009, 23:39:50 pm »
Е, че какво е пак си признават хората, затова не можем да им се сърдим. :P Пък и то беше крайно време, то като чели от филмите нищо не остана ненаправено. :P
« Последна редакция: Юли 13, 2009, 07:12:16 am от Mirotvorec »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27