Автор Тема: Генно модифицирани храни: За и Против  (Прочетена 50245 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Генно модифицирани храни: За и Против
« -: Август 31, 2005, 23:48:18 pm »
Отварям по-обширна тема за генно-модифицираната храна, защото въпросът е много актуален, става все по-такъв и не търпи отлагане. Нещата трябва да излязат на дневен ред, разпространявайте на приятели, за да стане истината достояние на хората!!! Поствам на няколко части, защото темата е дълга, но е от изключителна важност, прочетете всичко, наложително е!
Благодаря на издателство "Хелиопол" за тази предоставена информация.

Изпращаме ви полезна информация за изключително вредното Генно Инженерство. Предупреждавайте вашите приятели и селскостопанските производители да не купуват семена от МОНСАНТО и др. посочени в материала (Ген.Инж.) фирми, както и от нашия БИОТЕХНОЛОГИЧЕН ИНСТИТУТ в Костинброд, който работи за Монсанто,САЩ, Белгийски и Френски Корпорации за генно-манипулирани продукти (БИОЛОГИЧНОТО ОРЪЖИЕ НА СВЕТОВНАТА МАФИЯ), водещи до:

- увреждане на Генетичния Код на човека,(ограничаване на потенциала му)
- израждания и малформации при раждане,
- предракови образования в стомаха и др. части на тялото,
- увеличен черен дроб,
- алергии,
- нарушаване на невронните връзки в мозъка,
- намалява имунната защита,
- поява на нови вируси и болести,
- намалява живота на човека.
Също така, в някой дъвки (winterfresh, Orbit), степовете и други напитки (диетична Кока Кола) и храни се използва заместител на захарта – АСПАРТАМ (Нутрасуит), който e доказано вреден –при редовна употреба се натрупва в мозъка и води до множествена склероза дори при малки деца!
ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ е забранил вноса на Ген. Инж. Храна на своя територия! Само България, Албания, Румъния, Македония и Турция нямат закони забраняващи вноса на Ген.Инж. храни! “Монсанто” е осъдено в Холандия и Индия!
В лекарствата, глюкозата и кръвната плазма на Англия,Франция, САЩ, Белгия и др. също има Ген.Инж. продукти!
Купувайте Български и Египетски ориз и соя!
НЕ КУПУВАЙТЕ Пуканки внос от САЩ и Аржентина !(в София са такива)
В Кока-Колата се съдържа шрот от Ген.Инж. царевица!
В България е засята 20 000 декара Ген.Инж. царевица и слънчоглед!

Спрете генните манипулации!

За опасностите от генното инженерство

Не е правилно да се исползва технология, която може непредвидено да предизвика проблеми за здравето. Не е правилно да се исползоват технологии, които могат да окажат необратимо въздействие на околната среда.Не е правилно хората и околната среда да се излагат дори и на най-малките опасности, трябва да отчетем и това, че в съвременната епоха хранителните продукти променени с помощта на Генните манипулации, не представляват никаква ценност за потребителите. Не правилно е да се оправдава използването на опасни днес технологии, обосновавайки се с това, че тази технология може да даде полезни продукти в бъдеще. Затова организацията "Лекари и учени против генетически модифицираните хранителни продукти" се обявява за Световен Мораториум на пускането в околната Среда на генно променени организми и исползването на генно
променени хранителни продукти, докато не бъде натрупано достатъчно знание, за да може да се направи заключение за оправдаване на прилагането на тази технология и нейната безвредност за здравето и околната среда. Съществува сериозно основание да се предполага, че продуктите на генните технологии представляват сериозна опасност. Нито един ГМ хранителен продукт не е бил качествено проверен за да се определи със сигурност неговата безвредност. Ето защо те трябва незабавно да бъдат премахнати от пазарите.Докато тяхното производство и продажба не се регламентира, трябва да се организира маркировката на всич-ки хранителни продукти, ко-ито съдържат вещества, модифицирани с помоща на генното инженерство.

Научни факти за опасностите от генното инженерство

1. Генното инженерство се отличава коренно от традиционното създаване на нови сортове и породи. Искуственото добавяне на чужди гени нарушава генетическия самоконтрол на клетката. Манипулираните гени коренно се отличават от комбинираните женски и мъжки хромозоми, които се получават при естестве-ните кръстоски.
2. В настояще време генното инженерство не е в состояниe да управлява вкарването на новия ген. Технически процеса е несъвършен.Затова е невъзможно да се предвиди мястото, къ-дето ще попадне добавения ген и
ефекта от него.
3. В резултат на изкуственото добавяне на чужд ген, могат непредвидено да се образуват опасни вещества (токсични, алергени или други вредни за здравето вещества).
4. Не съществува съвършено надежден метод за проверка на безвредност! Повече от 10% от сериозните странични ефекти на новите лекарства не могат да се проявят при обикновенните тестове за безвредност. При новите, генно променени хранителни продукти, нараства риска да останат незабелязании опасните ефекти, в много по-голяма степен, отколкото при лекарствата.
5. Съществуващите днес изисквания за проверка на безвредност са крайно недостатъчни. Те позволяват да се използват крайно нечувствителни методи за проверка на безвредност и в много кратки срокове.Затова, опасни за здравето хранителни продукти достигат до пазара незабелязано.
6. Създадените до настоящия момент хранителни продукти, с помощта на генното инженерство, нямат никаква значителна ценност за човечеството. Тези продукти удовлетворяват само търговските интереси.
7. Знанията за въздействето върху околната среда на Генно Модифицирани организми, внесени от вън, са съвершенно недостатъчни. Все още не е доказано, че с помощта на генните манипулации не се оказва вредно въздействие върху околната среда. Еколозите изказват сериозни опасения за различни потенциални, непоправими замърсявания на околната среда. Например, има много възможности за неконтролируемо разпространение на потенциално опасни гени, използвани в генното инженерство, в това число и предаването на гени на бактерии и вируси. Усложненията, предизвикани в околната среда, е невозможно да бъдат поправени, така както вкараните веднъж гени не е възможно да се вземат обратно.
8. Могат да възникнат нови, опасни вируси. Експериментално е доказано, че вкараните в гена вируси могат да се съединят с гените на вирусни инфекции (така наречената рекомбинация). Такива нови вируси могат бъдат по агресивни, от предишните. Вирусите могат да станат също така по широко-спектърни. Например, вирусите на растениата могат да станат вредни, за полезните насекоми, животни, а също и хора.
9.Знаниата за наследственното вещество в ДНК са много не-пълни.Известни са само 3% от функционирането на ДНК, рисковано е да се манипулират сложни системи, знанията за които са непълни. Обширния опит в областта на Биологята, Екологията и Медицината показват, че това може да предизвика сериозни и непредсказуеми проблеми и разстройства.
10. Генното Инжинерство не може да реши проблемите с глада в света.Твърденията, че Генното Инжинерство може да реши проблемите с глада в света, се явяват Научно необоснован МИТ! Подробна информаця за научните факти, можете да намерите в интернет на адрес: http://www.psrast.org/decl.htm#scifacts

· Декларация врачей и ученных против генной инженерии Организация "Врачи и Учёные Против Генетически Модифицированных Продуктов питания"
· ГМ-продукты в США останутся "засекреченными" - Постановление о необязательной маркировке генетически модифицированных продуктов
· Генетически-модифицированный картофель негативно влияет на почвеные бактерии
· Экологи борются за чистоту продуктов питания и маркировку ГМ-продуктов питания
· Почему нам следует избегать сою?
· Раскрыт правительственный обман относительно продукции генной инженерии
· Монстр меняет свое название - Компания "Монсанто" будет называться "Фармация"
· Коктейль из токсинов присутствует в каждом из нас
· Торговые концерны в США отказываются от генетически измененных продуктов
· Запрет генной инженерии в Португалии и Южной Африке
· Выступлние доктора Джона Хэгелина в Вашингтоне
· Tpaнcгeнныe тexнoлoгии -- "Mirror Weekly"
· Пища Франкенштейна - Обсуждение генетической пищи в Великобритании
· Укрощение огородного джина - газета "Голос Украины"
· Интервью с доктором Джоном Фейганом
· Чарльз, принц Уэлльский, против генетически смоделированной пищи
o Вэб-сайт пpинца Чаpльза http://www.PrinceOfWales.Gov.UK/forum/ (на
английском)
o Принц Чарльз бросает вызов примьер-министру Блэру
o Королевская поддержка отказу от генетической пищи
o Принц говорит о генетически смоделированных продуктах питания
o Принц Чарльз призывает к немедленному бойкоту пищи с генными изменениями
· Джордж Уолд о генной инженерии
· Пища для зомби
· Медицинский журнал Великобритании "Ланцет", том 352, No. 9125
· О генных продуктах на Ежегодной конференции Партии Природного Закона Великобритании
· "РосБизнесКонсалтинг" о трансгенных продутах http://news.battery.ru/dossier/transgene
· Статья Анны Хмелевской "Модифицированный кусок хлеба" -http://www.fearandloathing.vrn.ru/raznoe/2000_08_04.shtml
· Всемирная организация Гринпис против генной инженерии - http://www.GreenPeace.org/~GenEng/ (на английском)
· Список сайтов о генной инженерии

Foods which may be genetically engineered or contain genetically engineered ingredients · Amylase is used in making bread, flour, whole wheat flour, cereals, starch, · glucose syrup, cider, wine, beer etc. · Baking powder - additives in processing · Bread - soy in · Canola Oil · Catalase is used in making soft drinks, egg albumen, liquid whey · Cereals - soy in · Chymosin (rennet) · Corn Products · Corn Starch · Corn Syrup · Food Supplements - yeast in · Fruit juices may be processed with genetically engineered products · Glucose Syrup · Ice Cream - soy in etc. · Lactase · Maize · Pasta
- soy in · Potatoes · Rennet · Soft Drinks - corn syrup · Soybeans · Soy Products like soy sauce, burgers, frankfurters, powders etc. · Squash · Tofu · Tomatoes · Yeast · Sugar

Хранителни продукти, които съдържат генно-манипулирани Съставки:

Амилаза – изолзва се при приготвяне на хляб, брашно, тестени варива, нишесте Глюкозен сироп, вино, бира и т.н. · Набухватели (хлебно брашно) - добавки · Хляб - съдържащ соя · Масло Коноли · Катализа – исползва се при производство на меки напитки, яичен прах, производни· Зърнени продукти(брашно) - съдържащи соя · Химозин · Царевични продукти - пръчици, нишесте... · Ронена царевица, Пуканки · Царевичен сироп · Хранителни добавки - содержащи дрожди · Плодови сокове – приготвени от генно-модифицирани плодове · Сироп от глюкоза · Сладолед- содержащ соя, сироп от глюкоза · Лактаза · Царевица(сироп) · Макарони (спагети,тестени) - содержащи соя · Картофи · Ябълка – Ренета · Леки напитки - съдържащи глюкозов сироп · Соеви семена · Соеви продукти, като соев сос, соев хамбургер, соево месо (колбаси), соево брашно и т.н.· Газирани Плодови напитки · Тофу · Домати · Дрожди (закваска) · Захар

Genetically engineered pro-duce being field tested (will be on the market soon) · Barley · Broccoli · Cabbage · Carrots · Chicory · Cranberries · Creeping Bentgrass · Eggplant · Gladiolus · Grapes · Lettuce · Peas · Peppers · Raspberries · Strawberries · Sugar Cane · Sweet Gum · Watermelon · Wheat
Генетично изменени продукти, тествани в полеви условия (ще се появят на пазара в най- близко време) ·Ечемик · Брокколи · Зеле· Морков · Цикория · Червена боровинка· Полевица белая · Патладжан · Гладиола · Грозде· Салата · Грах · Чушки· Малина· Ягода· Сахарный тростник · Дъвка· Дини · Пшеница

Partial list of companies involved in genetic engineering - Непълен списък на компаниите, разпространяващи генно инженерство:

· Agritope Ecogen Plant Genetic Systems DNA Plant Tech
· Asgrow Hoechst/AgrEvo Research Seeds Dupont
· Calgene Monsanto Rhone Merieux Novartis
· Ciba-Geigy Mycogen Rhone Poulenc Petro Seed
· DeKalb Northrup King Sandoz.Zeneca

К А Ж Е Т Е   Н Е  НА   С В О Б О Д Н О Т О   
Р А З П Р О С Т Р А Н Е Н И Е
Н А  Г Е Н Н О М О Д И Ф И Ц И Р А Н И Т Е   П Р О Д У К Т И
В  Б Ъ Л Г А Р И Я !

Днес цяла Европа се обединява срещу свободното разпространение на Генно–Манипулираните Продукти. Независими Учени от цял Свят предупреждават, че каквите и грешки да е правило Човечеството през своя “Научен “ възход, никоя от тях не е толкова опасна колкото и най-незначителната грешка допусната при Генните Манипулации. Много пъти хората са изпитвали последиците от прилагането на “модерните”Химически и Радиоак-тивни технологии, но Природата постепенно се изчиства от последствията когато тези “технологии” биват спрени. ТОВА ОБАЧЕ НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА ГЕННОТО ИНЖИНЕРСТВО – веднъж пуснати на свобода новите модифицирани гени НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ВЪРНАТИ НАЗАД и вредните последствия от тях се умножават във времето. Има достатъчно натрупан доказателст-вен материал за ОПАСНОСТИТЕ и ПРОБЛЕМИТЕ които създават тези “технологии”! ! !

Днес когато ЕС и 80 Страни се отказат от Генното Инжинерство, В България МИНА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ЗАКОН ПОЗВОЛЯВАЩ СВОБОДНОТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ПРОДУКТИ.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Re: Генно модифицирани храни: За и Против
« Отговор #1 -: Август 31, 2005, 23:49:53 pm »
Ген. Инж. е ОПАСНО за ЗДРАВЕТО на днешното и бъдещото поколение:

- Полученият чрез Генно Инжинерство ТРИПТОФАН (генно променена хранителна добавка), УБИ 37 ЧОВЕКА, ИНВАЛИДИЗИРА ТРАЙНО 1500 И ОЩЕ 5000 ВРЕМЕННО ИНВАЛИДИЗИРАНИ.
- В Англииска Научно Изследователска лаборатория, се установява , че причината за преждевре-менната смърт (50 %), предраковите образувания на стомаха, уголемения черен дроб и значител-но намалените размножитилни способности (репродуктивни) на лабораторните мишки се дължи на храненето им с Генно Модифицирани картофи.
- Третираните с рекомбинантен (ген.инж.) хормон на растежа rbGH крави, получават мастит, боледуват, намалява тяхната репродуктивност и рано умират. В същото време млякото на тези крави е с ниски хранителни качества и не е безопасно!
- Забелязани са силни алергични реакции и асматични кризи сред хората, които имат непоно-симост към определени растителни или животински произход, от които е взет ген и е вмъкнат в хранителен продукт, който нормално за тях е бил добър. Купувате си картофи или домати, но не знаете, че те са обработени с ген от риба или колорадски бръмбар. Вземате от пазара соя, без да ви информират, че в нея е вмъкнат свински ген.НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО КОНСУМИРАТЕ!
- Най-честите заболявания, свързани с генните манипулации са: Нови видове алергии, Рак, Натравяния, Симптоми на множествена склероза (какъвто е случая и  с Аспартам, извлечен по химичен път заместител на захарта), Намаляване на имунната защита, ЗАТЛЪСТЯВАНЕ (погледнете американците, чиято храна в деветдесет процента от случаите е генно обработена и не случайно американската нация се счита за най-болната нация в света) и др.
- Човешката ДНК не разпознава геннопроменените елементи, не може да ги усвои и ги отделя под формата на мастни натрупвания!
- За здравните проблеми, предизвикани от консумирането на продукти, съдържащи генно манипу-лирани съставки са изписани стотици страници!

ФЕРМЕРИТЕ в Аржентина, Бразилия, САЩ, Канада, Индия и др. страни, които използват генно-манипулирани семена ФАЛИРАТ:

- 50% от генната манипулация на семената е насочена към създаването на растителни видове, устойчеви на хербециди. Тези торове убиват всички живи организми в полето (включително и полезните за растенията и почвата микроорганизми и насекоми), но по естествените пътища на природата в съседните полета се появяват плевели и вредители -мутанти, които стават устойчиви на тези хербициди. Това изисква все повече пестициди и вода (до три пъти повече), които ферме-ра трябва да плати. Почвата отслабва, става кисела, неплодородна;
- Геннообработените семена са нерепродуктивни и всяка година фермера трябва да купува нови семена и торове, отделно да плаща такса за интелектуална собственост върху Ген.Инж. семена.
- 80% от европейците не искат да консумира хранителни продукти, съдържащи генно-манипулирани съставки.НАШИТЕ ФЕРМЕРИ НЯМА ДА МОГАТ ДА ИЗНАСЯТ СВОЯТА ПРОДУКЦИЯ , защото са разработени технологии, откриващи генно-обработените елементи. Вече има върнато царевично нишесте! Страдат и съседните полета, в които се появяват нови плевели и вредители, продуктите им се замърсяват
генно чрез процесите на опрашване и кръс-тоски. ЕВРОПА ОТКАЗВА ДОРИ пчелен мед и розово масло от замърсените региони !
- Освен икономическите проблеми, нарастват и заболеванията сред фермерите вследствие употре-бата на силно токсични торове и растения отделящи токсични сокове за защита от вредители!
- Едно от богатствата на нашите земеделски култури, поради което са намирали много добър пазар навсякъде по света са ВКУСОВИТЕ И ХРАНИТЕЛНИТЕ КАЧЕСТВА, които в генноманипули-раните американски продукти липсват. За да получат определени вкусови качества, производите-лите добавят химически увкосители и оцветители, които често пъти са съпроводени със вредни странични ефекти! В някои райони на САЩ децата до 6 години натрупват с питейната вода 130% над дпустимото количество хербициди за цял живот.
- Органичното и генното земеделие не могат да съществуват заедно !

ЩЕ ПОСТРАДА И ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС В Б Ъ Л Г А Р И Я – Европееца иска да е сигурен, че храната, която му се предлага е екологично чиста и 100% б е з о п а с н а.

ЩЕ БЪДЕ НАРУШЕНА ЕКОСИСТЕМАТА В СТРАНАТА.

Природата е една много сложна система от взаимно свързани компоненти. И най-малките промени в един вид могат да доведат до промени или дори до пълното изчезване на други видове, които са част от хранителната верига на трети видове. Използването на силно токсичните торове и растения, които са устойчиви на тях ще изместят напълно в полето тези растения, които не са генно-манипулирани, а това ще доведе до унищожаването или значителното намаляване на определени видове насекоми, животни и птици. Ухапванията или ожилванията, на приспособилите се(Мутирали) към новите видове растения насекоми и животни могат да се окажат твърде токсични за хората и най-вече за децата... Естествените генетични промени в природата стават от количествени натрупвания, в един значите-лен период от време (хиляди години) и само между сродни видове. При генното инженерство се срещат и обединяват видове, които в природата никога не биха се обединили! В Природата не се случват такива бързи и драстични промени. Човекът също не е приспособен към тях! Големите корпорации, вложили милярди долари в генните технологии, искат да въстановят своите разходи и да спечелят от тях милиарди. Ето защо те създадоха чрез медиите, които управляват и “учените”, на които плащат МИТОВЕТЕ около генните технологии. Последните 14 години доказаха, че нито един от тези митове не е верен:

- генните технологии в селското стопанство не ни освободиха от плевелите (това става само през първите 2 години) и опасните химически торове; Пoявяват се свръх плевели мутанти!
- производителността при органичното кръгово земеделие е 2 и повече пъти по-висока;
- традиционното земеделие дава продукти с по-високи хранителни и вкусови качества;
- генните технологии замърсяват земята и намаляват нейното плодородие;
- генните технологии създават нови микроорганизми и предизвикват НОВИ БОЛЕСТИ сред хората, животните и растенията. Появяват се нови видове, които са по-устойчиви и агресивни към същестуващите, включително и към хората (пчелата убиец появила се преди години в Южна Америка). ГЕННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ СЛУЖАТ ЕДИНСТВЕНО на производителите на химически торове, някои фармацефтични и хранителни продукти и генно-манипулирани семена! Това са “Монсанто”, “Пионер”,“Новартис”, “Раундъп”,”ДюПонт”,”Американ Сианамид”,”Калджен”,”Рон-Пулен”...

За повече информация:
www.psrast.org/decl.htm#scifacts
www.GreenPeace.org/~GenEng/
www.zazemiata.org

Вебсайтове за Генното Инжинерство:

http://www.foe.co.uk/campaigns/food_and_biotechnology/realfood/facts/genetics.html
http://www.PSRAST.org -- Physicians and Scientists for Responsible

Application of Science and Technology:

http://www.PSAGEF.org/indexgen.htm
http://www.Safe-Food.org/welcome.html
http://www.Natural-Law.ca/genetic/geindex.html
http://www.GreenPeace.org/~usa/reports/biodiversity/roundup
http://www.GreenPeace.org/~comms/cbio/geneng.html
http://www.IndiaServer.com/betas/vshiva/
http://users.WestNet.gr/~cgian/biotech.htm
http://www.rafi.ca
http://www.purefood.org
http://www.med.upenn.edu/~bioethic/genetics/articles.html
http://www.ucsusa.org/agriculture/ag.docs.html
http://www.k2net.co.uk/~savage/ef/earthfirst.html
http://www.essential.org/crg/
http://www.envirolink.org/orgs/shag/
http://userwww.sfsu.edu/~rone/gedanger.htm
http://www.Bio-Integrity.org
http://www.Natural-Law.org/issues/genetics/ge_hazards.html
http://www.Bio-Integrity.org/
http://www.peg.apc.org/~acfgenet/
http://www.indians.org/welker/genome.htm
http://www.solbaram.org/articles/clm505.html
http://www.netlink.de/gen/home.html
http://www.twnside.org.sg/souths/twn/bio.htm

LINKS PERTAINING TO GENETICALLY ENGINEERED FOOD:
Material on UK, European and International food law and regulations can be found on the Food Law Pages of the Department of Food Science and Technology at the University of. If you want to know more about consumer interest groups' position on labelling and the FAO/WHO Codex Alimentarius have a look at the Codex Campaign conducted by Consumers International, a worldwide federation of consumer organisations. Pure Food Campaign is a non-profit, public interest organization dedicated to building a healthy, safe, and sustainable system of food production and
consumption. The subjects it deals with include genetically engineered food, organic standards, food irradiation and Bovine Growth Hormone (rBGH). The Pure Food Campaign also provides an extensive list of links related to genetically engineered food, food safety, and organic standards.

Transgen is a searchable German database on genetic engineering in food, food ingredients and additives (на немецком языке).

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Re: Генно модифицирани храни: За и Против
« Отговор #2 -: Септември 01, 2005, 00:19:53 am »
Е - номера, които са опасни

Тук са показани Е-станадартите на EU, като тези номера са тествани за безопасност и са разрешени в нея. Числата без Е са разрешени във Великобритания, но е вероятно да не бъдат разрешени за употреба във всичките стани от Европейската общност. САЩ използуват друга система за класификация. Независимо от това тук ще предостави информация за хора, имащи алергични реакции, да разберат дали тези добавки се отразяват върху тях. По долу е списъкът на всичките Е - номера, използвани от Европейските производители на хранителни продукти по типове и номера. www.lactose.co.uk

Оцветители (E100-E181) 2. Консерванти (E200-E290).
Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385) 4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495).
Минерални соли (Е500-Е585) 6. Овкусители (Е620-Е640).
РАЗНИ (E900-E1520).
Оцветители (E100-E181).

Номер Наименование Коментар

>E100 Curcumin жълто оранжев; извлича се от корена на растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
>E101 Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate 'Витамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената.
>E102 Tartrazine FD&C Yellow No.5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия.
>E104 Quinoline Yellow FD&C Жълто No.10; използува се в червилата и продукти  за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
>E107 Yellow 7G жълт оцветител; HACSG* препоръчва да се избягва; страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; typical products are soft drinks; забранен в Австралия, САЩ.
>E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S FD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия.
>E120 Cochineal, Carminic acid, Carmines червен цвят; произвежда се от насекоми; рядко използуван; HASCG* препоръчва да се избягва.
>E122 Azorubine, Carmoisine червен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин; използува се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
>E123 Amaranth FD&C Червено No.2; извлича се от растението herbaceous; използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при бременност; забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.
>E124 Ponceau 4R, Cochineal Red A FD&C Червено No.4; канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия.
>E127 Erythrosine FD&C Червено No.3; червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия.
>E128 Red 2G Забранен в Авсралия и много други страни, освен Великобритания.
>E129 Allura red AC FD&C Червено No.40; оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
>E131 Patent blue V Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
>E132 Indigotine, Indigo carmine FD&C Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули; също в производството на сладолед, сладкарството; синтетичен- извлечен от въглищния катран; може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
>E133 Brilliant blue FCF FD&C Blue Dye No.1; използува се в млечни продукти, сладки и напитки; синтетичен - течен или амониева сол; забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
>E140 Chlorophylis, Chlorophyllins зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.
>E141 Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти.
>E142 Green S зелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
>E150(a) Plain caramel тъмно кафяв; HACSG* препоръчва да се избягва. Използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати.
>E150(b) Caustic sulphite caramel виж E150(a).
>E150(c) Ammonia caramel виж E150(a).
>E150(d) Sulphite ammonia caramel виж E150(a).
>E151 Brilliant Black BN, Black PN черно; дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
>E153 Vegetable carbon черен цвят, въглищен пигмент; използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ.
>E154 Brown FK кафяв, забранен в САЩ.
>E155 Brown HT (Chocolate) кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
>E160(a) Carotene, alpha-, beta-, gamma- жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци.
>E160(b) Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin червен; извлича се от дървото Bixa orellana; използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр; лак за нокти; може да причини ортикария (nettle rash).
>E160(c) Paprika extract, capsanthin, capsorubin червен, не се знаят странични ефекти.
>E160(d) Lycopene червен, не се знаят странични ефекти.
>E160(e) Beta-apo-8'-carotenal (C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
>E160(f) Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
>E161(b) Xanthophylls - Lutein жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.
>E161(g) Xanthophylls - Canthaxanthin жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.
>E162 Beetroot Red, Betanin пурпурен, не се знаят странични ефекти.
>E163 Anthocyanins виолетов, не се знаят странични ефекти.
>E170 Calcium carbonate минерална сол, бяла; използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.
>E171 Titanium dioxide бяла минерална сол.
>E172 Iron oxides and hydroxides черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети; токсичен в големи дози.
>E173 Aluminium.
>E174 Silver.
>E175 Gold.
>E180 Latolrubine BK да се избягва.
>E181 Tannic acid, tannins пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.
>Консерванти (E200-E290).

Номер Наименование Коментар

>E200 Sorbic acid дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата.
>E201 Sodium sorbate не са известни вредни ефекти.
>E202 Potassium sorbate не са известни вредни ефекти.
>E203 Calcium sorbate не са известни вредни ефекти.
>E210 Benzoic acid фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата.
>E211 Sodium benzoate използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.
>E212 Potassium benzoate при хора с алергични реакции. в.ж 210.
>E213 Calcium benzoate виж 212.
>E214 Ethyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
>E215 Sodium ethyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
>E216 Propyl p-hydroxybenzoate възможен алерген.
>E217 Sodium propyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
>E218 Methyl p-hydroxybenzoate възможни алергични реакции, главно върху кожата.
>E219 Sodium methyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
>E220 Sulphur dioxide серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
>E221 Sodium sulphite почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220.
>E222 Sodium hydrogen sulphite виж 220.
>E223 Sodium metabisulphite третиращ агент, виж 220.
>E224 Potassium metabisulphite виж 220.
>E225 Potassium sulphite виж 220.
>E226 Calcium sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
>E227 Calcium hydrogen sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
>E228 Potassium hydrogen sulphite виж 220.
>E230 Biphenyl, Diphenyl може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове.
>E231 Orthophenyl phenol може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines.
>E232 Sodium orthophenyl phenol виж 231.
>E233 Thiabendazole виж 231.
>E234 Nisin антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета.
>E235 Natamycin плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение - месо сирене.
>E236 Formic acid да се избягва, забранен в някои страни.
>E237 Sodium formate да се избягва, забранен в някои страни.
>E238 Calcium formate да се избягва, забранен в някои страни.
>E239 Hexamethylene tetramine да се избягва, забранен в някои страни.
>E249 Potassium nitrite фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца.
>E250 Sodium nitrite може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
>E251 Sodium nitrate виж 250.
>E252 Potassium nitrate виж see 249 и 250.
>E260 Acetic acid основен компонент на оцета.
>E261 Potassium acetate в сосове и марини виж 261.
>E262 Sodium acetate, Sodium diacetate виж 260.
>E263 Calcium acetate виж 260.
>E264 Ammonium acetate като 263, но може да предизвика гадене и повръщане.
>E270 Lactic acid млечна киселина, киселинен регулатор.
>E280 Propionic acid използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
>E281 Sodium propionate виж 281.
>E282 Calcium propionate виж 281.
>E283 Potassium propionate виж 281.
>E290 Carbon dioxide въглероден двуокис.
>E296 Malic acid ябълчна киселина.
>E297 Fumaric acid фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни.
>Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385).

Номер Наименование Коментар

>E300 Ascorbic acid аскорбинова к-на, 'vitamin C'; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
>E301 Sodium ascorbate натриева сол на Е300.
>E302 Calcium ascorbate калциева сол на Е300.
>E303 Potassium ascorbate potassium salt of vitamin C.
>E304 Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини.
>E306.
>E307.
>E308.
>E309 Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- 'vitamin E'; намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги.
>E310 Propyl gallate използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги.
>E311 Octyl gallate виж 310.
>E312 Dodecyl gallate виж 310.
>E315 Erythorbic acid получава се от sucrose.
>E316 Sodium erythorbate получава се от E317.
>E319 Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
>E320 Butylated hydroxy-anisole (BHA) забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
>E321 Butylated hydroxy-toluene (BHT) виж E320.
>E322 Lecithins емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
>E325 Sodium lactate получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция.
>E326 Potassium lactate виж 325.
>E327 Calcium lactate виж 325.
>E328 Ammonium lactate виж 325.
>E329 Magnesium lactate виж 325.
>E330 Citric acid лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб.
>E331 Sodium citrates Натриева сол на Е300.
>E332 Potassium citrates Калиева сол на Е300.
>E333 Calcium citrates Калциева сол на Е300.
>E334 Tartaric acid Винена киселина; без странични ефекти.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Re: Генно модифицирани храни: За и Против
« Отговор #3 -: Септември 01, 2005, 00:21:39 am »
>E335 Sodium tartrates виж Е334.
>E336 Potassium tartrates виж Е334.
>E337 Sodium potassium tartrate виж Е334.
>E338 Phosphoric acid фосфорна киселина; без странични ефекти.
>E339 Sodium phosphates mineral salt, used as a laxative and a fixing agent.
>in textile dyeing; high intakes may upset the calcium/phosphorus equilibrium.
>E340 Potassium phosphates see 339.
>E341 Calcium phosphates минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби.
>E343 Magnesium phosphates основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол.
>E350 Sodium malates без странични ефекти.
>E351 Potassium malate без странични ефекти.
>E352 Calcium malates без странични ефекти.
>E353 Metatartaric acid без странични ефекти.
>E354 Calcium tartrate без странични ефекти.
>E355 Adipic acid киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители.
>E357 Potassium adipate без странични ефекти.
>E363 Succinic acid забранена в някои държави.
>E365 Sodium fumarate сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis).
>E366 Potassium fumarate без странични ефекти.
>E367 Calcium fumarate без странични ефекти.
>E370 1,4-Heptonolactone забранена в някои държави.
>E375 Niacin vitamin B3.
>E380 Tri-ammonium citrate може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса.
>E381 Ammonium ferric citrates сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули.
>E385 Calcium disodium EDTA забранен в някои страни.
>Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495).

Номер Наименование Коментар

>E400 Alginic acid извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества.
>E401 Sodium alginate виж 400
>E402 Potassium alginate виж 400.
>E403 Ammonium alginate виж 400.
>E404 Calcium alginate виж 400.
>E405 Propylene glycol alginate няма данни за странични ефекти.
>E406 Agar получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите.
>E407 Carrageenan извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата.
>E410 Locust bean gum извлича се от Ceratonia siliqua; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина.
>E412 Guar gum извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола.
>E413 Tragacanth гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използува се в храните, свързващо в козметиката.
>E414 Acacia извлича се от Acacia Sengal;
>E415 Xanthan gum използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
>E416 Karaya gum извлича се от индийското дърво Sterculia urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител - има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
>E417 Tara gum извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.
>E420 Sorbitol изкуствен подладител, получава се от глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект.
>E421 Mannitol изкуствен подсладител; използува се в нискокалоричните храни.
>E422 Glycerol подсладител; използува се в ликьори; бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни.
>E431 Polyoxyethylene stearate Полиоксиэтилен(8)стеарат.
>E432 Polysorbate 20 Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат.
>E433 Polysorbate 80 Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ.
>E434 Polysorbate 40 Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат.
>E435 Polysorbate 60 Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат.
>E436 Polysorbate 65 Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат.
>E440(a) Pectin Пектини: пектин, ; използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове.
>E440(b) Amidated pectin амидопектин.
>E441 Gelatine възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити.
>E442 Ammonium phosphatides без странични ефекти.
>E450 Diphosphates Пирофосфати: натриеви, калиеви и калциеви.
>E460 Cellulose без странични ефекти.
>E461 Methyl cellulose метил целулоза; може да причини чревни проблеми.
>E463 Hydroxypropyl cellulose ходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни.
>E464 Hydroxypropyl methyl cellulose хидрокси пропил метил целулоза.
>E465 Ethyl methyl cellulose етил метил целулоза.
>E466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose без странични ефекти.
>E469 Sodium caseinate без странични ефекти.
>E470 Fatty acids salts соли на мастни киселини; забранени в някои страни.
>E471 Mono & di glycerides of fatty acids без странични ефекти.
>E472 Fatty acid esters of glycerides без странични ефекти.
>E473 Sucrose esters of fatty acids естери на захароза и мастни киселини.
>E474 Sucroglycerides захароглицериди.
>E475 Polyglycerol esters of fatty acids без странични ефекти.
>E476 Polyglycerol polyricinoleate без странични ефекти.
>E477 Propylene glycol esters of fatty acids без странични ефекти.
>E478 Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol няма данни.
>E479(b) Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and.
>diglycerides of fatty acids Термически окисленно соевое и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни.
>E480 Dioctyl sodium sulphosuccinate натриев диоктилсулфосукцинат.
>E481 Sodium stearoyl-2-lactylate без странични ефекти.
>E482 Calcium stearoyl-2-lactylate без странични ефекти.
>E483 Stearyl tartrate забранен в някои страни.
>E491 Sorbitan monos tearate без странични ефекти.
>E492 Sorbitan tristearate може да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции.
>E493 Sorbitan monolaurate забранен в някои страни.
>E494 Sorbitan mono-oleate забранен в някои страни.
>E495 Sorbitan monopalmitate забранен в някои страни.
>Минерални соли (Е500-Е585).

Номер Наименование Коментар

>E500 Sodium carbonates Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества.
>E501 Potassium carbonates без странични ефекти.
>E503 Ammonium carbonates дразнещ лигавицата.
>E504 Magnesium carbonate използва се като лаксатив и антиацид.
>E507 Hydrochloric acid безопасно в малки количества.
>E508 Potassium chloride по големи количества могат да причинят язва.
>E509 Calcium chloride калциев хлорид.
>E510 Ammonium chloride да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции.
>E511 Magnesium chloride магнезиев хлорид (основен минерал).
>E513 Sulphuric acid сярна киселина; забранена в някои държави.
>E514 Sodium sulphates натриев сулфат - може да наруши водния баланс.
>E515 Potassium sulphates без странични ефекти.
>E516 Calcium sulphate калциев сулфат, получава се от варовик.
>E518 Magnesium sulphate има лаксативен ефект.
>E519 Copper sulphate.
>E524 Sodium hydroxide натриева осноова.
>E525 Potassium hydroxide калиева основа.
>E526 Calcium hydroxide без странични ефекти.
>E527 Ammonium hydroxide амониев хидроксид.
>E528 Magnesium hydroxide магнезиев хидроксид.
>E529 Calcium oxide калциев оксид, безопасен в малки количества.
>E530 Magnesium oxide магнезиев оксид.
>E535 Sodium ferrocyanide без странични ефекти.
>E536 Potassium ferrocyanide без странични ефекти.
>E540 Dicalcium diphosphate дикалциев дифосфат.
>E541 Sodium aluminium phosphate натриево алуминиев фосфат.
>E542 Bone phosphate костен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines.
>E544 Calcium polyphosphates avoid it, banned in some countries.
>E545 Ammonium polyphosphates avoid it, banned in some countries.
>E551 Silicon dioxide без странични ефекти.
>E552 Calcium silicate получава се от варовик и диатомит – антиацид.
>E553(a) Magnesium silicates магнезиев силикат.
>E553(b) Talc свързва се с рак на стомаха; типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството.
>E554 Sodium aluminium silicate използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност.
>E556 Calcium aluminium silicate използува се в млечни прахове; виж Е554.
>E558 Bentonite без странични ефекти.
>E559 Aluminium silicate (Kaolin) без странични ефекти.
>E570 Stearic acid без странични ефекти.
>E572 Magnesium stearate без странични ефекти.
>E575 Glucono delta-lactone без странични ефекти.
>E576 Sodium gluconate забранен в някои страни.
>E577 Potassium gluconate без странични ефекти.
>E578 Calcium gluconate без странични ефекти.
>E579 Ferrous gluconate цвето задържащ агент; използува се в растителните масла, като добавка на желязо; в малки количвства е безвреден.
>E585 Ferrous lactate няма данни върни се в началото.
>Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640).

Номер Наименование Коментар

>E620 Glutamic acid аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза; не подходяща за деца.
>E621 Monosodium glutamate (MSG) мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни.
>E622 Monopotassium glutamate монокалиев глутамат; използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства.
>E623 Calcium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти.
>E624 Monoammonium glutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти.
>E625 Magnesium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти.
>E626 Guanylic acid в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина; свързва се с подагра.
>E627 Disodium guanylate натриев гуанилат; виж 626.
>E629 Calcium guanylate калциев гуанилат; виж 626.
>E631 Disodium inosinate виж 626.
>E633 Calcium inosinate виж 631.
>E635 Disodium 5'-ribonucleotide както 626.
>E636 Maltol използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг. >E637 Ethyl maltol виж Е636.
>E640 Glycine & its sodium salt глицин и негова натриева сол върни се в началото.
 
Номер Наименование Коментар:

>E900 Dimethyl polysiloxane базирано на силикон.
>E901 Beeswaxes пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции.
>E903 Carnauba wax извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции.
>E904 Shellac извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата.
>E905 Paraffins, Microcrystalline wax парафини - може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове.
>E907 Refined microcrystalline wax забранен в някои страни.
>E913 Lanolin добива се от овча вълна.
>E920 L-Cystein за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера.
>E921 L-Cystin вж E920.
>E924 Potassium bromate в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми.
>E925 Chlorine в обработка на брашната.
>E926 Chlorine dioxide виж 925.
>E927 Azodicarbonamide забранен в някои страни.
>E928 Benzoyl peroxide при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви - виж 210.
>E931 Nitrogen азот, при пакетиране и замразяване.
>E932 Nitrous oxide безвреден в малки количества.
>E950 Acesulphane potassium.
>E951 Aspartame изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.
>E952 Cyclamic acid изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака.
>E954 Saccharines изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака.
>E957 Thaumatin изкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение.
>Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове.
>E965 Maltitol, Hydrogenated glucose syrup овлажнител, лаксативен в големи концентрации.
>E967 Xylitol овлажнител.
>E999 Quillaia extract емулгатор, използува се в бирата и газираните напитки.
>E1100 Amylase извлича се от гъби или панкреас на свиня.
>E1200 Polydextrose безопасен в малки дози.
>E1201 Polyvinylpyrrolidone диспергиращ агент; при изкуствените подсладители.
>E1202 Polyvinylpolypyrrolidone колоиден стабилизатор, при избистряне на виното.
>E1400-E1450 Starches Скорбяла - няма странични ефекти.
>E1505 Triethyl acetate част от него се превръща в алкохол в тялото.
>E1510 Ethanol алкохол.
>E1517, E1518 Glycerol acetates разтворител, получен от глицерол.
>E1520 Propylene glycol омокрящ и диспергиращ агент.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 794
 • Невъзможно е нищо
Re: Генно модифицирани храни: За и Против
« Отговор #4 -: Септември 01, 2005, 05:01:51 am »
То всичко това означава, че няма безопасни храни. Ако спрем месото ще го поемем от хляба или млякото. В такъв случай ни остава само един вариант ФОТОСИНТЕЗА  :o . От утре почвам всекидневни слънчеви бани  ;) .
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Re: Генно модифицирани храни: За и Против
« Отговор #5 -: Септември 01, 2005, 16:21:13 pm »
Шегата настрана.
Това са нещата, които трябва да пише на всяка опаковка, на всеки продукт. А не ги пише. Затова постоянно се съдят. А че човек, трябва да иде на село и сам да си отглежда продуктите, с които се храни, е вярно ;)

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Генно модифицирани храни: За и Против
« Отговор #6 -: Октомври 27, 2005, 20:38:23 pm »
всички тези продукти са създадени с цел да се намали себестойността на храната,и производството й да бъде евтино и бързо - т.е. да се задоволят бързо нарастващите нужди на населението.
Supersize me наистина е велик филм в това отношение - как самите храни те карат да ги ядеш повече и повече,стават ти все по-вкусни,и накрая започваш да забравяш рождената дата на майка си....

 >:(      >:(      >:(        >:(       >:(
musica universalis

Antonium

 • Гост
Re: Генно модифицирани храни: За и Против
« Отговор #7 -: Ноември 11, 2005, 13:48:18 pm »
Когато избора е смърт от глад или генно - модифицирана храна, може би някой от вас ще изберат първото, но истината е, че държави като Индия и Китай произвеждат масово генно модифициран ориз, с който успяват да изхранвят населението си. Модата против ГМО е мода на едно богато общество непознаващо истинския глад и мизерия, защото България за наша радост е точно такава.

Oberon

 • Гост
Re: Генно модифицирани храни: За и Против
« Отговор #8 -: Ноември 11, 2005, 16:09:31 pm »
Друга алтернатива освен ГМО няма...за съжаление. Спомнете си "теорията на войната". Това тук е същото, само че софт вершън...

Оберон Дракон

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 675
 • WATCHER
Re: Генно модифицирани храни: За и Против
« Отговор #9 -: Ноември 17, 2005, 00:53:03 am »
Руски учени са направили експеримент в който са хранели плъхове с модифицирана соя и установили редица отклонения, но най-големият шок бил че над 50% от тях умрели доста по-рано от нормалното. Ако някой иска повече подробности за експеримента тук http://www.fourwinds10.com/news/06-health/C-harmful-products/2005/06C-11-14-05-most-offspring-died-when%20mother-rats-ate-soy.html

Неактивен Cenestelle

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 603
 • stargazer
Re: Генно модифицирани храни: За и Против
« Отговор #10 -: Ноември 17, 2005, 09:43:08 am »
в една от последните книжки на Лазарев имаше диагностика на такава соя и обяснение за ефекта - аз като не съм чела друго напоследък за това се сещам... само не ме питай коя беше книжката, защото не се сещам, иначе добре че в България все още не използват модифицирана...
sing what you can't say, forget what you can't play, hasten to drown into beautiful eyes....

Morrigan

 • Гост
Re: Генно модифицирани храни: За и Против
« Отговор #11 -: Ноември 17, 2005, 10:59:50 am »
Демек да не ядем кренвирши ли?  ???

Неактивен Cenestelle

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 603
 • stargazer
Re: Генно модифицирани храни: За и Против
« Отговор #12 -: Ноември 17, 2005, 11:16:44 am »
кренвирши отдавна трябваше да не ядете, но да внимавате и с растителните продукти;)
sing what you can't say, forget what you can't play, hasten to drown into beautiful eyes....

Неактивен Атила

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 890
 • Атила - бич божи
Re: Генно модифицирани храни: За и Против
« Отговор #13 -: Ноември 17, 2005, 13:21:54 pm »
рано или късно ще умрем всички това е ясно

чували ли сте мисълта:
една цигара намалява животе с 1 минута
една ракия намалява живота с 4 минути

аз пък ще ви кажа:
един работе ден намалява живота с поне 8 часа
I'm famous mexican killer and I kill everyone for only 5 cent, but you are friend of mine and I'l

Неактивен Cenestelle

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 603
 • stargazer
Re: Генно модифицирани храни: За и Против
« Отговор #14 -: Ноември 17, 2005, 14:10:27 pm »
ей това беше на място казано
но някои неща са неизбежни

пък и въпросът не е в това колко, а как ще живееш, ако ядеш тези гадости можеш и дълго да живееш, но с куп хронични болести, депресиран, отпаднал и недоволен
sing what you can't say, forget what you can't play, hasten to drown into beautiful eyes....

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27